Jolly Roger
6 yıl önce - Prş 11 Ağu 2016, 17:20
MUHLAMA:
Mısır unu, kendine has özel peyniri, Tereyağı veya kaymakla yapılan muhlama sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi. Özellikle Uzungöl'de manzaraya yiyeceğiniz muhlamayla bir anda kendinizi şehrin atmosferine girmiş olarak bulacaksınız. Tabi ki en güzeli gidip yerinde yemek ancak muhlamanın namı Trabzon'u hatta Karadeniz’i aşıp Türkiye'nin dört bir yanına yayılmış durumda. Trabzon'a gidemezseniz de bu lezzeti tatmak için yöresel kahvaltı mekânlarına gittiğinizde muhakkak istemelisiniz.
AKÇAABAT KÖFTESİ:
Belki pek çok yerde Akçaabat köftesi yemişsinizdir fakat hiç birisi Trabzon'da yapılanların yerini tutamaz. Yörede yetişen hayvanların etinden ve kendine has tarifiyle yapılan köfteler odun ateşinde pişiriliyor. İşkembe yağı veya böbrek yağı kullanılarak hazırlanan köftelerin 2009 yılında TPE tarafından Akçaabat yöresine ait olduğu kabul edilmiş, Resmi gazetede yayınlanması ile birlikte coğrafi işaret tescili verilmiştir.
KARALAHANA SARMASI:
Yörede en çok yetişen sebzelerden birisi olan karalahana, sarması ve çorbası yapılarak bölge halkı tarafından sıkça tüketilmektedir. Lahana yaprakları haşlandıktan sonra kıyma, bulgur, pirinç, soğan ve baharatlar harmanlanarak hazırlanan içi ile sarılır. Bir tencerede bir parça kemikli et sarma işlemi bitene kadar haşlanır. Sarılan lahanalar kaynayan kemikli et ve et suyunun olduğu tencereye dizilir. Suyu ayarlanarak pişmeye bırakılır.
HAMSİ:
Trabzon denilince hangimizin aklına hamsi gelmiyor ki. Balığın her türlü çeşidinin yapıldığı yörede hamsi denizin incisi olduğu gibi lezzetlerinde başında geliyor. Av sezonu açıldıktan sonra yöre halkının olduğu gibi tüm Türkiye'nin sofralarını süslüyor.
VAKFIKEBİR EKMEĞİ:
Oldukça büyük ve geç bayatlaması ile bilinen Vakfıkebir ekmeğinin en güzel yapıldığı yer muhakkak ki Trabzon'dur. Trabzon'un Vakfıkebir ilçesi ile özdeşleşen ekmek taş fırınlarda pişirilir. Ülke çapında ün salmış olan ekmek için Vakfıkebir ilçesinde her yıl Ağustos ayında tanıtım amacıyla festival düzenlenir.
SÜRMENE PİDESİ:
Trabzon'a gittiğinizde muhakkak tatmanız gereken lezzetlerden biriside Sürmene pidesi. Yuvarla, açık ve kapalı pide çeşitleriyle mideniz bayram edecek. Çıtır çıtır ekmeği ve kendine has yörenin doğal malzemeleri kullanılarak yapılan pidelerle kendinize güzel bir ziyafet çekebilirsiniz.
|