1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 1  |
 |
Rifat Behar
15 yıl önce - Cum 07 Mar 2008, 13:21
İsmi Sakıncalı (!) Yemekler
| Alıntı: |
Tesettür köfteye dayandı 7 Mart 2008
Samanyolu TV’de yayınlanan “Yeşil Elma” adlı yemek programında, aşçı “kadınbudu köfte”nin tarifini verirken izleyicileri “Bu köfteye kadınbudu köfte demeyin. Bu köfte pirinçli köftedir” diyerek uyardı. Bir sonraki gün aynı aşçı dilberdudağı tatlısı tarifini verirken de benzer bir uyarıda bulundu: “Bu tatlıya dilberdudağı yerine ay tatlısı demeniz daha doğru.” Bunun üzerine tarihçiler isyan etti. Prof. Murat Belge, yapılanın küstahlık olduğunu söyledi.
Programın yapımcısı Filiz Aydoğan, “Kadını kötü anlamda çağrıştıran yemek isimlerini farklı isimlerle yorumladık. Ahlaki olarak uygun bulmadığımız için kadınbudu köfteyi pirinçli köfte, dilberdudağını da ay tatlısı yaptık” dedi.
Akşam Gazetesi'nin haberine göre, yapımcı Filiz Aydoğan; yemek ve tatlı isimlerinde kadın uzuvlarının kullanılmasının bir kadın olarak kendisini rahatsız ettiğini belirterek şunları anlattı:
“Niye ‘Erkekbudu’ değil de, ‘Kadınbudu’? Mutlaka bu tarihten gelen bir şey ama anayasa kuralı değil, değişmez diye bir kaide yok. Kadın hakları diye bir şey varsa bizim ekip de kadınlardan oluşuyor. Türkçe’nin güzel konuşulması ve doğru kullanılması adına bu tip argo kelimelerinin çok duyulmasının ve ekranlardan seyircilerle paylaşılmasını tasvip etmiyoruz. Muhafazakâr olmamızdan kaynaklanan bir durum değil. Tamamen güzel Türkçe konuşma hassasiyetinden kaynaklanıyor.”
YAPILAN KÜSTAHLIK
“Tarih boyunca yemek kültürü” adlı kitabın da yazarı olan Prof. Dr. Murat Belge konuya ilişkin NTV’nin sorusuna sert yanıt verdi:
“Bu isimler tarihte birtakım nedenlerle takılmış. Zaten bize o tarihi anlatıyor. ‘Kadınbudu’nun bir karakteri var, tarihi geçmişi var ve bir toplumsal gerçekliği yansıtıyor. Tarih boyunca da bu millet adını yadırgamadan, hafif tebessüm ederek kadınbudu köftesini yemiş, şimdi birileri kalkıyor kadının budunu ortadan kaldırmaya çalışıyor. Ne alakası var, sen kimsin, kim oluyorsun, bunları değiştirme hakkını nereden buluyorsun!” Belge, “Bu tür şeyler bütün dünyada yapılmıştır ama epey zaman önce yapılmıştır, şimdi alay konusudur. Şimdi bizim toplum bütün bunları yeniden keşfetme durumunda ve gereksiz bir çaba içerisinde. Yani küstahlık!.”
İşte kışkırtan yemekler
Hanımgöbeği,vezirparmağı, hanımçantası, babagannuş, anagannuş, analıkızlı, gençkız rüyası, dul avrat çorbası .
|
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/8396664.asp?gid ...p;sz=12926
Bu haber Hürriyet dışında da birkaç gazetede yayınlandı.
2008 yılında, yeni milenyumun 8. yılında ülkemizdeki bazı kesimlerin düşünce şeklini, ellerine imkan geçerse memleketi hangi çizgiye getireceklerini özetleyen çarpıcı bir örnek. Bana kalırsa binlerce yıllık Budist heykellerini havaya uçuran Taliban'ın Dünya görüşü ve yaşam şekli ile yemek isminin altında cinsel manalar arayan insanların düşünce şekli arasında ciddi benzerlikler var.
|
 |
yuksel77
15 yıl önce - Cum 07 Mar 2008, 13:28
| Alıntı: |
| Programın yapımcısı Filiz Aydoğan, “Kadını kötü anlamda çağrıştıran yemek isimlerini farklı isimlerle yorumladık. Ahlaki olarak uygun bulmadığımız için kadınbudu köfteyi pirinçli köfte, dilberdudağını da ay tatlısı yaptık” dedi. |
Örneklerden yola çıkarak genelleme yapmak makul bir düşünce örneği değil. Sizce bu insanlar yönetime geçecek mi?
|
 |
muttaki86
15 yıl önce - Cum 07 Mar 2008, 13:31
elbette onların demesiyle yemeğin ismi değişecek değil,ama o arkadaşımız ahlaken rahatsız olmuşsa o insana da saygı duyarız.
kimse kimsenin ahlaki derecesini bilemez ve bilmediğin konuda konuşmak da cahilliktir...
|
 |
Mert Varol
15 yıl önce - Cum 07 Mar 2008, 13:43
Senelerdir ve belki bir yüzyıla yakın zamana kadar isimlendirilen bu yemeklerin isimlerinden niye özellikle şimdi rahatsız olunuyor anlamadım. Kadınbudu köfte veya hanımgöbeği tatlısını yerken insanın aklına nasıl müstehcen bir düşünce gelebilir. İnsan yediği besini o seviyeye nasıl indirebilir, o yemeği kafasındaki o müstehcen şekle nasıl sokablilir. Dervişin fikri neyse zikri de o dur demişler ya; demek ki bu isimleri değiştirenlerin aklı hep müstehcenliğe gidiyor. Bunun başka bir açıklaması olabilir mi?
|
 |
Murat Caner
15 yıl önce - Cum 07 Mar 2008, 13:50
Tamam işin suyunu çıkarayım.
Etnik unsurlar içeren yemek adlarını Ülkücüler adına yasaklayalım. Çerkez Tavuğu, Tatar böreği....
Adından garip durumlar çıkarılan yemeklerin adlarını da yasaklayalım. Kumru, Kol Böreği, Mıhlama...
Adından garip anlamlar çıkacak sebze adlarını kaldıralım. Kaldırek, Göbek Marul...
Yemek anlatımlarında geçen bazı değimleri kaldıralım. Kulak memesi kıvamı...
Erkeklerle ilgili yiyecekle ilişkilendirilen deyimleri kaldıralım. Taş Fırın Erkeği...
Bu Piyer Loti'yi değiştirmek isteyen abuk zihniyete benziyor. Gülüp geçerim...
|
 |
veysel kaya
15 yıl önce - Cum 07 Mar 2008, 13:57
Zırvalık. Bunun başka bir açıklaması yok.Bu başlığın açılması bile bence çok üzücü.İçinde bulunduğumuz dönemde zaten herşeyi irticaya bağlıyorlar,Köşelerinde sinsi sinsi bekleyen yazarlar zaten fırsat kolluyor.Mesela Reha Muhtar bakın ne demiş:(dervişin fikri neyse zikri de odur)
“Kadınbudu demek bu zihniyetin kafasında kadının budunu çağrıştırıyor ve erotik bir sembol olarak köfteye konması yasaklanıyor... Keza Dilberdudağı Tatlısı yerken aynı zihniyetin aklına Dilberdudağı Tatlısı’nı yemek değil, dilberdudağını emmek geliyor herhalde ki, onu da yasaklamışlar...”
Bu yazıya istinaden başka bir yazarımız son sözü güzel söylemiş.
<Sırf bir yemek ismi değişikliğinden yola çıkılarak bunu adeta rejim meselesi haline dönüştürmek, olsa olsa sadece Türkiye’de olur. Hem bakarsınız, MGK’ya sunulan irtica dosyalarına da giriverir (!) Gülmeyin...
|
 |
Patron
|
 |
şüko
15 yıl önce - Cum 07 Mar 2008, 14:15
Herkes reklam peşinde bana göre, bu hanımefendi bunca yıldır Kadınbudu Köfte'den, Dilberdudağı tatlısından rahatsız olamamışta bugün mü aklına gelmiş. Bunlar tüm kadınların kabul ettiği ve kullandığı deyimler. Bu şekilde rant sağlamaya çalışan hanımı bu günkü gazeteleri okumaya davet etmek istiyorum.
Bir bürokrat tarafından söylenen sözlere tepki versinler; madem ellerinde görsel medya var. Burda kadınların dili olsunlar, bizde kadınlar olarak arkalarında duralım. Ama tabii bu söylediğimi yapmak için "şartlar hiç uygun değil"
|
 |
Necdet Kızılırmak
15 yıl önce - Cum 07 Mar 2008, 14:46
İsmi Sakıncalı (!) Yemekler
Rifat Behar arkadaşımız doğru bir teşhiste bulunmuş. Bu iş salam taktiği gibi dilim dilim yerine adım adım gidiliyor, evvela türban, sonra bir çok yerde içkili lokantaların içki iznine iptal şimdide yemek isimlerine sansür, bakalım daha neler göreceğiz.
|
 |
osman kaplan
15 yıl önce - Cum 07 Mar 2008, 14:46
Bunlara soylenecek cok soz var ama malesef burasi uygun degil,onlarin beyinlerinin yerine orumcek yuva yapmis ,orumcek kafalilar,
HADI GELSINLER BENIM KUZENIMINDE ADINI DEGISTIRSINLER ONUN ADIDA "DILBER " "ay bu isim cok cekici diye ..
Yada benim adimi degistirsinler "ay osman ismi cok kaba diye " yada bu isim zorbaligi cagristiriyor diye,
Yani milletin isi gucu kalmadi acaba nereye el atsakda sacmalasak diye ugrasiyor,neden bu derece antipatik yapmaya calisiyorlar kendilerini anlamis degilim
|
 |
sayfa 1  |
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
|