Akşam saatleri makineme düsenler. (camlicada radyo vericilerinin ordan cektim, daha bi aksam gibi olanlarida göztepe e5 üst gecitten)
(+)
(+)
(+)
(+)
(+)
------------------------------------------------------------------------
İzninizle ve üzülerek belirtmek istiyorum ki artık Istanbul'da E5 diye bir yol yok! E5 E80 olarak değiştirildiği gibi, güzergahında da biraz değişiklik oldu.
Şöyle ki E80 Edirne'den yurdumuza girdikten sonra, O3 otoyolunun Avrupa yol numarasıdır, Istanbul'u O2 otoyolu olarak FSM köprüsünden geçer, sonra O4 Anadolu otoyolu olarak şehri terkeder.
Batıda Londra asfaltı, doğuda Ankara yolu ya da asfaltı diye de bilinen yol eskiden "1" numaralı devlet yolu idi şimdi D100 oldu. Bu yol da Birinci köprüden İstanbul'u geçer. Dikkat ederseniz yollardaki tüm numaralandırma bu şekildedir.
Biz her ne kadar aramızda E5 dediğimizde nereyi kastettiğimizi anlıyorsak ta bilmeyen birine tarif ederken dikkat etmek gerekir diye düşünüyorum, geçen sene Danimarkalının birine Eskihisar-Topçular geçişini tarif ederken "E5'e çık 40 km sonra işareti görürsün dedim", adam ta Düzce'ye kadar gitmiş, işin içinde her ne kadar kendi "safdilliği" varsa da yolu numara ile takip etmek alışkanlığı olan biri için de çok yadırganacak olmasa gerek.
Valla istanbul'daki otoyolların adlarında ciddi karışıklık var bence. Mesela Vatan Caddesinin devamındaki otoyol ! adı ne onun? kimse bilmiyor? Bayrampaşanın oradayken adı bayrampaşa yolu oluyor ,bu esenleryolu bağcılar yolu olarak değişip devam ediyor! çok garip...hatta saçma! işin daha garip kısmı bazı resmi kaynaklarda TEM diye geçiyor?? ozaman FSM yolu TEM değil ?? veya 2 tane TEM var. Şuan sahip olduğum haritada ise Trakya Otoyolu diye geçiyor.?? Bilgisi olan varsa aydınlatsın beni saygılar.......
Bulabildiğim ve anlayabildiğim kadarıyla İstanbul'da yol numaraları şöyle:
O1 : Topkapı ayrımı- Haliç köprüsü - Mecidiyeköy - Bogaziçi Köprüsü- Kızıltoprak
O2 : İkitelli ayrımı - FSM Köprüsü - Sahrayı Cedid
O3 : O1 Çamlıca ayrımı - İzmit - Ankara?. Buna Anadolu Otoyolu da deniyor
O4 : Bayrampaşa - Mahmutbey - Edirne. Buna Trakya Otoyolu da deniyor
D100 : Kapıkule -Edirne - Istanbul - İzmit (Daha sonra Gerede - Merzifon - Amasya - Erzincan - Erzurum - Ağrı - D. Beyazıt - Gürbulak) O1 ve D100, O1 boyunca ortak kullanılıyorlar.
E80 (eski E5) : Kapıkule'den sonra O4, O2 ve O1 otoyollarının Avrupa yol numarası. (E5 daha sonra Ankara-Adana-Gaziantep diye giderdi bu konuda henüz bilgi bulamadım...)