- Patlıcanlar yıkanır, alacalı olarak soyulur, büyük küpler halinde doğranır.
- Yeşilbiberler iri parçalar halinde doğranır.
- Patlıcanlar ve yeşilbiberler kaynatılmış sıcak suda haşlanır.
- Patlıcanlar ve yeşilbiberler kaynatılmış sıcak sudan bir süzgeç yardımıyla çıkararak soğumaya bırakılır.
- Ayrı bir tencerede 3 su bardağı su içerisine ezilmiş sarımsak, tuz, Kahramanmaraş’a özgü olan sumak ekşi bırakılır. Üzerine nane ilave edilerek karıştırılır.
- Bu karışıma patlıcan ve yeşilbiber ilave edilerek sunuma hazır hale getirilir.
- Kuşbaşı olarak doğranmış kuzu eti ve kıyılmış soğan 10 dk. kadar kavrulur, yeteri kadar domates ve biber salçası ilave edilir. Baharatlar ilave edilir. Üzerine yeteri kadar su ilave edilerek 20 dk. Kaynatılır. Doğranmış et kabağı ve haşlanmış nohut ilave edilir, pişmeye yakın domates ve biber ilave edilir. Son olarak da tuzuna bakılarak Kahramanmaraş’a özgü sumak ekşi ilave edilir. Yemeğin üzerine ezilmiş sarımsak ve nane sıvı yağda kavrularak yemeğin üzerine ilave edilir.
Not :
1-Et kabağının en dışı olan yeşil kabuk kısmı soyulur ve et kabağının içindeki çekirdekli beyaz yer çıkartılır. Kabağın geriye kalan kısmı yemeğe küp küp doğranır.
- 200 Gr ince çekilmiş siyah dana kıyma
- Yarım Su Bardağı nohut
- 2 çorba kaşığı Kahramanmaraş’a özgü sumak ekşi
- Nane, karabiber, kimyon
- Yarım Çay Bardağı Un
- 1 Adet Soğan
- 2 Çorba Kaşığı Biber Salçası
- 1 Çorba Kaşığı Domates Salçası
- Yarım Su Bardağı sıvıyağ
- 2 Adet Yeşil Biber
- 1 Adet Domates
Yapılışı :
- Kıyma içerisine karabiber, kimyon, tuz ilave edilir, yoğrulur, un serpilmiş tepsiye kıymalar el içinde bilye büyüklüğünde yuvarlanarak atılır. Tüm yüzeyi una belenir.
- Soğan ince ince kıyılarak sıvıyağda pembeleşinceye kadar kavrulur, salçalar ilave edilir, kavrulur, kaynamış su ilave edilir. Haşlanmış nohutlar bu karışıma atılarak 15 dk. Pişirilir. Daha sonra yuvarlanan köfteler karışıma atılır.
- Pişmeye yakın sumak ekşi doğranmış yeşilbiber, kabuğu soyulmuş domates atılır. Üzerine nane, sarımsak yağda kavrularak ilave edilir. Servise hazır hale getirilir.
- İnce çekilmiş bulgura dana kıyma 5 dk. Önce su ile ıslatılmış tel şehriye 1 adet yumurtanın akı tuz karabiber ilave edilerek et makinesinde çekilir. Daha sonra el yardımıyla su serpilerek 10 dk. yoğrulur. Bilye büyüklüğünde yuvarlanır, iki avuç arası birbirine yaklaştırılarak yuvarlak köfteler yassı hale getirilir. Kaynamış sıcak suda haşlanır soğumaya bırakılır.
- Sıvıyağda soğan pembeleşinceye kadar kavrulur, salçalar ilave edilir. 5–10 dk. Kaynadıktan sonra sıcak su ilave edilir. Hazırlanan bu soslu karışıma haşlanmış, soğutulmuş köfteler atılarak kısık ateşte pişirilir. Afiyetle yenir.
- 2 Yemek Kaşığı Karabiber, Pul biber, tuz karışımı
- Sıvıyağ
Yapılışı;
İç Harcın Hazırlanışı:
- İnce kıyılmış soğan pembeleşinceye kadar bir miktar tuz atılarak yağda kavrulur. Üzerine 500 Gr orta yağlı kıyma koyularak kavurma işlemine devam edilir, soğutulur.
- Soğuduktan sonra üzerine 1 çay bardağı doğranmış ceviz içi, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, kırmızıbiber konur. (İsteğe göre çedene İçi (Çam fıstığı) da ilave edilebilir.
Dış Köftesinin Hazırlanışı:
- 500 Gr ince bulgur içerisine, 250 gr yağsız kıyma, tuz, soğan, irmik karıştırılarak et makinesine atılır. Çıkan karılışıma 1 yumurta akı ilave edilerek et makinesinde tekrar çekilir. Daha sonra köftenin durumuna göre az miktarda su ilave edilerek iyice yoğrulur.
- Yoğrulan bu karışımdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak ıslatılmış avuç içerisinde işaret parmağı yardımıyla dolmalık biber gibi içi boş olacak şekilde inceltilir. (istenirse et makinelerinin içli köfte kalıpları kullanılabilir.)
- İnceltilen içi boş köfteler bir ucundan kapatılarak içerisine içli köfte harcı koyulur, diğer ucu da kapatılır.
- Tencereye su bırakılarak kaynatılır. İçerisine köfteler atılarak pişirilir.
- Bu işlemden sonra soğutulan köfteler isteğe göre yağda kızartılarak tüketilebilir.