Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 1
Tolga Dt
9 yıl önce - Cum 18 Arl 2009, 23:52
Elazığ - Şarap Fabrikası ve Şarabı


Türkiye’nin En Köklü Efsane Şarabı Buzbağ



1940lı yıllarda şarapçılık konusunda bir atılım yaşanan Türkiyede, “Şarap Deneme Evleri” açılmaya başlandı. Kırıkkale, Bilecik, Çorum, Nevşehir, Kırşehir, Isparta, Tokat, Elazığ, Urfa, Yozgat, Maraş, Gaziantep gibi Anadolunun dört bir yanındaki illerde açılan bu imalathanelerde Fransız uzmanlar çalıştırılarak, değişik şarap üretimleri denendi.

Elazığda 1942 yılında Şarap Deneme Evi olarak açılan ve 1944 yılında fabrikaya dönüştürülen Elazığ Şarap Fabrikası bugün hala üretim yapmakta. Üretim kapasitesi 6 milyon litreye çıkarılan bölgedeki tek fabrikanın şimdiki sahibi Kayradır. Kayra, bu fabrika sayesinde bölgedeki üzümleri en iyi işleme şansına sahip olan tek firmadır. Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinin işlendiği fabrika ile bölgede terroir bilinciyle şarap yapılmakta. Üzümün yolculuk yapıp yıpranması yerine, bulunduğu bölgede işlenmesi esasına dayanan terroir, bugün bütün dünya şarapçılığının üzerinde önemle durduğu bir kavram.

Elazığ ili toprak yapısı ve iklim kuşağı olarak bağcılık için çok ideal bir bölge. Tarihine baktığımızda Hitit ve Urartular burada üzüm yetiştirmiş ve şarap yapmışlardır. Günümüze kadar gelen bu üzümler Öküzgözü ve Boğazkeredir. Elazığda yetiştirilen üzümlerin yaklaşık yüzde 25i şarap yapımında kullanılmakta, bunun da yüzde 25i Elazığdaki şarap fabrikasında işlenmektedir.

Son yıllarda şarapçılık konusundaki gelişmeler de buradaki üretimi tetiklemiş, bağcılığa olan ilginin artmasıyla birlikte, üzüm üreticileri daha da bilinçlenmişlerdir. Artık bağlarda modern teknikler kullanılmaktadır.

Elazığ ve Şarap 4 / Elazığda üretilen şaraplar
Kaynak: Şarap Günlüğü



Türkiye’nin yükselen şarap markası Kayra’nın önemli üretim merkezlerinden biri olan Elazığ Şarap Üretim Tesisi de üretim kalitesi ve yönetim sistemlerinde gösterdiği hassasiyet ile uluslararası onay aldı. Dünyanın en önemli belgelendirme kuruluşlarından LRQA tarafından yapılan incelemeler sonucunda Kayra Elazığ Şarap Üretim Tesisi, Türkiye’de ilk kez bu belgeleri alan Kayra Şarköy Şarap Üretim Tesisi’nin ardından, ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi belgelerini almaya hak kazandı.

Mey İçki bünyesinde yeniden yapılanma sonucu 2007 yılı içinde bağımsız mali ve operasyonel işleyişi ile bağımsız bir firma haline gelen Kayra Şarapları’nın önemli üretim tesislerinden biri olan Elazığ Şarap Üretim Tesisi, ISO9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi belgelendirme denetimlerini başarıyla tamamladı. Uluslararası belgelendirme kuruluşu olan Lloyd’s Register Quality Assurance (LRQA)’ın gerçekleştirdiği denetimler sonucu Kayra, Türkiye’de tedarikçiden tüketiciye kadar tüm süreçlerde etkinliğin sağlandığı bu kalite standartlarına sahip ilk ve tek şarap üreticisi oldu. Kayra Elazığ Şarap Üretim Tesisi’nden önce Kayra Şarköy Şarap Üretim Tesisi, Türkiye’de ilk kez bu belgeleri almaya hak kazanan şarap üretim tesisi olmuştu.

Kayra, kalite sürekliliği güvencesine verdiği önemi, Elazığ Şarap Üretim Tesisi’nde alınan, süreçlerin sürekli iyileştirilmesiyle, müşteri memnuniyetinin sürekliliğini sağlayacak bir sistem oluşturulmasını amaçlayan ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi ve gıda sektöründe ürün güvenliğinin sağlanmasına ilişkin ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi belgeleriyle pekiştirdi.

ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi belgesi, süreçlerin iyileştirilmesiyle, müşteri memnuniyetinin sürekliliğini sağlayacak bir sistem oluşturulmasını amaçlamaktadır. Gıda sektöründe ürün güvenliğinin sağlanmasına ilişkin ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi belgesi ise, hammaddeden tüketime kadar, tüketici sağlığını ön plana alarak, güvenli gıdalar sunulmasını garanti eden bir sistem oluşturulmasını gerektirir. Bu belgelendirmelerle, kararında tüketilmesi halinde Kayra Şarapları’nın tüketici sağlığını olumsuz etkilemeyeceğinin ve kalitesinin sürekliliğinin güvencesi oluşmuş oldu. Ayrıca ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi belgesi ile yapılan tehlike analizi ve risk değerlendirmesi çalışmalarının, tedarikçiden tüketiciye kadar tüm süreçlerde etkinliğinin sağlandığı da belirlendi. Kalitede liderliği hedefleyen Kayra, üretim tesisileri için aldığı bu belgelerle kalite hanesine bir artı daha ekleyerek bir adım daha öne geçti.


Emre demir23
9 yıl önce - Cmt 19 Arl 2009, 00:32

ama sanırsam daha çok ihracatı yapılıyor ELAZIĞ'dan...

Barış23

9 yıl önce - Cmt 19 Arl 2009, 01:47

Buzbağ Şarabınınrengi olan Bordo renk Elazığsporun formasına konu olmouştur.Ünlü Öküzgözü üzümlerinin rengi dir..



Tolga Dt
9 yıl önce - Cmt 19 Arl 2009, 01:58

Emre ve Barış Kardeşim veriler eski olabilir sizlerde yardımcı olursanız çok sevinirim..

Barış23

9 yıl önce - Pts 21 Arl 2009, 01:04

Arkadaşlar Elazığda şarapçılık Hititler ve Urartulardan beri yapılıyormuş.....İşte sizlere bir Anekdot ;Nedim Atillanın yazısı: - Boğazkere ve Öküzgözü'nün kıymetini bilmek
Elazığdaki bağbozumunda şarabın yolculuğuna ve büyüsüne tanık olduk

Bu topraklar şarabın da ilk kez üretildiği yerler… Mey Grubunun Elazığdaki fabrikasının girişinde de ‘Dünyanın en eski şarabı burada üretildi neden en iyisi buradan üretilmesin yazıyordu. Çeşitli ülkelerdeki şarap uzmanı dostlarla tanışıp Türkiye şaraplarından söz edince eskiden kibarca ‘burun kıvırırlardı… Sonraları ‘Boğazkere Öküzgözü ve Kalecik Karası türlerini öğrendiler son bir iki yıldır da Foçakarasını… Artık rahatça ‘Anadolu şarapları bizim şarapların atasıdır diyorlar. Anadolunun güneydoğusunda yetişen Öküzgözü ve Boğazkere üzümleri Türkiyenin en kaliteli kırmızı şaraplık üzümleri… Yerli- yabancı dostlarımıza bu üzümleri şöyle tanıtıyorum: Öküzgözü taneleri tıpkı bir öküzün gözü gibi kocaman parlak lacivert renkli göz alıcı bir üzüm kalın kabuklu oldukça etli. Boğazkere ise adıyla benzeşiyor. Asla sofralık değil boğazınızı ‘keriyor yani ‘buruyor... Boğazkerenin taneleri çok küçük salkımları sıkı sıkı kabuğu ise son derece kalın.

Boğazkere Güneydoğuda yüzyıl başında Ermenilerin yaşadığı köylerde daha yaygınmış. Osmanlının Hıristiyan tebası dini gereği şarap içmek zorunda olduğundan bu üzüm ağırlıklı olarak Elazığ ve Malatya köylerinde yetiştirilirmiş. Şimdi de Türk köylüleri aynı üzümden ekmek parasını çıkarıyor.

ŞARABIN BÜYÜSÜ

Mey Grubunun CEOsu Galip Yorgancıoğlu Kayra olarak ülkemizin en önemli bağcılık ve şarapçılık merkezlerinden biri olarak Elazığdaki bağbozumuna bizi davet ettiğinde yapacağımız gezinin bu kadar da heyecanlı olacağını ummuyorduk. Şarabın yolculuğuna ve büyüsüne tanık olduk. Önce Tekelin özelleştirilmesinden alınan fabrikayı gezdik ardından da Boğazkere ve Öküzgözü bağlarını… Elazığdaki fabrika Anadoluda Cumhuriyetin ekonomiye de önderlik etme arzusu ile kurulmuş. Özelleştirmeden alan Mey Grubu da burasını en iyi şekilde yaşatıyor bunların ötesinde de Elazığ ve Diyarbakırın iki önemli üzümünü Boğazkere ve Öküzgözünü bize en iyi şaraplar olarak sunuyor. Mey Grubunun burada yaptığı düzenlemeler Elazığa hayat getirmiş. Doğanın verdiği zenginlik çalışkan Anadolu insanları ve Meyin teknolojik atağı bu üzümlere ve bölgeye yeni ataklar getirmiş. Kayra şarapları Elazığda 5 milyon litre stok kapasiteli dev bir tesise sahip.

ÜZÜMÜN KALİTESİ

Mey almadan önce Tekelin de Buzbağ adıyla pazara sürdüğü ve Türkiyedeki tüm şarap firmalarının kaliteli şaraplarının iskeletini oluşturan Öküzgözü ve Boğazkereden bugün 6 değişik şarap üretiliyor. Şarabın kaderi yüzde 70 oranında bağda belirleniyor sıkma saklama fıçılamanın şarabın kalitesine katkısı sadece yüzde 30. Bu nedenle her şeyin üzümün kalitesine bağlı olduğunu gören işletmeciler ve ziraat mühendisleri Elazığ ve Diyarbakırda üreticilere sürekli eğitim veriyorlar.

‘Bağbozumu bu yıl 22 Ekime kadar devam edecek. Üzümlerin olgunlaştıktan sonra toplanması için verilecek karar anı şarabın bundan sonraki hayatı için büyük önem taşıyor. En az üzümün kalitesi kadar kilit bir öneme sahip. Üzümler gereken olgunluğa eriştikten sonra hasat edilmezse içlerindeki şeker oranı hızla artıyor. Tabii ki üzüm olgunluğunun yüksek olması elde edilecek şarabın yapısının yoğun gövdeli ve yıllanmaya uygun olmasını sağlıyor… Burada asit dezavantajını da unutmamak gerek.

Bağbozumu Şenlikleri Anadolunun en eski geleneklerinden biri… Bağbozumu şenliklerinde içilen içkiler kadar yenilen yemekler de önemli. Galip Yorgancıoğlu bu konuda da özenli. Elazığ ve hemen yanındaki Harputun geleneksel yemek kültürü ile tanışıyoruz. Emekli öğretmen Burhan Bey arkadaşları ile birlikte neler neler tattırmıyor ki bize… Elazığ çarşısında peşine düştüğümüz lezzetler ise başlı başına bir yazı konusu… Öğleyin tattığımız şaraplar Buzbağ Beyaz Kırmızı ve tadına doyulmaz Buzbağ Rezerv. Daha sonra Terranın Öküzgözü Boğazkere ve Anadolunun dünyaya iki büyük armağanı Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinden yapılmış karışık şarapları içiyoruz.

;



Barış23

8 yıl önce - Pzr 04 Tem 2010, 12:53

Alıntı:
Kaliforniyalı uzman aradığı bağı buldu sahibinin ismini şarap şişesine yazdı







Daniel O’Donnell ve Şükrü Baran’ın Elazığ Aydıncık’ta kesişen yolları, Türkiye’nin ilk single vineyard (tek bağ) konseptiyle üretilen Kayra Vintage Öküzgözü’nü ortaya çıkardı.

Biri şarap kalitesi, vinifikasyon ve vitifikasyon konularında 20 yılı aşkın uluslararası tecrübeye sahip, Amerika’da kaliteli şarap üretiminin yeniden gelişimiyle birlikte “Taster Guild International” tarafından, Kaliforniya Eyaleti’nde ‘Yılın Şarap Uzmanı’ seçilmiş; Bulgaristan, Arjantin, Şili, Arjantin, Avusturalya, İtalya ve Çin’de şarap üretimi yapmış, İrlanda asıllı bir Amerikalı... Diğeri 1942’de Elazığ Çatalharman köyünde doğup, medikal sağlık sektöründe faaliyet gösterirken 1999’da şirketini çocuklarına bırakıp memleketine yatırım yapmak için dönen, 2000’lerin başında besicilikte ve bağcılıkta karar kılan bir idealist... O’Donnell bağlarla evli olduğunu söyeyen bir kalite delisi, Baran üzümleriyle tek tek konuşan bir doğasever...

Tüm bağları gezdi

Daniel O’Donnell, 2006 yılında Kayra’da çalışmaya başladığı günden itibaren Denizli Güney’den Çal’a, Malatya’dan Elazığ’a Türkiye’deki üzüm bağlarını geziyor ve kalitenin miktarın üzerinde tutulduğu bağ arayışını Şükrü Baran ile karşılaşıncaya kadar sürdürüyor. Üç-dört yıllık çalışmanın sonucu olarak Türkiye’nin single vineyard konseptiyle üretilen ilk şarabı Kayra Vintage Öküzgözü 2007 ortaya çıkıyor.

Üzümleriyle konuşuyor

Daniel O’Donnell, şarapçılıkta temel meselenin iyi üzüm bulabilmek olduğunu belirterek, bunun da en başta bağcılıkta başladığını, iyi üzümden kötü şarap yapmanın mümkün ama kötü üzümden iyi şarap üretmenin imkansız olduğunu anlatıyor. Bağlarla evli olduğunu söyleyen O’Donnell single vineyard konseptini şu sözlerle anlatıyor: “Tanım olarak da şarap yapım uzmanı son şarabı elde etmek için herhangi bir kupaj yapmadan tek bağdan şarabı yaratır. Bu da tüketiciye o terroir ile ilgili gerçek bir deneyim yaşama fırsatı sunar, bağdan kadehe uzanan bir yolculukta seri denenir.” Üzümleriyle adeta çocuklarla konuşur gibi konuşan Şükrü Baran, 450 dönümlük ekili araziyi, yakın gelecekte 1.500 dönüme çıkarmayı hedefliyor.

Sadece 5.800 şişe üretildi

19 ay Amerikan meşe fıçılarında dinlendirilen Kayra Vintage Öküzgözü 2007’den sadece 5.800 şişe üretildi. Mey İçki CEO’su Galip Yorgancıoğlu, Kayra’nın üreticiyi topraktan şişeye destekleyen bir zincirin öneminin altını çizdiğini belirterek, “Türkiye’de ilk defa şaraplık üzüm üreticileriyle yaptığımız çalışmaları marka etiketlerine taşıyarak teşekkür ediyoruz” dedi.

Elazığ’ın 68 yıllık şarap üretim tesisi

DANIEL O’Donnell’ın ‘Benden sonra Kayra’da yerimi alacak kişi’ sözleriyle övdüğü Elazığ Şarap İşletmesi Üretim Sorumlusu Emre Adem, Kayra Şarapları’nın, Türkiye’nin en doğusundaki şarap üretim tesisine sahip olduğunu söyledi. Adem, tesisle ilgili şu bilgileri verdi: “Bu haliyle şarabın doğduğu topraklara en yakın konumda. Elazığ’daki üretim tesisinde işlenen Türkiye’nin belki de geçmiş kültürüyle bağlantısını oluşturan Boğazkere ve Öküzgözü üzümleri Kayra’nın en önemli güçleri. Elazığ Şarap Üretim Tesisi, 1942 yılında kurulan bir imalathaneyken 1944 yılında büyük bir tesise dönüştürüldü. Kuruluşunda 1.16 milyon litre şarap üretimi yapılıyordu. Bugün yılda 4 milyon 794 bin litre üretim var. Elazığ ve Diyarbakır bölgesinde yetişen Öküzgözü ve Boğazkere üzümleri bu tesiste işleniyor. Tesiste sadece kırmızı şarap üretiliyor. Özel şarapların olgunlaştırılması için 500 fıçılık mahzeni var.”


Kaynak Hürriyet gazetesi





Emre demir23
8 yıl önce - Pts 02 Ağu 2010, 19:28

Alıntı:
Efsane Şarap Buzbağ, Efsane Gurmelerini Arıyor



Anadolu'nun efsane şarabı Buzbağ, şarap ve Anadolu mutfağının mükemmel uyumunu yeniden keşfetmek, şarap sohbetleri yapıp, bu yolculuktan tat almak, bu Tatların ve deneyimin yazıya dökülerek herkesle paylaşılmasını sağlamak amacıyla düzenlediği alışılmışın dışındaki sosyal medya platformları üzerinden ilerleyen "Efsane Gurmelerini Arıyor" yarışmasının katılımcıları belirlenerek ilk etap çalışmalarına başlandı.

www.efsanegurmeleriniariyor.com adresi üzerinden başvuruların yapıldığı üç etaplı yarışmaya sosyal medya platformlarının gurme adayı kullanıcıları büyük ilgi gösterdi. Sosyal medya platformlarını aktif olarak kullanma durumuna göre belirlenen kişiler, Buzbağ Şarapları'nın düzenlediği etkinlik dışında kendi blog'larında daha önce paylaştıkları şarap, şarap ve yemek uyumu üzerine yazdıkları yazılar ve içeriklerinin değerlendirmesi sonucu netleşti.

Kayra, Anadolu mutfak kültürü üzerine kurgulanan www.efsanegurmeleriniariyor.com projesiyle damak tadına güvenen, şarap tatmaktan keyif alan, şarap ve yemek uyumu hakkında sohbet etmek isteyen katılımcılara gösterdikleri ilgiden dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyor.

Yarışmanın ilk etabında "www.efsanegurmeleriniariyor.com" sitesine başvuruda bulunan katılımcılar, Kayra - Buzbağ yöneticilerinin belirlediği kriterlere göre seçilen 38 blogger'dan sonra, ikinci etaptaki yemeğe katılmaya hak kazandılar.
Türk mutfağının efsane şarabı olan Buzbağ Şarapları'nın gerçekleştireceği etkinlikler de "Türk lezzetleri ile bezenmiş" masalarda hem Anadolu mutfağının zengin çeşitliliği konuşuluyor, hem de şarap sohbetleri yapıp keyifli bir etkinliğe imza atılıyor.

Efsane Buzbağ Şarapları'nın düzenlediği, gurme adaylarının ağırlandığı ilk yemek 19 Temmuz tarihinde gerçekleşti. 28 Temmuz ile 5 Ağustos tarihleri arasında diğer gurme adaylarını ağırlayacağı yemeklerin ardından gerçekleşecek ikinci etapta, blog'unda konu hakkında görüşlerini paylaşan herkes Kayra Wine Center'da bir araya gelecek ve Profesyonel Şarap Eğitmenlerinden özel bir program ile Türk şarapları ve Anadolu topraklarında yetişen üzümler hakkında üst seviyede bilgi alacak.

Gurme adaylarının blog'larında bu deneyimle ilgili paylaştıkları makaleler arasında en beğenilenleri jüri üyeleri tarafından seçilecek ve birbirinden güzel hediyelerle ödüllendirecek. Buzbağ'ın "Efsane Gurmelerini Arıyor" isimli yarışmasında en iyi 3 yazının sahibi Elazığ'da muhteşem bir bağbozumu gezisine çıkmaya hak kazanırken, diğer 3 kişi (bir misafiri ile) yemek, bir diğer 3 kişi de özel bir tirbuşon setinin sahibi olacak.

Kaynak: Günışığı


Sadece Buzbağı şarabı ve Öküzgözü üzümünün bile Elazığ'ımızı tüm Dünya'da yeterince tanıtımının yapılmasına yetebilirken neden bunu yapamıyoruz DÜŞÜNDÜRÜCÜ...!!!

Biraz bu konu üzerinde tartışırmamız gerektiğini düşünüyorum...



Emre demir23
8 yıl önce - Prş 05 Ağu 2010, 18:07
Buzbağ


Buzbağ

“1944’ten beri”

Şarabın anavatanı olarak bilinen Anadolu toprakları coşkuyla beslediği köklerinden Boğazkere’ye güç, Öküzgözü’ne özel meyvemsi karakterini verdi. Elazığ topraklarının cömertçe sunduğu minerallerin armağanı Öküzgözü... ve Diyarbakır’ın kıraç topraklarına azimle tutunan köklerin meyvesi Boğazkere…

Onlar, şarabın doğduğu toprakların iki seçkin üzümü. Anadolu’nun toprağından, yağmurundan, güneşinden beslenip 5000 yıllık bir efsaneyi, lezzetli tanelerinde yeniden yorumluyorlar.

Anadolu üzümünü terroir felsefesiyle yerinde işleyen Kayra, bu iki seçkin üzümü şimdi bu çok özel kupajda birleştiriyor: Buzbağ.

Türkiye’nin iki seçkin üzümünün markalandırılmış en eski kupajı olan ve adını Harput’un Buzluk mağaralarından alan Buzbağ, Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinin benzersiz dengesini ve ilk şarabı üreten bu toprakların binlerce yıllık coşkusunu kadehlerimize taşıyor.

Buzbağ Kırmızı’da Anadolu’nun potansiyeli yüksek Öküzgözü ve Boğazkere üzümleriyle sağlanan ve yıllara meydan okuyan mükemmel uyum,

Buzbağ Beyaz’da Kapadokya Bölgesi’ndeki mineralli topraklarda yetişen Emir üzümü ve Tokat Bölgesi’nde yetişen Narince üzümleri ile sağlanmıştır.

Buzbağ Rezerv şarabın doğduğu toprakların iki seçkin üzümünden; Boğazkere ve Öküzgözü üzümlerinden özel olarak sınırlı sayıda üretildi. Özenle işlenip 24 ay Fransız meşe fıçılarda dinlendirilen Buzbağ Rezerv ile 5000 yıllık Anadolu efsanesi yeniden yorumlanıyor. Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinin benzersiz dengesini ve ilk şarabı üreten bu toprakların binlerce yılllık coşkusunu kadehlere taşıyan Buzbağ Rezerv, sunduğu özel ve derinlikli karakteri ve kupajındaki Boğazkere’nin yüksek tanen oranı sayesinde, 15 yıl gibi çok uzun bir süre yıllandırılabiliyor. Buzbağ Rezerv İngiltere ve Fransa’da ünlü restoran menulerinde yer aldığı gibi birçok uluslararası ödülün de sahibi.

Ve.. Buzbağ ailesine yeni ürünler eklendi!

Buzbağ Elazığ Öküzgözü ve Buzbağ Diyarbakır Boğazkere.

Türkiye’nin en çok bilinen iki üzümü olan Öküzgözü ve Boğazkere, şimdi topraklarından gerçek karakterleri, tatları ve Buzbağ kalitesiyle şarap severlerin beğenisine sunuldu.

Buzbağ Anadolu’nun yerel üzümlerine hakettiği değeri vermeye devam ediyor…

Buzbağ serisinde yer alan ürünler:

*Buzbağ Klasik Öküzgözü Boğazkere



*Buzbağ Beyaz Emir Narince



*Buzbağ Elazığ Öküzgözü



*Buzbağ Diyarbakır Boğazkere



*Buzbağ Rezerv Öküzgözü Boğazkere





levent çlk

8 yıl önce - Sal 05 Ekm 2010, 15:36
Elazığ'a Bağbozumu Gezileri ve 2.Şarap Fabrikası


ÖZKÖK VE ATAKLI ELAZIĞ’DA

Ünlü Gazeteciler Ertuğrul Özkök ve Can Ataklı, Kayra Şarapları’nın Elazığ’da düzenlediği bağbozumu gezisine katıldılar.
Kayra Şarapları, her yıl Elazığ’da düzenlediği bağbozumu gezisine bu yıl ikin ünlü gazeteci katıldı. Basına kapalı yapılan Bağbozumu gezisine ünlü gazeteciler Ertuğrul Özkök ve Can Ataklı da katıldı.Bu gezi kapsamında Türkiye’nin en özel bağlarından biri olan Şükrü Baran’ın bağı ziyaret edilerek, Kayra’nın şarap üretim tesisinde üzümlerin nasıl şaraba dönüştüklerine tanık olunuldu. Harput’u da gezen gazeteciler, Buzluk mağaraları ile ünlü Meryem Ana Kilisesi’ni gezdiler.
Kayra Şarapları, Şarköy bağbozumu gezisinin ardından şimdi de Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinin işlendiği Elazığ’a bağbozumu gezisi düzenliyor. Dünyada şarabın doğduğu toprakların yamacında Türkiye’nin en özel bağlarından biri olan Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinin ekili olduğu Şükrü Baran’ın bağında yapılacak muhteşem bir kahvaltının ardından, Türkiye’nin değerli üzümlerinin şaraba dönüşmek üzere yaptıkları yolculuğa tanıklık etmek için Kayra’nın üretim tesisini uzmanlar eşliğinde gezecek, fıçılardan şarap tadımı yapabileceksiniz. Gezide ayrıca Kayra’nın efsane şarabı Buzbağ’ın da adını aldığı Buzluk Mağaraları ile ünlü antik şehir Harput ve Elazığ şehir turlarının ardından öğle ve akşam yemeklerinde yöresel yemeklerle yöresel şarapların uyumunu keşfedeceksiniz.
Kayra Şarapları’nın Elazığ’da yer alan üretim tesisi, Türkiye’nin en doğusundaki şarap üretim merkezidir. Bu haliyle şarabın doğduğu topraklara en yakın konumdadır. Elazığ’daki üretim tesisinde işlenen Türkiye’nin belki de geçmiş kültürüyle bağlantısını oluşturan Boğazkere ve Öküzgözü üzümleri Kayra’nın en önemli güçlerinden birini oluşturmaktadır. Elazığ Şarap Üretim Tesisi 1942 yılında kurulan bir imalathaneyken 1944 yılında büyük bir tesise dönüştürüldü. Bugün yılda 5 milyon litre üretim kapasitesine sahiptir. Elazığ ve Diyarbakır bölgesinde yetişen en seçkin Öküzgözü ve Boğazkere üzümleri bu tesiste işlenir. Tesiste sadece kırmızı şarap üretilmektedir. Özel şarapların olgunlaştırılması için 500 fıçılık mahzeni vardır. Kayra’nın Elazığ’da ürettiği şaraplar arasında Kayra Imperial, Kayra Vintage Öküzgözü 2007 Single Vineyard, Buzbağ Rezerv, Terra Öküzgözü, Terra Boğazkere, Terra Öküzgözü-Boğazkere, Buzbağ Klasik, Buzbağ Diyarbakır Boğazkere ve Buzbağ Elazığ Öküzgözü bulunmaktadır.

Kaynak;Yerel Basın

Bu ay yayımlanan Teşvik Belgeleri arasında Elazığa yapılacak Yatırımların arasında,Anita Şarapçılığın,Elazığ-Sivas Karayolu Koruk Köyü mevkiinde kurmak üzere almış olduğu Teşvik Belgesi dikkatimi çekti.Sanırım Elazığ da ikinci Şarap fabrikasıda kuruluyor.


levent çlk

8 yıl önce - Pzr 21 Ksm 2010, 17:43
Hastek Ağın Şarap Fabrikası


Elazığ'ın Ağın ilçesinde babadan kalma bağla işlerini geliştirip şarap fabrikası kuran iki kardeş, yeni ürünlerine köyleri ve ilçelerinin ismini kullanarak ''Hastek Ağın'' ismini verdi.
Aşır Şimşek Bağcılık-Şarapcılık-Balık Üretim firması genel müdürü Mustafa Şimşek, yaptığı açıklamada, babasının ilçeye 1994 yılında Kemaliye'den geldiğini, 12 dönüm bağ kurduğunu, 2000 yılında vefat etmesinin ardından kardeşi Hikmet Şimşek ile birlikte devraldıkları işi geliştirerek şu anda 50 dönüm bağ sahibi olduklarını söyledi.
Bağ üretimiyle birlikte şarap fabrikalarının üzüm fiyat vermemeye, oyalamaya, üreticiyi zor durumda bırakmaya çalıştıklarını savunan Şimşek, bir dönem üzümlerinin çürümesinin kendisini çok etkilemesi ve öfkelendirmesi nedeniyle kendi şarap fabrikasını kurmaya karar verdiklerini anlattı.
Şimşek, ''İzin almak için çok zorlandık. 1,5 sene sürdü bu süreç. TPE patent, ilçe belediyesinden ruhsat çıkardık. Son olarak da bandrollerimizi aldık. Kardeşimle birlikte 150 bin lira maliyetle 20 bin litre kapasiteli fabrikayı kurduk. 2007 yılında üretim izni aldık. 2008 yılında satışa başladık. İlla ki 3-4 milyon litre kapasiteye sahip olmanız şart değil. Ama önemli olan kendi şarabımızı yapmak'' dedi.

-YENİ MARKAYA KÖY VE İLÇENİN ADI-

Şimşek, izinleri almalarının ardından Öküzgözü, Kalecik Karası ve her ikisinin karışımından elde edilen ''Sofen, Karpata ve Alıa'' isimlerinde şarap üretimi yaptıklarını söyledi.
Bu sene bağda yetiştirdikleri ''Horoz karası'' üzümünden ''Hastek Ağın'' isimli yeni ürünü piyasaya sürdüklerini anlatan Şimşek, şunları anlattı:
''Bizim yerleştiğimiz çiftlik yakınında eski ismi Hastek olan Yenipayam köyü var. Ürünümüzü yaparken bunu göz önüne alıp ekmek yediğimiz ilçemizin de adını unutmadık ve şarabımızın ''Hastek Ağın'' ismini verdik. Bu üründe diğer ürünlerimiz gibi müşterilerimizden tam not aldı. Fabrikamızı kurarken acaba emeklerimiz boşa gider diye çekiniyorduk ama şimdi iyi iş yapıyor. Her geçen gün yeni ürünlerle kendimizi geliştiriyoruz dedi. Öfkeyle kalkan zararla oturur derler, biz bu işten zarar etmedik inşallah da ilerde de etmeyiz' dedi.
Şimşek, yeni ürünün sofralık kategoride olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak;Yerel Basın

Ağın-Hastek Kalesi



Elazığ, Ağın ilçesinde bulunan Ağın Kalesi Arapkir Çayı’nın kuzeydoğusundaki kayalar üzerinde yapılmıştır.
Bu kalenin ne zaman yapıldığı da kesinlik kazanamamıştır. Bununla beraber bazı kaynaklarda bu kalenin Roma döneminden kaldığı belirtilmiştir.
Günümüze yalnızca kalıntıları gelebilmiştir.



sayfa 1
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET