Ana Sayfa  



Türk yemekleri - Tarifler ve nerede ne yenir...
Sayfa: Önceki  1, 2, 3 ... 19, 20, 21 ... 234, 235, 236  Sonraki
cevap yaz Ana Sayfa -> HABERLER ve SOHBET
Tunc




Sal 18 Ekm 2005, 18:34  

Son Iki Tarifi Yapilacaklar listesine aldim... En Kisa zamanda Yapicam. Fahriye hanimin eklemis olduklarini ben Renkli Biberler ile yapicam,(Kirmizi, Sari ve Yesil) Yanliz Buradaki Dolmalik Biberler Biraz Kalin Buyuk ve Kart Oluyor.. Biberin kendisini yemek eziyet oluyor..

Alıntı:
Sitede biryerlerde bazi erkek uyelerimizin hala koftenin nasil pisirildiginden bi haber oldugunu ogrenince yazmadan edemedim.


Asli hanim Sizin Tarifi Biliyoruz. Merak Etmeyin,  Sizinde Bahsettiginiz gibi Bazi erkekler Var Malesef Bu kofteyi Yapamiyorlar.. Ben Icine Kasarda rendeleyecegim... (ama Benim Burada istedigim gibi kiyma bulma sansim Cok az bir yolunu bulucaz bakalim) Hatta Konserveyi Alip Yapan Erkekleri bende Okumustum Biryerlerde.  Aslinda Onlarda Bilirler, Ama Yogun ve Mesgul olduklarindan yapmiyorlardir..

Kasteddiginiz Eger Akin bey Ise. Aslinda Biliyordur, Zaman Yoklugundan Sultanahmete takiliyordur.. Ha akin Bey degilde. Emre Uzan dan Bahsediyorsaniz. Oda Kosusturmacalardan Kofte Yapmaya vakti kalmiyordur. Belkide Mehmet Uysal ... Evet evet Mutlaka Bilmiyordur..    Hanimina Yaptiriyordur... Daha Sayacagim Kisiler var aslinda..    Onlari Zamanla Desifre ederim..


 mesajı beğendiniz mi?: +1
didem_



Sal 18 Ekm 2005, 21:54  

Ebru ve Aslı'dan sonra Fahriye'de hünerlerini gösterdi. Onlar kadar olamasamda bende bişeyler yapıyorum. Nerede pratiklik orda ben

Evet mevsim gereği balık çeşitleri bol. E bizde ailecek seviyoruz. İşte hem kolay hemde lezzetli bir menü...

Fırında Lüfer + haşlanmış Sebzeler + bol salata



Tarifi;
Kişi başına bir adet Balık güzelce yıkanır. Pişirme kağıdı kaplı bir tepside 175 derece fırında 30-40 dakika pişirilir.

Balıklar pişerken haşlamak istediğiniz sebzeler yıkanır ve mümkünse buharda haşlama yöntemi ile pişirmek üzere ocağa konur.

En son marul domates fesleğen kekik zeytinyağ ve limon ile salata hazırlanır.

Afiyet olsun..


 mesajı beğendiniz mi?
sipahi



Sal 18 Ekm 2005, 22:15  

bu sayfaya gündüz girmiyorum! malum harika fotograf(lar) ve güzel calismalar..  

isin dogrusu yemek yapmasini bilmem, itiraf ediyorum. ama iyi yemek yerim..  liseli yillarimda mecburen kendim yapiyordum ama sonrasi unutup gittim. yapmam gerekirse artik bakilmasi gereken bir sayfanin adresini biliyorum..

en sevdigim yemekler siralamasinda;
1. lahana sarmasi(dolmasi)
2. kuru fasulye
3. aklima gelmiyor artik karnim tok ya....

hepinizi öptüm/sevgiler.


 mesajı beğendiniz mi?
Erkan Cabuk




Sal 18 Ekm 2005, 22:44  

Alıntı:
en sevdigim yemekler siralamasinda;
1. lahana sarmasi(dolmasi)
2. kuru fasulye
3. aklima gelmiyor artik karnim tok ya....


Aklina gelmez tabikide abi. Biz hala burada simdi aksam ne yapsakta yesek diye dusnuyoruz yada biri gelsende bizi yemege goturse diye gozlerimiz yollarda.

Asli Hanimin kofte tarifi cok iyi olmus. Gonderdigi resimde zaten bunu gozler onune seriyor.

Bir sorum var Sogan sevmeyen birisi icin (ben degil). Sogan yerine ne koymayi onerirsiniz.

Var ya canim o kadar cok kofte cektiki anlatamam, nasip olurda yerin bir gun ins.      

Saygilar herkese


 mesajı beğendiniz mi?
Tunc




Sal 18 Ekm 2005, 23:10  

Alıntı:
Bir sorum var Sogan sevmeyen birisi icin (ben degil). Sogan yerine ne koymayi onerirsiniz.


Hic Sogansiz Kofte Olurmu..    Sogan Yemiyecekse Gitsin Hamburger yesin..
Turkler Sogan Yer... Hem icine Kullanir yer. Isterse Ayriyetten de .. Kuru Fasulye ile Bile Yer.. Hem kuru Sogan, Hemde Taze Yesil Sogan yer... Cucuk Sogani Bile yiyenler var.. Hatta Haslama Yemeklerine Koyarsin Cucuk, Kucuk Kucuk.


 mesajı beğendiniz mi?
Erkan Cabuk




Sal 18 Ekm 2005, 23:31  

Ben oneri istemistim canim. Her kofte yiyen kisi Turk degil ki ben sadece onun yerine ne konabilir diye sormustum.

Insan bu her seyi sevmeyebilir. Cogunlugun sevdigi seyler olsa bile...

Sogansiz Kofteye hayir.

Saygilarimla...  


 mesajı beğendiniz mi?
ASLI



Çrş 19 Ekm 2005, 00:20  

Arkadaslar tarifime gosterdiginiz ilgi beni onore etti. Siz isteyin ben size geldigim bir wow bulusmasinda kofte yapip getireyim.
Alıntı:
Bir sorum var Sogan sevmeyen birisi icin (ben degil). Sogan yerine ne koymayi onerirsiniz.

Sogansiz kofte pekala olur ama soganlisina gore biraz yavan olur. Adana kebabina benim bildigim sogan konulmuyor, nasil da lezzetli oluyor degil mi?


 mesajı beğendiniz mi?
Ayhan



Çrş 19 Ekm 2005, 03:20  

KİLİS MUTFAĞI




Kilis mutfağı kendisine has yemekleri ile zengin bir yapıya sahiptir. Yemeklerimiz; "günlük pişen yemekler" ve "özel günlerde yapılan yemekler" olmak üzere ikiye ayrılırlar. Yemeklrimizin temelini et ve bulgur oluşutrur. Bunun yanında sebze ağırlıklı yemekler de mevsimine uygun olarak yapılmaktadır.

Kilis yemekleri zengin Türk mutfağının özellikleri taşımakla birlikte Halep mutfağının özellikleri de yansıtır. Ön planda yağlı , baharatlı yemekler olduğu gibi zeytin yağlı yemeklerde Kilis mutfağının vaz geçilmez unsurlarındandır. Zeytinyağı yörede yetiştirilen yüksek kaliteli zeytinlerden elde edilir ki hemen her Kilis'linin mutfağında bulunan vazgeçilmez bir besin maddesidir.

Kilis yemeklerinde damak zevki ön planda gelmektedir. Yemeklerin lezzetli ve emekli olmasına özel önem verilir. Yemeklerde , yemeğin özelliğiğne göre çeşitli baharatlar kullanılır.


KİLİS KEBABI (6 Kişilik)


Malzemeler:
1 Kg Patlıcan
750 Gr Orta Yağlı Kıyma
Sıvı Yağ
Tuz, Karabiber, Yenibahar
Su
2 Adet Soğan
2 Adet Dolmalık Yeşil Biber
2 Adet Dolmalık Kırmızı Biber
1 Adet Limon
1 Tatlı Kaşığı Toz Şeker
1 Çorba Kaşığı Domtes Salçası
1 Çorba Kaşığı Biber Salçası
4-5 Adet Domates

Hazırlanışı :
Patlıcanları bol suyla yıkayın.Kabuklarını soyduktan sonra boylamasına ikiye kesin.Sonra 2 parmak kalınlığında doğrayın.
Kıymayı geniş bir kaba alın.Üzerine tuz,karabiber,yenibahar ekleyin.İyice yoğurduktan sonra ceviz iriliğinde köfteler hazırlayın.Şişe sırasıyla 1 adet köfte ve 1 adet patlıcan dizin.Izgarada arkalı önlü pişirin.
Ayrı bir tencereye sıvı yağı alın.Kızdırdıktan sonra halka halka doğradığınız soğanı ekleyin.Pembeleşene dek kavurun.İnce ince doğradığınız yeşil ve kırmızı biberleri ekleyin.Birkaç dk kavurduktan sonra ızgarada pişirdiğiniz patlıcanlı kebabı,biber ve domates salçasını ekleyin.Üzerini örtecek kadar su ilave edin.
Su kaynamaya başladığında tuz,karabiber,yenibahar ve 1 adet limonun suyunu ekleyin.Kabuklarını soyduğunuz ve halka şeklinde kestiğiniz domates dilimlerini kebabın üzerine dizin.Domates dilimleri yumuşadığında tencereyi ateşten alıp,servis yapın.


FİRİKLİ ACUR DOLMASI


Malzemeler

500 gr. yağlı kıyma,
1 yemek kaşığı d. salçası,
1 yemek kaşığı biber salçası,
250 gr. bulgur,
250 gr. firik,
2 kg. acur,
2 baş kuru soğan,
1 baş sarımsak,
Kırmızıbiber, karabiber, tuz,
Yeteri kadar su.

Hazırlanışı:

Acurlar yıkanır, başları kesilir, acurun acı kısmı gidene kadar oyulur (oyulurken dile değdirilerek acısına bakılır). Oyulan acurların içine karabiber ve tuz karışımı sürülür. Bir leğen içine bulgur, firik, et, salçalar, ince doğranmış soğan ve sarımsaklar, tuz, kırmızıbiber ve karabiber konarak biraz yoğurulur. Hazırlanan bu iç, acurların içine yarısını biraz geçecek şekilde doldurulur. Önceden kesilmiş acur başları ile doldurulmuş acurların ağzı kapatılarak tencereye dizilir. Dolmanın yüzüne çıkacak kadar su konur. Suyuna bir parça tuz atılır ve ocağa konur. Kaynamaya başladığında ocak kısılır; dolma kısık ateşte pişirilir. Servise sunulur.


BULGURLU KABAK DOLMASI


Malzemeler
12 adet taze dolmalık kabak,
1 baş orta boy kuru soğan,
100 gr. kıyma,
1 baş kuru sarımsak,
1 tatlı kaşığı karabiber,
1 tatlı kaşığı kırmızı biber,
1 yemek kaşığı d. salçası,
1 yemek kaşığı biber salçası,
100 gr. bulgur,
1 çaybardağı sıvı yağ,
1 adet limon,
Yeteri kadar su, Tuz.
Not: Malzemeler 6 kişiliktir.

Hazırlanışı:
Soğan ve sarımsak ince ince doğranır. Kıyma, soğan, sarımsak, tuz, karabiber, kırmızı biber ve salça yarım bardak su, yarım bardak yağ ile karıştırılıp bulgur ile yoğrulur. Yıkanmış ve içleri oyulmuş kabakların içine yoğrulan karışım, her kabağın yarısına kadar konur, ağızları bir dilim domates ile kapatılarak tencereye dizilir. Üzerine, artan yarım bardak yağ dökülür. Tencerenin genişliğine göre üstünü örtecek kadar kaynamış su ve biraz tuz ilave edilir. Yemek kaynamaya başlayınca altı kısılır ve yarım saat pişirilir. Kabak pişince bir yemek kaşığı ekşi ilave edilir bir taşım daha kaynatılarak, suyu süzülür. Dolma servise hazırdır.
NOT: Dolmada bulgur yerine pirinç de kullanılabilir.


İÇLİ KÖFTE


Malzemeler
20 gr. fıstık içi veya ceviz içi,
Yarım çay kaşığı tuz,
Yarım çay kaşığı karabiber,
Yarım çay kaşığı tozbiber,
Yarım çay bardağı pulbiber,
150 gr.   az yağlı kıyma,
100 gr. soğan,
Hamurun İçindekiler:
50 gr. simit(köftelik bulgur),
25 gr. çiğ köftelik et,
Yarım çay kaşığı karabiber,
20 gr. haşlanmış patates,
Yarım çiğ yumurta,
1 çay kaşığı tuz, 1  soğan,

Hazırlanışı:
ETİN HAZIRLANIŞI: Et, önce pişirme kıvamına gelinceye kadar kavrulur. Soğanlar ince ince doğranıp etin üstüne eklenir. Daha sonra iyice kavrulur ve baharat çeşitleri, fıstık veya ceviz katılarak kavrulmaya devam edilir. Sonra ocaktan indirilip beklemeye bırakılır.
HAMURUN HAZIRLANIŞI: Hamurun içindeki malzemelerin hepsi katılarak,  içine soğan rendelenip iyice yoğurulur.
KÖFTENİN HAZIRLANIŞI: Yoğurulan hamurdan yaklaşık 40 gr. kadarı (ceviz büyüklüğünde) koparılıp, avuç içinde top haline getirilir. İşaret parmağı ile oyulup hazırlanmış karışım içerisine konulur ve ağzı kapatılır. Yumurta şekline gelinceye kadar yuvarlanarak, ayçiçek yağında kızartılır.


ORUK


Malzemeler:
- 750 gr dana kıyma,
- 2 su bardağı ince bulgur,
- 2 adet yumurta,
- 1 adet kuru soğan,
- 4-5 diş sarmısak,
- 4-5 yemek kaşığı kuru nane,
- 1 çay kaşığı karabiber,
- 1 yemek kaşığı tuzot,
- 1 su bardağı sıvı yağ,
Garnitür için:
- 3 adet patates,
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı,
- 1 yemek kaşığı tuzot,
- 1 çay kaşığı pul biber,
- 1 küçük top salata,
- 1 adet kırmızı biber.

Garnitürün Yapılışı:
Patatesleri küp şeklinde doğrayın. Zeytinyağını tavada kızdırın. Patatesleri ekleyip kızartın. Pulbiber ve tuzotu ilave edip karıştırın. Top salatayı ve biberi ince kıyın. Patatesleri harmanlayın. Oruğun yanında servis yapın.

Yapılışı:
Bulguru 1.5 su bardağı kaynar su ile ıslatın. 20 dakika bekletin. Soğanı ve sarmısağı rendeleyin. Bulgurun üzerine yumurtaları kırın. Soğan, sarmısak, nane, tuzot ve karabiberi ekleyip karıştırın. Kıymayı ilave edip çok iyi yoğurun. Uzun köfteler hazırlayın. Kızdırılmış sıvıyağda kızartın.

YOĞURTLU ALİNAZİK


Gerekli Malzemeler :
750 gr orta yağlı bir kere çekilmiş kıyma
4 orta boy patlıcan
1 soğan
15 gr sadeyağ
3 sivribiber
1 arnavutbiberi
4-5 diş sarımsak
500 gr yoğurt
4-5 dal maydanoz
Tuz, kırmızıpulbiber

Hazırlanışı :
* Patlıcanları közleyin ve kabuklarını soyup kıyın. Sivribiber, arnavutbiberi ve soğanı temizleyip kıyın. Maydanozu yaprak yaprak ayırıp yıkayın ve süzün.

* Bir tavada sadeyağı eritip kıymayı hafif sulu kalacak şekilde kavurun. Soğan ve biberleri ekleyip kavurmaya devam edin. Tuz ekleyip karıştırın ve tavayı ocaktan alın. Sarımsakları soyup ezin. Yoğurda ekleyip karıştırın. Patlıcanı servis tabağına yayın. Üzerine sarımsaklı yoğurdu döküp kıymayı ilave edin. Kırmızı pulbiber serpin. Maydanoz yaprakları ile süsleyip servis yapın.

EKŞİLİ YAHNİ



Gerekli Malzemeler :
1 kg yağsız kemikli et
1 su bardağı nohut
1 çorba kaşığı domates salçası
3-4 domates
1 çay bardağı pirinç
2 çorba kaşığı nar ekşisi
Tuz
Köfte için:
Yarım kg yağsız kıyma
2 soğan
3.5 su bardağı simit
Tuz, karabiber

Hazırlanışı :
* Köfte için; soğanları soyup kıyın. Kıymaya soğan, simit, tuz ve karabiber ekleyip yoğurun. Hazırladığınız köfte harcından misket büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. Köfteleri hafif tuzlu kaynar suda haşlayıp süzgece alın. Pirinci yıkayıp süzün. Domatesleri rendeleyip suyunu çıkarın.
* Kemikli eti tencereye alıp üzerine çıkacak kadar su ekleyin. Nohudu ilave edip pişirin. Üzerinde biriken köpükleri kevgirle alın. Nohut ve et pişince pirinç, nar ekşisi, tuz, salça ve domates suyunu ekleyip 15 dakika daha pişirin. Tencereyi ocaktan alın.
* Servis tabaklarına önce köfteleri sonra etli yahniyi paylaştırın. Sıcak olarak servis yapın.


KÜBBÜLMÜŞVİYYE
MALZEME:
Soğan  1 adet
İçyağı  125 gr.
İnce bulgur  1,5 su bardağı
Kuru nane  1 çorba kaşığı
Su  1,5 su bardağı
Tarçın  1 çay kaşığı
Tatlı toz kırmızıbiber 1 çorba kaşığı
Karabiber  
Koyun kıyması  250 gr.
Tuz  
Ceviz içi  1/2 su bardağı

YAPILIŞI:
Soğanları dörde bölün. Bulguru bir kaba koyup, üzerine suyu dökerek 10 dakika şişmeye bırakın. Sonra soğan, tuz ve kırmızıbiberin yarısıyla birlikte robottan geçirip ince çekilmiş hale getirin. Eti katıp, robotu tekrar çalıştırın. Kaba aktarın, biraz elle yoğurarak iyice yumuşaak kıvamlı bir karışım elde edin. Ceviz içini robottan geçirerek ince çekin. İçyağını da ayrıca robottan geçirin, bir kaba alıp elle yoğurarak yumuşatın. Tuzu, karabiberi, naneyi, tarçını ve çekilmiş ceviz içini katıp, iyice katıştırın. İri fındık büyükülüğünde parçalara ayırın, yuvarlayıp top haline getirin. Bulgurlu karışımı ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın. Her bir parçayı avucunuzun içinde top biçiminde yuvarlayıp, parmak bastırarak ortasında bir yuva açın, buraya içyağlı küçük toplardan bir tane yerleştirin. Üzerini kapatıp, avucunuzda ileri geri yuvarlayarak uzun köftelet hazırlayın. Izgaranızı ya da fırınınızın ızgarasını yakın. Köfteleri her yanı eşitçe renk alıp içindeki yağlar dışarı sızıncaya kadar ızgarada pişirin. Sıcak olarak servis yapın. Not: Bu köfte aslında Suriye-Halep yemeği olup, artık Kilis 'te gelenekselleşmiştir.



TATLILAR
Kahke
Gerebiç

Tava katmeri


Gerekli Malzemeler:
400 gr baklavalık un
Aldığı kadar su
4 parça sahan kaymağı
Kızartmak için sıvıyağ
Tuz
Şurup için:
2 su bardağı tozşeker
1 su bardağı su
Üzeri için:
1 çay bardağı çekilmiş antepfıstığı

Hazırlanışı :
* Şeker ve suyu bir kapta kaynatıp soğumaya bırakın. Unu hamur yoğurma kabına alın. Aldığı kadar su ve tuz ekleyip kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. Hamurdan cevizden biraz daha büyük 8 parça koparıp sıvıyağla yağlayın. Hamurları bir tepsiye aralıklı olarak dizip üzerini streç folyoyla kapatın. Yaklaşık 2 saat dinlendirin.

* Tezgâhı unlayıp hamurları merdane ile biraz açın. Hamurun bir ucundan tutup havada başınızın üzerinden çevirerek tezgâhın üzerine vurup açın. Hamurun ortasına bir parça kaymak yerleştirip zarf şeklinde kapatın. Kızgın yağda iki taraflı kızartıp soğuk şerbete ilave edin. Malzeme bitinceye kadar işleme devam edin. Katmerleri servis tabaklarına alın. Üzerlerine antepfıstığı serperek ılık olarak servis yapın.



GENEL YEMEK LİSTESİ

Çorbalar
1- Tatlı malhıta
2- Ekşili malluta
3- Kölük aşı
4- Kelle paça

Köfteler
Çiğ Yapılan Köfteler
1. Çiğ köfte
2. Kıymalı-zeytinyağlı karma katma
3. Mercimekli köfte
4. İç katması

Kızartılarak Veya Pişirilerek Yapılan Köfteler
1. İçli köfte (kıymalı köfte)
2. Oruk
3. Kübbülmüşviyye
4. Fırın yapması

Dolmalar
1. Acir dolması (firikli-bulgurlu-pirinçli)
2. Kabak dolması (kösesefer-heylan)
3. Şıhılmahşe
4. Yaprak sarması (etli ve zeytinyağlı)
5. Patlıcan, domates, biber dolması

Pilavlar
1. Buğulama (otlu aş)
2. Bulgur Pilavı (bulgur aşı)
- Domatesli zeytinyağlı bulgur aşı
- Etli bulgur aşı
- Şehriyeli bulgur aşı
- Zeytinyağlı bulgur aşı
- Çıtırlı bulgur aşı
3. Simit aşı
4. Mercimekli bulgur pilavı (Müceddere)
5. Firik pilavı (firik aşı)
6. Keşkek (etli)

Musakkalar
1. Domates musakka
2. Alanazik
3. İmam bayıldı
4. Karnıyarık
5. Patlıcan musakka
6. Silkme
7. Teşrübe
8. Kabak musakka
9. Patates musakka
10. Acur musakka

Fırın İşleri
1.Patates, patlıcan üstü kıyma kebabı
2.Kilis tava

Hamurlu Fırın İşleri
1.Lahmacun
2.Çökelek, peynir, lor semirseği

Sulu Yemekler
1. Bastırma (kabak, patlıcan)
2. Sarımsak aşı
3. Ekşili yahni
4. Yoğurtlu köfte
5. Şişbörek
6. Orman
7. Mıkla (çılbır)
8. Lebeniye (kel ve kekilli)
9. Ekmek aşı (tirit ve çürütme)
10. Kızartma

Zeytinyağlı Kızartmalar
1. Bazlama veya bazlambaç
2. Et ba1ığı
3. Öcce
4. Tava semirseği
5. Mekmur
6. Patlıcan döğmesi

Kavurmalar
1. Topaç
2. Pürçüklü kavurması
3. Kömeç kavurması
4. Pancar kavurması

Salatalar
1. Koruk salatası
2. Aşkın salatası
3. Zahter salatası
4. Pirpirim salatası
5. Peyvaz (kabaklı, patlıcanlı)

Tatlılar
1. Bulamaç
2. Omaç
3. Şıllık
4. Künefe
5. Gerebiç
6. Bayram kahkesi
7. Belluriye
8. Gurabiye
9. Memuniye helvası (irmikli, unlu)
10. Züngül
11. Katmer

Kurutmalar
1. Acur kurutması
2. Kabak kurutması
3. Patlıcan kurutması
4. Musakkalık acir kurutması
5. Musakkalık kabak kurutması
6. Çarpana patlıcan kurutması
7. Bamya kurutması
8. Çarpana domates kurutması

İstanbul'daki bazı Kilis restoranları

Kiliza
Levent-İstanbul
Tel: 0212 325 71 70
www.kiliza.com

Görkem Kilis Sofrası
Florya-İstanbul
Tel: 0212 663 28 94
www.gorkemkilissofrasi.com

Kilisli Restaurant
Beylikdüzü-İstanbul
Tel: 0212 886 79 97

AFİYET OLSUN  

Kaynak:
Kilis Valiliği
Görkem Kilis Sofrası
Lezzet Dergisi
yemekicmek.com


 mesajı beğendiniz mi?: +2
Metin Arslan




Çrş 19 Ekm 2005, 06:57  

BURDUR’UN MEŞHUR KABAK HELVASI

       GEREKLİ MALZEME

4 kg. kadar kabak

Yeterince şeker

Limon tuzu (1 kg. şekere nohuttan biraz büyükçe hesabı ile..).

         YAPILIŞI

Kabağın üzerindeki kabuklar bıçakla alınır. Dolmada olduğu gibi kazınmaz. İçinin çekirdekleri ayıklanır. Parçalara bölerek rendelenir. Avuçlar içerisinde sıkılarak suyu bir tarafa akıtılır. Sıkılan topaçlar ayrı bir yere konur.

Başka bir kabda ayrı ayrı iki ölçü kabak rendesi, ikinci bir kapta bir ölçü şeker hesabıyla malzemeler ayrı ayrı konur.

Şeker ocakta çok az su ile eritilir. Limon tuzu, ekşiliğini belli edecek kadar katılır, şeker kıvamlıca kaynatılır.

Kaynayan bu şekere göre iki misli hesabıyla ölçülen rendelenmiş kabak dökülür. Hafif ateşte karıştırarak sakız gibi ve altın sarısı bir renk alıncaya kadar karıştırmaya devam edilir.

Helvanın olup olmadığını anlamak için bir parça alınır buzdolabının buzluğuna konur, çabucak donarsa ol­muş demektir. Sulu ise biraz daha ocakta kaynatılır.

Bütün işlemler tamam olduktan sonra servis tabaklarına alınır, üzeri düzlenir, ağartılmış badem döşenir ya da kavanozlara doldurulur. Uzun zaman hatta yıllarca durur.

Kaynak: http://burdur.cavusogullari.net/kultur/yemekler/kabak_helvasi.htm


 mesajı beğendiniz mi?
Fahriye



Çrş 19 Ekm 2005, 15:43  

Bu başlığı yemek tarifleri köşesine çevirmek istemezdim/dik..Ama, oldu bir kere. Olanla, ölenin önüne geçilmezmiş. Söz, bundan böyle buraya bir şey yazarsam, nerede en güzel bu tarif ettiğim yemekten veya tatlıdan yenir, onu da yazmayı ihmal etmeyeceğim.  

İncir Tatlısı

İşte kendisi:


Malzemeler:
Porsiyona göre, kaç adet olacağı ayarlanabilir. Örneğin, bu tatlıyı bir kişi bir oturuşta kaç adet yer? Ve, bu tatlıyı bir oturuşta bitirmek ister mi, yoksa ertesi gün de yemek ister mi?

Kuru İncir (yumuşak olacak), iri ceviz, şeker, kaymak veya krem şanti (üzerini süslemek ve en nihayetinde yemek için)

Yapılışı:
Aydın'dan bu tatlı için özel incir getirtilir. Getirtemeyenler üzülmesin, marketlerde vardır ama bahsettiğim incir gerçekten özel, tam bu tatlı için. Marketlerden alacaksanız, mutlaka takır takır kurumamış, yumuşak incir olsun paketten bakınca anlaşılır. Pazarda ise, dokunarak anlayabilirsiniz.
Nasıl yaptım?
Yuvarlak, geniş bir çelik tepsiyi tereyağı ile hafif yağladım.
İncirlerin üstündeki şapkalarını kestim.
İncirlerin içine, birer çay kaşığı toz şekeri serptim, üzerine de iri cevizleri koydum.
Üstten bakıldığında, cevizler incirin içinde kalmış olacak. Yani, mümkün olduğu kadar cevizleri incirlerin içine saklayacaksınız.
Tepsiye döşedikten sonra, üzerine 1 su bardağı su koydum. Şerbetinin koyu mu, yoksa daha akıcı mı olmasını istiyorsunuz? İşte, bütün püf noktası bu, koyacağınız suya bağlı.
Pişip pişmediğini kontrol ederken, kaynamaya başladıktan 5 dk sonra, çatal ile incirin üstüne dokunun, yumuşadığını farkedeceksiniz. (Ben de herşey göz ve el kararı olduğu için bunları yazmakta zorlanıyorum) Gerekirse alıp ısırın canım!..ne olacak?
Neyse, yumuşaması kısa bir zaman alıyor zaten. Soğuduktan sonra, tabaklara dizip, üzerini isteğe göre krema ya da krem şanti ile süsleyin.
İncir tatlısı, her yerde bulunmaz. Nerede yenir, en güzel neresi yapar, onu da bilmiyorum. Çalışmadım. Bir dahaki sefere, eğer yazarsam yeni tarif öğrenip de geleceğimden şüpheniz olmasın. Ama, incir tatlısı AFİYET OLSUN.


 mesajı beğendiniz mi?: +3
Mesajları seç: