Cmt 15 Nis 2006, 15:25 Bir eski Adana fotoğrafı-Taşköprüden Adana
Konu eski Adana fotoğraflarından açılınca eski Anadolu tarihine tanıklık etmiş birinin Nisan 1905'te çektiği bir Adana fotoğrafını yolluyorum.Bu kişi Gertrude BELL isimli bir İngiliz casusu İngilterenin bu bölgeleri işgal etmeden önce buraya bilgi ve gözlem amacıyla yolladığı bir gezgin(?).(Bu yörelerin-Anavarza-Tarsus- ve o yıllardaki Anadoludan çeşitli yer ve kişilerin görünümlerinin olduğu site adresi " www.gerty.ncl.ac.uk " dir.Gezi fotoğrafılarını sevenler kaçırmasınlar)İlginize sunulur.
Kitabin orjinalini tarayicidan gecirdim. Acem Kahvesi Taskoprunun hemen yaninda Adana'nin bir doneme kadar en meshur kafesi imis.
Ataturk'un Adana'ya son ziyaretinde, arkada Taskopru gorunen bir yerde otururken cekilmis bazi resimleri var. Hatta yan profilden cekilmis bu resimlerin biri bugun demir paralarin arkasindaki Ataturk portresi olarak kullaniliyor.
Ataturk iste bu ayni Kahve'de, Acem Kahvesinde, en sagdaki iki adamin oturdugu kosede oturuyordu. (Bu resimleri imkân olursa gondermeyi planliyorum)
Gelen tum gezginler, tuccarlar mutlaka bu kahveye ugrarmis. Ne zaman bu Kahve/Cafe'nin yikildigini veya kaldirildigini bilemiyorum, ama simdi olsaydi keyfine doyum olmayabilirdi.
Belki Ataturk'un Adana Resimleri icin ayri bir baslik acmak gerekiyor ama Acem Kahvesi'nde cekilmis olan bu resimdeki Ataturk portresi rozetlerde ve bozuk paralarda kullaniliyor (hala kullaniliyor mu bilmiyorum?).