1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 667  |
 |
ali alimi012
2 ay önce - Çrş 15 Mar 2023, 13:53
8 tane yolcu köprüsü var gördüğüm kadarıyla şimdilik
|
 |
mafakyanc
2 ay önce - Prş 16 Mar 2023, 09:00
Şimdi, ÇBH'da sekiz adet Yolcu Köprüsü (=PBB=Passenger Boarding Bridge= =(halk dilinde) Körük) var; burasını biliyoruz. Tahminimce bunlardan ikisi Dış Hatlara, kalan altısı İç Hatlara tahsis edilmiş olacaktır (daha düşük olasılıkla 3 + 5). Ancak Yolcu Köprüleri dışında (bunların yetersiz kalması ya da bozulmaları ya da bunlara yanaşamayacak küçüklükteki bölgesel uçaklara erişim için ayrıca "Bus Gate" denilen uçaklara otobüsle taşımanın yapılacağı en azından 4 veya 5 tane ek yolcu çıkış kapısı da olacaktır. Bu ek kapılar da haliyle apron seviyesinde yani 0 (sıfır) kodunda yer alacaklar.
Hava tarafında, gidişte (yani arındırılmış diye tanımlanan bölgede) her yolcu Köprüsünün de bağlandığı bir Kapı (=Gate) vardır. Yani uçağa çıkış kapısı.
Şimdi burada, aşağıdaki açıklamada bana göre bir garabet dikkatimi çekti. İngilizce tercümesine de baktım; yok orada da tercüme doğru yapılmış. Koyulaştırdığım kısımlara bakınız.
Alıntı: |
Çukurova Bölgesel Havalimanı terminal binası yaklaşık 100.000 m2’lik bir alanda tasarlanmış olup ana 4 kattan oluşur. Terminal binasına iç hat ve dış hat olmak üzere iki ana kapıdan giriş yapılmaktadır. İskele kısmında yolcuların doğrudan uçağa giriş yaptıkları sekiz adet yolcu salonu yer almaktadır. ...
---
Çukurova Regional Airport terminal building is designed on an area of approximately 100.000m2 and consists of 4 main floors. The terminal building has accessed through two main gates, domestic and international. There are eight passenger lounges at the dock, where passengers can directly enter the aircraft. |
Şimdi burada bir sekiz (8) sayısında hemfikiriz de ortaya atılan "salon=lounge" tanımlaması biraz kafa karıştırıyor. Modern ve yolcu köprülerinin de kullanıldığı havalimanlarında, bu PBB'ler ve Kapılar haliyle "hava tarafında" yer alır. Ama çoğunlukla her Kapıya ilişkin ayrı ve kapalı bir salon yoktur; hele hele iç hatlarda hemen kesinlikle bulunmaz. Örnek olarak (Yeni) İstanbul Havalimanı ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı iç hatlar gidiş hava taraflarını alınız. Buralarda kapılar'a ayrılmış kapalı salonlar var mı? Hayır, iç hatlar gidiş hava tarafı açık düzende; yani salon derseniz sadece tek bir büyük salon var!
Dış Hatlar'da durum kısmen değişik. Buradaki Kapıların hepsi değil ama bazıları gerçekten de ayrı bir salon içinde yer alıyor. Salon dediğimiz bölüm geri kalan alandan kalın cam seperasyonlarla ayrılmış. Bunlar neden mi var? Bazı ülkeler (başta ABD ve İsrail), yolcuların uçağa girmeden önce son bir kontroldan geçirilmesini şart koşmaktalar (üst baş araması değilse bile sorgu sual, döküman kontrol...). Bu aşamayı geçenlerin artık bir daha hava tarafı alanına karışmaları istenmiyor. İşte böyle camla ayrılmış arındırılmış bir salon buna hizmet vermekte. Ancak bu salonlar hem toplam alanı biraz kısıtlıyor, hem de inşaat maliyetini arttırıyor. Zira burada, yani bu tür arındırılmış salonlarda (uçağa binene kadar) beklemekte olan yolcular için ayrı ayrı bay-bayan-engelli tuvaletleri ile bebek bakım odası bulunması da zorunlu...
Bu nedenlerle ben ÇBH'da (ve hele hele iç hatlar hava tarafı bölümünde) böyle ayrı ayrı arındırılmış salonlar olacağını hiç zannetmiyorum. Tamam, böyle ayrı ayrı salonlar olduğunda yolcunun yanlış bir uçağa binme olasılığı sıfıra yakın olur diyenler olabilir ama unutmayın ki Kapı'da (yani PBB'ye adım atmadan hemen önce) her yolcunun biniş kartı da toplanıyor; bir yolcunun yanlış bir kapıdan yanlış bir uçağa binmesi bu şekilde zaten kontrol altında...
Öyle zannediyorum ki, yukarıda alıntıladığım metinde (Mimarlık Firması'nın kaleme almış olduğu metin) "salon" tanımlaması "Kapı" bağlamında kullanılmış.
LinkedIn üzerinden İki Mimar'a bu ikilem olasılığını yönelttim: bakalım nasıl bir cevap gelecek?
|
 |
yekzade
2 ay önce - Prş 16 Mar 2023, 10:45
Buradaki salon dedikleri acaba gate etrafında bulunan bekleme alanı falan mı acaba ama daha dış kaba inşaatı bitmedi diye biliyorum iç dizaynı da bu şekilde olacaksa anlaşılan açılış için baya bir süre var diye düşünüyorum
|
 |
secretgardens
2 ay önce - Prş 16 Mar 2023, 15:52
Heyecanla bekliyoruz. Adanalilar bende dahil biraz duygusal yaklasiyoruz omur torpusu sakirpasa hava alanini kaybedecegiz diye - kaldi ki bildigim kadariyla gelecekte ne olacagi belli degil henuz. Fakat Adana genisleyip nufus olarak buyumeye devam ediyor. Ayni sekilde Mersin inde nufusunu hesaba kattiginizda Sakirpasa nin artik arz talep kaldiramayacagi asikar. Gonul ister hem yeni hava limani hem de Sakirpasa ucuslara devam etsin. Bolgeye gelen insanlarin iki secenegi olsun.
Alıntı: |
Öyle zannediyorum ki, yukarıda alıntıladığım metinde (Mimarlık Firması'nın kaleme almış olduğu metin) "salon" tanımlaması "Kapı" bağlamında kullanılmış.
|
Acik bir sekilde ingilizceye ceviri hatasi olmus. 8 tane lounge (salon, hava limanlarinda parasini verip ucaginizi beklediginiz yemek, icecek ikramlari, koltuklari vesair olan yerler) New York hava alaninda bile yok:) Kapi dir o (Gate). Direk ucaga biniliyorsa iki secenek var; ya koruk ya da bazi cok buyuk yurtdisi hava alanlarinda (ve tabi ki Sakirpasa da ) oldugu gibi salondan alt kata inip direkt ucaga yuruyup binmek. Kapi cikisi biletiniz kontrol ediliyor ve salona bagli merdivenlerden (direkt disari ucagin yanina cikiyor) asagi inip ucaga geciyorsunuz.
Hayirlisi olsun insallah. Su anda emek veren tum isci, isveren taseron ve tum yonetime simdiden tesekkur ederiz.
|
 |
ChelseaNy
2 ay önce - Prş 16 Mar 2023, 17:48
Sadece JFK'de 15-20 lounge var. La Guardia ve digerlerini de dusunun. JFK'de neredeyse her airlines'in var, Alaska airlines'in bile lounge'i var.
|
 |
mafakyanc
2 ay önce - Prş 16 Mar 2023, 20:15
Şİmdi Forumdaş Sn. secretgarden'ın tahmini belki doğru. Ana metin önce Türkçe yazılmış, sonra İngilizce'ye tercüme edilmiş olmalı. Dolayısı ile ortaya önce "salon" sözcüğü çıkmış, bu da İnglizce metne "lounge" olarak tercüme edilmişitir.
Bana sorarsanız burada "salon" kelimesi "yolcu bekleme salonu" niyetiyle kullanılmıştır ama günümüzde artık kapalı, bağımsız, arındırılmış salonlar sadece kısıtlı sayılarla dış hatlarda ve güvenlik amaçlı kullanılmakta. Sayı veremeyeceğim ama gidin bakın (Yeni) İstanbul Havalimanı Dış Hatlar'da, uçağa gidiş kapılarının (yolcu köprülerinin) arkasında kaç tane böyle kapalı yolcu salonu var? İç Hatlar'da zaten hiç yok.
Artık, özellikle de İç Hatlar'da tamamen açık ve tek bir bekleme alanı (yolcu salonu) var.
Ama bu açık alanda sadece yolcuların oturacakları koltuklar olmaz. Etrafta yeterli (hatta çok) sayıda genelde self servis yeme-içme mekanları, bazılarında sair hediyelik eşya vs. satış yerleri, WC'ler ve çoğunlukla dua yerleri (Mescit vb.) vardır.
ÇBH'da da benzeri bir uygulama olacaktır.
Diğer Forumdaş'ın (ChealseNY) bahsettiği salonların (=lounge'lar)'ın ise bu konuyla hiç ilgisi olmaması lazım. Bunlar havayollarının ya da bazı özel kuruluşların işlettiği, uçuş öncesi statülü (business class'ta uçan veya benzerleri) yolcuların ücret ödemeden (ya da bazılarında bir giriş ücreti ödeyerek...) dinlenebileceği, çalışabileceği, yeme içme yapabileceği, hatta duş alabileceği ve hatta bazılarında masaj hizmeti dahi alabileceği mekanlar. Bunların uçağa biniş yapılacak yolcu salonlarıyla hiçbir ilgisi yoktur.
Bu loungelara Türkiye'den örnekler isterseniz: (Yeni) İstanbul Havalimanındaki IGA Lounge (ki değişik yabancı havayollarına da hizmet vermekte), yine buradaki TK CIP Lounge'lar (2 ayrı lounge bulunmakta), çeşitli havalimanlarında genelde TK tarafından işletilen loungelar. Ücretli olanlara örnek de belli havalimanlarında olan TAV Primeclass loungelar.
İki Mimar, yukarıdaki bildirilerinde ÇBH'da da iç ve dış hatlarda benzer CIP loungelar olacağını zaten belirtmekte.
|
 |
Ysn tas
2 ay önce - Pzr 26 Mar 2023, 12:05
Güncel durum. Nedir dün konuştum yolların ağaçlandırması yapulıyıor dediler ama havaalanı eğer 2 ay sonra uçak inecekse inşaatın tamamen bitmiş olması gerekiyor
|
 |
yekzade
2 ay önce - Pzr 26 Mar 2023, 12:45
ben hala seçimden önce bi pr yapmak amacıyla tamamen bitmediyse bile şirkete bir kısmını açtırmak için baskı yapacaklarını düşünüyorum.
|
 |
yekzade
2 ay önce - Pzr 26 Mar 2023, 18:49
Viyadük çalışması..
(+)
[/img]
|
 |
yekzade
|
 |