kekeş salman
13 yıl önce - Prş 07 Oca 2010, 14:56
bence yakıt tüketimi konusunda teorik veya diğer şehirlerden alınmış verilere dayanan çalışmalar tamamen anlamsız. istanbuldaki gerçekleşen tüketim nedir, otobüslerin parası nasıl ödeniyor, kredi faizleri nedir, bunları bilmeden otobüsün maliyetini karşılaştırmak imkansızdır.
piyasada bir sürü otomobil satılıyor, bunların yakıt tüketimi değerlerine üretici verilerinden bakarsanız hepsi hemen hemen denktir, 100 kilometrede 0.1 litre fark vardır. hemen hepsinin de benzer garanti süreleri vardır. ama aynı aracın sahiplerine sorarsanız yakıt tüketimleri ve mekanik sorunsuzluk bakımından araçlar arasında dağlar kadar fark vardır. ikinci el piyasasındaki büyük fiyat farkları da bundandır.
phileas hibritmiş, hibrit normalden %20 az yakarmış.. nereden biliyorsunuz, otobüslerin mazotunu siz mi dolduruyorsunuz? bunların çoğu pazarlama için yazılan beyaz yalanlar. evet belki %20 tasarruf mümkündür, ama hangi koşullarda, kime göre neye göre? otobüslerde şanzıman değişikliği yapılmış diye duyuruludu, bu yakıt tüketimini etkilemeyecek mi? phileas 220 kişi alıyormuş, haydi sıkıysa deneme yapsınlar, sıcak bir günde klimayı açıp 220 yolcuyla yokuşlu güzergahta bir 10 tur atsın (bunu daha önce yazmıştım), bakalım problemsiz çalışacak mı ve ne kadar yakıt harcayacak..
her türlü makine ve ekipmanda güvenilecek tek veri pratik veridir, kağıt üzerinde veya üreticinin uydurduğu test koşullarındaki performanslar yanıltıcıdır. karşılaştırma yapılacaksa tek sağlıklı kaynak iett'nin yakıt harcaması kayıtlarıdır, ona da erişimimiz olmadığına göre buradan yapılacak analizlerin bir anlamı yok.
ben biraz politikacıları tanıyorsam eminim ki, eğer bu phileas'ların fiyatını mazur gösterecek pratik veri olsaydı (gerçekleşen yakıt tüketimi, gerçekleşen arıza oranı gibi), belediye bunları bütün şehre afişlerle duyururdu "bakın muhalifler çok eleştirdiler ama phileas şu kadar tasarruf ediyor" diye. böyle bir duyuru yapmadıklarına ve iett müdürünü değiştirdiklerine göre içgüdülerim phileas fiyaskosunun tescillendiğini gösteriyor. yazık, giden vatandaşın parası oldu..
|