1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 1  |
 |
ERHAN DEMİR
13 yıl önce - Cum 11 Arl 2009, 11:15
Edirne - Dolmenler
DOLMENLER
Osmanlı döneminde, önemli bir yeri olan ilçe zamanın şehzadelerine dinlenme ve avlanma olanağı sağlamıştır. İlçe bugünlerde turizm yönünden de gelişmenin ve keşfedilmenin gayreti içindedir. Son yıllarda yapılan arkeolojik araştırmalar göstermiştir ki ilçenin, çok sayıda yer altı zenginliklerine sahiptir.
Lalapaşa, tarihi kalıntılarının çokluğu, ilçesi ve köyleri ile birlikte 17 bin yıllık bir tarihi sinesinde barındırmaktadır. Tarihi eserlerden dolmenler, yurdumuzda sadece Kars ilinde ve Lalapaşa ilçesinde bulunmaktadır. Menhirler ve kale kalıntıları yanında Mimar Sinan'ın yaptığı su yolları birer tarihi anıt olarak bugün de varlığını ayakta durarak sürdürmektedir.
Buluntu ve kalıntılardan, ilçede günümüzden 5-6 bin yıl öncesinde insanoğlunun yaşadığı anlaşılmaktadır. Bazı kaynaklar da M.Ö. III. bin yılında Anadolu'ya geçen ve Avrupa'dan geldiği sanılan Lüviderden söz eder. Bunların Hint Avrupa ailesinden olduğu belirtilir.
Yazılı kaynaklar bölge tarihini Traklar'la başlatır. M.Ö. VIII, ve VI. Yüzyıla ait yazılı kaynaklardan Traklar'ın ismine raslanmaktadır. Trak kabilelerinin bölgeye kuzey yoluyla geldiği ve Traklar'ın önce mağaralarda, sonra etrafı hendeklerle ve çiderle çevrilmiş köylerde yaşadıklarını belirtiyorlar.
Lalapaşa, Padişah Murat Hüdavendigar'ın Lalası, Lala Şahin Paşa tarafından 1361 yılında fethedildi. Komutan Lala Şahin Paşa'nın isminin bu beldeye verildiği yazılı kaynaklarda belirtiliyor.
Lalapaşa İlçesi Balkan Savaşı'na kadar merkezi Hacıdanişment olan Çöke Bucağı'na ait bir köydü ve adı Paşaköy olarak anılırdı.
Lalapaşa`ya Ulaşım
Lalapaşa ilçesi, Edirne'ye 27 km. uzaklıkta olup ulaşım karayolu ile sağlanmaktadır. Her gün düzenli olarak 15 dakikada bir Lalapaşa-Edirne arası karşılıklı servis vardır.bir yıla yakın zamandır kooperatif servisleride hizmet vermektedir. Sadece Pazar günleri yarım saatte bir minibüs servisleri yapılmaktadır . İlçe merkezinden Edirne'ye gidiş süresi ortalama 25 dakikadır. Hamzabeyli Sınır Kapısı yolunun yapım çalışmaları tamamlanmıştır. Ulaşım konforu uluslararası yol niteliğinde olduğundan oldukça artmıştır.
Bilgilerin Kaynağı
Edirne`ye geldiğinizde gerçekten görülmeye değer bir yapı eğer yolunuz düşerse mutlaka gidin ve Edirne`nin bir açık hava müzesi olduğuna bir kez daha tanık olun
Edirne Dolmen
|
 |
ERHAN DEMİR
|
 |
ERHAN DEMİR
|
 |
fatih413
4 yıl önce - Cum 09 Ksm 2018, 00:31
Edirne Lalapaşa Dolmenleri, MÖ:3000-4000
Alıntı
|
 |
batuahmet
|
 |
sayfa 1  |
ANA SAYFA -> Diğer Şehirler
|