Ana Sayfa 882 bin Türkiye Fotoğrafı
Gaziantep Baklavası [yemek]
Sayfa: 1, 2, 3 ... 39, 40, 41  Sonraki
Ana Sayfa -> GAZİANTEP
cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
KAZIM HASIRCI

6 yıl önce - Prş 11 Ekm 2007, 01:37
Gaziantep Baklavası [yemek]


Gaziantep ile ilgili diğer fotoğraflar için tıklayın.
Gaziantep Baklavası

Baklava İsmi

Baklava kelimesinin kökeni belirsiz olup, TDK ve Sevan Nişanyan onu Türkçe kökenli bir kelime olarak ele almıştır. Buell (1999) "baklava" isminin Moğolca 'bağlamak, sarmak' anlamına gelen baγla sözcüğünün üstüne Türkçe fiil eki -v getirilerek türetilmiş olabileceğini belirtmiştir.

Kaynak:Vikipedi


Baklavanın Tarihçesi

Baklavanın Tarihi Asurlar'a kadar uzanır ancak bu tatlı, iki hamur arasına kuru meyvelerin serpiştirilip, fırında pişirilmesiyle yapılıyordu.Bu baklava Dünyanın çeşitli ulusları tarafından çok sevildi ve değişik şekillerde yapıldı. Başka Bir Kaynakta ; Baklavayı ilk yapanların Süryani oldukları ancak Süryanilerin bunu Türkler'den mi öğrendikleri yoksa kendilerine ait bir yemek mi olduğunun belli olmadığıdır. Bir çok tarihçiye göre göre iki yufka arasına malzeme koyup, ateşte kızartılan yemekler (börekler) Türk yemekleridir. Baklava'da bu tanıma uymaktadır.

Osmanlı'da Baklava

Halk arasında çok sevilen baklavanın ünü zamanla Osmanlı Sarayı'na kadar uzanmış; bayram, düğün ve özel kutlama sofralarında mutlaka yer almıştır. Hatta baklava yapımı o kadar ciddiye alınmış ki, 17. yüzyıl sonlarında Saray'da baklava alayı oluşturulmuştur. Saray’da baklavanın önemi, konaklardaki gibi sadece zenginlik ve ince zevk alameti sayılmasından değil, aynı zamanda devlet törelerine girmiş olmasındandı. 17. yüzyılın sonlarında veya 18. yüzyılın başlarında ortaya çıkmış olan baklava alayı geleneği, bunun en belirgin örneğidir. Ramazan ayının ortasında, padişahın askere iltifatı olarak, Saray’dan Yeniçeri Ocağı’na baklava giderdi. Her on askere bir sini baklava hazırlanır ve Saray mutfağı önünde dizilirdi. Silahtar Ağa, bir numaralı yeniçeri olan padişah adına ilk siniyi teslim aldıktan sonra, diğer sinilerin her birini ikişer asker nizami olarak yüklenirdi. Her bölüğün amirleri önde, baklava sinilerini taşıyanlar arkada, açılan kapılardan dışarı çıkarak kışlalara doğru yürüyüşe geçerlerdi.

Dünyada Baklava

Baklavanın çok sevildiği ve yaygın olarak yapıldığı bir yer ise, ABD'nin Teksas eyaletidir. Baklava dünyanın bu köşesine Çek Cumhuriyeti'nden gitmiştir. 19. yüzyılda, Teksas'a göç eden Çekler, beraberlerinde baklavayı da götürmüşler. Böylelikle Teksas Baklavası da literatüre girmiş. Ayrıca tüm Arap Yarımadası'nda, Kuzey Afrika ülkelerinde, Türk Cumhuriyetlerinde, Yunanistan, Arnavutluk, Makedonya, Hindistan, Afganistan ve Ermenistan'da sevilen tatlılar arasındadır.

Gaziantep ve Baklava

Baklava, Türk mutfağının en meşhur ve en beğenilen tatlılarından biridir. Özellikle çok ünlü olan Gaziantep baklavası, kırk kat yufka ile yapılır.

Baklava Çeşitleri

•Fıstıklı Baklava
•Fıstıklı Kuru Baklava
•Cevizli Baklava
•Kaymaklı Baklava
•Sütlü Nuriye Baklavası
•Fıstıklı Şöbiyet
•Fıstıklı Saray Sarması



Burhan ÇAĞDAŞ’ın tarifiyle Baklavanın Yapılışı

Malzemeler

* 1 kg. sert buğday unu,
* 3 yumurta,
* 10 gr. tuz,
* 50 gr. nişasta,
* 1 kg. sade yağ,
* 500 gr. Antep fıstığı içi,
* 500 gr. süt,
* 50 gr. irmik,
* 750 gr. şeker,
* 350 gr. su.



HAZIRLANIŞI:

Un tezgah üzerine daire şeklinde dökülerek ortası boş bırakılır. Üç yumurta, 10 gr. tuz ile çırpılarak az miktarda su ilave edilir ve unla birlikte yoğurulur. Yoğurma sırasında hamurun üzerine hafif su serpilerek, kulak memesi yumuşaklığında kıvama gelinceye kadar yoğurulur. Hamur fitil şeklinde uzatılarak iki parmak eninde kesilir (her biri yaklaşık 75-100 gr. arası olacak), el ile yassılaştırılır. Tekrar hafif nişasta serpilir üst üste konulur (6 adet veya 12 adete kadar çıkabilir) ve açılır. Bu hamurlar oklavayla kenarından ortasına doğru elle inceltilir. Hamurun yarı çapı 25-30 cm. olunca, elle nişasta seprilerek, hamur üst üste getirilir. Baştaki işlem 3 defa tekrarlanır. Hamur eni 60 cm boyu 120-140 cm kadar açılır. Açılan hamur baklava yapılacak tepsinin büyüklüğünde kesilir. Bunlar küçük oklavaya sarılır. İçinden en ince ve en pürüzsüz olanı yüzlük ve yüzlük altı olarak seçilir.
Baklava yapılacak tepsiye ince bir kat yağ sürülür. Tepsi büyüklüğünde kesilen yufkadan oklavayla iki kat serilir. Bu işlem 12 veya 14 kat yufka serilene kadar devam eder. Daha önceden hazırlanmış krema halindeki kaymak tepsisinin ortasına dökülüp bıçak yardımı ile her tarafına yayılır (her tarafın eşit olması çok önemlidir). Üzerine çekilmiş fıstık serpilir ve üstü açılan yufka ile döşenir. Üstüne yüzlük diye ayrılan hamurdan 10-12 kat serilir. Aralarına yağ atılır. Kenarları düzeltilir. Keskin dilim bıçağı ile mekik, muska ve parmak kare şeklinde kesilir, eritilmiş sıcak yağ üzerine gezdirilir ve fırına verilir. Fırın 230-260 derece sıcaklıktadır. Fırında tepsiler devamlı yer değiştirerek çevrilir. Baklava 4-5 dakika sonra hazır olur. Hazır olduktan sonra dilim halinde kesilen yerlerin bıçakla arası açılır. Ateş üzerinde 2-3 dakika tutulur ve şeker verme işlemine başlanır. 1 kg. şeker 350 gr. su ile iyice kaynatılıp kıvam yapılır, kepçeyle üzerine sıcak olarak yavaşça yedirilir. Oynatılmayarak soğuyuncaya kadar bekletilir ve servise hazır duruma gelir.


Baklavaya Dair

Türk tatlıları arasında baklavanın yeri bir başka. Görünüşü ile sizi çağırır, bir kez tadınca da ikinci çatalı almanız kaçınılmazdır. İyi bir tatlıcıdan alınmış baklavanın yerini hiçbir şey tutamaz.
Baklava denince akla ilk önce Antep gelir ama, Antepli ustalar ülkenin dört bir yayına dağıldığından pek çok şehirde lezzetli baklavaların tadına bakmak mümkün. Bir rivayete göre erkekler daha çok fıstıklı, kadınlar ise cevizli baklavayı seviyor. Baklava hamurunu en iyi erkek ustalar açıyor, çünkü oklavayı kullanırken güç sarf etmek gerekiyor. Baklava yapımında usta kadar oklava da önemli bir yer tutuyor.
Oklava mutlaka armut ağacından, baklavayı pişirmek için kullanılan odun da meşe ağacından olmalı. Bugün baklavanın light olanı da, aloe vera’lı olanı da var.
Şeker Bayramı öncesi gurmelere Türkiye’nin en iyi baklavacılarını sormuşlar. Ortaya elbette Antepli ustaların ağılığını koyduğu bir liste çıktı.

GURMELERE GÖRE TÜRKİYE’NİN EN İYİ 10 BAKLAVASI

1. Karaköy Güllüoğlu - İSTANBUL
2. İmam Çağdaş - ANTEP
3. Hacı Baba - ANKARA
4. Seyidoğlu - İSTANBUL
5. Hacıbozanoğlu - İSTANBUL
6. Karacaoğlu - ANKARA
7. Seç - ADANA
8. Dedeoğlu - İSTANBUL
9. Ünlüoğlu - ANTALYA
10. Cemil Baba - İZMİR



KARAKÖY GÜLLÜOĞLU - Meteorolojiye göre hamur açılıyor

Karaköy’ün sembolü Galata Kulesi’ni logo olarak kullanan Nadir Güllü, babasının kurduğu Karaköy Güllüoğlu’nu kardeşiyle birlikte yönetiyor. Yurtdışına bile baklava satıyorlar. Nadir Bey, baklavanın özelliği şerbettedir diyor. Şerbeti çok koyarsanız ağır çekiyor ama lezzetli olmuyor, yerken boğazı yakıyor.
En yeni ustaları 30 yıllık. Günde 70 bin adet baklava üretiyorlar. Hammaddesini yöresinden ve mevsiminde alıyorlar. Fıstık eylül-ekim ayında Antep’ten, ceviz Karahisar tarafından geliyor.
Şekeri, baklavayı yumuşatmasın diye kıraç bölgelerin pancarlarından seçiyorlar. Yağı Urfa yaylalarından alıyorlar. Her gün meteorolojiyi arayıp hava durumunu soruyorlar. Çünkü dışarıda soğuk hava varsa o gün hamuru sert yoğurmamak gerekiyor. Hava sıcaksa da tam tersi.
Adres: Karaköy Katlı Otopark altı.
Tel: (212) 293 09 19 10

İMAM ÇAĞDAŞ - Unu Harran Ovası’ndan

Gaziantep’te baklava denince akla gelen ilk isimlerden. Geçmişi 107 yıllık. İmam Çağdaş Lokantası, haklı şöhretini uzun yıllardır koruyor.
Ürettikleri baklavanın lezzetinin Harran ununda ve kullanılan fıstıkta saklı olduğunu söylüyorlar. Harran Ovası’nda yetişen ve diğerlerine göre daha sert olan buğdaydan üretilen un, yufkanın ince olmasını sağlıyor. Antepfıstığı ise ürün tam olgunlaşmadan toplanıyor.
Böylelikle boz iç denilen fıstık hem daha yağlı ve lezzetli, hem de tam yeşil oluyor.
Yağ, Harran Ovası’ndan alınıyor.
Adres: Uzun Çarşı No: 14.
Tel: (342) 231 26 78

HACI BABA - Günde 1.5 ton baklava satıyor

Baklavacı Hacıbaba, altı kuşaktır baklava yapıyor. Babadan oğula geçen mekanın bugünkü işletme sahipleri Mehmet Ali, Abdullah ve Abdurrahman Baday kardeşler. Ankara’da dört şubesiyle hizmet veren mekan günde 1.5 ton baklava satıyor.
Şerbetin dökümü ile baklavanın fırından çıkış zamanlarının iyi ayarlanması ve kaliteli malzeme gerekiyor.
Hacıbaba’da baklavanın yağı Şanlıurfa’dan, fıstığı Gaziantep’ten, cevizi ise Niksar’dan geliyor. Sabah
Adres: Konya Yolu No: 74 Balgat.
Tel: (312) 284 06 06

SEYİDOĞLU - Aloe vera’lısı bile var

Laleli’de dükkanı olan Gaziantepli Habeş Seyidoğlu’nun baklavaları İstanbul Beylikdüzü’ndeki fabrikada üretiliyor.
Buradan da kent geneline yayılmış mağazalarında satışa sunuluyor. Baklavaların sırrı un, şeker, yağ, fıstık ve cevizin en iyilerini, en iyi ustaların kullanmasında saklı.
Gaziantepli Habeş Seyidoğlu’nun baklavaları 12 kat hamurdan oluşuyor. Spesyaliteleri arasında Aloe vera’lı baklavalar da var. Nasıl yapıldığı meslek sırrı olarak söylenmiyor ama Aleo Vera’nın sıvısı ya şerbetleme ya da pişirilmeden önce baklavanın içine katılıyor.
Adres: Ordu Caddesi No: 287, Laleli.
Tel: (212) 458 24 24

HACIBOZANOĞLU - Fıstık Antep, yağ Urfa’dan

Hacıbozanoğlu ailesinin 3’üncü kuşağı tarafından işletilen Laleli’deki Hacıbozanoğlu’nun baklavaları Bahçelievler’deki fabrikalarında üretiliyor. Lezettinin kaliteli malzeme ve iyi işçilikten kaynaklandığını söylüyorlar.
Daha olgunlaşmamış yeşil fıstıkları Gaziantep’ten ve Urfa’dan getirtiyorlar.
Bakvanın yağı ise Urfa’nın köylerinden getirtiliyor. Hacıbozanoğlu’nun baklavaları 20-22 kattan oluşuyor. Şirkette uzun yıllar çalışmış ve konularında uzman olan ustalar hamurları incecik açıyor.
Adres: Ordu Caddesi No: 279, Laleli.
Tel: (212) 518 69 20-21

KARACAOĞLU - Dünya Kalite Ödülü’nü aldı

Fatih Karaca’nın işlettiği Baklavacı Karacaoğlu, 1972’den beri hizmet veriyor. Kurucusu Hüseyin Karaca. Ankara’da 7 şubesi var. 2002 yılında gıda sektöründe Dünya Kalite Ödülü’ne layık görülmüş. Karaca, baklavanın Türkiye’ye ait olduğunu kendisinin böylece ispatladığını vurguluyor. Sloganları ise ‘Sevgiyle yoğurulmayan hamur baklava olmaz’.
Malzeme Türkiye’nin çeşitli noktalarından getiriliyor. Özellikle ağustos ayında toplanan fıstık Gaziantep’in Nizip bölgesinden, sert buğdaydan yapılan un Harran Ovası’ndan, tereyağı Şanlıurfa Ceylanpınarı ve Siverek’ten, ceviz Tokat Niksar bölgesinden geliyor.
Adres: Necatibey Caddesi No: 30-A.
Tel: (312) 230 43 44

SEÇ - Otobüs şirketi baklavacı oldu

Otobüs filosuyla tanınan Seç firması, Adana’da aynı isimle baklavada marka oldu. Gaziantep’in ünlü baklavasını Adana’ya günlük olarak getiren Seç Turizm, Atilla Altıkat terminalinde ve Merkez Otogar’daki büfesinde Adanalıların ağzını tatlandırıyor.
Öğle saatlerine doğru vitrindeki yerini alıyor, akşam saatlerinde tepsiler dolusu baklava tükeniyor.
Un, yağ ve fıstıkta birinci kalite malzeme kullanımı ve işçilikteki titizlik Seç Baklavaları’nı ön plana çıkaran özellikler. Bolca konan Antep fıstığı iri parçalar şeklinde kullanılıyor.
Adres: Atilla Altıkat Terminali.
Tel: (322) 458 63 33 -34

DEDEOĞLU - Baklavası 30 katlı

Nişantaşı Valikonağı’nın yanı sıra İstanbul’da dört şubesi daha var. Fabrikaları İkitelli’de. Lezzetlerinin sırrı birinci kalite hammadde kullanmaktan geçiyor.
Yağları Urfa’dan, fıstıkları Gaziantep’ten geliyor. 1952 yılından bu yana İstanbul’da baklava satan Dedeoğlu’nda baklava 30 kattan oluşuyor. Baklavanın kaliteli olmasında ustalarının da payı büyük.
Adres: Valikonağı Caddesi No: 109, Nişantaşı.
Tel: (212) 247 00 44

ÜNLÜOĞLU - Antalya’nın baklava marketi

Kahramanmaraşlı Mehmet Gözalıcı’ya ait olan Gaziantep Ünlüoğlu Baklavaları, Antalya’da 16 yıldır hizmet veriyor. Dönerciler Çarşısı’nda 1988 yılında açılan baklava marketi, 1996’dan bu yana yeni yeri olan Metin Kasapoğlu Caddesi’nde hizmet veriyor.
Adres: Yeşilbahçe Mah. Metin Kasapoğlu Cad. Narenciye Kavş No: 181/4.
Tel: (242) 311 95 37

CEMİL BABA - Ünlülerin baklavacısı

İzmir İnönü Caddesi üzerinde 35 yılı geride bırakan Baklavacı Cemil Baba, bir aile şirketi. Tokatlı Çardak Ailesi tarafından kurulan mekanı Cemil Çardak ve oğlu Tuncay Çardak yönetiyor. Baklavalarının özelliği, Urfa’da özel olarak yetiştirilen koyunlardan elde edilen sade yağ kullanılması.
Fıstık Antep’ten, ceviz Tokat Niksar’dan geliyor. Sayıları 10’u bulan baklava ustalarının en yenisi 20 yıllık bir geçmişe sahip.
Adres: İnönü Caddesi No: 201/A İzmirspor Meydanı, Hatay.
Tel: (232) 255 03 32

Gurmelerden ve gezginlerden oluşan büyük jüri

Mehmet Yaşin - Seyahat yazarı
Hülya Ekşigil - Yemek kültürü yazarı
Şerif Yenen - Turist Rehberleri Birliği Başkanı
Oğul Türkkan - Ankaralı gurme
Tayyar Zaimoğlu - Adanalı gurme
Yalçın Manav - Mutfak Profesyonelleri Der.Başkanı
Servet Dönmez - Antalyalı gurme
Kamil Toygar - Türk Mutfağı Kültürü kitabının yazarı
Ahmet Güzelyağdöken - İzmirli gurme
Hasan Ersoy - Sanayici, içli köfte makinesi projesinin sahibi
Kaynak:www.maksimum.com


ERTUGRULGÖK

6 yıl önce - Prş 11 Ekm 2007, 01:45

Üstadim, Baklava hususunda döktürmüssünüz .Vallahi Almanya da öyle sizlerin yedigi türden Baklava yiyebilmek icin ya Berlin e yada merkezi Adana da olan ve subesi Bremerhaven de olan Sahinoglu Baklava salonuna gidip baklava yiyebiliyoruz .Türkiye her yönden bir cennet, vallahi Türkiye de yasayanlar sirf Türkiye de yasayip böyle mükemmel tadlara her istediklerinde ulasabildikleri icin yatip kalkip ALLAH a secde etsinler

KAZIM HASIRCI

6 yıl önce - Prş 11 Ekm 2007, 01:47

Bu benim siteye yüklediğim 1000. fotoğraf. Bu nedenle özel bir çalışma olmasını istedim.



(+)



Not:Site denetçilerimiz lütfen bu fotoğrafı silmeyiniz. Bana göre site amaçlarına aykırı değil. Amaç tanıtımsa bence bu fotoğraf da iyi bir tanıtım aracı. Fotoğrafı özellikle tuğralı yükledim. Çünkü bu güzelliği üyelerimizin ayrıntılı görme hakları olduğunu düşünüyorum.


En son KAZIM HASIRCI tarafından Prş 11 Ekm 2007, 01:56 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi


Necdet Cevahir
6 yıl önce - Cum 23 Ksm 2007, 05:36

Birkaç baklava fotosuda benden.. Biraz iştahımız açılsın

Bülbül yuvası ve Cevizli Baklava



Fıstıklı Baklava ve Fıstıklı Dürüm Baklava



Sarığı Burma ve Sütlünuriye



Saray Burma ve Fıstıklı Şöbiyet.. Afiyet olsun



Koray Cerit
6 yıl önce - Cum 23 Ksm 2007, 11:58

Maşallah...Zaten baklava bizi temsil ediyor.Türkler=Baklava
Bir zamanlar sahiplenmek isteyenler vardı ama yar etmedik.
Ben şahsen baklavasız yaşayamam daha doğrusu Tatlısız.Ama tatlı denince de Aklıma Gaziantep Baklavası geliyor. Afiyet Olsun


cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
Ana Sayfa -> GAZİANTEP