|
İftar çadırı laikliğe aykırı mıdır?
Sayfa: Önceki 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 Sonraki
Ana Sayfa
-> HABERLER ve SOHBET
|
Ayhan
|
Prş 20 Mar 2008, 15:18
İddianamede yer alan metine göre iftar çadırlarına karşı kesinlikle aleyhte bir hareket yok sadece Ankara'da yapılan bir iftar açılışının kanunlara uymaması durumu var. Eğer anayasal hukuk devletinde yaşıyorsak kanunları uygulamaya çalışan hukukçuları zan altında bırakmamak gerekir.
|
mesajı beğendiniz mi?:
|
 |
umutyolu
|
Prş 20 Mar 2008, 15:20
| Alıntı: |
Hangi belediye iftar çadırı açmış sa doğal olarak ismini de amblemini de koyabilir.Bunun ne siyasetle ne de başka şeylerle ilgisi var ! O belediye başkanı kendi cebinden vermiyor, kurumsal bazda yapılıyor.Bunu da yapmak suç teşkil etmez.
Asıl suç nedir biliyormusunuz : Bu durumları suçmuş gibi gösterip onca işleri varken kendi ideolojisi uğruna bu Milleti zor durumda bırakmaktır. Benim gözümde Vatan Hainliği dir ! Bizler, bırakın iftar çadırını wowturkey olarak toplantı veya gezi düzenlediğimizde afişlere dahi ismimizi yazıyoruz.Bunlar gayet doğaldır.
Kaldı ki diğer partiler de aynı şeyi yapmasına rağmen neden suç teşkil etmiyor !!! herkes haddini bilsin ve haddini de bilmek zorundadır.Bu ister Yargıtay olsun ister başka biri olsun fark etmez. Haddini bilmek zorundadır. |
İftar çadırların üstüne siyasi amblem, resim ve yazı asılması ve bunun gösteriş olarak kullanılması etik değildir. Bunun etik olmadığını savunacak kişiler tam tersini savunuyorlar. Eğer olursa siyasetle ilgili olduğu gibi orada orucunu açan insanlar hangi parti vasıtasıyla bunu yaptıklarını biliyorlar. Bu sevap kavramına sekte vurur, gösteriş olur ve İslamda gösterişe yer yoktur.
Wowturkey çadırının siyasi bir amacı yoktur. Kişisel bazda açılan çadırlarında amaca aykırı bir durumları olamaz (kasten siyasi bir amaç yok ise) Ama iktidar yada muhalefet partilerinin açtığı çadırlarda amblem, söylem, resim, isim olması kabul edilemez.
Bir işyerinde 50 kişi çalışıyor diyelim. Bu iş yerinde faili meçhul bir cinayet oldu. Polislerin ilk araştıracağı kişiler eskiden o konuda sabıkası olanlardır. Bunun için bazı şeylerin neden olduğu hakkında fikir edinmelisiniz. Sözkonusu vekiller ve Başbakan daha önce bu konulardan dolayı kapatılan partilerde vekil, belediye başkanı olarak görev aldılar. Elbette böyle durumlarda göze batacaklardır. Hukukun gücüne inanalım. Yarın aynı hukuk sizin lehinize karar verince yazılan bunca iftira, hakareti kimse tekrar yalamak zorunda kalmasın.
Haddi bilmek herkezin haddini ve görevini bilmesiyle ancak olur. Bu saygı demektir ve inanç demektir. Türkiye'de kurumlar görevini yapıyor. Kapatılır yada kapatılmaz o ayrı bir konu. Ortaya mahsum edebiyatı ile çıkmanın bir getirisi yoktur. Sayın Başbakan'ın partisi kaldırmadıkları dokunulmazlıklar ve mevcut anti-demokratik yasalar yüzünden tehlikeye girmiştir. Şimdi bunu hesabını vermek kimsenin zoruna gitmemeli. Madem parti kapatmak bu kadar utanılacak birşeydi o zaman neden zamanında bunu zorlaştırmak yerine kaldırmadılar? Millet onlara bunun için yeterli çoğunluğu vermedi mi? Kendileri kapatılmış partilerde hiç bulunmadılar mı? Türkçemizde güzel bir söz vardır, kendi düşen ağlamaz. Sonuç ne olursa olsun, demokrasi yara alacaktır.
1) Türk halkı 2 çuval kömüre oy verecek kadar kişiliksiz değildir. Madem bu "kişiliksiz" milletten oy almak sizin sandığınız kadar kolay peki o zaman anamuhalefet partisi neden kömür vermedi? Paraları mı yoktu sanki? Hadi 2 çuval değil 22 çuval versinler bakalım değişen ne oluyor. Halka iftira ve hakaret etmek alışkanlık haline gelmiş..
2) İftar çadırı açan parti ister iktidar olsun ister muhalefet tabi ki reklamını yapabilmelidir. Hiçbir sakıncası yoktur. Bu da bir hizmettir ve artık halk partilere sizin alışık olduğunuz üzere "laf" karşılığı değil "icraat" karşılığı oy vermeye başlamıştır. |
1. Türk halkı kişiliksiz değildir ama en temel demokratik hakkı olan oyunu değiştirecek kadar aç ve muhtaçtır. Bunuda görebiliyor musunuz? Anamuhalefet partiside kömür verebilirdi. Ancak solun düşüncesi adama balık vermek değil balık avlatmaktır. Balık verirse adam bir gün doyar ama ertesi gün yine muhtaç hale gelir. Eğer balık avlamasını öğretirse o zaman hergün doyar. İşte aradaki farkı budur.
2. İftar çadırları siyasi birer üs değildir. Allah için yapılan yardımların, sevapların ve duaların yeridir. Orada anılacak şeyler Allah'ın yüce isimleri, peygamber efendimizin güzel ahlakı ve insanların kardeşliğidir. Çünkü siyasi görüşü ne olursa olsun orada insanlar tek bir amaç için toplanırlar. Size göre oy verdiğiniz partinin dışındaki insanlar belki bunu haketmiyor olabilir. Hatta belki türbansız diye burun kıvırıyorda olabilirsiniz. Ama bu asla Türk toplumunun içindeki Ramazan iftarlarınını terbiyesini, kardeşliğini değiştirmez. İftar çadırları siyasi değildir ve asla olmamalıdır.
Teşekkürler.
En son umutyolu tarafından Prş 20 Mar 2008, 15:48 tarihinde değiştirildi, toplamda 3 kere değiştirildi
|
mesajı beğendiniz mi?:
|
 |
Canas
|
Prş 20 Mar 2008, 15:23
Arkadaslar Iftar cadirlari laiklige aykiri ise ve buna dayanarak parti kapatacaksak (iddianamede yer aldigina gore buna dayanilacak), samimi soyluyorum Turkiye'de parti kalmaz. Buna Baykal'in partisi de dahil.
Ama tabi amac Hukuk degil, isi hukugun kilifina uydurmak oldugu icin iddianamede yer almis.
Bazi arkadaslarin da buyuk bir sevkle iftar cadirinin laiklik karsiti oldugunu gosterme cabalarini hayretle izliyorum.
En son Canas tarafından Prş 20 Mar 2008, 15:24 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
|
|
mesajı beğendiniz mi?
|
 |
ali.ozcan
|
Prş 20 Mar 2008, 15:23
açılan başlığa konuşulan konuya bakar mısınız? iftar çadırlarının kurulmasından ziyade o iftar çadırlarının kurulmaması için hükümetler ne yaptı?koskoca hiç.sen önce halkının gelir seviyesni yükseltirsen halkına iyi imkanlar sağlarsan belediye ya da sivil toplum kuruluşları zaten böyle bir girişimde bulunmaz.ülkemizde o kadar muhtaç insan var ki bu çadırlar onlar için bir ay boyunca aş kapısı demek.bu konunun tartışılması bile yersiz bence...
|
|
mesajı beğendiniz mi?
|
 |
Burç
site denetçisi
|
Prş 20 Mar 2008, 15:24
varsayalım iftar çadırına parti amblemi koymak veya çadırın içinde konuşurken siyasi parti ismi
söylemek bile laikliğe(!) aykırı olsun, ki böyle bir kanun yok.
Eğer ki samimi bir iddianame olsaydı, bu "suç"u işleyen kişileri bulur ve onları anti-laik olmaktan
dolayı suçlayabilirsen suçlardın. Bu adam ise kalkmış :
"parti kapatılsın, başbakan ve cumhurbaşkanı siyasetten men edilsin" diyor
|
|
mesajı beğendiniz mi?
|
 |
umutyolu
|
Prş 20 Mar 2008, 15:39
Eğer ki samimi bir iddianame olsaydı, bu "suç"u işleyen kişileri bulur ve onları anti-laik olmaktan
dolayı suçlayabilirsen suçlardın. Bu adam ise kalkmış :
"parti kapatılsın, başbakan ve cumhurbaşkanı siyasetten men edilsin" diyor |
Sevgili Burç,
Ama iktidar partisi parti kapatılmayı kaldırmadı sadece zorlaştırdı. Üstüne yemin edilen şu andaki Anayasaya göre savcı görevini yapıyor. Belki hepimize bu ters geliyor ancak ortada 5 yıldır kaldırılmamış bir sürü antidemokratik yasada mevcut. Bırakın herşeyi anamuhalefet partisinin dokunulmazlıklar ile ilgili bastırdığı kadar hiçbir konuda bastırmadı. Belki bugün söz konusu iddialara uğrayan kişiler bireysel olarak yargılanacaktı ve bu kadar formül bulmaya gerek kalmayacaktı. Bu kişiler ve muhalefet daha önce kapatılan partilerde defalarca bulundular. Bunun ne demek olduğu gayet iyi biliyorlar. Ama iktidara gelince hiçbirisi bunu kaldırmaya yanaşmadı.
DTP'nin kapatılması gerektiğini çünkü terör ve şiddet odağı olduğunu hemfikir olarak en başta savunan kişilerden birisi bendim (halen aynı şekilde de savunuyorum). Ancak bugün DTP'nin kapatılıp kapatılmaması bile tartışılır hale geldi.
İftar çadırları, tamamen sevap, yardımlaşma ve kardeşlik için kurulan mekanlardır. Laikliğe aykırı yada değil, hiç önemsemiyorum. Öncelikle benim inancıma ve mantığıma aykırıdır. İslam akıl ve mantık dinidir. İftar sofralarına kadar parti amblemlerini girmesi bu kardeşliğe ve birlikteliğe gölge düşürür.
Teşekkürler.
|
mesajı beğendiniz mi?:
|
 |
Burç
site denetçisi
|
Prş 20 Mar 2008, 15:52
Deniz Baykal her sene Alevileri parti genel merkezinde aşure yemeğe davet ediyor,
bu laikliğe aykırı değil de iftar çadırı kurmak mı aykırı?
Bir nebze dahi tarafsız bakabilen hiç kimseye bu iddialar mantıklı gelmez.
|
mesajı beğendiniz mi?:
|
 |
Canas
|
Prş 20 Mar 2008, 16:08
| Ama iktidar partisi parti kapatılmayı kaldırmadı sadece zorlaştırdı. Üstüne yemin edilen şu andaki Anayasaya göre savcı görevini yapıyor. |
Bu sav'a bayiliyorum iste. Anayasaya gore savci gorevini yapiyor.
Hakikaten Anayasaya gore mi yapiyor?
O zaman nasil oluyorda, Cumhurbaskani hakkinda iddianame hazirliyor. (Anayasamizin 105. Maddesi'ne gore Cumhurbaskani yar-gi-la-na-maz) Bu kadar acik.
Lutfen bariz bir darbe girisimine hukuk kilifi uydurmaya calismayin, duzgun durmuyor.
Anayasamiza tam olarak riayet edildigi takdirde bu (son derece siyasilesmis) savciyi gorevden almak lazim.
|
mesajı beğendiniz mi?:
|
 |
umutyolu
|
Prş 20 Mar 2008, 16:10
Deniz Baykal her sene Alevileri parti genel merkezinde aşure yemeğe davet ediyor,
bu laikliğe aykırı değil de iftar çadırı kurmak mı aykırı?
Bir nebze dahi tarafsız bakabilen hiç kimseye bu iddialar mantıklı gelmez.
|
Ben sözkonusu iddianameyi bu sitede verilen bir rapidshare linkinden indirdim ve okudum. Bendeki kopyanın tam olup olmadığını bilmiyorum ancak bendeki kopyada iftar çadırı kurulmaması değil aşağıdaki maddelerden sözediliyor. İftar çadırı kurulmasının aykırı olduğunu söyleyen bir madde yada iddia bendeki kopyada mevcut değil. Eğer iddianamenin tamamı (bendeki 122 sayfa PDF formatında) varsa ve içinde bu suçlama varsa lütfen linkini rica edeceğim.
|
NOT: Önceki mesajları okudum, merak etmeyin. Ben iddianame üzerinde bu bilgiye ulaşmak istiyorum. Çünkü bendeki kopyada ramazan çadırı yasaklanması ile ilgili birşey yok.
EK:
BU Laiklik nedir acaba tam manasıyla açıklamak için bir arkadaşımız yardımcı olabilirmi ? şahsen şahsım adına söylüyorum 35 yaşındayım devamlı ağızlarında sakız gibi hiç eksik etmiyorlar fakat ben daha laikliğin ne anlama geldiğini bilmiyorum . BU LAİKLİK YENİLİRMİ ? İÇİLİRMİ ? YOKSA PARTİMİ KAPATTIRIR
YOKSA DİN DÜŞMANLIĞI = lAİKLİKMİ ? |
Eğer bu ülkede 35 yıl yaşayıp laikliğin ne olduğunu böyle öğrenmişseniz benim size vereceğim daha fazla bir tanım yok demektir. Önceki mesajlarımda yazdıklarımı bir daha (tarafsız olarak) okursanız laikliğin eşitlik olduğunu ve neden iftar çadırlarının siyasi söylem ve reklamların girmemesi gerektiğini yazdım.
Bu sav'a bayiliyorum iste. Anayasaya gore savci gorevini yapiyor.
Hakikaten Anayasaya gore mi yapiyor?
O zaman nasil oluyorda, Cumhurbaskani hakkinda iddianame hazirliyor. (Anayasamizin 105. Maddesi'ne gore Cumhurbaskani yar-gi-la-na-maz) Bu kadar acik.
Lutfen bariz bir darbe girisimine hukuk kilifi uydurmaya calismayin, duzgun durmuyor.
Anayasamiza tam olarak riayet edildigi takdirde bu (son derece siyasilesmis) savciyi gorevden almak lazim. |
Savcı anayasada kendisine verilen görevi yerine getiriyor. Bugün sayın Başbakan bir kararnameyi neye göre imzalıyor? Yada neye göre ben başbakanım diyor? İşte savcıda aynı nedenlerle görevini yapıyor.
Cumhurbaşkanın yargılanıp yargılanmayacağını sanırım hukuka ve anayasa mahkemesine bırakmak gerekiyor. Zira sözkonusu iddialar siyasi olduğu zamanlarla ilgili. Bir hata varsa merak etmeyin düzeltilecektir. Ama bu hata tümden bütün davanın düşeceği anlamına gelmez. Eğer öyle olsaydı DTP ile işbirliği, Venedik model, apo nun affedilme model gibi şeyler konuşulmazdı, emin olun. Demekki hükümette bu konuda bir telaş var.
Anayasamiza tam olarak riayet edildigi takdirde bu (son derece siyasilesmis) savciyi gorevden almak lazim. |
Eğer bu yazdığınızı yabancı bir forumda birisi bana karşı yazsa idi tek bir şey yazardım : LOL Bu kadar tutarsız ve tabansız bir iddia olamaz. Anayasaya göre görevini yapan bir kişiyi görevden alıyorsanız yukarıda söylediğiniz Cumhurbaşkanı yargılanamaz sözüde boşa çıkar. Kendiniz ile çelişiyorsunuz. Anayasa savcıya bu görevi vermiştir. Hükümet bu görevi savcıdan almamış, parti kapatmayı zorlaştırma yoluna gitmiştir. Ayrıca darbe korkusu olan sizsiniz ben değilim. Çünkü söz konusu durumda kendisinden bile emin olmayan taraf sizi oluyorsunuz. Bugüne kadar apo nun yargılanma sürecinin değiştirilmesinin (utancının) böyle birşey konu hakkında kullanılacağını söyleseler inanın çok gülerdim. Ama işte bu da oldu. Bu durum darbeden bile daha fena bir durumdur. Bir parti hem beyazlar giydim ben bu yolda diyecek hemde kendisi kurtarmak için nelere başvuracak. Siyaset nelere kadirmiş meğer....
Teşekkürler.
En son umutyolu tarafından Prş 20 Mar 2008, 16:30 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
|
|
mesajı beğendiniz mi?
|
 |
OkanDikmen
bölüm denetçisi
|
Prş 20 Mar 2008, 16:14
| Öncelikle benim inancıma ve mantığıma aykırıdır. İslam akıl ve mantık dinidir. İftar sofralarına kadar parti amblemlerini girmesi bu kardeşliğe ve birlikteliğe gölge düşürür. |
İnancımıza ve mantığımıza aykırı olması gereken şey öncelikle "çifte standart" olmalıdır. Aynı amblem ve bayraklar anamuhalefet partisinin iftar çadırında olunca bu kardeşliğe ve birliğe gölge düşürmüyor mu??
Bu "çifte standart" illetinden kurtulduktan sonra sizin belirtmiş olduğunuz amblem bayrak* olmalı mı olmamalı mı onu bilahare tartışırız..
*Bence hiçbir mahsuru yoktur.
İşte bu nedenle önce ki mesajımda size "o zaman aynı iddia ile (iftar çadırı) anamuhalefet partisine de kapatma davası açılabilir mi?" diye sormuştum..
| Belki hepimize bu ters geliyor ancak ortada 5 yıldır kaldırılmamış bir sürü antidemokratik yasada mevcut. |
5 değil 26 senedir mevcut. Sabrederseniz hepsi olacak, ama önce şu anamuhalefet partisini bir dizginleyin.
Ancak bugün DTP'nin kapatılıp kapatılmaması bile tartışılır hale geldi.
|
Hiçbir "fikir" kanun ile yok edilemez, kanun ile yok etme teşebbüsü ise boşa zaman kaybıdır. (BKZ: pkk illeti) Hiçbir siyasi parti kapatılmamalı, ceza verilenin o parti değil halk olduğu unutulmamalıdır. 1923'den beri her 3,2 senede bir parti kapatıyoruz diye bunu çok doğalmış gibi görmemeli ve bir marifet saymamalıyız. Esas düşünmemiz gereken "utanılacak şeylerden gurur duyar" hale gelmiş olmamızdır..
En son OkanDikmen tarafından Prş 20 Mar 2008, 16:18 tarihinde değiştirildi, toplamda 3 kere değiştirildi
|
|
mesajı beğendiniz mi?
|
 |
|
Sayfa: Önceki 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 Sonraki
sponsor link : | Exacard.com, Faizsiz ve yüklemeli MasterCard |
|