Tema düzenleyici

Boş Bir Sahilde Taş Sektirmenin Amacı Var mıdır?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Emir
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Sahil ıssız. Dalgaların monoton, terapötik bir sabırla kıyıya vurduğu o geçiş anında, elinize düz, ince bir taş alıyorsunuz. Suya paralel atıyorsunuz. Bir, iki, üç, dört... taş suda sekerek ilerliyor, halkalar oluşturuyor ve sonunda gulp diye kayboluyor. Peki, bu eylemin amacı nedir?

İşlevsel Açıdan: Sıfır​

• Taş kurtulmadı; sahilde sonsuz taş var.
  • Balık avlamıyorsunuz; taş sekmesi balıkları ürkütür.
  • Fiziksel bir fayda yok; belki kol kasları hafif çalışır.

Felsefi Açıdan: Sonsuz​

1. İnsanın Evrenle Oyunu: Taşı sektirirken, fizik yasalarıyla dans ediyorsunuz. Açı, hız, rüzgâr... Küçük bir evreni avucunuzda hissedip, onunla işbirliği yapıyorsunuz. Her sekme, "Bak, doğaya saygı duyuyorum ama onunla da biraz eğleniyorum" demek.

2. Geçiciliğin Metaforu: Her sekme, ömür gibi. Başlangıç enerjik, her zıplama biraz daha kısa, biraz daha yavaş, ta ki sükûnete karışana dek. Ve siz, bu küçük ölümü izleyen tanık olarak, kendi sekme sayınızı düşünmeden edemiyorsunuz.

3. Meditatif Boşluk: O anda, dünya sadece taş, su ve sizden ibaret. Zihninizdeki gereksiz düşünceler, her sekmede suya gömülüyor. Bu, amaçsız bir eylemde bulunarak, aslında zihinsel bir amaç gerçekleştiriyorsunuz: anda kalma.

Varoluşçu Açıdan: Kendi Amacını Yaratmak​

Belki de taş sektirmenin hazır bir amacı yok; siz ona bir anlam yüklüyorsunuz. Bu, varoluşunuzun küçük bir provası. Sahildeki her taş, hayatta karşınıza çıkan fırsatlar gibi; siz onu nasıl fırlatırsanız, o da öyle sekebilir. Bazen dibe gömülür, bazen sekmez; bazen de dört-beş kere sıçrayıp, içinizde küçük bir zafer çığlığı uyandırır.

Eğlence Açısından: Saf Neşe​

Çocukken yaptığınız şeyi yapıyorsunuz. Rekabet yok (belki kendinizle), kazanma yok, sadece oyun. Yetişkinliğin ağırlığından kurtulup, bir taşın suda sekmesindeki basit büyüye hayret ediyorsunuz. Bu, ciddiyete karşı küçük bir isyan.

Amacı Olmayanın Lüksü​

Belki de amaç, tam da "amacın olmaması". Bir şeyi sadece yapmak için yapmak. Üretim, tüketim, hedef odaklılık çağında, taş sektirmek gibi "yararsız" bir eylem, özgürlüğünüzü hatırlatıyor.

Öyleyse, boş sahilde taş sektirmenin amacı şudur: O anda, o taşla, o suyla, hiçbir şeyi amaçlamamanın lüksünü yaşamak.

Ve aslında, sekme sayınızın hiç önemi yok. Önemli olan, taşı denize fırlatırken içinizde hafifçe kanatlanan o çocuksu umuttur.

Geri