Tema düzenleyici

Erzurum Lezzet Rotası

Emir

Moderatör
Yarbay
Konu sahibi
Doğu Anadolu’nun kadim şehri Erzurum, yalnızca Palandöken’in karıyla değil; tadına doyulmaz lezzetleriyle de Türkiye’nin gastronomi haritasında özel bir yere sahiptir. Eğer yolunuz bu kadim şehre düştüyse, sizi bekleyen bir “Erzurum Lezzet Rotası” var — öyle bir rota ki, her durağında tarih, gelenek ve damak zevki iç içe geçmiş durumda.

🍢 1. Cağ Kebabı: Oltu’dan Gelen Efsane​

Erzurum denince akla ilk gelen, hiç şüphesiz Cağ Kebabı. Odun ateşinde yatay şişte ağır ağır pişen bu et şöleni, bir nevi Erzurum’un “kültürel mirası.” Etin lezzeti, tuz oranı ve kuyruk yağı dengesi o kadar mükemmeldir ki, bir porsiyonla kalmak neredeyse imkânsız.
👉 En iyi adres: Koç Cağ Kebap Salonu – Oltu usulü orijinal lezzet.

🥣 2. Ayran Aşı Çorbası: Serinliğin En Geleneksel Hali​

Kışın sıcacık, yazın buz gibi içilen Ayran Aşı, Erzurum mutfağının denge noktasıdır. Yoğurt, buğday, nane ve tereyağıyla yapılan bu çorba, hem doyurucu hem ferahlatıcıdır. Şehrin her köşesinde karşınıza çıkar ama Taşhan çevresindeki lokantalarda içmenin keyfi bir başkadır.

🍚 3. Su Böreği: Emeğin Tadına Varın​

Her katı ayrı ayrı haşlanıp yağlanan, sabırla açılmış hamurlardan yapılan Erzurum usulü su böreği, bildiğiniz böreklerden değildir. Peynirli veya kıymalı fark etmez; ustalığın, sabrın ve el emeğinin simgesidir.
📍 Tavsiye: Seyidoğlu Börek Evi – Sabah kahvaltısında taze su böreğiyle güne başlayın.

🧈 4. Kadayıf Dolması: Şerbetli Tatlıların Zirvesi​

İncecik kadayıfın içine ceviz doldurulup yumurtaya bulanır, kızartılır ve şerbetle buluşturulur… Sonuç? Kadayıf Dolması! Bu tatlıyı Erzurum dışında bulsanız da orijinalini ancak burada tadabilirsiniz.
🍯 Denemeden dönmeyin: Koçoğlu Kadayıfçı – 100 yıllık lezzet geleneği.

☕ 5. Erzurum Kahvesi ve Kıtlama Çay: Sohbetin Baharatı​

Yemekten sonra sıra gelir Erzurum’un meşhur kıtlama çayına. Şekeri dişe alıp çayı sade içmek, burada bir yaşam biçimidir. Dilerseniz Erzurum Kahvesi de deneyin; tarçın, karanfil ve kakuleyle harmanlanmış benzersiz aromasıyla unutulmaz bir deneyimdir.

🧭 6. Bonus Durak: Gürcü Kapı’sında Lezzet Turu​

Şehrin tarihi dokusunu hissederek dolaşmak isterseniz, Gürcü Kapı ve çevresindeki küçük lokantalara uğrayın. Burada hem yöresel yemekleri hem halkın sıcak sohbetini bulursunuz. Özellikle lor dolması ve çaşır yemeği mutlaka denenmeli.

🌄 Erzurum’un Lezzetleri, Soğuğu Isıtan Hikâyelerdir​

Erzurum’un soğuğu meşhurdur ama mutfağı sıcacık bir yürek gibi insanı sarar. Her lokmada bir gelenek, her tatta bir hikâye gizlidir. Bu yüzden Erzurum’u gezmek demek, yalnızca sokaklarını değil, lezzetlerini de adım adım keşfetmek demektir.

Geri
Üst Alt