Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 1
Harun_Gulsun

15 yıl önce - Pzr 26 Ağu 2007, 01:26
Haraççıoğlu (Cizyedarzade) Medresesi


Bursa'nın en eski yerleşim yerlerinden olan Kavaklı Caddesi'nde zaviye veya nakşibendi tekkesi olarak yapılmış,  1852'de medrese haline çevrilmiş ve değerli bir kütüphaneyi barındırımış tarihi bir yapıdır.

 

(+)


Günümüzde restore edimiş ve Osmangazi Belediyesi sosyal tesisi olarak hizmete girmiştir.

 

(+)


Medrese, 110 metrekarelik bina ve 115 metrekarelik bahçeden oluşur.


 

(+)


 

(+)


 

(+)


Bir zamanlar Orhan  Kütüphanesinden sonra Bursa'nın ikinci büyük kütüphanesi olan Haraççıoğlu Medresesi Kütüphanesi, sonradan Orhan Kütüphanesi ile birleştirilimiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında kütüphanede 1566 kitap bulunduğu bilinmektedir. Günümüzde kitapların çoğu İnebey Yazma Eserler Kütüphanesi'nde yer alır.

 

(+)



Yapı, Bursa'daki Hristiyanlar'dan haraç ve cizye vergilerini topladıkları için Haraççıoğlu veya Cizyederzade olarak anılan bir aile tarafından yaptırılmıştır. Haraççıoğlu Ailesi, 16. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Bursa ayanlığını yürütmüş yani halk ile devlet arasında irtibat sağlama işlevini yüklenmişlerdi. O yıllarda ordunun peksimet ihtiyacını karşılayan Bursa'ya peksimet talebi Bursa Ayanı'na iletilirdi. Bursa ayanlığı, Haraççıoğulları'nın görevden ayrılması ile kaldırılmış ve işler kurulan bir heyet tarafından yürütülmeye başlamıştı. Zaviyeyi yaptıran Cizyederzage Hüseyin Ağa ile ilerki yıllarda zaviyede görev yapan diğer şeyhler Kavaklı Caddesi üzerindeki Dar'ul Kura Camii bahçesine gömülmüştür.

 

(+)


 

(+)


 

(+)


Medresenin haziresinde Cizyederzade ailesi bireyleri ile Rumeli Fatihlerinden Hacı İvaz Paşa'nın mezarı bulunur. Hacı İvaz Paşa Yeşil Türbe'nın mimarıdır.

 

(+)


Son olarak Medreseye ulaşım için küçük bir kroki çalışması. Medreseye ulaşım için Saltanat Kapısı yanından Üftade Cami ve Türbesi, Pınarbaşı, Uludağ Milli Parkı tabelsından sola dönüyoruz.

 


 


göKhaN

15 yıl önce - Sal 28 Ağu 2007, 18:31

Geçen gün wowturkey'de gördükten sonra Haraççıoğlu Medresesi'ne gitmek için fırsat kolladım.
Dün akşamüstü gittim ve çok beğendim. Belediyeyi tebrik etmek gerek Bursanın bir değerini daha günışığına çıkarttıkları için..

Medresede çardak altında otururken ilk halini canlandırdım aklımda ve etrafındaki yüksek binaları yok saydım.. Ortaya Bursa Ovasına hakim püfür püfür esen yemyeşil bir manzaraya sahip Osmanlı kütüphanesi çıktı. Gitmeme sebep olduğu için Harun'a çok teşekkürler..

Ayrıca ufak bir not.. Osmanlı Bursa'sında şehre hakim iki aile varmış. Biri Gökçen Ailesi bir diğeri Haraççıoğlu Ailesi.. Hatta Bursa Kent Müzesinde Haraççıoğlu Ailesinden kalma ve Kent Müzesine bağışlanan antika bir kürk varmış..


Harun_Gulsun

15 yıl önce - Pts 03 Eyl 2007, 14:00



(+)




Erol Gündüz
14 yıl önce - Çrş 03 Hzr 2009, 13:24



(+)


(+)


Güven Hoca

8 yıl önce - Pts 17 Ksm 2014, 16:14
15 Kasım 2014 - Cumartesi - Okul Gezisi


Medresenin yanında yer alan Kavaklı Camii

(+)


(+)


(+)




sayfa 1
ANA SAYFA -> BURSA