1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 2  |
 |
Enes54
12 yıl önce - Çrş 30 Hzr 2010, 12:55
ben bu yasağın şiddetle kalkmasını savunanlardanım
neden sakarya anlamış değilim mesela neden izmit değil
onlar da deprem bölgesinde değil mi?
japonya her gün beşik gibi sallanıyor ama en düşük binaları 10 katlı maşallah
2 kat ile şehir nasıl gelişecek
bence bu kat sorunsalı yüzünden yatırımcılar sakarya'ya yatırımdan kaçıyor
2 kat ile kar paylarının düşeceklerini düşünüyorlardır, ki haklılar da
|
 |
MehmetYıldız
12 yıl önce - Çrş 30 Hzr 2010, 13:03
Depremde sıkıntı yaratan binalar hani şu derme çatma yapılan her seçim döneminde üzerine bir kat daha çıkılan, mühendislik hesabı yapılmamış binalardır. Çoğunlukla da alt katlarında dükkan yapılması için kolonları keserler/ince tutarlar. Bunlar çöker genelde..
Sanılanın aksine 20 kat ve üstü binalar depremde daha iyi performans gösterir çünkü bunların statik hesapları yapılmıştır, hazır beton kullanımı gibi modern inşaat teknikleri kullanılır. Böyle olmasaydı Türkiye'nin iki katı nüfusa sahip olup Türkiye'nin 3te 1i büyüklüğünde ülkeleri olan Japonlar, Japonya'ya sığamazdı ..
Eğer bu gecekondu tipi evlere izin verilmeyecekse, mesela yasak kalktığı anda şu anki iki katlı evlerin üzerine kat çıkılmaması sağlanacaksa yasak kaldırılabilir. Ama adım gibi eminim ki; yasağın kalktığının ertesi günü kazmayı küreği alan inşaata girişecek depremde yine aynı son olacak. Türkiye'de yapı denetimini sağlamak en zor iştir
|
 |
HAKAN UZN
12 yıl önce - Sal 14 Arl 2010, 05:38
Adapazarı'nda yüksek katlı binalar yapılabilmesi için uygun zeminde ve yapının depreme standart olarak yapılmalı ki uzun vadeli olsun. Zaten Adapazarı'nda depremde şunu farkettim. Binalar genelde hep çökme, devrilme ve yaslanmalar olmuş. Hatta öyle enteresan yıkılma var ki sapasağlam bina hiç bozulmadan devrilmeler oldu. Mesela Karaağaç dibinde İhsaniye Camii karşısında devrilen bina gibi ve bunun gibi bir kaç yerde çok oldu. Demek ki en sorun temel ve zemindedir. Bırak zemini temel için çukur açmadan dikilmesi trijikomiktir. Yani zemin kazılmadan pat üstüne yapılmadır. Ben böyle saçma birşey rastlamadım. Bazı binalar öyle sağlam ki bir tane dışardan çatlak göremedim. Sonuç olarak Adapazarı'nda 5 katlı veya daha fazla kat sayısı bina yapılaabilir. Ama Japonya örneğindeki gibi yapılar deprem standardına göre yapılırsa 7.5 şiddetinde depremde yıkılmadan can ve mal güvenliği korumuş oluruz.
Birde şunu da söylemek istiyorum. Adapazarı'nda alçak katlı binalar hiç yakışmıyor. Sanki sıradan küçük kasaba gösteriyor. Gerçi depremden önceki Adapazarı modern ve büyükşehir havası vardı. Tam gelişim aşaması gösteriyordu. Şimdi ise Yenikent daha başka güzel kent oldu.
|
 |
emreadiyamn
11 yıl önce - Çrş 22 Şub 2012, 02:04
Arsa ziyanlığından başka bişey değil. Şehrin bu şekilde büyümesine kesinlikle karşıyım. Sağlam bir zemin etüdü ile bölgenin taşıyabileceği oranda yapılacak katlara izin verilmesi gerekir. Yoksa ev fiyatları bu durumdan dolayı merkezde daha da alacak başını gidecek. Yatırım yapacak büyük şirketlerinde bu pek hoş bakmadığı bir durum. Buna kesinlikle bi çözüm bulunmalı!
|
 |
Enes54
11 yıl önce - Çrş 22 Şub 2012, 02:24
tarım arazileri eriyip gidiyor
serdivan ve adapazarı'nda boş arsa kalmadı
deprem olacak diye kat yasağı koymak eskimiş bir kafanın ürünüdür
|
 |
emreadiyamn
11 yıl önce - Cmt 25 Şub 2012, 01:52
Sakarya´da 17 Ağustos 1999 depreminden kalan orta hasarlı binaların boşaltılması için 3 ay önce başlatılan su ve elektrik kesimi uygulaması yeterli olmadı. Halen ikamet edilen hasarlı bin konuttan sadece 70´i boşaltıldı. Bunların da ancak 20´si yıkılabildi.
Marmara depreminde Sakarya´da resmi kayıtlara göre 4 bin kişi hayatını kaybetti. Geçen 13 yıl süre içerisinde Adapazarı, Serdivan, Erenler gibi ilçeler başta olmak üzere diğer ilçelerde depremden kalan toplam bin 300 hasarlı konut onarılamadı.
3 ayda, bin hasarlı konuttan 70´i boşaltıldı
Yapılan araştırmada yasak olmasına rağmen bin konutta oturulduğu tespit edildi. 3 ay önce valilik ve büyükşehir belediyesi, ortak karar alarak can güvenliği açısından bu binalardan oturanları tahliye etmek için su, doğalgaz ve elektrik hizmetlerinin kesilmesini kararlaştırdı. Karar doğrultusunda 5 Aralık 2011´de Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ile Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ (SEDAŞ) verilen liste doğrultusunda hasarlı konutlarda su ve elektrik kesim çalışması kısa sürede tamamlandı. Ancak aradan 3 ay geçmesine rağmen bin hasarlı konuttan ancak 70´i boşaltıldı. Sadece 20 hasarlı konutun yıkımı yapılabildi.
Son kez ´evlerinizi boşaltın´ tebligatı gönderildi
Evlerin boşaltılmaması üzerine Sakarya Valiliği, belediyelere yeni bir yazı göndererek konutların boşaltılması konusunda uyarıda bulundu. Belediyeler de hasarlı konut sahiplerine son kez ´evlerinizi boşaltın´ tebligatı gönderdi.
Evlerini boşaltmayanlar polis zoruyla boşaltılacak
Hasarlı konutlarda oturulmasının kanunen yasak olduğu belirten valilik ve belediye yetkilileri, ev sahiplerinin kendi isteği ile konutlarını boşaltmaları, aksi halde polis-zabıta gibi kolluk kuvveti yardımıyla boşaltacaklarını bildirdi. Konutlar boşaltıldıktan sonra her bina için tek tek alınacak encümen kararından sonra ise yıkım işlemine başlanacak.
"Durumumuz çok zor"
Elektrik ve suyunun kesilmesine rağmen hasarlı konutunda ikamet eden vatandaş “Durumumuz çok zor. Burası tek katlı bir yer. Deprem sonrasında sadece çatısında sorun oldu. Onu da ben kendi imkânlarımla onardım. Yanı başımızda kat kat binalar dururken onların elektiriği, suyu kesilmiyor fakat bizimki kesiliyor. Anlam veremiyorum. Ya bize bir yol göstersinler ya da elektriğimizi suyumuzu bağlasınlar. Yıkanamıyoruz, kötü durumdayız” dedi.
"Hadi çıkın" demek ne kadar doğru?
"Evimin hasarlı olduğunu düşünmüyorum ama zamanında orta hasarlı raporu verilmiş" olduğunu belirten Hüseyin Çetin de, 13 yıldır hasarlı binada oturduklarını, yetkililerin bunca yıl sonra ´hadi çıkın´ demelerinin ne kadar doğru olduğunun sorgulanması gerektiğini vurguladı.
"Çıkın, yıkacağız demek çok kolay"
"Bu kışta kıyamette nereye gidebiliriz?" diyen Hüseyin Çetin; "Çıkın, yıkacağız demek çok kolay. Ancak bu binalar son kez uzmanlar tarafından incelenmelidir. Onarılabilecek yapılar onarılabilmeli ve son kez yeniden onarım için süre verilmelidir. Eşim amaliyat oldu. Suyu karşı taraftaki kahvehaneden, elektriği de komşudan alıyorum. Bu halde yaşamak çok zor" dedi.
........
Ne diyim, insan hayatı herşeyin üstündedir, önce can güvenliği diyerek bu masum insanlara bunu yapan 1 kişininde bunalımdan kendisini asarak intihar etmesine sebep olan büyükşehir belediyesini, valilik ve hükümeti ben ayıplıyor ve yazıklar olsun! diyorum!!!!
|
 |
ridvan54
9 yıl önce - Sal 28 Oca 2014, 14:00
Ben de kat yasağının kısmi olarak kalkmasından yanayım.Bölge bölge yapılacak zemin etüdüne göre kat sayısı artırılabilir.
Kat yasağı yüzünden şehir tarım arazilerine yayılıyor çok fazla genişliyor,ayrıca büyükşehir havası da yakalanmamış oluyor.Şehre gelebilecek muhtemel yatırımların da bazıları kaçmış oluyor kat yasağı yüzünden.
Hadi diyelim kat yasağını kaldırmadın bu sistemde karar kıldın,yapılan binalara bir estetiklik,kimlik belirle ki şehir estetiğini yakala o da yok!
Sonuç olarak olan Sakarya'mıza oluyor..
|
 |
HAKAN UZN
9 yıl önce - Çrş 29 Oca 2014, 02:50
Adapazarı'nın Maltepe, Hızırtepe, Serdivan ve Beşköprü gibi tepe bölgelerinde 4 ila 5 katlı binalar yapılabiliyor. Bunun başlıca sebebi deprem bölgesinde de olsa yüksek yapının zemine uygun olabilmesi için tepe bölgelerine yüksek katlı, düz zeminlere ise düşük katlı bina yapılmak zorundadır.
Çünkü depremde düz zeminde binalar jöle gibi sallanır ve çok kolay yıkılır. Oysa tepede tepki farklıdır. Tepede mesela yüksek yapılı tek katlıdan daha dirençlidir. Çünkü tek katlı ev, depremde daha çok sarsılırmış... Bu da bir örnek.
Yeni yerleşim bölgesi Yenikent'te 3 ila 6 katlı binalar mevcuttur. Sakarya'nın en yüksek yapısı Yenikent Devlet Hastanesi'dir (8 katlı). Şehir merkezi deprem bölgesinde Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi depremden sonra yapılan en yüksek yapıdır (6 katlı).
|
 |
burakyrc
9 yıl önce - Çrş 29 Oca 2014, 13:06
Sakarya' nın en büyük sorunlarından biri bu konu. Yatırımcı kaçıran berbat bir sistem. Fakat hendekte kentsel dönüşüm bölgesinde 8 katlı binalar yapılıyor, üstelik başkan inci' nin bir projesinde de 11 katlı plaza var, destekçisiyim. Depremi hepimiz yaşadık fakat nereye kadar?
|
 |
faruk gorez
9 yıl önce - Çrş 29 Oca 2014, 13:11
zemin iyileştirme ve oturum alanı daha geniş binalarla bu sorun çözülür.örn merkezde arsa sahipleri tevhid yaparak arsalarını birleştirerek (belediye bu konunun takipçisi ve uygulaayıcısı olmalı) demeli ki arkadaş arsasının inşaat taban alanı (inşaat alanı)500 m2 olan her inşaat 5 katlı yapılabilir sorun böyle çözülür gerisi zor ....
|
 |
sayfa 2  |
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
|