Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
Pahalı et sorunu ithal et ile çözüldü
123 ... 101102103   sonraki »

ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
sayfa 1
Taha
8 yıl önce - Çrş 11 Ksm 2009, 22:35
Pahalı et sorunu ithal et ile çözüldü


Hayvancılığa uygun coğrafyası ve iklimine rağmen dünyanın en pahalı eti Türkiye'de satılıyor. Avrupa'da kırmızı etin kilosu 3 ile 9 Euro (7-20 TL) arasında değişirken Türkiye'de fiyat 25-30 liraya dayandı. Tüketicinin cebini ve sofrasını vuran ateş pahası fiyatlar, üreticiyi de sevindirmiyor.

Çiftçi, yetiştirdiği hayvanın maliyetini bile karşılayamamaktan şikâyetçi. Öte yandan canlı hayvan fiyatları da tırmanışa geçti. Küçükbaş hayvanlarda canlı kilogram fiyatı 9 lirayı (5,8 dolar) buldu. Buna göre 50 kiloluk bir koyun 435 liraya satılıyor. Oysa ABD'de canlı koyunun kilosu sadece 68 cent (1 lira).

Sektörün önde gelen firmalarından Danet'in Yönetim Kurulu Üyesi Sait Uluçay, kırmızı et piyasasındaki çarpık durumu üretimin yeterli olmamasına bağlıyor. Kesime verilen hayvan sayısının artan talebi karşılayamadığını belirten Uluçay, bu durumun da ülkeye kaçak yollardan et ve canlı hayvan girişine yol açtığını belirtiyor. Bu da gıda güvenliğini tehlikeye atıyor. Türkiye'de yasalara göre et ve damızlık dışında canlı hayvan ithalatı yasak. Kişi başı yıllık et tüketimi ise 10,1 kilogram. Oysa bu rakam ABD'de 42, Avusturya'da da 37 kilo civarında. Tavuktan sonra kırmızı ete de büyük yatırım yapan Banvit'in Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, Türkiye'de halen kırmızı et üretiminin dünya ortalamasının çok altında olduğunu söylüyor. Yonca Hayvancılık Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Akdağ ise et fiyatlarındaki artıştan, yem girdi maliyetlerinin sorumlu olduğunu ifade ediyor.

Anadolu Ajansı'nın Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerinden derlediği bilgilere göre, dünyada en ucuz koyun Amerika Birleşik Devletleri'nde satılıyor. Bu ülkede küçükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatı 0,68 dolar, Yeni Zelanda'da ise 0,96 dolar civarında. Avustralya'da 1,04, İran'da 2,75, Birleşik Krallık'ta 1,67, Hindistan'da 1,74, İspanya'da 1,60, Pakistan'da 1,13, Sudan'da ise 2,12 dolar civarında seyreden kurbanlık fiyatlarının en pahalı olduğu iki ülke ise Suriye ile Türkiye. Suriye'de canlı koyunun kilogram fiyatı 11,14, Türkiye'de ise 5,80 dolar. Bu fiyatlara göre, başlangıç ağırlığı 50 kilogram olan koyunlar, ABD'de yaklaşık 50, Yeni Zelanda'da 70, Avustralya'da 80, Pakistan'da 85, İspanya'da 120, Birleşik Krallık'ta 125, Hindistan'da 130, Sudan'da 160, Türkiye'de 435, Suriye'de ise 835 liradan başlayan fiyatlarla satılıyor.

DÜNYA BEŞİNCİSİYİZ AMA ÇİFTÇİ PERİŞAN

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvancılık İşletme Ekonomisi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Cevat Sipahi, Türkiye'nin 272 bin ton koyun eti üretimi ile dünyada 5'inci sırada yer almasına karşın, bu ürünü en pahalı kullanan ülke olduğunu vurguluyor. Sipahi'ye göre Türkiye'de fiyatların yüksek olması, üreticiden kaynaklanmıyor. Yem fiyatlarının belirleyici olduğunu anlatan Cevat Sipahi, "Bu durum ülkemizde koyun fiyatlarının tavan yapmasına yol açtı." yorumunu yapıyor. 2009'a kadar son birkaç yıldır üreticilerin zarar ettiklerini ifade eden Sipahi, son dönemde artan anaç dişi kesiminin, üreticilerin sektörden çıktığını gösterdiğini de dile getiriyor.


Üretim küçük çaplı, hayvanlar cılız

Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) 2007 yılı verileri göre, Türkiye'de hayvancılık küçük ölçekli olarak yapılıyor. Buna göre ülkemizde yaklaşık 628 bin besi işletmesi bulunuyor. Bu işletmelerden yüzde 93,69'u 1–25 baş, yüzde 5,31'i 25–50 baş, yüzde 0,82'si 50–100 baş ve yüzde 0,12'si ise 100 baş ve üzeri kapasiteye sahip. Bunun yanında sektöre son yıllarda giren büyük şirketler ise uluslararası ölçekte dev sürülerle üretim yapmaya başladı. Ülkemizde hayvanların karkas (ham et) ağırlığı da dünya ortalamasının çok altında. Buna göre büyükbaş hayvanda ortalama karkas Türkiye'de 197 kilo gelirken, ABD'de 348, Almanya'da 309, Fransa'da 289 ve Avusturya'da 244 kilogram çekiyor. TZOB'un 2008 raporuna göre Türkiye'de 2013 yılında 164 bin ton et açığı olacak.

11 Kasım 2009, Çarşamba
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=914315&a ...-turkiyede


selim53
8 yıl önce - Çrş 11 Ksm 2009, 22:44

Öküz eti pahalı olur son derece leziz ve kaliteli olur öküz etinin kilosu 7 liraya satılsın demek ayıp ucuz et yemek için domuz,eşek,at eti olursa ancak bizde ki kırmızı et nasıl ucuz satılsın bir öküz 2 milyar satanlar satabildiği kadar ucuza satmaya çalışıyor öküz etinin kilosu 30 liradır diğer soy başka hayvan etleri yemek zorunda kalınır

ahmet123321
8 yıl önce - Çrş 11 Ksm 2009, 22:51
et fiyatları


et fiyatları neden düşmez
anlayan varsa anlatsın [/img]



selim53
8 yıl önce - Çrş 11 Ksm 2009, 22:54

nedeni büyükbaş hayvanların 2 bin lira olması şimdi adam 2 bin liraya öküzü alıp kesecek kilolar haline getirecek bunu tabi ki 30 liraya satar büyükbaş hayvanlar bin lira(1 milyar)olsa etin kilosun 20 liraya geriler bazı sağlıkcılar kırmızı et yemeyin der ben buna karşıyım kırmızı et insanı dinç tutar insan vücudunun çok ihtiyacı olan bir gıdadır sadece ekmek ile tüketilmesi kilo aldırır

Engin

8 yıl önce - Çrş 11 Ksm 2009, 22:58

kırmızı etin kilosu 7-20 lira demek çok açık bir aralık. bir şey ifade etmiyor.

Almanya'da domuz katılmamış kıyma Türkiye'dekinden pahalıydı.


Vedat BEHAR

8 yıl önce - Çrş 11 Ksm 2009, 23:02

Eskiden ülkemizde Et ve Balık Kurumu vardı, bu kurum ülkemizde balıkçılığı ve hayvancılığı destekler ve tanzim satış mağazalarında çok ucuza et ürünleri, kıyma,havyar,beyaz et,yumurta ve balık satardı ve halkımız çok ucuza et ve balık yerdi hem hayvancılığımız vede balıkçığımız desteklenirdi.
malesef dönemin iktidar partisi tarafından bu kurum komik bir rakama özelleştirilerek hayvancılığımıza ve balıkçılığımıza ağır bir darbe vurulmuştur.
vede bazı kişiler yurdumuza menşei belli olmayan ithal ve kaçak et ürünleri sokup zengin olurken, geçimini hayvancılık yaparak kazanan köylümüz ve balıkçımız günden güne yoksullaşmaktadır.



Güzel fatih

8 yıl önce - Çrş 11 Ksm 2009, 23:02

Bu Fiyatlar Avrupa da ortalama Bin Evro ile gecim saglayan avrupali vatandas 5 Euroya Dana eti yiyebilirken Türkiyede Arkadaslar kim ayda ikibin TL eve net kazanc getirebiliyor.Türkiye Gayri Safi Milli geliri Avrupa yi yakaladi da bizim mmi haberimiz yok.Yoksa Vatandas Gercekten iyi maas kazaniyormu Petrol desen Dünya nin en Pahalisiyiz Avrupa da bile Mazot 2.5 TL Kirmizi et en iyisi 8 Evro

Güzel fatih

8 yıl önce - Çrş 11 Ksm 2009, 23:14

Mecliste birbirleriyle bogusmaktan Ciftciyide ,meydanlarda catismaktan unuttular,

turgay_soy

8 yıl önce - Prş 12 Ksm 2009, 03:41

-bir memleketin tarım'ı, hayvancılığı sağlam olacak...

Kemal Tahir Mutlu
8 yıl önce - Prş 12 Ksm 2009, 08:57

Daha bugün Türk kasaptan kıymayı 5,59 Cent'e aldım (kıymada dirhem yağ yoktur, Türkiye'de olsa yarısı yağdır). Kuşbaşı eti de 6,83 Cent'e aldım. Türk kasapları daha çok Müslüman kesime hitap ettiklerinden fiyatları da yüksektir diğer Avrupa'lılardan. Sanırım onlarda kilo da fiyatlar birkaç Euro daha ucuz oluyor. Hele de büyük marketlerinki daha da ucuz. (Tabi bu fiyatlar ülkeden ülkeye değişebilir)



sayfa 1
cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
123 ... 101102103   sonraki »
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET