|
TÜR » Renault 12'ler ve Toroslar
Sayfa: Önceki 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 Sonraki
Ana Sayfa
-> ULAŞIM
|
hamit nabi
|
Pzr 10 Oca 2010, 23:13
tek kötü yanları zayıf kaloriferleriydi ama bizim mucit halkımız ortasındaki boşluğu hemen efsane: ''çorum kaloriferleri '' ile doldurdu. 
|
|
mesajı beğendiniz mi?
|
 |
ugurbey90
|
Pzr 10 Oca 2010, 23:25
Bu bizim eski araba şimdi doğan var.Renault 12 nin iyi tarafı kar felan dinlemiyordu valla
|
|
mesajı beğendiniz mi?
|
 |
Özkan Özçınar
|
Pzr 10 Oca 2010, 23:37
| Alıntı: |
| Doğuda hala arazi aracı olarak kullanılıyor |
Tek doğuda değil, Türkiye'nin dört bir yanında bazı köylerde hala kullanılmaktadır. Alt takımlarının sağlamlığı nedeniyle bu araçlar her koşula gelebilmektedir. Mesela bizim köyde bir kaç emekli olmuş amcalarda vardı bundan. Amcalarımız bir sayıyordu; "Yok bilmem şu tepeye çıktım." , "Yok şu bayırı tırmandım." falan derlerdi. Köyde yaşayan vatandaşlarımız için 4x4 gibi her tekeri çekmese de tam bir SUV tipi araçtır. Bakımı da çok fazla ağır değildir. Fazla can yakmaz. Bastığında da bana mısın demez. Yolda gittiğinde de çok sarsmaz.
Bir de arkadaşlar bu araçta 3 bijon var değilmi ? Yani jant üzerinde 3 tane vida (bijon) var değil mi ?
|
|
mesajı beğendiniz mi?
|
 |
İSMAİL ÇELİK
|
Pts 11 Oca 2010, 13:54
Konu dışı olacak ama beyaz Toros'un başka anlamı var güneydoğuda.
|
|
mesajı beğendiniz mi?
|
 |
tamercengiz_62
|
Prş 14 Oca 2010, 00:52
evet bu araçların jantları üç bijonludur karlı havalarda bile zincir takmaya ihtiyaç yoktur çünkü yolu çok iyi kavrar bu arabaları üretimden kaldırdılar en büyük hatayı yaptılar üretim devam edecekti aynı zamanda geliştireceklerdi kolarifer,abs fren ve 4x4 yapsalardı satışda Türkiye rekoru kırardı şu anda bile lider
|
|
mesajı beğendiniz mi?
|
 |
kral 2000
|
Pts 08 Şub 2010, 19:13
böyle bir forum olduğunu bilmek beni gerçekten çok sevindirdi.hala tofaş diye tutturan o kadar insan var dünyada.bizimde sayısını hatırlayamadığımız kadar araba geldi geçti elimizden.hatta 2.arabamız renault 12 imiş.hayal meyal hatırlıyorum daha çok küçüktüm çünkü o zamanlar.fakat babam o kadar araba değiştirmesine fazla araba merakı yoktur.şu anda bizde 1985 model bir renault 9 ar.süper bir araç ransız malı deri koltuk,cd çalar,kahverengi torpido ve iç mekan,220 lik gösterge falan var.tabikide bunların hepsi fabrika çıkışlı sonradan yapılma değil.arabamızı çok seviyoruz.1.sahibinden aldık acayip derecede temiz.fakat bizim ev köyümüze yakın olduğundan özellikle yazları sürekli köye gidip geliriz.gidincede boş dönmeyiz haliyle .ama bu arabayla bir iki kez gittik.ondada yük atmaya kıyamadık.şimdi bir renault 12 almaya karar verdik.fakat toros değil.yani en yüksek 89 model oluyor bildiğim kadarıyla eski modelleri.şimdi beni bu renault 12 aracının yakıtı konusunda hızı konusunda ve daha ne önemli özelliği varsa küçük bir şekilde bilgilendirirseniz sevinirim.bu arada benim 1985 renault 9 u almak isteyen olursa mesajlaşalım.arabayla ilgil sizi bilgilendiririm.ya nesini bilgilendirecek bildiğimiz broadway demeyin.bu fransada üretilmiş bir araba ve normal bir broadwayde olmayan bir sürü özelliğe sahip.temizliği de cabası.accayip temiz.isteyen olursa içinin ve dışını foroğrafları mevcut.inanmazsınız belki kaputu açtığınızda etiketleri bile duruyor.altında 2 kat pas pas ve özel döşeme mevcut.
|
mesajı beğendiniz mi?:
|
 |
can akıncılar
|
Cmt 13 Şub 2010, 19:17
[/quote]Her şöförüm diyen, ilk kullanışında, Toros' u ikinci vitese atamaz. 1. vitesin karşısındadır gene Şahin misali ama 2. vitese geçirirken, vites kolunu hafiften kendinize doğru çekmeniz gerekir zira tam tamına 1. vitesin karşısında değildir.
Bir de hangi vitese atarsanız atın vites kolu hep ortada durur Toros' ta. [quote]
ehehehe gerçektende vites ortada duruyor...birkeresinde araba sürmesini öğrenmek için boş bir alana gittik...vitesi atıyorum ortaya geliyor,tekrar atıyorum yine ortaya geliyor,attıkçada sinirleniyorum en sonunda buna dayanamayan yeğenim araba zaten viteste ne uğraşıyorsun dedi.....nasıl ya dedim görmüyormusun vites geçmiyor ortada duruyor...Yeğenim debrajdan ayağını çek araba stop ederse vitestedir dedi..SONUÇ:hakkaten vitesdeymiş
|
|
mesajı beğendiniz mi?
|
 |
kahraman türkoğlu
|
Pzr 14 Şub 2010, 07:26
M.Ali.Sade demiş ki
| Alıntı: |
1970 li yıllarda benzin fiyatları birdenbire Dünya çapında artıverince ve dolayısıyla Amerikan otomobilleri bir anda gözden düşüverince en çok tartışılan konulardan birisi "önden çekiş mi iyi yoksa arkadan çekiş mi ?"konusuydu.O yıllarda şimdiki gibi "arkadan itiş" denmezdi.Belki de yabancı dil şimdiki kadar bilinmediğinden olabilir herkes "arkadan çekiş" derdi.
Caddelerin "esas oğlan"ları Amerikan otomobilleri yani 1955-56-64 Chevrolet'ler, Plymouth'lar, Ford'lar hep arkadan itişliydiler.Bunun yanında kalite olarak bu otomobillerle itişebilecek kapasitedeki Alman otomobilleri de aynı sistemi kullanıyorlardı.
Ancak 50 li ve 60 lı yıllarda otomobil sanayiinde pek de varlık gösteremeyen Fransızlar yaptıkları cılız otomobillerde önden çekişi icad etmişlerdi.Bunun da en büyük sebebi üretimdeki maliyeti düşürmekti.Önden çekişli otomobillerde şaft ve aksamları ile diferansiyel kovanları yoktu.Diferansiyel şanzuman çıkışında ve şanzuman kutusu içinde yer alıp iki küçük aks ile tekerleklere hareket veriliyordu.
Ancak nasıl ki bir zamanlar margarinciler bir kampanya yapıp da "sakın tereyağı yemeyin ölürsünüz" gibi bir uydurmaca ile insanları doğal yağlardan kaçırdılarsa önden çekişciler de bir reklam kampanyasıyla insanları önden çekişe mahkum ettiler.Bu sistemin özellikleri anlatıla anlatıla bitirilemedi.
Bu akıma arkadan itişin en büyük destekçileri bile kıyısından köşesinden bulaştılar.İlk önden çekişli Alman yapısı Ford 15M geldiğinde insanlar bayağı hayret ettiler.
İlerleyen zaman içerisinde Amerika II.Dünya Savaşı'ndan elde ettiği ganimetleri bitirip otomotiv sanayiinde çuvallamaya başlayınca,ekonomi herşeyin ekonomik kullanımına bağlı olunca,benzin fiyatları cep yakıverince neredeyse bütün otomobillerde önden çekiş kullanılır oldu.
Halbuki arkadan itiş önden çekişe göre çok daha dengeli,çok daha sessiz ve çok daha konforlu sürüşler sağlar.Kalkışlarda önden çekişe göre çok daha istikrarlı ve patinajsız kalkışlar sunar.Lastik aşınması ve aktarma organı arızaları çok azdır.Yapısındaki elemanlarının yaygın özelliğinden ötürü şaseye ilave destek yapar, kazalarda kasanın tamamen dağılmasını önler.
Amerikan otomobillerinde bile önden çekiş görülmesine rağmen bir kaç üretici arkadan itişten vaz geçmedi.Bu gün bile Mercedes ve BMW bazı tek tük önden çekiş denemeleri yapsa da prestijli modellerinde tamamen arkadan itişlidir.BMW'nin bütün reklamlarında bu husus özellikle vurgulanır.
Ayrıca kamyon , otobüs , TIR çekicisi gibi ağır vasıtalarda önden çekiş kat'iyen kullanılmaz.
Başlığımızın konusuna gelecek olursak; Renault 12 önden çekişin Fransız otomobil sanayiinde en güzel ve en sağlam biçimde kullanıldığı ve en başarılı uygulamalarından biridir.Bir yönde bana göre önden çekişin kombine olarak,yani motoru ile,şanzumanı ile,ön takımı ve direksiyon sistemi ile en güzel uygulandığı otomobildir.Bu güzel ve kaya gibi sağlam kombinasyon neticesinde bu derece başarılı bir otomobil olabilmiştir.Yoksa Aleksi arkadaşımın alıntıda dediği gibi önden çekişin doğa şartlarına uyumundan değil. |
evet, önden çekişli araba üretmenin sebebi üretim maliyetinin daha düşük olmasıdır ve şaft olmadığı için çok az bir miktar daha az yakmasıdır.
Arkadan itişli arabalardaki şaft arabanın şasisine extra bir destek de sağlar.
Kalkışlarda arabanın ağırlığı arkaya doğru yüklendiği için arkadan çekişli araba kalkışta daha iyidir. Dikkat edin drag yarışlarındaki ve formula 1 yarışlarındaki arabalar hep arkadan itişlidir.
Temel mantık zaten şudur: arabanın ağırlığı hangi tekerlere(ön/arka) biniyorsa arabanın çekişi de o tekerlerden yapılır.
Ticari araçlarda yükün bariz bir oranla arka tarafta olmasından dolayı hep arkadan itişli yapılırlar.
Ama arkadan itşli arabanın daha sessiz olduğunu nerden çıkardınız ki. Tam tersine arkadan itişli arabalarda şaft uğultusunu duyarsınız.Yani önden çekişli araba daha sessizdir.
Arkadan itişli araba daha konforlu demişsiniz, ne alaksı olduğunu bi türlü kavrayamadım. Galiba lüks arabalar genelde arkadan itişli olduğu için böyle bir yargıya vardınız.
Evet lüks arabalar ve performans arabaları genelde arkadan itişlidir.Bunun sebebi ise konfor veya daha sessiz olması değildir.
Sebebi kalkışlarda arabanın ağırlığı arkaya yüklendiği için arkadan itişli araba daha hızlı kalkış sağlar. Bir diğer sebebi ise bu türden arabalar çok yüksek beygirgücüne sahip arabalardır.Böyle yüksek güçlü arabalar önden çekişli yapılırsa, ön tekerlere hem direksiyon aracılığıyla yön verme hem de gaz pedalı aracılığıyla çok yüksek güç vermek şöförün kontrolü sağlamada zorlanmasına neden olur.Aynı zamanda ön tekerler çok zorlanmış olur ki bu da sık sık arızalanmasına neden olabilir. Eğer bu yüksek beygirgücüne sahip arabalar arkadan itişli yapılırsa(ki öyle yapılıyor zaten) arka tekerler sadece çekiş sağlar, ön tekerler ise sadece yön vermeyi sağlar.böylece aracın kontrolü kolaylaşır.500 beygirlik bir arabanın önden çekişli olduğunu bi düşünün. Ön aksların hali ne olurdu acaba!
Ancak, arabanın tekerlerinin kayması durumunda ise arkadan itişli arabalar çok kötüdür ve arabayı kolay kolay geri yola döndüremezsiniz.Çünkü arkadan itişli arabalar arabayı sadece ve sadece ileriye doğru çeker.
Önden çekişli arabalar ise kayma durumlarında oldukça başarılıdırlar. Arabayı geri yola döndürmek kolaydır. Çünkü önden çekişli araçlar sadece ileriye doğru çekiş sağlamaz. Siz direksiyon aracılığıyla arabayı ne tarafa yönlendiriyorsanız o tarafa doğru çekiş sağlar.
Farzedelim ki arabanızın tekerleri kaydı ve arabanız önden çekişli bir araba. yapmanız gereken şey çok basit: hemen direksiyonu ters tarafa çevirip gaza basmak.
Eğer arabanız arkadan itişliyse bu durumda ne yapacaksınız? bu durumda ise hemen direksiyonu bir miktar ters tarafa çevirip bir miktar gaza basmak.Çok fazla basılmamalı. Direksiyon da çok çevrilmemeli. Çünkü belli bir açıdan sonra direksiyonu çevirmek ve gaza basmak tam tersi etki göstererek arabanın daha da fazla dönmesinine neden olur. Ancak önden çekişli araba böyle bir durum yoktur. Hangi durumda olursa olsunistediğiniz kadar direksiyonu çevirip gaza basabilisiniz. Araba sizin istediğiniz tarafa döner.
Aleksi arkadaşımızın '' önden çekişli arabalar doğa şartlarına daha uygun'' dediği bir nebze doğrudur.En azından arkadan çekişli arabalara göre daha uygundur.En uygunu dört çeker tabi onu ayrı tutuyorum. Doğa şartları dediğimiz zaman toz toprak ve taşlı yollar anlaşılır.bu yollarda da arabalar çok kayar.kayma durumlarında ise önden çekişli arabalar dediğim gibi çok başarılıdır.
Zaten dikkat edecek olursanız ralli arabalarının hepsi ya dört çeker ya da önden çekişlidir ve hemen hemen rallideki her pilot virajları arabayı bir miktar kaydırarak alır.Çünkü önden çekişli arabayı geri yola sokabileceğini bildiği için viraja bir miktar hızlı girme şansı vardır.Böylece o virajı daha kısa sürede dönmüş olur.
Formula 1 arabalarının hepsi arkadan itişlidir. Peki kaç tanesinin kayarak virajı döndüğünü gördünüz? Formula1 pilotları arbalarını kaydırmamaya çalışırlar. Çünkü bilirler ki kaydığı zaman geri toplamak zordur.
Yani burdan çıkarılacak sonuç arkadan itişli arabalar genelde düz yol arabalarıdır. Asfalt arabalarıdır yani. Bu sınıftaki arabalar ise yarış arabaları ve lüks arabalar.
Önden çekişli arabalar ise genelde ya ralli arabalarıdır ya da lüks olmayan( yani üreticinin maliyetleri daha çok önemsediği) arabalardır.
|
|
mesajı beğendiniz mi?
|
 |
can akıncılar
|
Pzr 14 Şub 2010, 18:08
bu araçlar ilk üretim yılından beri kaç adet satmıştır bilgisi olan varmı?
|
|
mesajı beğendiniz mi?
|
 |
SERDAR587
|
Pts 15 Şub 2010, 01:13
Sn.Kahraman Türkoğlu,anlaşılıyorki araçların kayması konusunda yönleri karıştırdınız.Burada verdiğiniz yanlış bilgileri uygulayan arkadaşlar araçlarını devirebilirler.Onun için verdiğiniz bilgilerden emin değilseniz lütfen buradan paylaşmayın.DİREKSİYON HER ZAMAN VE HER ARAÇTA ARACIN KAYDIĞI YÖNE DOĞRU ÇEVRİLİR.
|
|
mesajı beğendiniz mi?
|
 |
|
Sayfa: Önceki 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 Sonraki
sponsor link : | Exacard.com, Faizsiz ve yüklemeli MasterCard |
|