Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 22
Tunc

16 yıl önce - Çrş 09 Ksm 2005, 12:17

Paella Asli Hanim.... Sizin Icin  

(4 kişilik)

Malzemeler:
1 kase haşlanmış ve küp şeklinde kesilmiş tavuk eti
200 gram ahtapot
200 gram karides
150 gram kalamar
150 gram iç midye
6-7 adet taze fasulye
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı su
10 adet salmalık (siyah) midye
3 çorba kaşığı tereyağı
1 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı köri
Bir tutam safran
Tuz

Üzerine:
2 adet yeşil biber
1 adet domates

Yapılışı:
önce soğanları küp şeklinde doğrayın. Sarımsağı da dövün. Tencereye aldığınız 2 çorba kaşığı tereyağında kavurun. Ayıklanmış ve iri parçalar şeklinde kesilmiş taze fasulyeyi ekleyin. Tavuk etini ve 1 çay kaşığı köriyi ilave edin. 2-3 dakika kavurun. Pirinçleri bol suyla yıkayın. Süzdükten sonra tencereye ilave edin. Bu arada 1 çorba kaşığı tereyağını tavaya alın. Haşlanmış ve kabukları çıkarılmış karidesleri, ahtapotu, kalamarı küçük küçük doğrayın. Bol suyla yıkadığınız salmalıkları ve iç midyeleri birlikte tavaya aktarın. 4-5 dakika kavurun. Pirinçlerin bulunduğu tencereye tavada hazırladığınız diğer karışımı ekleyin. Bir iki kez çevirdikten sonra içine safran katılmış 3 su bardağı suyu ilave edin. Son olarak kabuklarını soyarak, küp şeklinde doğradığınız domatesi, küçük küçük kestiğiniz yeşil biberleri ve tuzu tencereye aktarın. Tencerenin kapağını kapatarak, ağır ateşte pişirin. Sıcak servis yapın.

Sofra dergisi 1997 Sayı=19

Birde Bu Tarifin Degisik Cesit i var... Pilavi Bol, Sari Pilav Yani Safranli...


En son Tunc tarafından Cum 11 Ksm 2005, 17:34 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi


Tunc

16 yıl önce - Sal 15 Ksm 2005, 16:54
Zeytinyağında sebzeli levrek


Zeytinyağında sebzeli levrek
(2 kişilik)

Malzemeler:
2 adet levrek
3 adet patates
4 adet domates
2 çorba kaşığı sirke
2 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz
2 çay kaşığı biberiye
2 çay kaşığı kekik
Tuz
Kızartmak için: Saf zeytinyağı

Yapılışı:
2 adet orta büyüklükte levreğin baş ve kuyruğunu kesin. Bir bıçak yardımıyla karnını yarıp, temizleyin. Hafifçe tuzlayın. Balığın karın boşluğunu 2 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz, 2 çay kaşığı biberiye, 2 çay kaşığı kekik serpin. Balığı baharatlama işlemi bittikten sonra saf zeytinyağında arkalı önlü kızartın. Fazla yağını kağıt mutfak havlusunda süzün. Balığı bir fırın kabına alın. Bu arada 2 adet patatesi haşlayın. Kabuklarını soyduktan sonra ince ince dilimleyin. Domatesi de ince dilimler halinde kesin. Balığın etrafına haşlanmış ve dilimlenmiş patates ve domatesleri yerleştirin. 200 dereceye ayarlanmış fırında domatesler yumuşayana dek pişirin. Yemek piştikten sonra servis tabağına yerleştirin ve balığın üzerine saf zeytinyağı dökerek servis yapın.

Tarif iki kisilik resim 1 kisilik    Biz Burda iki kisiyiz..
(Bonnie)


Tunc

16 yıl önce - Prş 17 Ksm 2005, 16:49
Orfoz şiş....


Orfoz şiş
(4 kişilik)

Malzemeler:
800 gram orfoz fileto
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Yeterince un
Tuz
Sos için:
1adet domates
2adet tatlı veya acı biber
3-4 diş sarımsak
3 adet taze soğan
1 adet küçük soğan
1 adet limon
7-8 adet defne yaprağı
Tuz, karabiber

Yapılışı:
Yaklaşık 2 kiloluk bir orfozdan çıkardığınız filetoyu, şişe dizeceğiniz boyutlarda kesin. Bir kapta 3 çorba kaşığı zeytinyağı ve yeterince tuzu karıştırın. Orfozu bu karışıma bulayın. Yaklaşık 1 saat bu şekilde buzdolabında bekletin. Orfozun üzerine süreceğiniz sos için 1 adet kabuğu soyulmuş domatesi, çekirdek yatakları çıkarılmış biberleri, kabukları soyulmuş soğan ve sarımsakları, taze soğanları, tuz ve karabiber ekleyerek, blendırdan geçirin. Çok az una buladığınız orfozu şişe dizin. Hazırladığınız sosu bir fırça yardımıyla orfozun üzeri ne sürün. Limonu ince dilimler şeklinde kesin. Şişe 1 dilim limon, 1 adet defne yaprağı ve orfoz dizin. Orfozun hemen arkasından 1 dilim limon ve 1 adet defne yaprağını şişe takın. Orfozun bir yanına limon dilimi diğer yanına defne yaprağının gelmesi gerekir. Tüm malzemeler bitene dek bu işlemi tekrarlayın. Orta hararetteki bir ızgarada balığı yumuşayana dek pişirin. Servis tabağına aldığınız orfoz şişi dilerseniz üzerine sürdüğünüz biberli sosu ile birlikte servis yapabilirsiniz.
Not: Hazırladığınız biberli sosu şişin yanında ikram etmek istiyorsanız, içine zeytinyağı ekleyin.

(Bonnie)


Selcuk Aral

16 yıl önce - Pzr 20 Ksm 2005, 13:29



(+) <--- Misir Carsisinda cekildi


Alin bakim, tatli yiyin - tatli konusun !

Not: Biliyorum öbür taraftan benim yegen saffet Ispanya' dan *abi bu resim kavgada bile gösterilmez* diyerekten kalayi coktan basti.
Haklisin Saffet zaten ne anlama geliyorsa bilmem üzerinede *Türkish Viagra* diye bir etiket asmislardi.
Hahaha...


Guldem
16 yıl önce - Pzr 20 Ksm 2005, 15:57

Ben de gecen gun zeytinyagli biber dolmasi yapmistim! Pek guzel olmustu!  
 

özel istek üzerine aslinda annecigimin olan tarifi de ekliyorum! Eeee.... Anasina bak kizini al demisler! Kimden ogrendim sanmistiniz?  

Zeytinyagli biber dolmasi malzemeleri:
1 kg dolmalik biber (ya da istege gore sayili)
her biber basina bir yemek kasigi pirinc
1 y. k. kus uzumu
1 y. k. dolmalik fistik
2 t. k. nane
2 t. k. karabiber
1 t.k. tarcin
5 kesme seker (ben kahverengi seker kullanmayi denedim)
1 cay bardagi zeytinyag
6 adet orta boy sogan
Kullanilan pirinc bir bardak veya kase ile olculdukten sonra 1,5 olcu su (bardak ile olctuyseniz 1,5 bardak, kase ile olctuyseniz 1,5 kase gibi)
Arzu ettiginiz kadar tuz eklemeyi unutmayin sakin!!!

Yapilisi
- Sogan, kus uzumu ve fistik, fistiklar pembelesinceye kadar kavrulur
- 10 dk. suda bekledikten sonra yikanmis olan pirinc ilave edilir
- ardindan tuz, seker, nane (ve arzuya gore diger baharatlar) eklenir
- 2 olcu olan suyun 1 olcusu eklenir
Bu sekilde pirinc suyu cekene kadar beklendikten sonra (kisik ateste elbette) ocak kapatilir ve ic pilav 10 dk. demlenmeye birakilir.

Bu sure sonunda dolmalar doldurulur ve tencereye dizildikten sonra olcu olan suyun diger yarisi da eklenir. Su kaynayana kadar ocagin alti acilir, kaynamaya basladiktan sonra mumkun olan en kisik haline getirilir. Su cekildiginde yemeginiz hazirdir!

Afiyet seker olsun!

Anlamadiginiz yer olursa lutfen sorun!



En son Guldem tarafından Pzr 20 Ksm 2005, 23:02 tarihinde değiştirildi, toplamda 2 kere değiştirildi


ASLI
16 yıl önce - Pzr 20 Ksm 2005, 18:02

Guldem'cim ellerine saglik cok guzel gorunuyorlar lakin oyle fotografi koyup kacmak olmazzzzz.  Tarifini isterik!

Hakan Aydın

16 yıl önce - Pzr 20 Ksm 2005, 18:29

ÇARDAK KEBABI

Malzemeler

1kg. kuzu eti
5-6 yufka
4 soğan
2 yemek kaşığı tereyağı yada margarin
3 domates
5 sivri biber
3 diş sarımsak
1/2 demet maydanoz ve dereotu
1 tatlı kaşığı tuz, karabiber
1/2 kg yoğurt
2 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı

Etler tavla zarı büyüklüğünde doğranarak tereyağında suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur. Üzerine piyaz doğranmış soğanlar ilave edilerek kavurma işlemine devam edilir. Sarımsaklar, ince kıyılmış biberler, kabukları soyulup küp doğranmış 1 adet domates, tuz, karabiber ve 1 su bardağı su ilave edilerek etler yumuşayıncaya kadar pişirilip, süzülür. Etlerden süzülen sos bir kenara alınır. Maydanoz ve dereotu kıyılarak etlere ilave edilir.  Yufkaların ortalarına etler eşit olarak paylaştırılarak zarf şeklinde kapatılıp üzerine yumurta sarısı süzülerek, açılmaması için kürdan ile tutturularak fırınlanır. Kalan 2 adet domates rendelenip etlerden süzülen sos ile karıştırılarak pişirilir. Pişen kebaplar servise sunulurken üzerine hazırlanan domates sosu  ve yanında yoğurt ile servise sunulur.

Kaynak : Mehmet Aydın / Bursa

Uludağ Üniversitesi II. Halk Kültürü Sempozyumu anısına bastırılan Bursa'da Yemek Kültürü isimli kitaptan alıntıdır.


Guldem
16 yıl önce - Pzr 20 Ksm 2005, 23:01

Biber dolmasi tarifimi Asli'nin hatirlatmasi sonucu yukarida ekledim! Deneyenler olursa lutfen yorumlarini bana iletsinler....


mustafa kayakesen
16 yıl önce - Pzr 20 Ksm 2005, 23:29
İSKENDER KEBAB HAKKINDA.


İSKENDER KEBABI BURSA  HEYKELDE İSKENDER İSKENDER OĞLUNDA YENİLİR.BAYRAMDA VATANDAŞ COGUNLUKLA KUYRUKTADIR AİLESİ İLE DAMAK TADINA NE KADAR ÖNEM VERDİKLERİNİN BİR ÖRNEĞİDİR.HERHALDE

Hakan Aydın

16 yıl önce - Pzr 20 Ksm 2005, 23:47

İSKENDER KEBABI

1867 yılında, İskender İskenderoğlu tarafından icat edilmiştir. Yerdeki ateşe paralel olarak pişen kuzuyu sinir ve kemiklerinden arındırarak dikey ve madeni çubuk üzerine kendi ekseni etrafında dönerek pişirmiş ve daha sonra pişen bölümleri uzun bir bıçakla ince ince yaprak şeklinde kesmiştir. Eskiden "İskender" in Dönen Kebap  olarak adlandırılan kebap, zamanla "Döner" adı ile anılmıştır. Bu dönerin pide, yoğurt, domates sosu ve tereyağı ile hazırlanması ise dünya literatüründe İskender Kebabı olarak en tanınmış yemeklerden sayılmıştır.

Yapılışı

Öncelikle yere dikey olan madeni çubuğun kalın ve sağlam olması gerekir. Kuzu eti bu çubuğa itina ile yerleştirilmelidir. Etin pişen kısımlarıince ince kesilir. Etin pişirilmesi için meşe kömürü gerekiyor. Çünkü bu kömür is yapmaz ve ete ayrı bir lezzet katar.
Pideler çatala gelecek şekilde kare kare doğranır. Tabağa konulur. Üzerine yoğurt ve domates sosu koyulur. Onun üzerine yaprak şeklinde dilimlenmiş etler dizilir ve en üste de eritilmiş tereyağı dökülerek servis yapılır.

Ete hiç baharat katılmaz. Çünkü baharat "Etin kendisini gizlemek" anlamına gelir. Baharatsız oluşu bu kebabın başlıca özelliğidir.

Kaynak: Yavuz İskenderoğlu / Bursa

Uludağ Üniversitesi II. Halk Kültürü Sempozyumu anısına bastırılan Bursa'da Yemek Kültürü isimli kitaptan alıntıdır.



sayfa 22
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET