Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 2
CAN
14 yıl önce - Pts 09 Şub 2004, 01:17

aykut bu öyle böyle bir pide değil ama ciddi ciddi sanat eseri olmuş...arkadaşım anlatmıştı sarıyer çok ünlü bir pideci varmış karadeniz acaba olma ihtimali var mı? bu sarıyer de garip yer be hocam pidesi böreği midye dolması yani rakı içmemek için adam kendisi zor tutar çarşısında

Erkin

14 yıl önce - Çrş 11 Şub 2004, 22:12

Okan,

Babam vaktiyle Adana/Ceyhan'da banka mudurlugu yaparken "rakinin ..zevengi" dedigi cig kofteyi yapmayi has sahiplerinden ogrenmisti. Ben de izlerdim kucukken.Puf noktasi normal kofte gibi yogurduktan sonra, kucuk tutamlari iki avuc icine alip avuclari sanki isinmak istermis gibi ileri geri birbirine surtturmek (yarim dakika filan). Arada eller oyle isiniyor ki suya batirip serinletmek gerekiyor. Surtturme esnasinda malzemenin dokulmemesine dikkat et, basta zor ama sonra alisiliyor... sonra bu ekstra yogurulmus tutamlari kofte sekline getir, koy rakinin yanina gotur...

Haydi bana simdilik eyvallah


Sadiye
14 yıl önce - Çrş 11 Şub 2004, 23:30

Okan,

Koftelik bulguru aliyoruz bir sininin icine dokuyoruz, daha sonra elde kiyilmis yagsiz siyah eti ilave ediyoruz (et bulgurdan az daha fazla olmali), Erkin`in tarif ettigi sekilde yoguruyoruz taaki et ve bulgur birbirine iyice yapisana kadar, yani sakiz gibi olana kadar (burda dikkat edilmeli, cunku hamursamicak, sakiz gibi olacak!)...
Bu ishlem yapildiktan sonra rendelenmis domates, maydonoz, taze sogan, izot ve kirmizi pul biber ilave ediyoruz icine, azicikta bunlar birlikte yogurduktan sonra (yine diyorum hamursamicak, yoksa sassi sassi kokar boooggg), az bir miktar avucun icine alinip alinip sIkIlip sIkIlip tabagimiza guzel bir sekilde koyacaz....

Buyrun afiyet seker bal olsun......



En son Sadiye tarafından Prş 12 Şub 2004, 00:03 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi


sipahi
14 yıl önce - Prş 19 Şub 2004, 19:37

@Sadiye.
Kralice cigköfte cok güzel görünüyor eline saglik.

@Nevra
Sitede rastladigim yemekle ilgili baslik'lari buraya ilistirdim.

http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=4973&h ...t=yemekler

http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=1182&h ...t=yemekler

http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=5615&h ...ight=yemek



BAHADIR

14 yıl önce - Pzr 22 Şub 2004, 02:15

alın size kulbasti..
sırf et..




(+)



budur...


Kerem K
14 yıl önce - Pzr 22 Şub 2004, 03:28

Cig Kofte konusunda nacizane bilgilerimi istek uzerine paylasmak isterim. Cok yogurmuslugum yoktur ama sanirim bine yakin izlemisligim mevcuttur.

Oncelikle her yemekte oldugu gibi malzemelerin kaliteli olmasi onemlidir. Ozellikle bulgurun gercekten koftelik "ince" bulgur olmasi gereklidir. Zira kalin bulgur olursa yogurma sureci cok uzar. Kiyma da olabildigince yagsiz olmalidir. Hatta bunun icin gerekirse kasaplarin kiyma makineleri temizlettirilmelidir Zor derlerse de inanilmamalidir, cunku makine geri calistirilirsa (ve bunun bilindigi kasaba belli edilirse kasap hemen ikna olur) makine icindeki yaglar temizlenir ve alinan koftelik kiyma minimum yaga sahip olur.

Bundan sonra kofteye tadini veren sey sogan ve kirmizi biber oluyor. Abartmamak kaydiyla bolca sogan koyulmasi fena olmaz. Biber de kisinin damak zevkine gore ve aci sevgisine gore ayarlanmalidir.

Geriye kalan malzemeler; domates ve biber salcasi, kofte bahari (yenibahar da deniyor), kimyon, maydonoz, taze yesil sogan, tuz.

Cig koftenin bir de aleti vardir. Guzel, temiz, genis ve gerektigi kadar derin bir tepsi olursa yoguran kisi rahat eder ve cok yorulmaz.

Once et tepsiye konur. Biber salcasi, domates salcasi, biber, baharatlar, gerektigi kadar tuz ve ince ince dogranmis soganlar (robotta cekilmis ve vicik vicik olmus cekilde de olabilir. zaten yogrulunca oyle olacaktir.) konur. Once bu malzemeler guzelce karistirilir ve hafifce yogrulur.

Sonra yoreden yoreye degismekle beraber genelde 1'e 1 bulgur konur. (kiyma kadar bulgur) ama kiyma bulguru gecmese bagirsak sagligi acisindan fena olmaz. 1 kg bulgur ve 1 kg kiyma 4 kisilik bir sofrayi tek basina doyurur.

Bulgur tepsideki kiyma-sogan-vs. karisimina iyice yedirilir ve karistirilir. Sonra elde edilen karisim malzeme miktarina gore degismekle beraber 30 dk kadar yogrulur. Ara sira cok fazla olamamak uzere elin ve malzemenin islatilmasi iyi olur. Ama cok islatilirsa icindeki bulgur hamur olur. Yogurmayi kolaylastiracak kadar yeter.

Bildigim yogurma sekilleri 2-3 tane. Biri iki avuc arasina alinmis karisimin birbirine surtulmesi ve bunun tum tepsideki malzemeye uygulanmasidir. Sadece bu yapilarak, 3-4 tur yapilirsa cig koftede olmus olur. Bunun yaninda tum malzeme tum tepsiye yayilip, ustune yumrukla basilarak da yogrulabilir. Ya da tepsideki tum malzeme onunuze cekilip minik bir dag olusturulur. Ve bu dagin yamacina avuc icinizle malzemeyi yavasca alarak ve karsiya koyarak da yogurabilirsiniz. (ne dedim ben?)

Yogrulurken ara sira kontrol edilir ve bulgurun agizda hissedilmeyecegi kivama gelince yogurma birakilir. Kisir gibi ama biraz daha yumusak olmasi makbuldur.

Sonra onceden ince ince kiyilmis yeteri kadar maydonoz ve yesil sogan eklenir ve tepsideki malzemeyle karistirilir. (bazi yorelerde maydonoz ve yesil sogan konmaz, ama tuz veya biber fazla kacmissa bunlari almak icin bu ek malzemeler birebirdir.)

Hepsi bu, o kadar yazdim ve anlatamadim yine de biliyorum ama idare edin



melih
14 yıl önce - Pzr 22 Şub 2004, 03:33

iste tarifi ama ozel ocagı olmadan yapmak imkansız.

Taze kuzu eti, kuyruk yağı, patlıcan, domates, yeşil biber, patates, soğan, sarımsak ve özel pişirilmiş kebap pidesi kullanılarak yapılan ilimize has enfes bir yemektir. Özel kebap ocaklarında yapılır. Küçük parçalar halinde kesilen etler baharat, biber ve soğanla terbiye edildikten sonra hafif yağlanmış şişlere takılarak bekletilir. Şişlerin en başına et ve sebzelerin düşmemesi için patlıcanın sap kısmı takılır. Şiş üzerine bir et bir sebze ve sebze aralarına bir parça kuyruk yağı ve bir iki diş sarımsak dizilir. Patlıcanların kabuğu alınmaz. Yarıdan kesilmiş ve uzun selvi doğranmış patlıcanlar önceden hafifçe tuzlanmalıdır. Birkaç şişe de etler müstakil olarak takılır. Kebap ocağının ortasında bulunan yatay demire şişler asılır. Fırının iki tarafında bulunan yatay bölümde yanan odunların ateşi ile pişmeye bırakılır fırının alt kısmında bulunan saç tepsiye damlayan yağlar toplanır. Özel pişirilmiş pideler bir tepsiye yayılır. Pişen etler ve sebzeler bunun üzerine sıyrılır. Tepsinin ortasına pişen domatesler konulur. Üzerine toplanan yağlar gezdirilerek servise alınır.


melih
14 yıl önce - Pzr 22 Şub 2004, 03:35



(+)



Buda kebap fırını...


Burç

13 yıl önce - Cum 26 Mar 2004, 22:15

Maalesef bu başlıktaki yemek resimlerimiz hacklendiği için,
alın size bir Sultanahmet köfte piyaz resmi, idare edin biraz..




(+)


Yusuf
13 yıl önce - Cum 26 Mar 2004, 22:25

Benden de Tekirdag koftesi, salata ve kola. Afiyet olsun...



(+)




sayfa 2
cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET