Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
Peynirlerimiz
123 ... 161718   sonraki »

ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
cevap yaz
sayfa 1
Mehmet DK

12 yıl önce - Prş 18 Arl 2008, 04:41
Peynirlerimiz


P E Y N İ R

Hepimizin, gerek kahvaltı sofralarında olmaz ise olmaz'ı ayrıca bir veya iki duble Rakı ile meze olarak tükettiğimiz ve büyük bir iştah ile zevkle yediğimiz tipik bir Türk damak tadıdır.

Ben şahsen çok sever çok'ta tüketirim, sanırım sizlerde gerek kahvaltıda gerekse yemek öncesi iştah açıcı ön yemek olarak veya Rakı mezesi olarak tüketmekdesiniz.

Ülkemizde kaç tür peynir üretiliyor ? bunların yörelere göre isimleri nelerdir ? genelde hangi tür peyniri tüketir ve beğenirsiniz. Koyun sütünden yapılanımı, keçi sütünden yapılanımı, yoksa inek sütünden olanımı.

Ortalama yıllık veya aylık kaç kilo peyniri kaç kişi ile tüketebiliyorsunuz. Ülkemiz genelinde özel üreticiler hariç, ticari amaçlı kaç ton peynir üretilmektedir ?.

Tüm bilgilerinizi bizlere aktarabilirseniz, başta beni olmak üzere ilgilenecek diğer üyeleri bayağı sevindirmiş olursunuz.

Sabırsızlıkla beklemekteyiz.

Bu vesile ile bendeniz ilk örneği vererek, açılışı yapmaya çalışacağım. Peyniri hasta derecede sever ve çok tüketirim. Burda yani Almanyada PINAR'ın tam yağlı inek sütünden yapımış olan beyaz peynirini tüketiyorum.Türkiye'de ise EZINE tam yağlı beyaz peynirini tüketiyorumki tadını tarif etmem mümkün değıl, tabi zevkler vede renkler tartışılmaz, ayrıca birde eski KARS kaşarınıda almadan edemeyiz ve onuda zevk ve iştahla tüketiriz.

Birazda size EZINE peynirinden bir alıntı olan bilgi aktarması sunucam, bakalım bu EZINE peyniri nerde, nasıl, neler ile yapılıyormuş.


EZİNE PEYNİRİNİN TANIMI


Çanakkale’nin Ezine,Bayramiç ve Ayvacık ilçelerinin doğal bitki örtüsü ile Kaz dağlarından gelen su kaynaklarıyla beslenen koyun,keçi v inek sütlerinin mevsimine göre belirli oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen (TSE591 e uygun) tam yağlı teneke tipi beyaz peynirdir.


EZİNE PEYNİRİNİN DİĞER BEYAZ PEYNİRLERDEN AYIRAN ÖZELLİKLERI


Koyun, inek ve keçi sütleri olmak üzere her üç tür süt mevsimine göre belli oranlarda karıştırılarak Ezine Peyniri üretiminde kullanılmaktadır. Üretimin yapıldığı bölge gerek bitki örtüsü gerekse iklim olarak Kaz Dağlarından etkilenmektedir. Kaz dağları bölgeye bol yağış ile birlikte zengin bir bitki örtüsü ve bol oksijen sağlamaktadır. Bitki örtüsünde Mercanköşk (Origanum majorana L.), Güvey otu (Origanum vulgare), Adaçayı (Salvia officinalis L.), Tüylü nane ( Mentha longifolia L.), oğul otu (Melisa Officinalis L.) ve kekik (Thymus vulgaris L.) başta olmak üzere yüzlerce kokulu bitki bulunmaktadır. Süt hayvanlarının tümü doğal olarak beslenmektedir. Hayvanların yediği yem direkt olarak sütün tat ve aromasını etkilediği için bu özellik peynire de çok özel ve kendine özgü bir tat ve aroma kazandırmaktadır. Ezine Peyniri yapımında kullanılan süt bölgede yetiştirilen Tahirova, Sakız, Dağlıç + Sakız ırkı koyunlardan Holstein türü kültür ineklerinden ve karakeçi adlı keçi ırkından sağlanmaktadır. Özellikle Mart ayından başlayıp Temmuz ayına kadar devam eden sezon içinde elde edilen sütler, Ezine Peyniri üretiminde kullanılmaktadır. Ezine Peyniri üretiminde denizden elde edilen tuz kullanılmaktadır. Deniz tuzu kullanımı, peynirin erimesini ve dağılmasını engelleyerek olgunlaşma sonucunda suyunu kolayca dışa vermesini sağlar. Üretimde kullanılan maya, peynir altı suyu içerisine şirden (buzağı) ilave edilerek hazırlanır.

Bir iki tanede alıntı Foroğraflar iliştireyimde tam olsun.
Not.. Sizlerde resim koyabilirseniz çok makbule geçer.
















Saygılar.


Necdet Cevahir
12 yıl önce - Prş 18 Arl 2008, 04:54

Çok güzel bir konu, peyniri bende çok severek yerim. Her yörenin olduğu gibi Gerede'ninde kendine özgü bir peyniri vardır. Açık beyaz, az tuzlu, pek gözenekli olmayan, lastik kıvamında, muhteşem bir peynir türüdür. Özellikle yağda eriterek çeke çeke yemesine bayılırım. Gecenin bu saatinde aklıma getirdiği içinde Mehmet kardeşime teessüf ederim..

fyilmaz
12 yıl önce - Prş 18 Arl 2008, 05:11
izmir tulum peyniri


Ben en çok İzmir tulum peynirini severim. Bergama tulumu (eski tulum) türü daha güzel oluyor. Madem peynirle ilgili konu açılmış, bende sevdiğim ve devamlı yediğim peynirimi göstereyim dedim.

Peynirin yanındakiler de annemin meşhur acı biberleri.



Akın Kurtoğlu

12 yıl önce - Prş 18 Arl 2008, 05:17

Gecenin üçünde aklıma iri gözenekli ve bol tuzlu, kendine özgü nefis tadı olan "Mihalıç" (halk ağzında maalıç ) peynirini getirdiği için Mehmet Dabak'ı ben de sevgi ve saygıyla anıyorum...

Bütün peynirlerimiz çok güzel bizim... Belki de ben peyniri çok sevdiğim için... Taşfırın simidi ve çayın yanında eski kaşar, tostlarda eriyerek nefis bir lezzet sunan yeni kaşar, dil peyniri (tel tel ayırıp yemenin keyfine doyum olmaz, hele ki televizyon seyrederken ), sıcak ekmek arası mihalıç, lor peyniri (ekmeğe tereyağı gibi sürerek, ya da tozşekere batırarak, ekmeksiz), tulum peyniri (çatal çatal küçük parçalar halinde kopararak), beyaz peynir (yine sıcak ekmek arasına, ama yanında domates ve yeşil biber olduğu halde)... Ooof Mehmet üstad, ooofff... Alacağın olsun...

Akın KURTOĞLU


OkanDikmen

12 yıl önce - Prş 18 Arl 2008, 05:26

Akın abimizinde bahsetmiş olduğu ve aynı zamanda rahmetli babaannemin memleketi olan manyas yöresine ait "Mihalıç peyniri" işte böyle birşey.. Peynir meraklılarına kızartmasını şiddetle tavsiye ederim..



Alıntı:
Mihaliç peyniri Türkiye'nin en sevilen ve saygı duyulan klasik peynirlerinden bir tanesidir. Türkiye peynirlerinin şahı olarak adlandırılır. Batılı damaklar bu peyniri diğer bütün toprağa yakın peynirlere göre daha iyi olarak bulurlar. Üretimde hem inek sütü, hem de koyun sütü kullanılabilir. Ama koyun sütü daha koyu bir damak tadı getirir ve daha uygun bir olgunlaşma sağlar. Birkaç aylıkken beyazdır, üzerinde delikler vardır. Bundan sonra koyu sarı bir renk alır ve çok zinde olur. İnce kesilirse lezzetli ve daha yoğun bir tat verir. O bakımdan kalın parçalar, takozlar yerine ince parçalar halinde yemek daha yerinde olur. Ayrıca badem, kuru meyve, karpuz ve kahvaltıda domates ile iyi gider. Tencere yemeklerinde ya da ızgara olarak da mükemmeldir. Az tuzlu, normal tuzlu ve eski olmak üzere üç tipi vardır. Susurluk'un meşhur tostları bu peynirle hazırlanır. (Manyas Süt Ürünleri)




En son OkanDikmen tarafından Prş 18 Arl 2008, 05:32 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi


ersoyaydoğan

12 yıl önce - Prş 18 Arl 2008, 05:53

Bizim buralarda "kelle peyniri" meşhurdur. Manyas kelle peyniriyle ilgili;
Alıntı:
Manyas'da peynir denince akla KELLE peyniri gelir. Koyun sütünden yapılan bu peynir yalnız Manyas yöresinde üretilir. Tadı kaşar peyniri gibi olan Manyas Kelle peyniri hiçbir yere konmadan 1 yıl dayanabilmektedir. Yenmeden evvel 15-20 dakika soğuk suda bekletilmesi gerekmektedir. Bu yapılmadığı takdirde oldukça tuzlu bir peynirdir.




Osman Yavuz
12 yıl önce - Prş 18 Arl 2008, 06:53

Benim baba tarafinin yoresinde cok unludur "Cokelek" peyniri. Velakin baba tarafi ic Anadolu'dandir, ama cokelek hep Akdeniz yoresinde olarak bilinir. Neden bilemem.



Ben çökelek peynirini oyle kuru kuru yemeyi sevmem, pismeden de yemeyi sevmem. Tadini cok begenmem. Amma velakin bu peyniri soyle pisirmesini bilen olursa o zaman demeyin tadina

Sevgili babaannem (mekani cennet olsun) oyle guzel bir koy usulu pisirirdi ki, yeme de yaninda yat. Ona da "sündürme" derler. Ne guzeldir o ya Simdi canim nasil da cekti.



fatih küçük
12 yıl önce - Prş 18 Arl 2008, 09:26

15 sene kadar önce okulda okurken bir komşumuz bize çökelek peyniri getirir. Aradan zaman geçer evde erzak biter ; arkadaşımın aklına çökelek peyniri gelir. Ekmeğin arasına bol çökelek doldurup yemeye başlar. Arkadaşımın ağzı köpürmeye başlayınca anlar, toz deterjan olduğunu..

Kars Gravyer peyniri çok beğendiğim bir peynir çeşididir. Hollanda kaşarına benzer.

İsmini sevdiğimden dolayı her görüşümde ne olduğunu sorduğum peynir çeşidi.. "keş"


Hüseyin C
12 yıl önce - Prş 18 Arl 2008, 11:13
Konya Küflü Peyniri


Konya'da, yağı alınmış koyun sütünden üretilen ve doğal olarak küflendirilen Konya küflü peyniri, genellikle koyunculuğun yoğun olduğu yerlerde üretiliyor. Küflü peynir, özellikle kırsal alanda yağı alınmış koyun sütünden üretiliyor. Yağının alınması, doğal küflenmeye yol açtığı için aflatoksin oluşmasını önlüyor, bu nedenle sağlık açısından bir zararı bulunmamaktadır. İyi küflenmişse yani rengi yemyeşilse tadı muhteşem oluyor.



Ümmühan Zeynep
12 yıl önce - Prş 18 Arl 2008, 11:36

Kelle peyniri denen peynir zaten mihalıç peyniri değil midir?Bu arada bu peynire ismini veren "mihalıç" bursa'nın Karacabey ilçesinin eski adıdır.



sayfa 1
123 ... 161718   sonraki »
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET