|
Prof. Dr. İlber Ortaylı : 'Türklerin birinci vasfı asker millet olması'
Sayfa: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 Sonraki
Ana Sayfa
-> HABERLER ve SOHBET
|
Adnankantarci
|
Pts 08 Şub 2010, 11:56 Prof. Dr. İlber Ortaylı : 'Türklerin birinci vasfı asker millet olması'
Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan son günlerde yaşanan darbe iddaaları, açılım, milliyetçilik ve ordu üzerine yaptığı bir konuşma. Bu sitede çok beğeneni olduğu için paylaştım bu haberi ve üzerinde konuşulmasını istedim.
Konuşmanın dikkat çeken kısımları ise:
"Ordunun siyasete karışması kaçınılmaz",
"Sivil siyasetin kendini geliştiremediği ortamda darbe kaçınılmaz",
"Türklerin birinci vasfı asker millet olması",
"Demokratik açılım boş laf"
| Alıntı: |
Milliyetçiliğin, ''mensubu olduğun ve içinde yaşadığın toplumu sevmek olduğunu'' belirten Ortaylı, son yıllarda Türkiye'de milliyetinden utanma duygusunun, antimilitarist, asker düşmanı bir topluma doğru gidişin körüklendiğini iddia etti.
''Burada aynı vasfa sahip olmayan Avrupa devletlerinin kışkırtmasının olmadığını söyleyemeyiz'' diyen Ortaylı, şöyle konuştu:
''Türk toplumunun militarist olmasından Belçika'nın, İsviçre'nin ne zararı olabilir? Askeri vasıflarını kaybetmiş Avrupa, bizde bulunan bu vasfın da yok olmasını istiyor. Resim sanatı Fransa'da öldüyse, Fransa bu sanatın bütün dünyada da ölmesini ister, mimari İtalya'da öldüyse, İtalyanlar bütün dünyada mimarinin yok olmasını ister. Hiçbir kavim kendi kaybettiği vasfın başka bir kavimde devam etmesini istemez.
Türk askeri sanatından, askeri toplum özelliğinden insanlar rahatsız oluyor ama ne yapalım bu Türklerin en önemli vasfı. Bizde de resim, heykel sanatı yok, musikiyle uğraşılmaz, filozof yoktur, fakat ölmeyen sanatımız, vasfımız askerliktir.''
Ortaylı, Türk ordusunun bugün dünyada eğitim veren nadir ordulardan birisi olduğunu hatırlatarak, Türklerin bazı iyi vasıflarının da yine askeri sanatına paralel olarak gelişen tıbbiye, veterinerlik ve mühendislik dalları olduğunu kaydetti.
-''ORDUNUN SİYASETE KARIŞMASI KAÇINILMAZDIR''-
Ordunun siyasete karışmasının da kaçınılmaz olduğunu, bu tezin tarihsel gerçeklik taşıdığını savunan Ortaylı, ''Sivil siyasetin kendini geliştiremediği ortamda darbe kaçınılmazdır. Bugün hiçbir siyasi parti gençleri eğitmiyor, gençlik kolları yok. Yeni yeni siyasi akademileşme başladı. Buralardan yetişen gençler partileri yönetirse, partiler kapatılmaz'' diye konuştu.
Din ve devlet ilişkilerine ilişkin de konuşan Ortaylı, dinin hiçbir zaman kendi başına bırakılamayacağını, devletin bir parçası olacağını öne sürdü. Bu durumun laiklikle alakası olup olmadığının tartışılabileceğini belirten Ortaylı, İsrail'in bu duruma örnek teşkil ettiğini söyledi.
Türk devlet yapısının kabiliyetli insanlara dayandığını, Osmanlı Devleti'nin egemenliği altındaki topraklarda kabiliyetine inandığı kişileri Enderun'da eğiterek, devlet yönetimine kazandırdığını anlatan Ortaylı, Enderun'da elit bir eğitimin verildiğini, günümüzde elit eğitim veren kurumların azaldığını ve bu kurumların korunması gerektiğini kaydetti.
Ortaylı’nın demokratik açılımla ilgili sözleri ise şöyle:
''Açılım boş laftır. Açılım isteyenler gitmez de durmaz da. Ekonomik olarak Fransa olabilirdik ama bütçemizi 30 yıldır götüren bir durum var. Kimse kimseye kitle dalkavukluğu yapmak için, sempatik görünmek için konuşmasın. İran Kürtleri ile Türkiye'deki Kürtler arasındaki farkı görmeden adam genocidten söz ediyor. Bunun ne olduğunu bilmeden üstelik. Türklere karşı tez geliştirmek için arşive giren kaçıncı ecnebi Türk taraftarı oldu, onlar anladı, bizdekiler anlamıyor. Çünkü hakikati görmüyorlar. Çünkü okumuyorlar. Bunlar tehlikeli işler, belediyeciliğe benzemez.'' |
Kaynak: http://www.haberturk.com/haber.asp?id=205485&cat=160&dt=2010/02/07
|
mesajı beğendiniz mi?:
|
 |
osmancık
|
Pts 08 Şub 2010, 12:10
"Demokratik açılım boş laf" |
Ortaçağ tipinde bir devlet sistemi gerekli bu söylediklerinin devamı için.
Vasıflarımızı kaybetmemek için arada bir savaş mı çıkaralım yoksa darbe mi yapalım?
Darbe sivil siyaseti mi geliştiriyor?
Demokratik açılım için söylediklerine katılmıyorum. Yeni üniversiteler ve sınavlarla ilgili sözlerine de.
|
mesajı beğendiniz mi?:
|
 |
mine atafirat
|
Pts 08 Şub 2010, 12:58
Prof. Ortaylı'yı bir tarihçi olarak çok beğenirim. Kendisine büyük bir saygı duyarım. Ancak, hiç bir ırkın asker ya da sivil olmak gibi özellikler taşıdığına inanmıyorum. Velev ki bir ırkın askerî özellikleri olsa bile, bunların yerine sivil özellikler edinmek için büyük bir çaba gösterilmesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü 'muasır medeniyetler seviyesine' sivil özellikler aracılığı ile ulaşılabiliyor.
İlber Hocanın darbelere sıcak baktığını hiç zannetmiyorum. Konuşmanın bütününü okumadığım için fazla bir şey söyleyemem. Ancak, bir akademisyeni, belli bir düşünce kategorisine sokmak için bütünüyle incelenmesi gerekir diye düşünüyorum.
Ayrıca, Sayın Ortaylı darbelere sıcak baksa da, biat kültüründen gelmediğim için, bunu asla benimseyemem. Zaten, hiç bir düşünce adamının bütün düşüncelerini kabul ya da reddedemeyiz. Örneğin, Marx ve Nietzche , Mussolinni'nin faşist fikirlerine ilham kaynağı olmuştur (Bkz. Prof. A.Yayla: Siyasi Düşünce Sözlüğü) ama ikisinin de beğendiğim başka düşünceleri vardir.
En son mine atafirat tarafından Pts 08 Şub 2010, 14:15 tarihinde değiştirildi, toplamda 2 kere değiştirildi
|
mesajı beğendiniz mi?:
|
 |
ÖZTÜRK_Y77
|
Pts 08 Şub 2010, 13:21
İlber Ortaylı hoca tam manası ile tarih deryasıdır
Son yapmış olduğu konuşmasında haklı yönleri vardır fakat haksız olduğu yönleri de yok değildir
Haksız olduğu yönlerden biri askerin siyasetin işlerine karışması ile ilgili sözleri
Darbeler devrinin Türkiye de kapanmasının gerekliliğine inanıyorum
Çünkü
Halkın iradesinin önüne ne olursa olsun silah kuvvetler çıkmamalıdır
Türklerin asker millet olduğu doğrudur fakat artık bu yapı değişmelidir eğer dünya üzerinde varlığımızı sürdürmek istiyorsak bilim teknoloji ve demokraside ilerleyip ilerici bir millet olmalıyız
Halkın iradesini de halka bırakmalıyız birileri gelip halk iradesinin üzerine oturmamalıdır
Halk gerekli müdahaleyi sandıkta yapar
|
mesajı beğendiniz mi?:
|
 |
Serhat akdağ
|
Pts 08 Şub 2010, 13:39
yta ne kadar abartıyorsunuz şu darbeleri. Türkiyede darbeler gündemi kapatılmalıymış? darbe herr türlüdür. bu askerle olur,sivillerle olur olacaklsa herşeyle olur. yeterki ülkede birileri kendilerine göre gidişatı değiştirmek istesin.. zaten Türkiyede yapılan güya darbelerin hepsi gidişatı değiştirmektir.
ayrıca ilşber hoca doğru tespit yapmış. işine gelmeyen zihniyetler bunu temenni olarak algılayıp sövmeye başlarlar bu bilim adamına
|
|
mesajı beğendiniz mi?
|
 |
Hakan ERTÜRK
|
Pts 08 Şub 2010, 13:42
| Prof. Ortaylı'yı bir tarihçi olarak çok beğenirim. Kendisine büyük bir saygı duyarım. Ancak, hiç bir ırkın asker ya da sivil olmak gibi özellikler taşıdığına inanmıyorum |
Mine Hanım, siz ırka inanmıyorsunuz!
Biz ise hep iddia ediyoruz, her Türk asker doğar
|
mesajı beğendiniz mi?:
|
 |
mine atafirat
|
Pts 08 Şub 2010, 14:21
| Biz ise hep iddia ediyoruz, her Türk asker doğar |
Bırakın bu içi boşaltılmış sloganları. Asker doğanlar, askere gitmemek ya da askerliğine kendince 'iyi' bir yerde yapmak için çırpınıyor. Bu mu asker doğanlar? Bu mantığa göre Türk kökenli olan herkesin askerliği meslek olarak seçmesi gerekirdi? Farklı meslek seçenler Türk değil mi? Bana kalırsa bu iddialarınızı bir daha gözden geçirin ya da askere gidince tezkere bırakın. İnsan dediğin tutarlı olmalı. Mantık dışı şeyler söyleyeceğimize bir düşünsek daha iyi olur kanısındayım.
| Mine Hanım, siz ırka inanmıyorsunuz! |
Nereden biliyorsunuz benim ırka inanmadığımı? İnsanların söylemedikleri şeyleri söylemiş gibi göstermek yanlıştır. Ben hiç bir ırkın diğerinden üstün olduğuna inanmıyorum ve ırksal kökene dayanan ayırımcılığa karşıyım. Irka inanmamak gibi zırva bir şey söylemedim.
En son mine atafirat tarafından Pts 08 Şub 2010, 14:24 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
|
mesajı beğendiniz mi?:
|
 |
Serhat akdağ
|
Pts 08 Şub 2010, 14:24
her Türk asker doğar ile İlber hocanın söylemi olan Türk milletinin asker vasıflı millet olması sözünü birbirine karıştırmayalaım. sapla saman meselesi.
|
mesajı beğendiniz mi?:
|
 |
Canas
|
Pts 08 Şub 2010, 14:41
Konuşmanın dikkat çeken kısımları ise:
"Demokratik açılım boş laf" |
Kimse Ilber bey'e dememis mi? Madem "Her Turk asker doğar" sen ne halt yemeye tarihci oldun? Demek bu milletten doktor, muhendis filan çıkmaz emir kulu çıkar!
Ilber Ortaylı şu zevzek laflardan sonra benim icin bitmiştir.
|
mesajı beğendiniz mi?:
|
 |
E Cem Ak
|
Pts 08 Şub 2010, 14:51
ilber ortaylı ne zaman görevden alınır dersiniz ? sn. halaçoğlu gitmişti hatırlarsanız
alınması bence yakın ordu karşıtlarına iyi giydirmiş ''Sivil siyaset kendini geliştiremezse darbe kaçınılmazdır' demiş adamı
darbe sevici ilan ediyorlar yorumlarda. nasıl bir zihniyettir bu
ayrıca Ortaylı, dinin hiçbir zaman devletten ayrılamayacağını söylemişti. o
zamanda şeriatçı mı oldu
"Avrupalılık, gelin kızın iyi bir koca bulması gibi bir saadet değildir.
Bunu böyle sunanların milli politika tayin etmesi beklenemez" diye
konuştu.... Taklitçi zihniyet bu olsa gerek
tarihten günümüze kadar ordular, savaşlar ülkeleri doğurmuştur. Ordu hangi
milletin egemenliğindeyse devlet onunla anılmıştır. yani "her türlü"
orduyu yıpratırsanız sonucuna ulaşırsınız
Not : Yanlışlıkla gnder tuşuna basmışım eksik olmuştu tamamlandı
En son E Cem Ak tarafından Pts 08 Şub 2010, 15:00 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
|
|
mesajı beğendiniz mi?
|
 |
|
Sayfa: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 Sonraki
sponsor link : | Exacard.com, Faizsiz ve yüklemeli MasterCard |
|