Ana Sayfa 882 bin Türkiye Fotoğrafı
Mersin Yemekleri
Sayfa: 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sonraki
Ana Sayfa -> HABERLER ve SOHBET
cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
Emir ERTEN

6 yıl önce - Pts 07 Tem 2008, 01:33
Mersin Yemekleri


Mersin eşsiz doğası,sıcakkanlı insanları kadar yiyecekleriyle de meşhurdur.Damak tadı açısından eşi benzerini başka biryerde bulamayacağınız yiyecekler sunulur Mersinde.Örnek verecek olursak Tantuni en başta gelir.Ayrıca Kerebiç ve Cezeryesi ile de Mersin çok sevilmiştir.Çukurova'nın yöresel baharatlı,acılı yemeklerini Mersin'de her yerde bulabilirsiniz.Bu başlık altında çektiğimiz Mersine özgü yiyecekleri,gıda maddelerini paylaşalım.

Tantuni


Cezerye


Kerebiç


Not: Fotoğraflar alıntıdır.Amacım ilk mesajda belli başlı ürünleri teşhir etmekti.İleriki günlerde Mersine özgü yiyeceklerin fotoğraflarını sizlerle paylaşacağım.
Mersinde ki damak tadını tüm dünyaya tattıralım.


Cansaint
6 yıl önce - Pts 07 Tem 2008, 12:33


Humus


ForMersin
6 yıl önce - Pts 07 Tem 2008, 16:15



BATIRIK

Batırık, Mersin/ Silifke yöresine ait güzel lezzetlerden biridir.


Rabia Aydın
6 yıl önce - Pts 07 Tem 2008, 16:47

Mersin usulü bamya; yarım kilo bamya, 4 adet domates, bir büyük baş soğan, iki adet çarliston biberi, 250 gr. kıyma. malzemeler bunlar. Mersin usulü bamyanın en önemli esprisi bamyalar sıvı yağda kızartılır arkasından pişirilir. İçine ekşi olarak bir adet limonun suyu sıkılarak ilave edlilir. İsteğe göre ekşi olarak nar ekşisi veya sumak da kullanılabilir. Afiyet olsun. Çocukluğumun damak tatlarından biri aklıma geldikçe mersin yemeklerine ilave edeceğim.

Vassily20
5 yıl önce - Cmt 25 Tem 2009, 22:08






Mersin usulü Etli Kuru Fasulye

malzemeler:

2 su bardağı kuru fasulye

1kg kemikli kuzu eti (kuzu kol)

4 adet orta boy kuru soğan

2-3 yemek kaşığı zeytinyağı

yarım yemek kaşığı domates salçası

yarım yemek kaşığı biber salçası

4-5 adet kurutulmuş acı sivribiber

1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanması:

1- kuru fasulyeleri akşamdan veya ertesi gün sabah erken saatlerden tencereye koyup yıkayın. üzerini 4-5 parmak geçecek kadar soğuk su koyun. tencereyi ocağa koyup 1 taşım kaynatın. altını kapatıp 6-7 saat bekletin. bu süreden sonra tencereyi tekrar ocağa alıp kısık ateşte kendi suyunda fasulyeler yumuşayana kadar pişirin. (suyu az gelirse kaynamış su ekleyin.)

2- fasulyeler pişerken ayrı bir geniş tencereye 4 adet kuru soğanı yemeklik doğrayın. zeytinyağını koyun. etleri yıkayıp ilave edin. ocağa alıp etler bıraktıkları suyu çekene kadar kavurun. (bu arada fasulyeler pişmeye devam etsin).
daha sonra etlere salçaları ve acı biberleri ekleyin. etlerin üzerine çıkacak kadar kaynar su ilave edin. etler yumuşayana kadar pişirin.

3- her ikisi de pişince fasulyeleri etlerin üzerine boşaltın. eğer fasulye ete göre fazla görünüyorsa bir kısmını piyaz yapmak için ayırın. (çünkü her fasulyenin şişme oranı farklı olabilir). tencereye tuzu da ilave edip 1-2 taşım kaynatın. artık yemeğiniz servise hazırdır...


Mersin Usulü Makarna Salatası




malzemeler:


* 1 paket makarna

* yarım çay bardağı zeytinyağı

* 5-6 kornişon turşu

* Bir kavanoz garnitür ( bezelye , havuç , patates)

* 2-3 sivribiber

* yarım demet maydanoz , ve dereotu

* 3 yemek kaşığı közlenmiş patlıcan ( konserve olabilir)

* 3 su bardağı 2 diş sarımsakla çırpılmış yoğurt

* 6 yemek kaşığı mayonez

hazırlanması:

1. makarnaları tuzlu kaynar suda haşlayıp süzün. daha sonra soğuk sudan geçirin. soğuyunca yarım çay bardağı zeytinyağı ile karıştırın.

2. Garnitür , kornişon , maydonoz ve dereotunu mayonezle karıştırın

3. Tüm malzemeyi makarnaya ekleyin

4. en son yoğurdu ilave edip karıştırın üzerine biraz maydonoz ve dereotu serpin.


En son Vassily20 tarafından Pzr 26 Tem 2009, 17:13 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi


Vassily20
5 yıl önce - Cmt 25 Tem 2009, 22:26

Felafel

Malzemeler

1. 1.5 su bardağı nohut ( ben konserve kullanıyorum )

2. 1 adet soğan

3. 1 adet patates

4. Yarım demet maydanoz

5. 4 diş sarımsak

6. 1 çay kaşığı toz kişniş , kimyon , tuz , karabiber ve kırmızı pul biber

7. 1 çorba kaşığı un

Kızartmak içinde sıvı yağ

Hazırlanışı

*- Patatesi mutfak robotunda ince çekelim.
*- Daha sonra soğanı ince tarafı ile rendeleyelim
*- Rende soğan, patates , sarımsak , maydanoz ve nohutları robotta çekelim
*- Toz kişniş , kimyon , kırmızı pul biber, tuz , bir çorba kaşığı unu ilave edip bir kez daha çekelim
*- Karışımı bir kaba alıp üzerini kağıt havlu ile kapatıp bir saat dinlendirelim
*- daha sonra karışımdan ceviz büyüklüğünde toplar alıp ceviz şekli vererek kızgın yağda kızartalım
*- Tercihen sarımsaklı yoğurt ve patlıcan salatası ile servis edelim

AFİYET OLSUN


KAŞARLI KARİDES GÜVEÇ




Malzemeler :

Yarım kilo karides ( Ben dondurulmuş karides kullandım )
2 adet domates
1 adet küçük boy soğan
1 adet biber
100 gr. kaşar peyniri
2 iri diş sarmısak
2 çorba kaşığı tereyağı
1/2 su bardağı su
Tuz
Karabiber
kekik

Hazırlanışı :

Karideslerin kabuklarını soyarak hazır hale getirin( benim gibi hazır kullanıyorsanız biraz çözdürün).

Soğan ve sarmısağı küçük küçük doğrayın ve tereyağında pembeleştirip karidesleri ilave edin.

Küp şeklinde doğradığınız domatesleri ve küçük kareler şeklinde kestiğiniz biberleri karideslere katın.

Tuz, karabiber ve suyu ekleyerek 5 dakika kaynatın.

Kullanacağınız kaba koyup üzerini kaşar peyniri rendesiyle kaplayın. Fırında üzeri hafif kızarana dek tutun.




Mersin Künefesi

Malzemeler

* 100 gram tel kadayıf,
* 1 çorba kaşığı tereyağı,
* 1 çorba kaşığı tozşeker,
* dil peyniri,
* ceviz ya da antepfıstığı

Şurup için:
1 su bardağı su
1 kahve fincanı tozşeker

Öncelikle şurubu hazırlayın. Bunun için 1 su bardağı su ve 1 kahve fincanı tozşekeri kaynatın. Soğumaya bırakın.

Kadayıfı ince ince didin. 1 çorba kaşığı tereyağını eritip, 1 çorba kaşığı tozşekerle karıştırın. Kadayıfı koyacağınız kabın zeminine şekerli yağı dökün. Ardından bir kat kadayıfı ilave edin.

Dil peynirini üzerine koyun. Tekrar kadayıfı döşeyin. Malzemeleri bu şekilde dizerek bitirin. Ocakta altı hafif kızarana dek pişirin.

Ters çevirip diğer yüzünü pişirin. Üzerine soğuyan şerbeti gezdirin. Fıstık ya da ceviz serpip servis yapın.

BU TATLI SICAK OLARAK YENMELİDİR


Kalamar kızartması

Malzemeler

* 1 paket hazır Kalamar ( balıkçılardan alınan kalamardan daha temiz olduğuna inanıyorum)
* 4 kaşık un

Hazırlanışı
Kalamarı sudan geçirip, çözündükten sonra, unla kaplayıp,190 C'ye ısıtılmış kızgın yağda 1,5-2 dakika kızartarak servis yapınız. Bir kutudaki kalamarı 3 porsiyona bölerek kızgın yağda kızartabilirsiniz.

Tartar sos

* 4 yemek kaşığı yoğurt

* 4 yemek kaşığı ufalanmış ekmek içi ( ne taze ne bayat ikisinin ortası olsun )

* 1 yemek kaşığı limon suyu ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı

* 1 diş irice sarımsak ve isteğe göre tuz

Tüm malzemeler iyice karıştırılmalı ve kalamar halkların yanında servis edilmedi

Afiyet olsun


Vassily20
4 yıl önce - Sal 10 Ksm 2009, 01:39

Mersin çok kültürlü olması nedeni ile yemekleride oldukça kozmopolittir... Nitekim Arap ' Rum ' Ermeni ve İtalyan mutfaklarından oldukça etkilenmiştir...
Mesela size oldukça ilginç bir bilgi vereyim

Mersinde yıllardır yapılan peynirli çörek aslında Mersine 1800'lerde gelip yerleşen İtalyanlar ile kente gelmiş bir tarif (onlar bu çöreğe İtalya'da carrito de massitas diyorlar) daha sonra özellikle türkler araplar ve rumlar tarafından da benimsenmiş ama aslı dediğim gibi italyanlara dayanmakta şuanda Mersinde evlerde yapılmıyor ancak çöreğin içi evde hazırlanıp ekme fırınlarına gönderiliyor ve fırıncılar hazırlıyor ( en güzelini Uray caddesi üzerindeki Arden efendi isimli italyan bir fırıncı ustası tarafından yapılıyor )

Sizde bayılıcaksınız o yüzden hemen tarife geçmek istiyorum ancak evinizde taş fırın olamayacağından ben kızartma yöntemi ile yapılanını vericem...

Malzemeler

3.5 bardak un
1.5 tatlı kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
250 g. beyaz peynir
1 büyük soğan
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1/2 ufak demet dereotu
1/2 ufak demet maydanoz
Ayçiçeği veya mısırözü yağı (kızartmak için)
Karabiber
Hazırlanması:
Mayayı yarım fincan ılık suda eritin. Unu geniş bir kaba alıp ortasını çukurlaştırın. Buraya erittiğiniz mayayı ve tuzu koyup, yavaş yavaş unla karıştırın.Homojen bir hamur elde edinceye kadar İyice yoğurun.

Hamurun çeşitli yüzeylerini yumruklarken her defasında aynı yönde vurmaya dikkat edin. Kabın üzerini kapatıp örterek hamurun kabarması için yarım saat kadar bekletin.

Bu arada pidenin içini hazırlayın. Soğanı çenterek 1 kaşık zeytinyağında sarartın.

Yağını süzerek bunları peynire katın, maydanoz ve dereotunu da doğrayıp peynirle karıştırın.

Hamur kabarınca, yumurta büyüklüğünde bezelere ayırın. Bunları yuvarlayın, üzerlerine de az nemli bir bez örtün. Böylece kurumalarını önlersiniz. Bezeleri şimdi tek tek alarak içlerini koyun.

Bunun için bezeyi elinizde çekiştirerek kahve fincanı büyüklüğünde açın ve ortasına tepeleme bir tatlı kaşığı kadar peynir karışımından koyun.

Sonra daire şeklindeki bu hamuru üstten birleştirin. (Küçük tombul bir kayık elde edeceksiniz). Yaptığınız pideleri yine nemli bezin altında tutun. Bunları hazırlarken bir yandan da tavada yağı kızdırın; yağ bol olmalıdır.

Yağ kızınca, bezin altından pideleri bir defada iki tane olmak üzere alın ve elinizle bastırıp uçlarından çekerek yassıltın. Kızgın yağa bitişti rilen yüzleri üstte olmak üzere atın ve hemen beklemeden yavaşca ters çevirin (aksi takdirde pide kabarıp bitiştirme yerinden ayrılabilir) Ara sıra çevirerek pembeleşinceye kadar pideleri tavada tutun. Sonra altına kağıt peçete döşediğiniz bir tepsiye alın ama yatay değil mümkün olduğunca dikeyolarak yerleştirin. Böylece kabarıklıklarını korumuş olursunuz. Diğer pideleri de aynı şekilde ve tavaya bir defada ikiden fazlasını atmamaya dikkat ederek pişirin.



Vassily20
4 yıl önce - Sal 10 Ksm 2009, 01:52

Yine Mersinden oldukça güzel ve hafif bir yemek tarifi daha vermek istiyorum aslında yanlız beyler ve öğrenciler için birebir bir tarif nitekim rakı yada bira ile hakikaten iyi gidiyor

Karides marine

Malzemeler:

Yarım kilo kadar temizlenmiş karides ( eğer paket alırsanız ki almayan yaklaşık aynı ağırlıkta olsun)
2 diş sarımsak
1 küçük boy soğan
1 kavanoz küçük boy konserve mantar ( pek çok markette bulabilirsiniz küçük cam kavanozda)
1 adet domates ( yada 4 tane küçük kiraz domates)
Yarım demet maydanoz
Birkaç dal (yani azıcık) dereotu ve taze nane
Ve 3 Kaşık tereyağı

Yapılışı:

Tereyağını Soğan ve sarımsakları tavada biraz öldürelim ve hemen arkasından karidesleri atalım ve üç dakika kadar pişirelim sonrada küçük küpler halinde doğranmış domates ve yarım çay bardağı sıcak su ekleyelim ve ince kıyılmış maydonoz dereotu ve naneyide atıp biraz pişirelim ve piştiğine kanaat getirdiğimizdede yiyelim afiyet olsun...




Vassily20
4 yıl önce - Sal 10 Ksm 2009, 02:06

Mersin bir sahil şehri Akdeniz kıyısı boyunca uzanan bir ırklar çorbası gibi e her cemaatinde bir katkısı olmuş tabi kentin kültürüne ve mutfağına şimdide Mersindeki Musevilere ( Yahudi isminden hoşlanmıyorum) ait bir tarifi paylaşmak istiyorum...

Fırında Balık Buğulama:

Malzemeler
1.5-2 Kg. balık (lağos ' Mercan ' Alabalık hangisini isterseniz iri balık olsun yeterli)
5 Yemek kaşığı sıvı yağ
3 Ad. Kuru soğan
3 Ad. Havuç
4 Ad. Patates
2 Ad. Defne yaprağı (varsa)
3 Diş sarımsak
3 Ad. Domates
1,5 Ad. Limon
Maydanoz
Tuz
Karabiber


Hazırlanışı

1-Balıkları temizleyip dilimleyin, soğuk su ile yıkayıp süzgeçte fazla suyunu süzün.

2-Yıkanmış balıkları fırın tepsisine dizin. Fırını önceden 185º ısıtın.

3-2 kuru soğanı yemeklik doğrayın. Sarımsakları ayıklayıp kıyın. Domatesin kabuklarını soyup, küp küp doğrayın. Havucun kabuğunu kazıyıp, kuş başı doğrayın. Patatesi de soyup doğrayın.

4-Yayvan bir tavada sıvı yağını kızdırın, içine doğradığınız soğanı ve sarımsakları ilave edin soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun.

5-Sonra içine patates ve havuçları ilave edin, kavurmaya devam edin.

6-Domatesleri ve tuz ile karabiberi de ilave edin ve bir taşım daha pişirin.

7-En son olarak bir limon suyunu ve defne yapraklarını da katıp bu sosu tepsiye yerleştirdiğiniz balıkların üzerine dökün.

8-Üzerine biraz dilimlenmiş domates ve limon koyup, balıkların üst hizasına kadar su ilave edip fırında pişirin.

9-Piştikten sonra üzerine kıyılmış dere otu serpip sıcak olarak servis edin.




(+)


onurnazliaka
3 yıl önce - Sal 21 Arl 2010, 23:39



Kerebiç

Çeşidine göre içi fıstık veya ceviz dolu, irmikle kaplanmış lezzet toplarının üzerine çöven otu suyu dökülerek hazırlanan mükemmel bir tatlı.


cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
Ana Sayfa -> HABERLER ve SOHBET