Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
Kahramanmaraş Mutfağı
123 ... 959697   sonraki »

ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
cevap yaz
sayfa 1
levend46
11 yıl önce - Pzr 10 May 2009, 04:18
Kahramanmaraş Mutfağı


Kahramanmaraş'ın Yemekleri, Tatlıları, Tarhanası, Dondurması, Biberi
Kahramanmaraş'ın Mutfak zenginliği damaklara destan yazacak kadar büyüktür, daracık sokaklarını gezerken mutfaklarda pişen o güzel yemeklerin kokusuna dayanamaz ve her kapıyı çalmak istersiniz.

Bazı yemek çeşitlerimiz komşu bölgelere yayılmış farklı baharatlar kullanılarak veya farklı pişim uygulanarak o bölgeye adapte edilmiştir, bu yemeklerin birçoğu Kahramanmaraş yemek kültürüne aittir.
Asırlardan beri ninelerimizin annelerimizin öpülecek elleri'nin pişirdiği yemekler özünü korumuş bugünlere gelerek bizlere'de nasip olmuştur.
Kahramanmaraş çarşılarında gezinirseniz mutlaka Saraçhane çarşısına uğramanız gerekir Kahramanmaraş'ın yaylalarından gelen mevsimlik taze meyve, sebze ve yayla bal'ı ile keçi sütünden üretilen bembeyaz tereyağı'nı, peyniri'ni ve herkesin damak tadına uyan diğer el yapımı gıda ürünleri'ni bulabilirsiniz.

Kahramanmaraş Yemekleri:
Tirşik Çorbası Tarhana Çorbası Ekşili Çorba Eşkilaye Sulusu
Leğen Çorbası Yoğurtlu Döğme Aşı Kahramanmaraş Paçası Kısır Köftesi
Yavan Köfte Ekşili Köfte İçli Köfte Yoğurtlu Köfte
Suluyağlı Köfte Bezdirme Köftesi Simit Köftesi Çökelek Böreği
Et Böreği Bayram Çöreği Biber Dolması Kuru Dolması
Mimbar Dolması Kabak Dolması Patlıcan Dolması Tas Pilavı
Pancar Sarması Fıstıklı Pilav Maraş Pilavı Dövme Aşı
Acem Pilavı Pıt Pıt Lapası Kabak Lapası Havuç Dolması
Patlıcan Kebabı Ekşili Kebap Yoğurtlu Kebap Saç Kavurması
Ekşili Bamya Bazlama Nohut Yahnisi Bulamaç
Söörme Etli Salçalı Bulgur Pilavı Ekşili Turşu Dövmeli Mercimek Çorbası
Çiğ Köfte Sömelek Köfte Peynirli Börek Salatalık Dolması
Yaprak Sarması Tavuklu Pilav Ciğer Kebabı Ekşili Et Kabağı
Boranı Ekşili Havuç Salatası Şekerli Peynirli Börek Külbastı
Şebit Eli Böğründe Domatesli Maraş Kebabı Somun Arası Kebap

Kahramanmaraş Tatlıları:
Dondurma Fıstık Ezmesi Baklava Harmanda Baklava
Un Sucuğu Pestil Sucuğu Bastık Pestil
Kırma Çullama İlende Samsa
Gün Pekmezi Ravanda Dondurmalı Baklava Hapısa

Kahramanmaraş Tarhanası:
Kahramanmaraşlılar'ın vazgeçemedikleri yiyeceklerinin başında gelir.
Hem kuru hemde ıslatılarak yenilir, kemik suyu ile ıslatılmış tarhana'nın hayal edilemez kadar tadı vardır. Çorbası meşhurdur.
Tarhana Tarifi:
Yapımı ise büyük mahsere kazanlarında pişirilir. Temizlenen dövmeler pişirme esnasında kuvvetli bir kişi tarafından ağaçtan yapılı "Tarhana küreği" ile sürekli karıştırılır. Pişirilen aş, bezler üzerine çekilerek soğutulur. Büyük leğenlerde yoğrularak üzerine davaryoğurdu ilave edilir. Yoğurtla iyice yoğrulan tarhana, çukurluk bir yerdeki bez üzerine taşınır. Üzeri iyice kapatılır. Birgün dinlendirilir. Komşu ve akraba kadınları toplanarak sabah erkenden dam başındaki "çiğ"Ierin üzerine el maharetleri ile sererler. Serildiği günün akşamı "Tarhana Firiği" hazır olur. Birgün sonrada tamamen kurur. Toplanarak özel olarak yapılan bidonlarda saklanır. Kahramanmaraş'a özel geleneksel yiyeceklerden birisi olan "tarhana" bugün bir ev üretimi zahire olmaktan öteye gitmiş ve önemli bir sektör haline gelmiştir.

Tarhana firiği, ceviz, badem içi veya taze antepfıstığı ile birlikte çerez olarak yenilir. Komşulara, akrabalara, tarhana sevenlere ikram edilmesi bir gelenektir.

Malzemesi: Dövme, davar (keçi) yoğurdu, kekik, tuz.

Kahramanmaraş Dondurması:
Dondurmanın tarihi çok eskilere dayanır. İnsan toplululuğunun varlığından beri sıcak aylarda kişilerin serinleme istek ve arzuları dondurmacılığı da beraberinde getirmiştir. Teknik imkanların olmadığı zamanlarda, buzdolabı soğutma makinaları, serinleme cihazları yokken insanoğlu sıcak yaz aylarında çeşitli yollardan serinleme çarelerini aramışlardır. Bu yoğun talep üzerine Kahramanmaraş dondurmacılığı da gelişmiştir. Zaten konum itibari ile Kahramanmaraş sıcak bir iklim kuşağındadır.
Kahramanmaraşlılar ve Kahramanmaraş'ın Bertiz köylüleri kışın yağan karların birkısmını Ahıir Dağı tepesindeki çukurluk alanlara doldurarak üzerlerini kapamışlar. Yaz aylarında kar üzerine pekmez dökülerek, ya da yoğurt karıştırılarak "Şıralı Karsambaç", "Yoğurtlu Karsambaç" olarak yenmiştir. Bu durum Osmanlılar döneminde de önemini korumuştur.
Eskiden insan sayısının az olması, fabrikaların azlığı ve havaya yayılan dumanların düşük olması, soba sayısının ve her türlü ısınma araç ve gereçlerinin azlığından dolayı tabiattaki hava soğukluğunu daha da fazla koruduğundan 25-30 yıl önceleri daha çok kar yağıyor ve geç eriyordu. Şimdi ise ısınma daha fazla olduğundan karlar daha çabuk erimektedirler. Bundan dolayı kar biriktirme ve depolama zor olmaktadır. Zaten teknik imkanlar da geliştiğinden karların yerini soğutma sistemleri alarak dondurmacılığa geçilmiştir.
Kahramanmaraş ve çevresi yaylalık, ormanlık ve su kaynakları ile dopdolu olduğundan, Osmanlılar Dönemine kadar en güzel sahleplerin bu bölgelerde yetiştiği malumdur. Yaylalık alanlar sayesinde en kaliteli davar (keçi) sütününde bu bölgede olduğu tespit edilmiştir. Sütle sahlep karıştırılarak sıcak olarak keyif verici ideal bir içecek olarakta kullanılır. Cumhuriyet döneminden sonra Ahir Dağı'ndan katır sırtında getirilen karlarla süt ve sahlep'in dondurularak yenmesi Kahramanmaraş Dondurmacılığının gelişmesinin esasını teşkil eder.
Kahramanmaraş Dondurması'nın Özellikleri Maraş'ı bir cennet bahçesi gibi kuşatan efsanevi Ahir Dağı'nın Yüksek yamaçlarında bu coğrafyaya özgü kekik, keven, sümbül ve çiğdem gibi çiçeklerle beslenen keçilerin eşsiz kıvam ve aromaya sahip sütleri ve olağanüstü bir cömertlikle topraktan fışkıran yabani orkide çiçeklerinin yumru köklerinden elde edilen mucizevi salep Maraş Dondurması'nı taklit edilmesi imkansız olan bir lezzet, aroma ve kıvam sağlar. Bu dondurma, Ahir Dağı'nın, Ahir Dağı insanlarının bir mucizesidir

Kahramanmaraş Biberi::
Kahramanmaraş Kırmızı Biberi çok meşhurdur. Türkiye'nin her tarafında aranılan özelliklere sahiptir. İlin iklim yapısı, arazi yapısı, bol soğuk su kaynaklarının olmasından dolayı Türkiye'nin en iyi kırmızı acı biberi burada yetiştirilir. İlimiz, Türkiye tüketiminin %45'ini karşılamaktadır, acı kırmızı Kahramanmaraş biberi başta rengi olmak üzere aroması ve acılık oranı ile dünyanın en kaliteli ve aranan biberi durumundadır. Kırmızı biber baharat olmasının yanısıra beslenmede de son derece önemli bir gıda maddesidir.

http://www.k-maras.com/a_dos/k_mutfagi.htm


En son levend46 tarafından Pzr 10 May 2009, 05:03 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi


levend46
11 yıl önce - Pzr 10 May 2009, 04:36

Tatlılarımız

Baklavamız


Bastığımız


Dondurmalı baklavamız


Dondurmamız


Fıstık ezmemiz

Cevizli hapısamız


Pekmez sucuğumuz


Bastığımız


Un sucuğumuz


levend46
11 yıl önce - Pzr 10 May 2009, 04:45

Tarhanamız


Kırmızı biberimiz


(+)


En son levend46 tarafından Pzr 10 May 2009, 16:26 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi


levend46
11 yıl önce - Pzr 10 May 2009, 15:40

Yemeklerimiz[b]

[b]Acem pilavımız


Mimbar dolmamız

Suluyağlı köftemiz

Tirşik çorbamız

Sögürmemiz

Nohutlu et kabagımız

Pıt pıt lapamız


En son levend46 tarafından Pzr 10 May 2009, 16:29 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi


Ayhan
11 yıl önce - Pzr 10 May 2009, 15:41

Kahramanmaraş Baklavasını ilk defa duyuyorum. En son Yunanlılar sahip çıkmıştı.



levend46
11 yıl önce - Pzr 10 May 2009, 15:44

Etli eşkili bamyamız

Etli böreğimiz

Çiğ köftemiz

Yavan köftemiz

Yaprak sarmamız

Patlıcan kebabımız


levend46
11 yıl önce - Pzr 10 May 2009, 15:47

Bazı yemek çeşitlerimiz komşu bölgelere yayılmış farklı baharatlar kullanılarak veya farklı pişim uygulanarak o bölgeye adapte edilmiştir, bu yemeklerin birçoğu Kahramanmaraş yemek kültürüne aittir.
http://www.k-maras.com/a_dos/k_mutfagi.htm
Mado nun baklavası harika denemenizi şiddetle tavsiye ederim farkı anlarsınız

Bayram çöregimiz

Yarımcamız

Ekşili nohutlu çorbamız

Patlıcan turşumuz

Havuç eşkiliyamız

Tarhana çorbamız

Maras paçamız

Dövme aşımız

İçli köfte

Kuru dolmamız




En son levend46 tarafından Pzr 10 May 2009, 16:23 tarihinde değiştirildi, toplamda 4 kere değiştirildi


yasinipek

11 yıl önce - Pzr 10 May 2009, 15:51

Benim bildiğim çiğ köfte,yaprak sarması ve patlıcan kebabı Kahramanmaraşın yöresel yemekleri değil, sadece Maraşa ait yemeklere yer verilse daha iyi olur kannatindeyim..

levend46
11 yıl önce - Pts 18 Oca 2010, 22:14

MUMBAR DOLMASI




Malzemeleri : (4 Kişilik)

- 500 gr Pirinç
- 200 gr Kıyma
- 1 Adet Orta Boy Soğan
- 1 Adet Maydanoz
- 1 Yemek Kaşığı Pul biber
- 4 Adet Koyun Mumbar’ı (İnce Bağırsağı)
- Yarım Su Bardağı Sıvıyağ
- 2 Yemek Kaşığı Tuz
- 1 Tatlı Kaşığı Karabiber
- 2 Adet Domates
- 1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
- 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
- 3 diş Ezilmiş Sarımsak



Yapılışı :

- Mumbarlar bıçak dik tutularak, kazınarak temizlenir. Tersleri çevrilerek aynı işlem terslerine de uygulanır. Daha sonra tuzla iyice ovularak yıkanır. Temizlenen mumbarlar bir tencerenin içerisinde tuzlu suda 3 saat dinlendirilir. Böylece mumbarların patlamaması sağlanır.

- Pirinç, kıyma, salçalar, karabiber, pulbiber, tuz, maydanoz, soğan, sarımsak, domates karıştırarak 10 dk. yoğrulur.

- Bu harç bir huni veya dolma oyacağı yardımı ile mumbarlara doldurulur.

- İsteğe göre mumbarların ucunda boşluk bırakılarak kendi içinde düğüm atılabilir. Bu şekilde mumbarların patlaması, içindeki harcın dağılması önlenir.

- Doldurulan mumbarlar tencereye dizilir. Tuzlu kaynamış su ilave edilerek 30 dk. Kısık ateşte pişirilir.

Afiyet olsun...


levend46
11 yıl önce - Pts 18 Oca 2010, 22:21
TİRŞİK ÇORBASI


TİRŞİK ÇORBASI



Malzemeler: ( 4 Kişilik)

- Yarım Su Bardağı Döğme


- Yarım Su Bardağı yoğurt


- 200 Gr Kahramanmaraş Tarhanası


- 1 Su Bardağı Yoğurt


- Yarım Su Bardağı Tuz

Yapılışı ;

- Çorba yapılmadan 1 gün önce nohut,tirşik,tarhana,yoğurt,un sırasına göre tencereye bastırılır. Üzerine tencere içindeki malzemeleri geçinceye kadar su ilave edilir. Tencerenin ağzı kapatılır. Tencere etrafı kalın bezlerle sarılarak ortamın sıcak olması sağlanır, 1 gece dinlendirilir.

- Ertesi gün tencere içerisine döğme ilave edilerek, tuz atılarak karışım kaynatılır. 30 dk. Kısık ateşte pişirilerek , servise hazır hale getirilir.
Kansere birebir.Doktorlar tarafından önerilen Akdeniz Bölgesinde bulunan bir ot.Tadı süper



sayfa 1
123 ... 959697   sonraki »
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET