Bu başlık altında Kocaeli için proje önerilerinizi paylaşabilirsiniz.
1. Çevre & Sürdürülebilirlik Projeleri
a) "Körfez Maviye Dönüşüyor" Entegre Kıyı Temizleme ve Ekosistem Restorasyon Projesi- Amaç: İzmit Körfezi'ndeki kirliliği azaltmak, deniz yaşamını geri kazandırmak ve kıyı şeridini rekreasyon alanına dönüştürmek.
- Faaliyetler:
- Atık toplama tekneleri ve su yüzeyi temizleme bariyerleri.
- Deniz dibi tarama ve temizleme çalışmaları.
- Yapay resifler oluşturularak biyolojik çeşitliliğin artırılması.
- Kıyı şeridinde yürüyüş/bisiklet yolları, yeşil alanlar ve sosyal tesislerin yapılması.
- Halkın katılımıyla "Sahil Benim Evim" bilinçlendirme kampanyası.
- Fayda: Daha temiz bir körfez, artan turizm, gelişen balıkçılık, şehrin kimliğinin iyileşmesi.
- Amaç: Kentin doğal alanlarını (Ormanya, Kullar Yaban Hayatı vb.) birbirine ve şehir merkezine bağlayarak sürdürülebilir ulaşımı teşvik etmek.
- Faaliyetler:
- Mevcut parklar arasında kesintisiz bisiklet ve yürüyüş yolları inşası.
- "Kocaeli Bisiklet Paylaşım Sistemi"nin istasyon sayısı ve kapasitesinin artırılması.
- Bakir kalmış dere yataklarının ıslah edilerek doğal yaşam koridorlarına dönüştürülmesi.
- Koridor boyunca dinlenme alanları, kafe ve gözlem kuleleri kurulması.
- Fayda: Daha az araba kullanımı, daha sağlıklı bir toplum, ekolojik dengenin korunması.
2. Teknoloji & Akıllı Şehir Projeleri
a) "Akıllı Liman Kocaeli" Dijital Lojistik Platformu- Amaç: Derince ve Körfez Limanları'ndaki lojistik süreçleri dijitalleştirerek verimliliği en üst düzeye çıkarmak.
- Faaliyetler:
- Liman, gümrük, nakliyeci ve üreticileri tek bir platformda buluşturan bir blok zincir tabanlı sistem.
- Gelişmiş rıhtım yönetim sistemi ve otomatik konteiner takibi.
- Yapay zeka destekli trafik yönetimi ile liman çevresindeki kamyon kuyruklarının azaltılması.
- Fayda: İşlem sürelerinin kısalması, maliyetlerin düşmesi, Kocaeli'nin küresel tedarik zincirindeki rekabet gücünün artması.
- Amaç: Şehir verilerini (trafik, enerji, atık, nüfus) toplayarak hem yönetim kararlarını iyileştirmek hem de girişimcilerin hizmet geliştirmesine olanak tanımak.
- Faaliyetler:
- Şehrin stratejik noktalarına sensör ağları kurulması.
- Toplanan anonim verilerin vatandaşlara ve geliştiricilere açık bir portal üzerinden sunulması.
- Bu verilerle çalışan, toplu taşıma rotası optimize eden, enerji tasarrufu sağlayan uygulamalar için hackathon'lar düzenlenmesi.
- Fayda: Şeffaf ve veriye dayalı belediyecilik, yeni nesil teknoloji girişimlerinin filizlenmesi.
3. Turizm & Kültür Projeleri
a) "Osmanlı'nın İzinde: Prusias'tan Hereke'ye Tarih Rotası"- Amaç: Kocaeli'nin dağınık haldeki tarihi mirasını (Prusias ad Hypium, Eskihisar Kalesi, Hereke Halı Müzesi, Saatçi Ali Efendi Konağı vb.) tematik bir rota ile birleştirmek.
- Faaliyetler:
- Tarihi noktalar arasında işaretlenmiş, bilgi panolarıyla desteklenmiş bir kültür rotası oluşturulması.
- Artırılmış Gerçeklik (AR) uygulaması ile antik kentlerin ve kalelerin geçmişteki hallerinin canlandırılması.
- Hereke'de "Halı Dokuma Deneyim Merkezi" kurularak ziyaretçilerin kendi mini halılarını dokumasına imkan sağlanması.
- Fayda: Kültür turizminin canlanması, ziyaretçilerin şehirde kalış süresinin uzaması, yerel ekonomilerin güçlenmesi.
- Amaç: Kartepe'yi kış turizminin ötesine taşıyarak dört mevsim cazibe merkezi haline getirmek.
- Faaliyetler:
- Yaz aylarında; dağ bisikleti parkurları, yamaç paraşütü, trekking ve kamp alanları.
- Sonbaharda; fotoğraf safari turları ve mantar toplama festivalleri.
- Göl kenarında "Doğa ve Macera Kampüsü" kurulması.
- Fayda: Turizm sezonunun uzaması, bölgedeki işletmelerin sürekli canlı kalması.
4. Sosyal İnovasyon & Eğitim Projeleri
a) "Kocaeli Maker ve Zanaatkar Fabrikası"- Amaç: Geleneksel zanaatkarlar ile modern "maker"ları (üreticileri) bir araya getirerek inovasyonu teşvik etmek.
- Faaliyetler:
- İzmit'in eski endüstriyel binalarından birinin 3D yazıcılar, lazer kesiciler, ahşap/metal atölyeleri ile donatılması.
- Hereke halı desenlerinin dijital sanata, geleneksel marangozluğun modern mobilya tasarımına dönüştüğü iş birlikleri.
- Lise ve üniversite öğrencileri için "Geleceğin Zanaatları" eğitim programları.
- Fayda: Yeni nesil tasarım ve üretim becerilerinin gelişmesi, yerel tasarım markalarının ortaya çıkması.
- Amaç: Kentin hafızasını oluşturan büyüklerin bilgi ve deneyimlerini dijitalleştirerek gelecek nesillere aktarmak.
- Faaliyetler:
- Gönüllü gençlerin, yaşlılarla görüşmeler yaparak eski Kocaeli'ne dair anıları, yemek tariflerini, kaybolmaya yüz tutmuş kelimeleri kaydetmesi.
- Bu kayıtlardan bir dijital arşiv ve podcast serisi oluşturulması.
- En ilginç tariflerin veya hikayelerin bir kitapta toplanması.
- Fayda: Toplumsal bağların güçlenmesi, kent kültürünün ve kimliğinin korunması.
5. Ekonomi & Sanayi Projeleri
a) "KOBİ'ler İçin Dijital Dönüşüm ve İhracat Merkezi"- Amaç: Kocaeli'deki KOBİ'lerin dijitalleşme ve ihracat kapasitelerini güçlendirmek.
- Faaliyetler:
- KOBİ'lere yönelik e-ihracat, dijital pazarlama, web sitesi kurulumu gibi konularda ücretsiz danışmanlık ve eğitimler.
- Uluslararası alıcılarla sanal B2B (işletmeden işletmeye) buluşmalarının düzenlenmesi.
- Ortak lojistik ve nakliye çözümleri sunulması.
- Fayda: Yerel firmaların küresel pazarlara açılması, şehrin ekonomik çeşitliliğinin artması.
- Amaç: Organize sanayi bölgelerinde (OSB) enerji verimliliğini artırmak ve yenilenebilir enerji kullanımını yaygınlaştırmak.
- Faaliyetler:
- OSB'lerdeki fabrika çatılarına GES (Güneş Enerjisi Santrali) kurulumunun teşvik edilmesi ve ortak bir enerji yönetim modeli geliştirilmesi.
- Atık ısı geri kazanım sistemleri için hibe/düşük faizli kredi desteği sağlanması.
- "Temiz Üretim" sertifika programları düzenlenmesi.
- Fayda: Enerji maliyetlerinin düşmesi, karbon ayak izinin azalması, Kocaeli sanayisinin çevreci bir marka değeri kazanması.