Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 9
Vural Demir
3 yıl önce - Cum 23 Hzr 2017, 00:16

Alıntı:
Kahramanmaraşlı kardeşlerim

Gaziantep'den selamlar.

Çöreğin kilosu ne kadar kardeşlerim?


as edem 10 liradır tahminimce tam bilmiyorum ama daha da ucuz olabilir.


Mert Karakoyun

3 yıl önce - Cum 23 Hzr 2017, 00:17

Eyvallah teşekkür ederim ama net bilgi verebilirseniz iyi olur.



Vural Demir
3 yıl önce - Cum 23 Hzr 2017, 00:24

Alıntı:
Eyvallah teşekkür ederim ama net bilgi verebilirseniz iyi olur.


Maraşta değilim Maraştaki arkadaşlar cevaplar hayırlı ramazanlar edem.


taş fırın maraş çöreğimiz


(+)


mehmetpeker
3 yıl önce - Cum 23 Hzr 2017, 00:38

Yumuşak çöreğin kilosu 10 tl, kıtır çöreğin onlu paketi 6 tl idi en son.

Vural Demir
3 yıl önce - Cmt 24 Hzr 2017, 22:11
mis mis Maraş'ımızın mis gibi çörekleri



(+)



(+)




(+)




Vural Demir
3 yıl önce - Sal 27 Hzr 2017, 10:07



ayrılmaz ikili


Vural Demir
3 yıl önce - Sal 15 Ağu 2017, 16:57





Vural Demir
3 yıl önce - Çrş 06 Eyl 2017, 22:39
MARAŞ ÇÖREĞİ DE TESCİLLENDİ


Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak el sanatlarımız ve Maraş yemeklerinin tescillenmesi için Türk Patent Enstitüsüne (TPE) yaptığı 14 başvuru içerisinde yer alan Maraş Çöreği de tescillendi.







Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Patenti almak için yaptığı başvurulardan Hartlap Bıçağı, Oyma Çeyiz Sandığı ve Kahramanmaraş Yemenisi, Maraş File Nakışı, Maraş Sumak Ekşisi Akıtı’nın ardından Maraş Çöreği de “Türk Patent ve Marka Kurumu’nun” Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayınlanarak resmiyet kazandı.

Bültende yer alan bilgiler doğrultusunda Maraş Çöreği hakkında: “Çörek içerik ve yapım tekniği itibarı ile ülkemizin farklı yörelerinde üretilip tüketilen gıdalardan biridir. Maraş Çöreği ise yöresel bir gıda olup içerik ve yapılış tekniği itibarı ile Kahramanmaraş’a özgü bir gıdadır. Maraş Çöreği, özellikle Ramazan aylarında Kahramanmaraş insanı tarafından yoğun olarak yapılıp tüketilmektedir. Önceleri sadece hane halkının tüketimi için bireysel olarak hazırlanan hamur, fırınlarda pişirtilerek tüketilirdi. Daha sonra fırınlarda ve pastanelerde satılmaya başlandı. Kahramanmaraş’ta son 30 yıldan bu yana ticari olarak işletmelerde üretilip Kahramanmaraş insanının tüketimine sunulmaktadır. Çöreğin en önemli özelliği; taş fırında pişmesi, yivli gürgen merdane ile hamur bezelerinin açılması ve hamur bezelerinin merdane ile 15 cm açılmasıdır. Hamur bezeleri müşterilerin taleplerine göre daha küçük bezeler halinde de açılabilir.

Yivli (dişli) gürgen merdane eni 8 cm, boyu 33 cm, yiv derinliği ve yiv aralığı 0.5 cm olan, gürgen ağacından yapılan ve Maraşlı marangoz ustaları tarafından yapılarak oluşan bir çeşit merdane türüdür. Yivli gürgen merdane esas olarak Kahramanmaraş’ta üretilmektedir” denilerek bilgi verildi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan diğer 8 ürün Türk Patent ve Marka Kurumu’nda onaylanması için işlem görüyor.

Hartlap Bıçağı, Oyma Çeyiz Sandığı, Kahramanmaraş Yemenisi ve Maraş File Nakışı, Maraş Sumak Ekşisi Akıtı ve Maraş Çöreği dışında geleneksel el sanatlarımızdan Maraş İşi Sim Sırma ile beraber Maraş lezzetlerinden Fıstık Ezmesi, Naturel Sızma Zeytinyağı, Maraş Parmak Peyniri, Ravanda Şerbeti, Sarı Çeltik Pirinci, Urmu Dutu,Kahramanmaraş Abbas İnciri’ne ilişkin coğrafi işaretlerin korunmasına yönelik tescil talebinde bulundu.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nce Türk Patent Enstitüsü’ne Kahramanmaraş adına tescillenmek üzere yapılan diğer başvurular şunlar:

1-MARAŞ İŞİ SİM SIRMA

2-FISTIK EZMESİ

3-MARAŞ NATUREL SIZMA ZEYTİNYAĞI

4-MARAŞ PARMAK PEYNİRİ

5-MARAŞ RAVANDA ŞERBETİ

6-MARAŞ SARI ÇELTİK PİRİNCİ

7-MARAŞ URMU DUTU

8-KAHRAMANMARAŞ ABBAS İNCİRİ


https://kahramanmaras.bel.tr/haber/2017/09/05/mar ...escillendi


Vural Demir
1 yıl önce - Cum 19 Ekm 2018, 20:22




Vural Demir
1 yıl önce - Prş 20 Arl 2018, 21:26
Kahramanmaraş'ın geleneksel lezzeti: Maraş çöreği





Osmanlı'dan bu yana üretilen ve bayram için hazırlanan ikramlıkların başında gelen Maraş çöreği, artık tüm yıl boyunca tüketiliyor


(+)


Osmanlı'dan bu yana üretilen ve bayram için hazırlanan ikramlıkların başında gelen geleneksel lezzetlerden Maraş çöreği, tescillendikten sonra artık tüm yıl boyunca tüketilir hale geldi.


(+)



Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından Türk Patent ve Marka Kurumuna (TPMK) yapılan 14 başvuru içerisinde yer alan Maraş çöreği, geçtiğimiz yıl tescillenerek geleneksel lezzetler arasındaki yerini aldı. Kente özgü tescilli çörek, birçok fırında üretiliyor. Ustalar tarafından hazırlanan hamur bir müddet bekletildikten sonra odun fırınlarında pişiriliyor. Özellikle Ramazan ve Kurban bayramlarında vatandaşlar tarafından tercih edilen çörek, bayramların dışında da yoğun olarak tüketilmeye başlandı. Maraş çöreği, şekerli, tuzlu, tereyağlı, zeytinyağlı, yumuşak ve cips gibi farklı tatlarda üretilip müşterilerin beğenisine sunuluyor.


(+)

Çörek ustası Ahmet Gizir, yaklaşık 20 farklı lezzette üretim yaptıklarını belirterek, "Yumuşak çöreğimiz Kahramanmaraş'ın geleneksel bir ürünü zaten. Bayramlarda daha yüksek bir talebi var. Yöresel bir ürün olması nedeniyle şehir dışından gelenler de tercih ediyor. Bayramların dışında da satışlarımız yoğun oluyor" dedi



(+)


Bayramların dışında da alıp misafirlere çörek ikram ettiklerini söyleyen Türkan Karaaslan, "Çok güzel ve lezzetli bir tadı var" diye konuştu.

Adana'dan geldiğini söyleyen Derya Öztürk ise, "Maraş çöreği hoşumuza gitti, her geldiğimizde alıp götürüyoruz" dedi.




(+)


https://m.sabah.com.tr/ekonomi/2018/12/20/kahrama ...i?paging=5



sayfa 9
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET