Tema düzenleyici

Afganistan/Kunar'da 6.0 Büyüklüğünde Deprem

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Hermes
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Hermes

Konargöçer
Yarbay
Konu sahibi

Afganistan'da 6 büyüklüğünde deprem: 600'den fazla kişi yaşamını yitirdi​

Afganistan'ın doğusundaki Kunar vilayetinde meydana gelen 6 büyüklüğündeki depremde 622 kişinin öldüğü, 1555 kişinin yaralandığı bildirildi.​

Konu sahibi
Afganistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdul Metin Kani, yaptığı açıklamada, dün gece meydana gelen 6 büyüklüğündeki depremde can kaybının 622'ye, yaralı sayısının ise 1555'e çıktığını duyurdu.

Kani, yaşamını kaybedenlerin 610'unun Kunar, 12'sinin Nangarhar vilayetlerinden olduğunu belirtti.

Çok sayıda evin yıkıldığını vurgulayan Kani, Afganistan geçici hükümeti İçişleri Bakan Vekili Siraceddin Hakkani'nin de yerel yetkililere depremden etkilenen bölgelere en yakın zamanda yardım ulaştırması için çağrıda bulunduğunu aktardı.

Afganistan Enformasyon Bakanlığından bir yetkili, gece saatlerinde meydana gelen deprem hakkında AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremden en çok etkilenen bölgelerin Kunar vilayetinde olduğunu, yolların toprak kaymaları nedeniyle ulaşıma kapandığını belirterek, arama kurtarma çalışmalarının helikopterlerle yürütüldüğünü söyledi.

Afganistan geçici hükümeti Sözcüsü Zabihullah Mücahid de ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, "Ne yazık ki bugünkü deprem, doğu vilayetlerinde can ve mal kayıplarına yol açmıştır." ifadesini kullandı.

Yerel yetkililer ve bölge sakinlerinin kurtarma çalışmalarına katıldığını aktaran Mücahid, merkezi yönetim ve çevre vilayetlerden ekiplerin de bölgeye doğru yola çıktığını kaydetti.

Ülkeyi vuran en şiddetli depremlerden biri​

Mücahid, "Hayatları kurtarmak için var olan tüm kaynaklar kullanılacaktır." ifadesine yer verdi.

Yerel yetkililer, bunun, ülkeyi vuran en şiddetli depremlerden biri olduğunu aktardı.

Öte yandan, bölgede biri 5,2 büyüklüğünde olan en az 2 artçı sarsıntı kaydedildi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS), Afganistan'ın Pakistan sınırı yakınındaki Celalabad'ın 27 kilometre kuzeydoğusunda, yerin 8 kilometre derinliğinde, 6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurmuştu.

Kaynak. TRT Haber.com

Afganistan'daki depremde 800'den fazla kişi öldü, 2.500 kişi yaralandı. Kurtarma ekipleri enkaz altında hayatta kalanları arıyor.​

Kunar'ın en kötü etkilenen bölgelerinden biri olan Nurgal ilçesinde yaşayan bir köylü, köyünün neredeyse tamamen yıkıldığını söyledi. AP haber ajansına konuşan köylü, "Çocuklar enkaz altında. Yaşlılar enkaz altında. Gençler enkaz altında." dedi.

"Burada yardıma ihtiyacımız var. İnsanların buraya gelip bize katılmasına ihtiyacımız var. Gömülü insanları çıkaralım. Gelip enkazın altından cesetleri çıkarabilecek kimse yok."

a

Görüntülerde, yardım görevlilerinin yıkılan binalardan yaralıları helikopterlere taşıdığı, insanların ise elleriyle molozları kazdığı görülüyor. Depremden en çok etkilenen dağlık bölgelerde yardım görevlilerinin yola erişimi zorlaşırken, heyelanlar kurtarma çalışmalarını yavaşlattı.

BM İnsani İşler Ofisi'nin Kabil'deki yetkilisi Kate Carey Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Deprem bölgesi son 24-48 saatte şiddetli yağışlardan etkilendi, bu nedenle toprak kayması ve kaya düşmesi riski de oldukça yüksek. Bu nedenle birçok yol geçilemez durumda" dedi.

Afganistan'ın doğusunda meydana gelen ve 800'den fazla kişinin ölümüne, binlerce kişinin yaralanmasına yol açan depremden kurtulanlar, kurtarma çalışmaları sürerken geceyi açık alanda geçirdi.

Ölümlerin çoğu, Pazar gecesi meydana gelen 6,0 şiddetindeki depremin merkez üssüne en yakın olan dağlık Kunar eyaletinde meydana geldi. Yetkililer, tüm köylerin yıkılmasıyla ölü sayısının önemli ölçüde artabileceği konusunda uyarıyor.

Birçok ülke yardım sözü verirken, bazı köylere erişim hala mümkün değil ve yerel sağlık tesisleri dolup taşıyor.

Felaket, Afganistan'ın şiddetli kuraklık, yardım kesintileri ve Dünya Gıda Programı'nın eşi benzeri görülmemiş açlık krizi olarak tanımladığı bir dönemde yaşandı.

Deprem, Pazar günü yerel saatle 23:47'de (GMT 19:47) ülkenin beşinci büyük şehri olan Celalabad'ın yaklaşık 27 kilometre (17 mil) doğusunda, Nangarhar eyaletinin doğusunda meydana geldi.

Faridullah Fazlı, Kunar Nehri kıyısındaki Asadabad'daki evinde derin uykuda iken, sarsıntıyla uyandı.

BBC'ye konuşan bir yetkili, "Çok şiddetli bir deprem oldu, çok korkutucu sesler duyuldu" dedi.

"Sabah kadar uyuyamadık. Depremden sonra ufak sarsıntılar oldu, hâlâ da oluyor."

Fazli, kasabadaki kliniğe gittiğini, ölü ve yaralıların ambulanslara bindirilerek Nangarhar eyaletinin güneyindeki bir hastaneye götürülmesine yardımcı olduğunu söyledi.

"Çok korkutucu bir durumdu, tam bir korku ve terör ortamı vardı" dedi.

Nurgal bölgesindeki Mazar Dara sakini, köyünün yüzde 95'inin yıkıldığını, her hanede 5 ila 10 kişinin yaralandığını söyledi.

Bölgedeki evler kerpiçten yapılmış olup birbirine yakındır

En büyük hasar, sınırlı tarım arazisine sahip engebeli ve dağlık bir bölge olan Kunar'da görüldü. Bölgedeki yollar genellikle dağların etrafından dolanan çamurlu patikalardan oluşuyor ve evler kil, taş ve çamurdan yapılmış.

Bölgede son günlerde meydana gelen büyük sel ve heyelanlar nedeniyle birçok bölgeye ulaşım engellendi.

Yolların kapanması nedeniyle hükümetin kurtarma operasyonlarının havadan yapılması gerekti, helikopterli ekipler etkilenen bölgelere ancak pazartesi sabahı ulaşabildi.

Kunar vilayetindeki bir Taliban yetkilisi, "Köylerin tamamı yerle bir edildi, derin dağlık bölgelere giden yollar hâlâ kapalı. Bu nedenle artık önceliğimiz enkaz altında ölüleri bulmak değil, yaralılara ulaşmak," dedi.

Enkaz altında saatlerce mahsur kalan ve kurtarıcıları beklerken hayatını kaybedenler olduğu bildirildi.

Kurtarma çalışmalarına katılanlardan Syed Raheem, çok sayıda kişinin kurtarıldığını ancak hala mahsur kalan başka kişilerin de olabileceğinden endişe edildiğini söyledi.

BBC'ye konuşan yetkili, "Bazı kişiler bize evlerin yıkıldığı, bazı insanların ise hala kayaların altında olduğu yönünde mesajlar gönderdi" dedi.

Dağlardaki köylüler, yıkılan binaların arasında ölü ve yaralıları aramak için birbirlerine yardım ediyor.

Kızılhaç Bölge Sözcüsü Joy Singhal, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, depremden kurtulanların, ayakta olsalar bile artçı sarsıntılar korkusuyla evlerine girmekten korktuğunu, bölgedeki çadır sayısının yetersiz olduğunu söyledi.

Çin, Hindistan, Birleşik Krallık ve İsviçre de dahil olmak üzere birçok ülke yardım bağışında bulundu. Dışişleri Bakanı David Lammy, Birleşik Krallık'ın acil durum fonunun "ortaklarımızın en çok etkilenenlere kritik sağlık hizmetleri ve acil durum malzemeleri ulaştırmasına yardımcı olacağını" söyledi.
Zaten zor durumda olan hastanelerin doluluk oranının yüksek olduğu bildiriliyor

Sınırdaki Pakistan'dan sınır dışı edilen on binlerce Afgan'ın geçiş noktasının tam ortasında bulunan Celalabad'ın ana hastanesi dolup taştı.

Pazartesi günü burası kaotik sahnelere sahne oldu; yaralı ve çaresiz yakınları sevdiklerini arıyordu, gönüllüler ve kurtarma ekipleri hala etrafta koşuşturuyordu.

Teselli bulamayan bir kadın depremde aile üyelerini kaybettiğini söylerken, yaşlı bir adam ise sersemlemiş ve şaşkın görünüyordu, kimseyle konuşamıyordu.

Bir doktor, depremden bu yana yaklaşık 460 yaralının getirildiğini, 250'sinin hastaneye kaldırıldığını, geri kalanının tedavi edilip taburcu edildiğini söyledi.

Bu bölgelerde internet bağlantısı oldukça sınırlı olduğundan iletişim ve koordinasyon zorlaşıyor.

deprem şiddeti

Ağustos 2021'den bu yana Afganistan, hükümeti yalnızca Rusya tarafından tanınan Taliban'ın kontrolü altında bulunuyor.

Aşırı İslamcı grubun yeniden iktidara gelmesinin ardından, birçok yardım kuruluşu ve sivil toplum örgütü Afganistan'daki çalışmalarını askıya aldı.

Afganistan'a yapılan yabancı bağışların çoğu askıya alındı ve Taliban'ın 1990'larda iktidara geldiği dönemden bu yana uygulanan uluslararası yaptırımlar hâlâ yürürlükte - ancak insani yardımlar için muafiyetler tanınıyor.

İngiltere'nin finansmanı BM Nüfus Fonu'na ve Kızılhaç'a yönlendirilecek.

Afganistan, çok sayıda fay hattının üzerinde yer aldığı için depremlere yabancı değil.

2023 yılında Herat ilinde meydana gelen bir dizi depremde 1.000'den fazla kişi hayatını kaybederken, bir önceki yıl Paktika ilinde yaklaşık 2.000 kişi hayatını kaybetmişti.

Son deprem, 8 km (5 mil) derinlikte meydana gelen çok sığ bir deprem olduğu için bu kadar ölümcül oldu ve başkent Kabil ile komşu Pakistan'da 140 km uzaklıkta hissedildi. Sığ deprem olarak sınıflandırılabilmesi için, bir depremin yüzeyin 70 km altında meydana gelmesi gerekir.

Afganistan'da, özellikle tektonik plakaların birbirinin yanından kaydığı Himalayalar'ın eteklerinde sığ depremler sıkça görülüyor.

1.100'den fazla kişi hayatını kaybetti, 3.500'den fazla kişi de yaralandı.

Afganistan'daki Deprem Sonrası Durum

Depremden saatler sonra, Taliban sözcüsü Zabihullah Mujahid, yerel yetkililerin ve gönüllülerin kurtarma operasyonları yürüttüğünü ve etkilenen bölgelere yardım sağladığını belirtti.

Etkilenen bölgede ayrıca, aynı hafta sonu en az beş kişinin ölümüne neden olan ani sel baskınları yaşandı.

Taliban hükümeti, felakete yanıt olarak 100 milyon Afgan Afganisi (yaklaşık 1,5 milyon ABD Doları) ayırdı. Başbakan Hasan Akhund da kırsal rehabilitasyon ve kalkınma bakanı Mohammad Younus Akhundzada liderliğinde özel bir komite kurdu.

Afganistan Depremine Küresel ve Yerel Tepkiler

Sınırlı kaynaklara sahip olan Taliban hükümeti, uluslararası yardım kuruluşlarından acil destek talep etti.

Bu çağrıya paralel olarak, hem yerel halk hem de kurumlar hızlı bir şekilde harekete geçti:

• Kan Bağışları: Nangarhar Eyaleti'ndeki birçok gönüllü, yaralılara yardım etmek amacıyla hastanelere akın ederek kan bağışında bulundu.
  • Hava Yoluyla Tahliye ve Yardım: Yaralıları taşımak için toplamda 40 uçuş gerçekleştirildi ve 420 kişi hava yoluyla hastanelere sevk edildi. Ayrıca, tıbbi personel taşıyan dört helikopter Nurgal Bölgesi'ne ulaştı.
  • Savunma Bakanlığı Desteği: Afganistan Savunma Bakanlığı, Kunar eyaletine 30 doktor ve 800 kilogram tıbbi malzemeyi hava yoluyla taşıdığını duyurdu.
  • Kızılay'ın Faaliyetleri: Afgan Kızılayı, depremden etkilenen bölgelere hızlı bir şekilde acil yardım ekipleri gönderdi.

Dünya'dan Afganistan'a Yardım Eli 🌍 | 2 Eylül Sabahı itibari ile

Depremden sonra uluslararası toplum da harekete geçti.

• Birleşmiş Milletler: Etkilenen bölgelere hemen yardım ekipleri gönderdi. 🗺️🤝
  • İran: Dışişleri Bakanı aracılığıyla tıbbi malzemeler de dahil olmak üzere insani yardım teklifinde bulundu. 🇮🇷💊
  • Hindistan: Afganistan'a 1.000 çadır ⛺ ve 15 ton yiyecek 🍚 gönderdi. 🇮🇳

Geri
Üst Alt