Tema düzenleyici

Kira Ödemektense Taksit Ödeyim Mantığı Doğru mu?

Emir

Moderatör
Yarbay
Konu sahibi

Merhaba arkadaşlar,

Son zamanlarda hem çevremde hem de sosyal medyada sık sık duyduğum bir cümle bu: "Kiraya verdiğim parayla bankaya taksit öderim, en azından sonunda bir evim olur." Kulağa son derece mantıklı ve hatta kazançlı bir fikir gibi geliyor, değil mi?

Peki, bu kadar yaygın olan bu mantık gerçekten doğru mu? Yoksa içinde gizli riskler barındıran bir tuzak mı? Gelin, bu düşünceyi birlikte masaya yatıralım ve her açıdan inceleyelim.

"Kira Ödemektense Taksit Ödeyim" Diyenlere Hak Veren Avantajlar

1. Bir Varlık Sahibi Olursunuz: Bu, en büyük ve en tartışmasız avantaj. Kira ödediğinizde, o para bir daha geri gelmez. Ancak konut kredisi taksiti ödediğinizde, her ay evinize olan ortaklığınızı artırırsınız. Kredi süresi sonunda sıfırdan bir mülk sahibi olursunuz.
  2. Enflasyona Karşı Korunursunuz: Türkiye gibi enflasyonun yüksek olduğu ülkelerde, sabit bir kredi taksitiyle ev almak akıllıca bir yatırım olabilir. Kiranız her sözleşme yenilendiğinde artarken, konut kredisi taksitiniz (faiz oranları değişmediği sürece) aynı kalır. Bu, uzun vadede sizi kira artışlarına karşı korur.
  3. Güvenlik ve Özgürlük Duygusu: Kendi evinizde istediğiniz gibi dekorasyon yapabilir, tadilat yapabilir, kuralları siz koyarsınız. Ev sahibi ile yaşanan problemler, kiraya zam yapılması endişesi veya çıkma riski gibi streslerden uzaklaşırsınız.

"Aman Dikkat!" Dediğimiz Gizli Riskler ve Dezavantajlar

1. Görünmeyen Masraflar: Kira öderken sadece kira ve aidat ödersiniz. Ancak kendi evinizde;
    • Emlak Vergisi
    • Aidat (çok daha yüksek olabilir)
    • Sigorta giderleri
    • Olağan bakım ve onarım masrafları ( Kombi bozuldu, tesisat arızalandı... Tüm sorumluluk size ait.)
      gibi ekstra maliyetlerle karşılaşırsınız. Bunları hesaplamazsanız bütçeniz sıkışabilir.
  2. Faiz Maliyeti Çok Yüksek Olabilir: "Kiraya verdiğim parayla taksit öderim" derken, ödediğiniz toplam faiz miktarını hafife almayın. 500.000 TL'lik bir konut kredisinin, 10 yılda ödeyeceğiniz faizi, anaparaya yakın olabilir. Yani evin gerçek maliyeti çok daha yüksektir.
  3. Finansal Esneklik Kaybı: Kira öderken, işinizde ya da hayatınızda bir değişiklik olduğunda daha uygun bir eve taşınma lüksünüz vardır. Ancak bir krediye bağlandığınızda, özellikle ilk yıllarda evi satıp çıkmak çok zor olabilir. Satıştan elde edeceğiniz para, kalan kredi borcunu kapatmayabilir (bu duruma "ters ipotek" denir).
  4. Peşinat ve Masraflar Engeli: Ev almak için sadece taksit ödemek yetmez. Yüksek bir peşinat, ekspertiz ücreti, tapu harcı, banka masrafı gibi ön ödemeleri karşılayacak nakit paraya ihtiyacınız var. Bu, birçok kişi için önündeki en büyük engeldir.

Peki, Ne Yapmalı? Karar Vermeden Önce Kendine Şu Soruları Sor!

1. Acil Durum Fonum Var mı? İşsiz kalırsanız en az 6 aylık kredi taksitlerinizi ve giderlerinizi karşılayacak bir birikiminiz olmalı.
  2. Peşinat ve Masrafları Karşılayabilecek miyim? Evin %20-30'u kadar peşinatı rahatlıkla ödeyebiliyor muyum?
  3. Taksit, Net Gelirimizin %35'ini Geçiyor mu? Finansal olarak zorlanmamak için, aylık kredi taksitiniz, hanenizin net gelirinin %35'ini geçmemeli.
  4. Bu Eve En Az 5-10 Yıl Kalabilir miyim? Kısa vadeli düşünmeyin. Ev almanın mantıklı olması için, orta-uzun vadede o evde oturmayı planlamalısınız.

Sonuç ve Forum Görüşü

"Kira ödemektense taksit ödeyim" mantığı, doğru koşullar altında kesinlikle doğru ve akıllıca bir harekettir. Ancak bu, herkes için her zaman doğru bir strateji olduğu anlamına gelmez.

• Uzun vadeli, istikrarlı bir geliriniz varsa,
  • Yeterli peşinat ve acil durum fonunu biriktirdiyseniz,
  • Ve en az 5-10 yıl aynı evde oturmayı planlıyorsanız, bu mantık sizin için DOĞRU olabilir.
Aksi takdirde, yüksek bir kredi yükü altına girip finansal özgürlüğünüzü kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Siz ne düşünüyorsunuz? Bu mantıkla ev aldınız mı? Pişman mısınız, yoksa en iyi kararı mı verdiniz? Deneyimlerinizi ve görüşlerinizi yorumlarda paylaşın, hep birlikte öğrenelim!

Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.

Yıllar önce bir emlakçının vitrininde gördüğüm şu sözü hiç unutmuyorum.

Evi, parası olan değil, NASİBİ olan alır.

Ankara'da ikamet ettiğimiz Demetevler semtinin kentsel dönüşüme gireceği haberleri üzerine, durumun ciddiyetini biraz araştırdım.
Belediyenin web sitesinde bulduğum planlarda konutumuzun bulunduğu apartmanın öncelikli kentsel dönüşüm alanında olduğunu gördüm.
Muhtemelen bir kentsel dönüşümde sıkıntı yaşamamak için alternatifleri araştırdım.
En uygun seçenek TOKİ'den konut satın almak olarak ortaya çıktı.
Bununla birlikte TOKİ için ödeyecek peşinat bile mevcut değildi.
O günlerde Sivas'ta babaannemden kalan bir arsanın miras paylaşımı için dava açıldı.
Miras paylaşımından gelecek paranın peşinat için yeterli olacağını UMARAK TOKİ projelerini takibe aldım.
Sincan Saraycık'ta kentsel dönüşüm kapsamında yapılan konutları uygun görüp, kız kardeşim adına başvuruda bulunduk.
Bütçemiz 2+1 konuta imkan veriyordu. Kız kardeşimin adı asıl üye olarak kurada çıktı.
Konut seçme imkanımızda oldu. Bununla birlikte peşinat için güvendiğimiz miras davası sürünceme de kaldı.
Kız kardeşimin oğlu eksiğimizi tamamlayınca peşinatı ödeme imkanımız oldu.

Uzun uğraşlardan sonra Sincan'daki konuta taşındık.
Fakat taşındıktan bir süre sonra kız kardeşim kanser oldu.
Tedavinin covid dönemine denk gelmesi, ulaşım problemleri vs. nedenlerle kız kardeşimin isteğiyle kiraya çıkmak zorunda kaldık.
Yine kız kardeşimin talebiyle Sincan'daki konutu satıp, başka bir konut almaya karar verdik.
O günlerde Ankara Yenimahalle Yakacık mahallesinde TOKİ'de bir konut projesi inşaatı vardı.
Kız kardeşime o projeden konut almayı önerdim, oğullarıyla gidip inşaatı incelediler.
Konut alanını beğenmedikleri için VAZGEÇTİK.
(1. vazgeçme)
Sincan'daki konutu satışa çıkardığımız dönemde, kız kardeşim vefat edince konut yeğenlerime miras kaldı.
Demetevler'deki konutumuza taşınma imkanı olmadı, kız kardeşimin vefat etmeden önceki konutta ikamet etme imkanımız kalmadı.
Yeniden başka bir konuta kiraya çıktık.
Bu arada yeğenlerim Sincan'daki konutu sattılar.
Sürüncemede kalan miras paylaşım davası sonuçlandı.
Mirastan gelen parayı, yeni ev almak isteyen enişteme borç verdim. Evi aldı borcunu ödedi.

Parayı değerlendirmek için TOKİ projelerini araştırdım.
Yakın zamanda Ankara Yenimahalle Yakacık mahallesindeki TOKİ'de kura çekimi yapılacağını öğrendim.
Kura ilanı açıklandığı gün projedeki 2+1 konutları inceledim.
Bankada gram altın olarak değerlendirdiğim miktarın yeterli olduğunu görünce başvuru şartlarına baktım.
2+1 konutların ödemesi bitmeden satılamayacağını / kiraya verilemeyeceğini öğrenince başvuru yapmaktan vazgeçtim. (2. vazgeçiş)
Aynı gün dövizdeki ani artış ile ilgili bir haber dikkatimi çekti. Döviz arttığına göre altın da artmıştır düşüncesiyle bankadaki hesabı kontrol ettim.
Altının tahmin ettiğimden çok yükselmiş olduğunu gördüm.
Ankara Yenimahalle Yakacık mahallesindeki TOKİ'de 3+1 konutları inceledim.
Peşinatı karşılayacak miktarın elimde olduğunu gördüm ama taksitleri ödemek çok zor olacaktı.
Bu nedenle başvuru yapmaktan vazgeçtim.
(3. vazgeçiş)
Annemin sorması üzerine durumu anlattım. 2+1'inşartları uygun değil, 3+1 için peşinatımız var ama taksitleri ödemek zor olur dedim.
Annem, nasibin varsa Allah bir kolaylık verir deyince, başvuru yapmaya karar verdik.
Kuraya başvurmadan önce projeyi iyice inceleyip, 22 bloktan sadece birinde, kuzey doğu cephesi 2 veya 3 kat daire çıkması halinde sözleşme imzalamayı tercih etmeye karar verdim. Yani kurada çıksa bile aradığım koşullara uygun konut (570 konut içinde 2 konuttan biri) olmadığı sürece sözleşme imzalamayı düşünmüyordum.
Kurada adım çıktı. Blok tercih ettiğim blok olmakla birlikte yön kuzey batı ve kat 1'di.
Anneme durumu anlattım. Onun uygun görmesiyle sözleşmeyi imzaladım.

Uzun uğraşlar sonucu Ankara Yenimahalle Yakacık mahallesindeki TOKİ konutumu teslim almayı başardım.
Fakat aynı gün bir ameliyat olmam gerekiyordu.
Ameliyatta bir problem çıkınca, yaklaşık 3 ay hastanede yatmam gerekti.

Hastaneden çıkınca Ankara Yenimahalle Yakacık mahallesindeki TOKİ konuta taşınmam uygun olmadı.
Demetevler'deki konutumuza taşındık.
Bir kaç ay sonra annemin rahatsızlıkları artınca Safranbolu'ya eniştemlerin yakınına taşınmamız gerekti.
Safranbolu'da 8 ay içinde 2 konut değiştirmemiz gerekti.

Annemin rahatsızlıkları artınca enişteme taşınmak zorunda kaldık.
NASİBİMİZ, Sincan TOKİ konutumuydu, Yakacık TOKİ konutumuydu, Demetevler konutumuzmuydu siz karar verin.

NASİB olmayınca, ne yaparsanız yapın konutunuz olmuyor.

Geri
Üst Alt