Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
Gaziantep - Antepfıstığı
123 ... 242526   sonraki »

ANA SAYFA -> GAZİANTEP
cevap yaz
sayfa 1
KAZIM HASIRCI

11 yıl önce - Çrş 05 Mar 2008, 18:28
Gaziantep - Antepfıstığı


Antepfıstığı - (Diğer Başlıklar)


(+)


Antepfıstığı veya şam fıstığı(Pistacia vera), sakız ağacıgillerden, kabuklu bir meyvedir. Antepfıstığı ağacından yetişir, yağlı, ince kabukludur. Tatlıcılıkta ve eczacılıkta öksürük şurubu yapımında kullanılır. Lezzetli tohumları sevilerek tüketilir.

Özellikle Gaziantep bölgesinde yetiştirilir.

Bilimsel sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Sapindales
Cins: Pistacia

Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Antep_f%C4%B1st%C4%B ...4%9F%C4%B1


(+) Pistacia vera


Her nedense dilimizde hatalı olarak şamfıstığı diye de adlandırılan leziz fıstıklarını sonbaharda veren Antepfıstığı ağacı, Sakızağacıgiller'dendir (ya da Antepfıstığıgiller).

Anayurdu Ortadoğu olan antepfıstığı, Akdeniz havzasında Türkiye, İran, Irak, Suriye ile tohumlarının sonradan götürüldüğü Hindistan ve hatta Meksika'da yetiştirilmektedir. Ülkemizde antepfıstığının yetiştirildiği yerler, başta Gaziantep olmak üzere Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır ile Siirt illerimizdir.

Kısa boylu bir ağaç olan antepfıstığının, beş yaprakçıktan oluşan yeşil yaprakları, salkımlar halinde açan küçük çiçekleri vardır. Bu çiçekler olgunlaştığında, 2-2,5 cm. uzunlukta, dışında kırmızımsı ve yumuşak bir kabuğu, bunun içinde sert kabuğu olan ve bunun içinde de yeşil ya da sarı renkli içi bulunan bir meyve (ya da iç) verir.

Fıstığın sert kabuğu, kavrulduğunda ya da üzerine sert bir cisimle vurulduğunda çatlar. Elle zorlanan çatlak kabuk ikiye ayrılır. Uzun süre saklanabilen antepfıstığının içi kuruyemiş (çerez) olarak sevilerek yenildiği gibi şekercilikte, pastacılıkta, helvacılıkta ve tatlıcılıkta (özellikle baklava yapımında) kullanılmaktadır.

100 gr. antepfıstığı içinin içerdiği besin değerleri şöyle sıralanabilir: 594 kalori; 20,8 gr. protein: 51,6 gr. yağ: 16,4 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 2 gr. lif: 500 mgr. fosfor: 136 mgr. kalsiyum; 7,3 mgr. demir: 1,020 mgr. potasyum: 158 mgr. magnezyum; 66 IU A vitamini; 0,62 mgr. B1 vitamini; 1,45 mgr. B2 vitamini: 0,4 mgr. B6 vitamini; 7 mgr. C vitamini ve 5.2 mgr. E vitamini.

Yukarıda sayıları çok önemli besin değerlerinin yanı sıra;

Antepfıstığından yapılan şurup, balgam söktürücüdür, bronşite de iyi gelir: Bunun için fıstık içi bir havanda içine biraz su konularak ezilir. Sonra içine bir miktar daha su ile şeker katılarak kaynatılır. Böylece hazırlanan şuruptan içilir.

Antepfıstığı, ince bağırsakta glikoz emilimini azaltır ve kan sekerinin yükselmesini önler: Bu bakımdan şeker hastalarına fıstık yemeleri öğütlenir.

Ayrıca antepfıstığı, yapısındaki doymamış yağ oranının yüksekliğiyle kan şekerinin yükselmesi rizikosunu azaltır.

Kolesterol içermediği gibi, kandaki kolesterol düzeyini düşürücü etkisi de vardır: Böylece koroner kalp yetmezliği rizikosunu da azaltır.

Antepfıstığının afrodizyak (cinsel gücü artırıcı) etkileri de vardır: Bunun için fıstık içi bolca yenilir ya da içine fıstık içi katılmış besinler tüketilir.

Antepfıstığı ağacı, kavrulmamış çekirdeklerinin (tohumlarının) ekilmesiyle elde edilen çöğürlerle çoğaltılabilir. Ancak, daha dayanıklı bir tür olan sakız (ya da menengiç) ağacı (Pistacia terebinthus) fidanlarının aşılanması daha iyi sonuç verir. Dikimlerde, her türün kendi toprağını kökünde taşıyan fidanları kullanılır. Yılda ortalama 10 kg. kadar ürün veren ağacın ürün oranı, dikiminden 10 yıl kadar sonra artmaktadır.

İklim isteği: Antepfıstığı ağacı, sıcak ve kurak iklimlerin bitkisidir. Yüksek sıcaklıklara, kuraklığa ve donlara karşı dayanıklıdır.

Toprak isteği: Ağaç, zayıf nitelikli topraklara 8 m. kadar aralıkla dikilir. Tabanı su tutan topraklarda bu ağaç kurur. Ne yazıktır ki, son zamanlarda en nitelikli topraklara ekilmekte; ayrıca Güneydoğu Anadolu bölgemizde kurulan barajların bu ağaçların ürününü aksatacağından korkulmaktadır.

Toprak isleme: Antepfıstığı ağaçlarının altı, yılda en az 6 kez çapalanır ve yabani otları temizlenir. Büyük bahçelerde toprak işleme traktörlerle yapılır.

Sulama: Antepfıstığı ağaçları sulanmaya gerek duymazlar.

Gübreleme: Antepfıstığı ağaçlarına, ilkbaharda azotlu, sonbaharda fosfatlı fenni gübre verilir. Bu gübrelerin yerine, iyi yanmış çiftlik gübresi de kullanılabilir.

Budama: Antepfıstığı ağaçlarının kuruyan ve aşağı doğru sarkan dalları kesilip çıkarılır.

Hasat (Derim): Antepfıstığı ağaçlarının meyveleri (fıstıklar) türe özgü olgunluğa erişince hasat edilir. Hasatta gecikilirse fıstıklar yere dökülerek ziyan olur. Hasat işlemi, kısa boylu antepfıstığı ağaçlarına, ayaklı merdivenlere tırmanılıp yaklaşılarak elle toplama şeklinde yapılır.

Hastalık ve zararlılarıyla mücadele: Antepfıstığı ağaçlarına dadanan zararlı ve hastalıklarla, uzmanlara danışılarak ve uygun tarım koruma ilaçları kullanılarak zamanında, eksiksiz ve aksatılmadan mücadele sürdürülmelidir.

Kaynak: http://www.antebim.com/gaziantep_gaziantepfistik.php


(+) Dalında



(+)



(+) Zeugma Civarı Baraj Gölü Kenarında



(+) Kuru Kabuklu



(+) İç Fıstık


Fıstık Nasıl Yenir ?
- Taze Fıstık
- Kuru Fıstık
- Kavrulmus Fıstık
Çeşitleri
- Fos (yani boş)
- Kırmızı Ben (Gevel)
- Sualtı
- Çıtlak: Ağzı Açık
- Kuş Boku: En kaliteli fıstıktır. Hasat Zamanından 1 - 1.5 ay önce toplanır. Özellikle baklava ve katmer yapımında tercih edilir.


Husnu Kursun
11 yıl önce - Çrş 05 Mar 2008, 19:59

Googleda yaptigim arastirmada, eskiden Pers askerlerine, sefere cikarken, sadece Antep fistigi ve su verildigini, ve askerlerin uzun sure bunlari yiyerek baska yemek olmadan idare edebildiklerini yaziyordu. Besi degerinin cok yuksek oldugu ve insan sagligina faydasi oldugu bir gercek.

Özden
11 yıl önce - Çrş 05 Mar 2008, 20:15

Kuşkusuz başka yetiştirilen bölgelerde vardır ama adından da anlaşılacağı üzere bu fıstık antepe özgü.
Ancak bu fıstık cinsi özel korunmaya alınmalıdır. Devlet desteğinin yanı sıra bölge yetkilileri ve yurttaşlar antep tarımına destek olmalıdır.

Antep Serbest Bölgesi açıldığı sırada yakınlarında bulunan fıstık bahçeleri yerle bir edildi. Oysa çok gerekli olmayan arazliler için bu yapılmayabilirdi.

Yani bugün işlek olmayan depoların varlığı karşısında fıstık bahçelerinin yokoluşunu izlemek her antepliyi üzmüş olmalıdır.



KAZIM HASIRCI

11 yıl önce - Cum 07 Mar 2008, 13:30

Satıcıda Kuru ve Tuzlu Fıstık


(+)


sedatas
11 yıl önce - Cmt 08 Mar 2008, 00:02
Antep Fıstığı


Antep fıstığının ana vatanı Gaziantep'in Nizip ilçesidir. Zeugma da yine bu ilçededir. Ancak bu ilçe halkının isim ve özelliklerine sahip çıkmamaları nedeniyle Gaziantep ve Şam'ın adlarıyla tanınmaktadır. Oysa Şam'da bu fıstığın kalitesi bulunmadığı gibi Antep fıstığından anlayan hiçkimse Şam'dan gelen fıstığa itibar etmez.

Sahipsizlik ve umursamazlık yüzünden memleketimizin fıstığını Şam sahiplenmiş. Anlayacağınız lokum, karagöz hacivat vakalarından biri daha... Tek fark biraz eski tarihli...



sayfa 1
123 ... 242526   sonraki »
ANA SAYFA -> GAZİANTEP