sayfa 1  |
 |
Mehmet Kasım
14 yıl önce - Cmt 07 Mar 2009, 21:38
İstanbul Metrosu İnşaatına 1970'lerde Neden Başlanmadı?
1970-1980 yıılarında en azından suriçi İstanbul'un metro planı yapılmalıydı. Planda hayata geçirilmeli idi. Çünkü ilerisi düşünülerek yapılan iş boşa çıkmaz.
|
 |
Akın Kurtoğlu
14 yıl önce - Pzr 08 Mar 2009, 03:18
| Alıntı: |
| 1970-1980 yıılarında en azından suriçi İstanbul'un metro planı yapılmalıydı. Planda hayata geçirilmeli idi. Çünkü ilerisi düşünülerek yapılan iş boşa çıkmaz. |
1970'lerde para mı vardı Allahaşkına Mehmet cepte? Kıçıkırık birkaç belediye otobüsü almaktan bile âciz hale gelmiştik bilhassa 70'lerin ikinci yarısında. 10 sene evvel 1000'e yaklaşan filo, o dönemde 654'e kadar düşmüştü. Otobüssüzlükten, halk arabalarına özel izinler çıkarıldı. 6 çift ring hattı verildi Aksaray-Vezneciler-Saraçhanebaşı dönüşlü. Taksi/dolmuşlara da ilâveler olundu.
Öyle ki bazı önemli otobüs hatlarında (Gültepe-Bayazıd, Feriköy-Bayazıd, Taksim-Florya, Levend-Tünel) güniçinde sadece "1" otobüs servise verilebiliniyordu. İzmir ESHOT'tan otobüs bile istendi İstanbul'a. Metroyu bırak inşa etmek, projesini çizdirecek para dahi kalmadıydı cepte. O seneler memleketin en karanlık dönemleriydi. O senelerden birşey beklemek safdillik olur.
Akın KURTOĞLU
|
 |
Mehmet Kasım
14 yıl önce - Pzr 08 Mar 2009, 19:08
70'li yıllarda para olmadığı için metro yapılamamış demişsin. PARA NEDEN YOK ABİ? Asıl sorun bu. Köprüyü yaparken para var metroya yok. Olmaz böyle.
|
 |
ozvardar2
14 yıl önce - Pzr 08 Mar 2009, 20:14
| Alıntı: |
| 70'li yıllarda para olmadığı için metro yapılamamış demişsin. PARA NEDEN YOK ABİ? Asıl sorun bu. Köprüyü yaparken para var metroya yok. Olmaz böyle. |
Demirel'in meshur "10 cent'e mahcubuz" sozunu unutmayalim.
|
 |
Mehmet Kasım
14 yıl önce - Pzr 08 Mar 2009, 20:15
70 sente muhtacız dememişmiydi? Köprüyü nasıl yaptı acaba?
|
 |
Akın Kurtoğlu
14 yıl önce - Pzr 08 Mar 2009, 20:31
| Alıntı: |
| 70'li yıllarda para olmadığı için metro yapılamamış demişsin. PARA NEDEN YOK ABİ? Asıl sorun bu. Köprüyü yaparken para var metroya yok. Olmaz böyle. |
Köprü son derece elzem bir ihtiyaçtı ve 60'ların ortalarında projelendirildi. Ancak senin kastettiğin zaman dilimi olan 70'lerin ortaları, memleketin dibe vurduğu dönemlerdi. Sanayağ alabilmek için saatlerce kuyrukta beklenilen, iki kuruş ucuza malolsun, daha avantajlısı bulunsun diye semt semt dolaşılan senelerde ne metrosu? Kimsenin metro falan düşünecek hali yoktu. Otobüsler salkım-saçak sefer yapar, trenler vapurlar işlemez, dolmuş kuyruklarında araçsızlıktan yüzlerce metre kuyruklar oluşurdu. Eldeki otobüslerin yaşları 30'a dayanmıştı.
Böyle sıkıntılı bir dönemde değil metro yapmak, metronun projesini bile hazırlatacak para yoktu devlette... Biz zengin bir memleket değiliz. Şu anda da değiliz. Har vurup harman savuran bir yapımız var ama, maalesef zengin falan değiliz. Hiç de olmadık. Eldeki imkânlar bu kadar işte... Fazlasını hiçbir zaman için beklemiyorum ben artık... Günümüzde bile projeleri kıt-kanaat hayata geçirebilir iken, bundan 30 sene evvelki ülkenin halini varın siz düşünün...
Akın KURTOĞLU
|
 |
ozvardar2
14 yıl önce - Pzr 08 Mar 2009, 20:31
Aynen, 70 sente muhtaciz olacakti dogrusu.
|
 |
Mehmet Kasım
14 yıl önce - Pzr 08 Mar 2009, 21:41
Akın abi bahsettiğin yoksulluklar herkesin malümü. Ben de onu soruyorum. Neden yoksulduk? Türkiye kendi kendine yetebilen müreffeh bir tarım ülkesi olamazmıydı o zamanlar.
|
 |
Akın Kurtoğlu
14 yıl önce - Pzr 08 Mar 2009, 21:50
Olamazdı. 1960 ihtilâlinin menfi sonuçlarının henüz bertaraf edilmeye çalışıldığı, ülkenin normale dönmekle dönmemek arasında gidip geldiği 60'ların sonrasında, 70'lerin ilk yarısında Kıbrıs Barış Harekâtı ile iyice sarsılıp ekonomik anlamda hırpalanmıştık. İktidarın sağcı veya solcu olması önemli değildi. Önemli olan memlekete karşı dünyanın birçok ülkesinin cephe alması, siyasi arenada yalnızlığa itilmemiz sonrasında ekonomimizin dibe vurması, paraya (nakit ya da kredi) hasret kalmamızdı.
Böylesi bir ortamda İstanbul'a yerin altında gidecek olan metro yapmakla uğraşmak gerçekten de abesti. Çünkü o senelerde kentin nüfusu 1.5-2 milyon mertebelerinde... Bir şekilde yeryüzünde de ulaşım sağlanabiliyor. İnsanlar ümitsiz, yokluk had safhada... Haftada iki gün ekmek bile bulunamıyor (Cumartesi-Pazar günleri ekmek çıkmazdı). O derece... 70'lerin ikinci yarısından itibaren toplutaşım artık tam anlamıyla iflâs ettiği için, birçok yere yayan gidilip geliniyor. Böylesi bir ortamda kim düşünür yerin altından giden treni? 70'ler; memleketin ve İstanbul'un kayıp 10 senesidir.
Akın KURTOĞLU
|
 |
Mehmet Kasım
14 yıl önce - Pzr 08 Mar 2009, 22:10
80-90 arası peki?
|
 |
sayfa 1  |