Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 1

HİÇ ENGİNAR YEDİNİZ Mİ?
EVET 67.6%  67.6%  [46]
HAYIR 32.4%  32.4%  [22]
Toplam Oy : 68

selimer

10 yıl önce - Çrş 15 Ağu 2007, 18:08
Bursa Hasanağa Enginarı


BURSA HASANAĞA BELDESİNDE YETİŞEN ENGİNAR ÜLKEMİZDE ÇOK MEŞHURDUR
NEDEN Mİ ?



1- HASANAĞA ENGİNARI KELLE OLARAK EN BÜYÜKTÜR.
2- HASANAĞA ENGİNARI KILÇIKSIZDIR
3- HASANAĞA ENGİNARI BARAJ GÖLÜ OLMASI NEDENİ İLE KALİTELİ SU İLE SULANIR.
4- HASANAĞA ENGİNARI DİĞERLERİNE GÖRE ÇOK LEZZETLİ VE ETLİDİR.
5- ÜLKEMİZDEKİ ENGİNARIN %50 Sİ HASANAĞADA YETİŞİR.

 

ENGİNARI MUTLAKA YİYİNİZ NEDEN Mİ LÜTFEN OKUYUN.

ENGİNARIN SAĞLIK AÇISINDAN ÖNEMİ

Antik çağlardan beri enginara çok faydalı bir sebze gözü ile bakılmıştır. Antik çağlarda enginar ve enginar yaprakları bir afrodizyak, diüretik, nefes açıcı ve hatta parfüm olarak dahi tüketilmiştir. Enginar yaprakları kanı temizleyici, kolesterol düzenleyici olup, karaciğer ve cilt detoksu için çok faydalıdır.

Günümüzde yapılan çalışmaların sonuçları da bu antik iddiaları doğrulamaktadır. Enginarın yapısında bulunan fitokimyasalların sağlık açısından faydaları ve hastalıkları iyileştirmedeki rollerinin araştırılmasına devam edilmektedir.

Avrupalı bilim adamları 1970’li yıllarda enginarın yapısında bulunan cynarinin kolestrolü düşürücü etkisini keşfettiler. Daha sonraki yıllarda da enginar ve cynarinin kolestrol üzerindeki etkilerinin araştırıldığı bir çok çalışmalar yapılmıştır. En son yapılan çalışmalardan birinde, hastalar üzerinde enginar  yaprağından elde edilen cynarin konsantresi kullanılmış ve testin sonunda teste katılan hastaların toplam kolestrol, LDL kolestrol ve LDL/HDL kolestrol oranlarında %10-15’e varan oranda azalma görülmüştür.

Araştırmacılar enginarın karaciğeri koruyucu ve temizleyici özelliğini 1986 yılında keşfetmişlerdir. 1987 yılında fareler üzerinde yapılan bir çalışmada, cynarin ve cafeic asidin  (her ikisi de enginarın yapısında bulunur) karaciğer hücrelerine zarar veren kimyasal ajanlara karşı koruyucu etkisi olduğunu tesbit etmişlerdir. Yapılan araştırmalar, enginarın yapısında bulunan “cynarin”in karaciğere faydalı olduğunu göstermektedir. Güçlü bir antioksidan olan “silymarin” enginarda bulunan diğer bir bileşiktir. Silymarin zarar görmüş karaciğer dokusunun tekrar yapılandırılması için önemlidir.

Enginarın sindirim sistemi üzerine etkilerini araştıran bir çalışmada, karın ağrısı, mide bulantısı, şişkinlik hissi, iştah kaybı gibi sindirim sistemi problemleri ve irratible (düzensiz) bağırsak sendromu adı verilen hastalık üzerinde çok olumlu etkileri olduğu sonucuna varılmıştır

Enginarın sağlık açısından faydaları şunlardır;
• Kan basıncını düşürür
• Kolestrolü düşürür
• Safra oluşumunu teşvik eder
• Karaciğeri korur ve temizler
• İdrar kesesini destekler
• Sindirimi düzenler
• Serbest radikallere karşı korur
• Detoks özelliği vardır
Bunların dışında;
• Kalbe faydalıdır
• Kanı temizler
• İdara çıkışı arttırır
* Enginar bu özellikleri nedeni ile günümüzde sağlık açısından en faydalı dört sebzeden birisi olarak gösterilmektedir.

Enginarın sağlık açısından bu kadar önemli bir sebze olduğunun anlaşılmasından sonra sebze olarak tüketimi yanında, enginar bitkisinden elde edilen maddeler hap şekline getirilerek Avrupa ve dünyanın bir çok ülkesinde karaciğer, safrakesesi hastalıkları, sindirim hastalıklarına karşı kolestrol düşürücü olarak ve daha bir çok sağlık problemine karşı kullanılmaya başlanmıştır.
         
Enginar 16 adet besin maddesi içerir ve orta boy bir enginarda 25 kalori bulunur.
 
Magnezyum, Krom, Mangan, Potasyum, Fosfor, Demir ve Kalsiyum, enginarda bulunan önemli minerallerdir. Örneğin 25 kalorilik bir enginar, günlük Fosfor ihtiyacının %6’sını, Magnezyum ihtiyacının %10’unu, Mangan ihtiyacının %8’ini, Krom ihtiyacının %10’unu, Potasyum ihtiyacının %5’ini, Demir ihtiyacının%4’ünü, Kalsiyum ihtiyacının %10’unu karşılar. Buna ek olarak enginar iyi bir lif kaynağıdır. Ayrıca orta boy bir enginar günlük lif ihtiyacının %12’sini, C vitamini ihtiyacının %10’unu, folik asit ihtiyacının %10’unu karşılar. Enginar düşük miktarda Sodyum içerir, şişmanlatmaz ve kolesterol içermez. Düşük kalorili ve yüksek lifli diyetlere dahil edilerek kalp hastalıkları, kanser ve doğum anomalileri riskini azaltır.

ENGİNAR BİTKİSİNİN ANATOMİSİ

Enginar çok yıllık bir bitkidir. Toprak üstü organları bir yıllık, toprak altında bulunan kök kısmı ise çok yıllıktır.

KÖK: Kuvvetli bir kök yapısı vardır. Çok yıllık bir bitki olduğundan toprak altında yetiştiği yıl süresince kalınlaşan ve odunlaşan siyah renkli bir rizom oluşturur.


Bu rizom üzerinde yan ve saçak kökler oluşur. Yan ve saçak kökler genelde 50 cm’de yayılmıştır. Rizomlar üzerinde uyur gözler bulunur, bu gözlerden sürgün ve yapraklar oluşur. Enginarda üretim genelde bu dip sürgünleri ile yapılır. Bu şekilde tamamiyle ana bitkinin özelliklerini gösteren bitki elde etmek mümkündür.
 

GÖVDE: Enginar çeşitlere bağlı olarak 50-200 cm kadar boy alabilir. Yaprak koltuklarından 2-5 adet yan dal oluşturur. Ana gövde ve yan dallar bir çiçek tablası ile son bulur. Bir enginar ocağında 10-15 adet ayrı gövde oluşabilir, ancak kalite ve verimin yükseltilebilmesi için bunlardan 2-3 adetinin gelişmesine izin verilir.

YAPRAK: Yapraklar çok değişik yapıdadır. Çeşitlere göre farklılık göstermektedir. Şekilleri uzun ve oval, hafif parçalı ya da çok parçalı yapıda olabilir. Yaprak kenarları bazı çeşitlerde parçalı, girintili çıkıntılı (yerli enginar), bazı çeşitlerde düzgün ve geniş ayalı (sakız enginarı) olabilmektedir. Yaprakların üzeri düz, gri ve yeşil, alt yüzleri ise beyaz ince tüylerle kaplı ve boz renktedir.

Sakız enginarında yapraklar az parçalı yapıdadır


ÇİÇEK: Enginarda sebze olarak kullanılan kısım yani baş, çiçek tablası ve braktelerin bir araya gelmesinden oluşan, olgun olmayan çiçekler topluluğudur. Yenen kısım etli çiçek tablasıdır ve bu tablanın üzerinde tüyler bulunur. Bu çiçek tamamen olgunlaşmadan hasat edilerek tüketilir. Eğer çiçeğin tamamen olgunlaşmasına izin verilirse mavimsi- mor büyük bir çiçek oluşur ve bu çiçek çok güzel görünüşlüdür. Fakat bu olgunluğa ulaştığında başlar yiyecek olarak tüketilemez.
 
Çiçek tablasının etrafı brakte adı verilen yapraklarla çevrilidir. Baş tamamen olgunlaşmadan önce çiçek tablası ile beraber bu brakte yapraklarının bir kısmıda tüketilebilmektedir. Enginar olgunlaştıkça bu brakte yaprakları serleşir ve selülozik bir yapı kazanır.

Özellikle geç ilkbahar ve yaz döneminde elde edilen enginarlarda braktelerde zayıf dikenler bulunabilir. Bu dikenler pek problem yaratmaz, çünkü tüketim sırasında bu brakte yaprakları kesilip atılmaktadır.

TOHUM: Enginar tohumları oldukça iri olup bir gramda 15-25 adet tohum bulunmaktadır. Enginarda tohumun 1000 dane ağırlığı 75 gr kadardır. Renkleri siyah, gri veya alaca çizgili olabilmektedir ve tohumlar çimlenme yeteneklerini 6-10 yıl boyunca muhafaza edebilmektedir.
         Tohumların çimlenme süresi iki haftadır. En elverişli çimlenme sıcaklığı 20-30 derecedir. Tohumlar karanlıkta çimlenirler


En son selimer tarafından Prş 16 Ağu 2007, 10:56 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi


selimer

10 yıl önce - Çrş 15 Ağu 2007, 18:21
ENGİNAR YEMEKLERİ




Favalı Enginar  
Malzemeler
6 adet enginar
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı un
1 adet kuru soğan
4 bardak su
4 adet kesme şeker
1 adet limonun suyu
Tuz

Fava İçin;
1 bardak taze bakla içi
1 adet soğan
1 çay bardağı sıvıyağ
8 adet kesme şeker
Tuz

Yemeğin Tarifi
Tencereye soğanı bütün olarak koyun. Üzerine baklaları, yağı, şekeri ve tuzu ekleyin. Üzerini iki parmak geçecek kadar su ilave edip, iyice pişirin.
Baklaları arada sırada kontrol edin. Azar, azar sıcak su ekleyin. Enginarları yıkayıp, iç kısımlarını kaşık yardımıyla çıkarın. Çiçeklerini iyice ayıklayın. Bıçakla kenarlarının fazlasını alıp, limonlu suyun içinde bekletin.
Zeytinyağı ile unu 2 dakika karıştırın. Su, şeker, limon suyu ve tuzu ekleyin. Enginarları içine atın. Soğanı bütün olarak ilave edin. 60 dakika kısık ateşte pişirin. Enginarın ve baklaların içindeki bütün soğanları çıkarın.
Baklaların suyunu çekmesi için 1 saat bekletin. Püre haline getirerek enginarların üzerine eşit miktarda yerleştirin. Servis yaparken, dereotuyla süsleyin.

 
Enginarlı Börek  
Malzemeler
1 adet hazır yufka
4 adet enginar
Yarım limonun suyu
1 çay kaşığı tuz

Yufka sosu için;
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta

Yemeğin Tarifi
Öncelikle kaynayan tuzlu ve limonlu suyun içerisinde, ayıklayıp, yıkadığımız enginarları 10 kadar haşlayıp, suyunu süzelim.
Öte yandan, küçük bir kasenin içinde sıvıyağ, yoğurt ve yumurtayı iyice çırpalım. Hazır yufkayı tezgaha serelim, üzerine fırça ile hazırladığımız sostan sürelim. Sonra yufkanın dört bir ucunu ortada birleştirerek kare şeklinde bir zarf formuna getirelim. Daha sonra 4 eşit parçaya bölerek 4 adet kare yufka hazırlayalım. Şimdi enginarı, çukur kısmı yukarı gelecek şekilde, bir kare yufkanın üzerine yerleştirip, dört bir ucunu bohça gibi enginarın üzerinde toplayalım. Böylece diğer börekleri de hazırlayıp, yağlanmış fırın tepsisine dizelim. İsterseniz, kalan yufka sosundan ya da ayrıca bir yumurta sarısını çırparak böreklerin üzerine sürebilirsiniz. Daha sonra 175 dereceli fırında 20-25 dakika pişirip, ılık olarak servise sunalım.



 
Sebzeli Enginar  
Malzemeler
8 adet enginar
2 adet patates
2 adet havuç
1 yemek kaşığı un
1 bardak zeytinyağı
10 adet arpacık soğan
8 adet şeker
2 adet limonun suyu
4 bardak su
Dereotu
Tuz

Yemeğin Tarifi
Patatesleri ve havuçları istediğiniz biçimde şekillendirin. Arpacık soğanları soyun.
Limonları sıkıp, yarısından limonlu su yapın. Temizlediğiniz enginarları bu suda bekletin.
Bir tencerede un ile zeytinyağını 2 dakika karıştırın. İçine patatesleri, havucu, arpacık soğanları, şekeri, kalan limon suyunu ve tuzu atın. 4 bardak su ilave edin. Kaynayınca, enginarları limonlu sudan çıkarın. Sapları yukarı gelecek şekilde tencereye yerleştirin. Tencerenin ağzını tabakla kapatın. Kısık ateşte 60 dakika pişirin.
Enginarların soğumasını bekleyin. Servis tabağına sapları alta gelecek şekilde yerleştirin. Kenarlarına ve üstüne sebzelerinden koyun. Dereotuyla süsleyerek, servis yapın.
 


Karidesli Enginar  
Malzemeler
6 adet konserve enginar
18 adet orta boy karides
1 yemek kaşığı margarin
1 diş sarmısak
1 çay kaşığı soya sosu
3 adet marul yaprağı
1 adet yeşil soğan
1 yemek kaşığı kıyılmış dereotu
1 adet limonun suyu
2 yemek kaşığı mayonez
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz


Yemeğin Tarifi
Teflon bir tavanın içinde karidesleri yağda sote edin. Dövülmüş sarımsak, tuz ve hardalla 2 dakika çevirip, soya sosunu dökün. Kenarda bekletin.
Marul yapraklarını ince, ince kıyın. Yeşil soğan ve dereotunu ekleyin. Karidesleri için katın.
Limon suyu, mayonez, zeytinyağı ve tuzu çırpın. Karideslerin içine katın. Sosun karideslere iyice karışmasını sağlayın.
Enginarları limonlu ve zeytinyağlı suda 4 dakika haşlayın. Sapları alta gelecek şekilde servis tabağını yerleştirin.
Hazırladığınız harcı enginarların üzerine yerleştirip, servis yapın.



 
Enginar Salatası-2  
Malzemeler
4 adet enginar
1 adet kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet havuç
4 adet kesme şeker
2 adet yeşil soğan
1 yemek kaşığı mısır
1 adet salatalık turşusu
2 yemek kaşığı dereotu
1 adet limonun suyu
Tuz

Yemeğin Tarifi
Temizlediğiniz enginarları limonlu suda bekletin.
Soğanı zeytinyağında kavurun. Havucu rendeleyin. Enginarları dörde bölün. İkisini de soğanların içine atın. Üzerini kapatacak kadar su koyun. Şekerini ve tuzunu ilave edin. Kısık ateşte pişirin.
Enginar ile havuçları salata tabağına alın. Üzerine doğranmış yeşil soğanları, mısırları, salatalık turşusunu ve dereotunu ekleyin. Karıştırın.
Sosu salatanın üzerine dökerek, servis yapın.

SOSUN TARİFİ
Tenceredeki enginarın suyuna, hardal ve mayonezi karıştırarak sosu hazırlayın.

Enginar Kalpli Makarna  
Malzemeler
1 paket fiyonk makarna
1 kutu enginar kalbi
3 adet dolmalık kırmızı biber
1 yemek kaşığı tereyağ
3 yemek kaşığı hazır çiğ krema (marketlerde satılır)
1 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri
Maydanoz

Yemeğin Tarifi
Kaynayan tuzlu suya makarnaları ekleyip, 8-10 dakika haşlayıp süzün.
Enginar kalplerini enlemesine 3'e bölün. Kırmızı biberi közleyin.
Tavaya tereyağ koyun, enginar ve biberi soteleyin. Kremayı, parmesan peynirini ve tuzu ilave edin.
Sosu makarnaya karıştırıp 5 dakika süreyle pişirin. Maydanozla süsleyip servis yapabilirsiniz.













Çiçek Enginar Salatası  
Malzemeler
4 adet çiçek enginar
5 adet çeri domates
Marul
Dereotu

Yemeğin Tarifi
Marulları ve domatesleri yıkayın.
Enginarları tabağa dizin. Kenarlarını domates ve marul yapraklarıyla süsleyin. Hazırladığınız sosu salatanın üzerine dökün.

SOSUN TARİFİ
Zeytinyağı, limon suyu ve tuzu karıştırarak sosu hazırlayın.


Enginarlı Göbek Salata  
Malzemeler
1 adet göbek salata
2 yemek kaşığı kıyılmış dereotu
6 adet mısır
1 adet beyaz turp
2 adet haşlanmış enginar

Yemeğin Tarifi
Göbek salatayı yıkayın, süzüp doğrayın. Enginarların birini rendeleyin, diğerini küp şeklinde doğrayın. Beyaz turbu soyup halka şeklinde doğrayın. Salata kasesine göbek salatayı, enginarları, turp, mısır ve dereotunu koyup karıştırın.
Hazırladığınız sosu salatanın üzerine dökün.

SOSUN TARİFİ
Zeytinyağ, limon suyu, sirke ve tuzu iyice çırpın











Rokalı Enginar Salatası  
Malzemeler
2 adet enginar
1 demet roka
6 adet mantar
15 adet badem
1 yemek kaşığı kıyılmış dereotu
3 adet taze soğan
2 limonun suyu
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı hardal
1 yemek kaşığı mayonez
2 yemek kaşığı parmesan peyniri
Tuz

Yemeğin Tarifi
Enginarların üzerine 1 limonu sıkıp 1 bardak su ilave edin. Enginarları 5 dakika haşlayıp rendeleyin.
Rokaları yıkayıp ince ince doğrayın. Mantarları ve kabukları soyulmuş bademleri ince kıyıp rokaya karıştırın.
Limon suyu, zeytinyağı, hardal ve mayonezi çırpın. İçine rendelenmiş enginar, dereotu ve ince doğranmış soğanları karıştırın. Rokaların üzerine koyun. Parmesan peyniriyle süsleyin.

Yaşmaklı Enginar Dolması  
Malzemeler
200 gr. kıyma
6 adet enginar
2 yemek kaşığı pirinç
1 adet kuru soğan
10 adet arpacık soğan
2 adet havuç
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Karabiber
Tuz

Süslemek için:
Yarım demet dereotu
Yarım limon

Yemeğin Tarifi
Enginarın kararmaması için limonla ovalayıp tepsiye sıralayın.
Kıyma, tavla zarı formunda doğranmış kuru soğan, pirinç, karabiber ve tuzu karıştırıp yoğurun. Hazırladığınız harcı enginar çanaklarının içine doldurun. Yağlı kağıtla enginarı sarın.
Fırına dayanıklı tepsiye arpacık soğan, doğranmış havuçu sıralayın. Enginarı da üstüne koyup, 3 burdak su ekleyin. 180 derecelik fırında 5 dakika pişirin. Dereotuyla süsleyip servis yapın.










Enginarlı Bezelye Salatası  
Malzemeler
3 adet haşlanmış enginar
1 kilo bezelye
1 demet dereotu
2 adet kesme şeker
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet kuru soğan
1 adet limonun suyu
2 çay kaşığı tuz

Yemeğin Tarifi
Tencereye zar şeklinde doğranmış soğan ve zeytinyağ koyun. Soğan pembeleşene kadar kavurun. Bezelye, 4 bardak su, kesme şeker, dereotu ve tuz koyun. 45 dakika bezelyeyi pişirip soğutun. Doğranmış enginarı ekleyip karıştırın. Üstüne limon suyu döküp servis yapın.


Zeytinyağlı Enginar Dolması  
Malzemeler
8 adet enginar
1 su bardağı pirinç
3 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı kuş üzümü
Yarım demet dereotu
3 adet kesme şeker
2 çay bardağı zeytinyağı
1 adet limonun suyu
2 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz

Yemeğin Tarifi
Pirinci ılık suda bekletin.
Kuş üzümünü ılık suda bekletin.
Enginarı limonlu suda 10 dakika haşlayıp, suyun içinde bekletin.
Tavla zarı formunda doğranmış soğanı 1 çay bardağı zeytinyağında pembeleştirin. Pirinci ekleyip, 2-3 dakika kavurun. Kuş üzümü, tuz, şeker, karabiber, yenibahar, limon suyu, kıyılmış dereotu ve 2 bardak su ekleyin. Kısık ateşte dolma içini pişirin.
Enginarın çanak kısmına dolma içinden koyup, ikinci enginarı üstüne kapatın. Fırın tepsisine sıralayıp, 1 bardak su ve 1 çay bardağı zeytinyağı koyun. 180 derecelik fırında 20 dakika pişirin. Soğuduktan sonra biberiyeyle süsleyip servis yapabilirsiniz.













Enginarlı Piliç (3 kişilik)  
Malzemeler
Bir küçük Piliç
İnce bir adet havuç
1 adet küçük boy soğan
3 adet konseerve enginar
1 adet patates
2 su bardağı su
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı un
1 çay kaşığı muskat
Tuz, karabiber
1 küçük kutu krema
1 adet yumurtanın şansı
6 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
İnce kıyılmış maydanoz


Yemeğin Tarifi
Kaynayan 2 su bardağı suya 1 küçük tabak pilici, ufak doğranmış havucu ve çok küçük kesilmiş soğan ekleyin. 15 dakika kaynatın.
Yine ufak doğranmış patatesi ve dörde bölünmüş enginarları ekleyin. 5 dakika daha haşlayın. Yemeğin suyundan yarım su bardağı kadarını bir kenara ayırın.
Zeytinyağını bir tavada kızdırın. Unu ekleyin. Sararana dek kavurun. Ayırdığınız yarım su bardağı suyu ekleyin. Muskat, karabiber ve yeterince tuzu ilave edin. Karıştırarak, 3 dakika pişirin.
Ayrı bir kapta yumurta sarısı ve kremayı çırpın. Sıcak unlu sosu hızlı karıştırarak, kremalı karışımı ekleyin. Tavayı ateşin üzerinden alın. Pilici fırın tepsisine dizin. Sebzeleri üzerine koyun. Kremalı karışımı sebzelerin üzerine dökün. Rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Peynir eriyene dek sıcak fırında bekletin.
Fırından çıkardıktan sonra üzerine ince kıyılmış maydanoz serperek, servis yapın.

Enginar Ograten (6 Kişilik)  
Malzemeler
4 adet enginar
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet orta boy soğan
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı un
200 gr. mantar
1,5 çay bardağı sıcak süt
1 çay bardağı çiğ krema
Tuz, karabiber
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri


Yemeğin Tarifi
Yıkanmış ayıklanmış enginarları tuzlu limonlu suda yumuşayana kadar haşlayın.
Enginarların suyunu süzüp ısıya dayanıklı yağlanmış bir cam kaba dizin.
Bir tencerede zeytinyağını hafif kızdırın. Küp şeklinde doğranmış soğan ve sarımsağı yağda pembeleştirin. Unu ilave edin. Devamlı karıştırarak sıcak sütü ekleyin. 5 dakika karıştırarak pişirin.
Hazırladığınız sosa, ince kesilmiş mantar, çiğ krema, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Karışımı tepsiye dizdiğiniz enginarların içlerine doldurun. Üzerlerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin.
200 derece ısıtılmış fırında peynir eriyip, üzeri kızarana kadar 25 - 30 dakika tutun. Mantarlı enginar ograteni sıcak olarak servis yapın.


Enginar Köftesi (6 kişilik)  
Malzemeler
6 adet enginar
3 adet yumurta
50 gr. kaşar peyniri
1 demet maydanoz
1 su bardağı un
1 su bardağı galeta unu
1 adet limon
1 adet yumurta, rendelenmiş
1 su bardağı zeytinyağı
Beşamel sos için:
2.5 su bardağı süt
2 çorba kaşığı tereyağı
1.5 çay bardağı un
Karabiber, tuz, yenibahar


Yemeğin Tarifi
Enginarları soyup limonlu suda bekletin. 4 su bardağı su ve 1 çorba kaşığı tuzu kaynatın. Enginarları kaynar suda yumuşayana kadar haşlayın, süzün. Ezip, püre haline getirin.
Beşamel sos için tereyağını eritin. Unu ekleyip 3 dakika kavurun. Sütü ekleyip karıştırın. Beşamel sosa, enginar püresi, kaşar peyniri, tuz, karabiberi ve maydanozu ekleyip karıştırın.
Karışımı yağlanmış tepsiye 1 cm kalınlığında yayıp soğumaya bırakın. İstediğiniz şekilde köfteler hazırlayın.
Kalan yumurtaları hafifçe çırpın. Enginar köftelerini sırasıyla una, yumurtaya ve galeta ununa bulayıp, zeytinyağında kızartıp, servis yapın.




Peynirli Enginar (4 Kişilik)  
Malzemeler
4 Enginar
1 Limon
1 Su Bardağı Lor Peyniri
Yarım Demet Dereotu
1 Çay Kaşığı Kırmızıbiber
1 Çay Kaşığı Tuz


Yemeğin Tarifi
Enginarları soyup temizleyin.Limon suyu,tuz ve az miktar suyla pişirin.
Enginarlar yumuşayınca lor peyniri,kıyılmış dereotu ve kırmızıbiber ilave edin.Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 10 dk daha pişirin.










Enginar Salatası (6 kişilik)  
Malzemeler
6 adet enginar
4 adet orta boy domates
2 kutu enginar kalbi konservesi
3 - 4 adet taze soğan
1/2 demet dereotu
Sosu için:
Tuz, karabiber
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 çorba kaşığı sirke
1 kahve fincanı zeytinyağı


Yemeğin Tarifi
Enginarları, ayıklayıp yıkadıktan sonra tuzlu, limonlu kaynar suda haşlayıp, suyunu süzün.
Domatesleri kabuğunu soyup, çekirdeklerini çıkardıktan sonra halka şeklinde dilimleyin. Taze soğan ve dereotunu ince kıyın.
Haşlanmış enginarları servis tabağına yerleştirin. Üzerine domates dilimlerini, taze soğan ve dereotunu koyun.
Enginar kalplerini servis tabağının kenarına dizin.
Sosu için sirke, zeytinyağı, tuz, karabiber ve şekeri karıştırın. Hazırladığını; sosu enginarlı domates salatasının üzerine döküp, servis yapın.


Enginarlı Piliç (2) (1 Kişilik)  
Malzemeler
1 çorba kaşığı tereyağı
1 adet küp doğranmış tavuk göğsü
1 adet sivribiber
1 adet domates
1 adet haşlanmış enginar
Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri


Yemeğin Tarifi
Tereyağını tavada eritin. Piliç etini tereyağında arasıra çevirerek sote edin. Biber ve soğanı yemeklik doğrayıp, tavaya ekleyin. Domatesi küp biçiminde doğrayın. Hepsini birlikte birkaç dakika daha kavurun.
Haşlanmış enginarı servis tabağına alın. Üzerine eti yerleştirin. Rendelenmiş kaşar peynirini serpip fırın ızgarasında eritin. Soğutmadan hemen servis yapın.














Etli Baklalı Enginar (6 Kişilik)  
Malzemeler
1/2 kg. taze iç bakla
4 adet enginar
400 gr. parça kuzu eti
1/2 limonun suyu
1 çorba kaşığı un
1 adet orta boy soğan
6-7 adet taze soğan
1/2 demet dereotu
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, Karabiber
Şeker


Yemeğin Tarifi
Baklayı yıkadıktan sonra, kararmaması için limon ve un karıştırılmış suyun içinde bekletin.
Zeytinyağını hafifçe kızdırdıktan sonra küp şeklinde doğranmış soğanı ilave edip, pembeleştirin. Yıkanmış kuzu etini ve 1/2 çay bardağı sıcak suyu ekleyin. Et suyunu çekip yumuşayana kadar pişirin.Baklayı, küçük doğranmış taze soğan, kıyılmış dereotu, tuz, karabiber ve şekeri ekleyip karıştırın.
Çanak şeklindeki enginarları tencereye dizin. Üzerlerine etli baklayı koyun. 1,5 su bardağı sıcak su ekleyip tencerenin üzerini alüminyum folyo ile kaplayın, kapağını kapatın.
Etli baklalı enginarı önce harlı, sonra kısık ateşte 20-25 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

Enginarlı Yuva Kebabı (4 Kişilik)  
Malzemeler
4 Enginar
1 Limon
1 Soğan
1 Domates
1 Çorba Kaşığı Margarin
3 Çorba Kaşığı Kıyma
1 Sivri Biber
1 Havuç
10 Arpacık Soğan
1 Su Bardağı Et Suyu
1/2 Çay Kaşığı Köri
1 Su Bardağı Bezelye
4 Dal Dereotu
Tuz, Karabiber


Yemeğin Tarifi
Enginarları temizleyip,limonla ovun.Limonlu suda haşlayarak fırın kabına alın.Kıyılmış soğanı yağda pembeleşinceye kadar kavurun.Kıymayı ilave ederek suyunu çekene dek kavurmaya devam edin.
Kavrulmış kıymayı enginarların ortasına doldurarak bir fırın kabına alın.Üzerlerine domates ve biber dilimleri yerleştirin.Kabuklarını temizlediğiniz arpacık soğanlarını,küp şeklinde kesilmiş havuç ve bezelyeleri tepsiye yerleştirin.Tuz,karabiber ve köri serpin.
Bir bardak et suyu dökerek fırında 15 dk pişirin.Üzerini dereotu ile süsleyip sıcak olarak servis yapın.

Enginar Göbeğinde Kuşkonmazlı Piliç Yahnisi (6 Kişilik)  
Malzemeler
1 kg kuşkonmaz
600 gram beyaz piliç eti
1 adet büyük domates
1 adet soğan
6 adet sivri biber
1 tatlı kaşığı salça
6 adet enginar
4 çorba kaşığı tereyağı


Yemeğin Tarifi
Domates, soğan ve sivri biberi piyazlık doğrayın. Bir tavaya iki çorba kaşığı tereyağı koyup, soğanı pembeleşinceye kadar kavurun.
Piliç etini keskin bir bıçakla kuşbaşı şeklinde doğrayın. Kavrulmuş soğana ilave edin. 3 dakika sonra biberleri koyun. 5 dakika daha kavurup salçayı, domatesleri, sonra da suyu, baharatları ve küçük küçük doğradığınız 4-5 adet kuşkonmazı içine atıp 10 dakika kaynatıp ocaktan alın.
Haşlanmış enginarları fırın tepsisine koyup oyuk kısımlarına piliç yahnisinden doldurun. Orta ısıdaki fırında onbeş dakika daha pişirin. Bu arada kalan kuşkonmazları soyun, parmak büyüklüğünde kesin.
Kalan iki çorba kaşığı tereyağında pişirin. Enginarların yanında servis yapın.

Enginar Göbeğinde Deniz Mahsülleri Karnavalı (4 Kişilik)  
Malzemeler
4 İri Enginar
2 Limon
1 Soğan
1 Çay Kaşığı Hardal
200 gr Krema
4 Lahana Yaprağı
2 Defne Yaprağı
150 gr Somon Balığı Filetosu
100 gr Dil Balığı Filetosu
100 gr Levrek Filetosu
100 gr Kabuksuz Midye
100 gr Kalamar
50 gr Siyah Havyar
4 Çorba Kaşığı Tereyağı
1 Su Bardağı Kaşar Rendesi
1 Tutam Maydanoz
Tuz,Karabiber


Yemeğin Tarifi
Temizlenmiş ve kılçıkları alınmış dil ve levreği kuşbaşı doğrayın. Kalamarları dilimleyin. Midyeleri yıkayıp temizleyerek, kalamar ile birlikte limonlu suda haşlayın. Haşlanan balıkları iyice süzün.
Soğanı çok ince kıyarak tereyağında pembeleştirin. Midye ve kalamarı ilave ederek 3 dakika kadar soteleyin. Doğranmış olan dil ve levreği ekleyin ve parçalanmamalarına özen göstererek 5 dakika kadar karıştırarak pişirin.Tuzunu ve karabiberini ekleyerek tatlandırdıktan sonra ocaktan alın.
Enginarları limonlu suda haşlayın. tepsiye alın. Üzerine sotelenmiş balıkları dağıtın.haşlanmış lahanalarla sarın. Üzerine kaşar peyniri serperek 200 derece fırında 8- 10 dakika pişirin.
Somon balıklarını kağıt şeklinde dilimlere bölüp servis tabaklarının orta kısımlarına dizin. Üzerine limon suyu, tereyağı ve baharat sürüp 200 derece fırında 4 dakika pişirin.
Lahanaya sarılı enginarları tabaklara yerleştirin, üzerine havyarlı sosu dökün ve servis yapın.
HAVYARLI SOSUN HAZIRLANIŞI Bir tavaya bir limonun suyunu, defne yapraklarını, hardalı ve kremayı koyup sürekli karıştırarak bir taşım kaynatın. Tuzunu ve beyazbiberi ekleyerek ocaktan alın. Bir tutam kıyılmış maydanoz eşliğinde enginarların üzerine boşaltın.


selimer

10 yıl önce - Prş 16 Ağu 2007, 11:06
HASANAĞA BELEDİYESİ ENGİNAR FESTİVALİ



Hasanağadaki enginar tarlasından bir görünüm

 
Enginar festivalinin yapıldığı spor kompleksi

 
festival alanından bir görünüm

 
en iyi enginar yemeği yarışması ödül töreni


 
en iyi enginar yetiştiricisi ödül töreni

• 13 Mayıs Pazar günü Hasanağa Belediyesi Başkanlığı Tarafından düzenlenen 1. Enginar Festivalimiz muhteşem bir tempo ile başladı.
• İlk olmasına rağmen aynı tempo ile devam eden festivalimiz bir solukta bitiverdi. 1. Enginar Festivalimize iştirak eden bütün belde halkı yaklaşık 7 saat süre ile festival ruhunu doyasıya yaşadı.
• Uzun soluklu bir çalışma ve ciddi bir organizasyonun eseri olan 1. Enginar Festivalimiz sayesinde, beldemizde yetiştirilen ve ülkemizin en kaliteli enginarı olma unvanı ile bilinen Hasanağa Enginarları gururla sergilenmiştir. En iyi enginar yetiştiricileri birbirleri ile yarışmış, nihai olarak yine Hasanağa Enginarı yetiştiricileri kendi başarılarını egale etmişlerdir.
• Enginar Festivali Belde sakinleri ve gelen misafirlerimize unutulmaz dakikalar yaşattı
• Çok renkli ve dolu dolu geçen Festival programı Nilüfer kılıç kalkan ekibinin gösterisi ile başladı. Kafkas halk oyunları, yöresel kıyafetleri ile Nilüfer  Halk oyunları ekibi,Hasanağa ve Toki ilköğretim okulu öğrencilerinin halk oyunu ekipleri, Yerel gündem 21 müzik ekibi gösterileri ile devam edip Mehteran takımının gösterisi tribünde izleyicilerdeki  coşku doruk noktalara ulaştı.Havai fişek gösterileri bütün izleyenleri büyüledi.


• Hasanağa Belediyesi olarak hedefimiz beldemizde yaşayan insanların sosyal ve kültürel faaliyetlerden faydalanabilmesi bizler için büyük önem arz etmektedir.
Hayat şartları insanları genelde “işten eve,evden işe” bir hayat tarzına zorlamaktadır. Vatandaşlarımızı Monotonlaşan bu hayattan  bir nebze olsun koparıp aynı beldede oturduğu diğer komşuları ile güzel vakit geçirebilmeleri için bu güne kadar Belediyemiz tarafından çeşitli etkinlikler düzenlenmiştir.
İlk önce Belde merkezi ile yeni kurulan kızılcıklı mahallemizdeki vatandaşlarımızın tanışıp, kaynaşmalarını sağlamak amacı ile ücretsiz olarak  Çanakkale gezisi düzenlenmiştir. Geziye tahmin edilenden fazla başvuru yapılmış olmuş olup üç ayda 1000 kişi Çanakkale’ye götürülmüştür. Talebin fazla olması Bu tür etkinliklerin önemini net olarak  ortaya koymuştur.
Çanakkale gezisinde geçmişini,tarihini ve büyük mücadeleyi yaşarcasına öğrenen hasanağa‘lılar geleceklerine daha iyi yön vereceklerdir.
Geleneksel olarak düzenlenen Hasanağa Futbol turnuvası Kızılcıklı mahallemizden yeni arkadaşlarımızın katılımı ile güçlü bir kadro çıkarılmıştır. Takımımız zor geçen turnuva sürecinde  yarı finale çıktıktan sonra elenmiştir.
Beldemizde Ülke çapında Lezzeti ve Kalitesi ile ün yapmış Enginar yetişmektedir. Hasanağa Enginarının tanıtımını daha büyük kitlelere duyurabilmek, üreticiyi en iyi kalite için teşvik edip  onurlandırabilmek için Enginar festivali düzenlenmiştir.
5000’den fazla kişinin katılımı ile düzenlenen Enginar festivali Düzenlenen yarışmalar, Folklor ve kılıç kalkan ekibi, mehteran  ve Muazez EROSOY konseri ile çok renkli geçmiştir. Ekip çalışması ile İlkinin düzenlenmesine rağmen  başarılı geçen festival belde sakinlerine kaynaşması ve beldelerini tanımaları için büyük fırsat olmuştur.
 
• Besteleri , Yorumu  ve güzel sesi ile Tüm halkımızın beğenisini kazanan ender sanatçılardan olan nostalji müziğinin kraliçesi Muazzez ERSOY  söylediği birbirinden güzel şarkılarla Belde halkımızda uzun yıllar unutulmayacak izler bıraktı. Muazzez ERSOY Hasanağa’lıların sevgisini kazanarak günümüze renk kattı.




selimer

9 yıl önce - Cum 28 Mar 2008, 19:02
enginar


www.enginarim.reklam_link adresinden enginarla ilgili tüm merak ettiğiniz soruların yanıtını bulabilirsiniz.

Metin Taşkın Aşkın
9 yıl önce - Cum 28 Mar 2008, 19:24

Alıntı:
Enginar bu özellikleri nedeni ile günümüzde sağlık açısından en faydalı dört sebzeden birisi olarak gösterilmektedir.

En faydalı dört sebzeden diğer üçü hangisi.
Yerli enginar en önce nerde ve hangi ayda çıkıyor.
Ege enginarı ile Hasanağa enginarı arasında kalite farkı varmı.
Yerli enginarın en uygun yenme zamanı ne zaman
Kılçıklı enginar her zaman olabilirmi, yoksa enginar mevsiminin sonunda mı olur.
Kılçıklı enginar dış görünüşünden anlaşılabilir mi.


selimer

9 yıl önce - Cmt 05 Nis 2008, 22:48
Enginar sezonu başladı, mutlaka ama mutlaka sağlığınız için enginarı yiyiniz.


ENGİNARIN BESİN DEĞERLERİ
• Servis Miktarı 56 g
• Kalori: 25
• Total Yağ: 0
• Sature Yağ: 0
• Kolesterol: 0 mg
• Sodium: 70 mg (3 %)
• Total Karbonhidrat: 6 g (2%)
• Besinsel lif: 3 g (3%)
• Şeker: 1 g
• Protein: 2 g
• Vitamin A: 2 % Vitamin C: 10 %
• Kalsiyum: 2 % Demir: 2 %
www.enginarim.reklam_link



selimer

9 yıl önce - Cmt 05 Nis 2008, 22:49

www.enginarim.reklam_link
Sultanların Sebzesi ENGİNAR…

Sebzelerin sultanı diyenler de var, sultanların sebzesi de... En kısa deyimle 'mucizevi’, her derde deva, yararları saymakla bitmeyecek, kendisine Akdeniz mutfağının başköşelerinde yer ayrılmış bir sebze.

Görünümüne, karakterine ve sofralardaki yerine bakıldığında, belki biraz 'nazlı’ olduğu düşünülebilir. Ama kesinlikle değil... Tam tersine, deyim yerindeyse 40 ayrı çeşit yemeğin ana malzemesi olabilen, çok değişik biçimlerde yenilebilen, kendisini asla bir iki yemek türüyle sınırlamayıp tutuculuk ve oyunbozanlık yapmayan, çiğ, pişmiş ya da közlenmiş halde, limon ya da sarımsakla, küp doğranmış patates ya da bezelyeyle, pilavla ya da tek başına, yani her durumda ayrı damak tatları- na seslenen, bir lezzet ve sağlık küpü...

Evet, ilkbaharın gelişiyle ülkemizde özellikle Ege ve Marmara bahçelerinden pazar ve marketlere, oralardan da mutfaklarımıza taşınan, çok özel ve önemli bir sebzeden, enginardan söz ediyoruz.

Hiçbir bitki onunla yarışamıyor

Anayurdu Akdeniz ülkeleri olan enginar, toprağı zengin, iklimi yumuşak ve nemli olan pek çok ülkede yetiştiriliyor. Yağlı bitkiler hariç hiçbir sebze veya meyva, mineral bolluğu bakımından enginarla yarış edemez. Bol miktarda potasyum, kalsiyum ve manganezin dışında A, B1 ve C vitaminleri içeren enginarın en büyük özelliği, karaciğeri temizlemesi, safranın akışını kolaylaştırması, üre ve kolestrolü düşürmesi. Bir hafta boyunca 8-10 enginar yemenin, karaciğerde bir yıllık temizlik yapacağı belirtiliyor. Romatizmal hastalıklardan şikayetçi olanlara önerilen enginar, unlu yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırdığı gibi, idrar söktürücü özelliğe de sahip. Diyet yapanlar için gözardı edilemeyecek olan enginarın 100 gramı sadece 53 kalori içeriyor. Yağlı bitkiler hariç hiçbir sebze veya meyve, mineral bolluğu bakımından enginarla yarışamıyor. Enginarla yapılan bazı yemekler, biraz zahmet gerektirebilir ama unutmayın, enginar yorgunluğa birebirdir!

Suyunu da kullanın

Enginarı kaynatırsanız, suyunu kesinlikle atmayın. İçinde değerli minerallerin bulunduğu bu suyu çorba yapımında kullanabilirsiniz. Ayrıca enginarı kaynattığınız suyu ılıttıktan sonra içerseniz, prostatla ilgili şikayetlerinizin zamanla yok olduğunu fark edeceksiniz.


Enginar, eski Yunan ve Roma Dönemi'nden beri bilinen ve bu dönemlerde kral sofralarının en geçerli yemeği olarak tüketilen bir sebzedir.

16. yüzyılda yaşayan ve o çağın en ünlü hekimlerinden olan Castro yüksek ateşte haşlanmış enginarın suyunu birçok hastalığın tedavisinde kullanırdı.

Karaciğerin en büyük dostu olarak bilinen enginarı mevsiminde bolca tüketmekte fayda vardır.
Mevsiminde en az 60 adet yenen enginarın vücudu tüm hastalıklardan koruduğuna inanılır.


selimer

9 yıl önce - Cmt 05 Nis 2008, 22:55

Enginar pişirirken dikkat etmeniz gereken noktalar:

Enginarları saklarken kararmalarını önlemek için limon suyu ilave edilmiş su dolu bir kapta bekletin. Pişirme sırasında enginarın içine katacağınız bir dilim limon, kararmayı önler.

Eğer enginarı kendiniz soyacaksanız sapını pişirmeden az önce kesin. Çünkü sapları kesilen enginarlar uzun süre tazeliğini ve beyazlığını koruyamaz.

Enginar saplarını bıçakla keserseniz dibindeki lifleri temizleyemezsiniz. Bu yüzden sapını bıçakla kesmek yerine kırın. Daha sonra bir bıçak yardımı ile lifleri temizleyin.

Enginarın pişip pişmediğini anlamak için, bir çatal ya da bıçağın sivri ucunu tam ortasına bastırın, eğer bıçak kolayca batıyorsa enginar pişmiş demektir.


selimer

9 yıl önce - Cmt 05 Nis 2008, 22:59

Enginar nasıl soyulur. ?

Sebzeleri usulüne göre temizlemenin püf noktalarını bilmekte yarar var. Şunu aklınızdan çıkarmayın ki, bir yemeğin lezzetli olmasındaki ilk ve en önemli aşama kullanılacak sebzenin doğru şekilde temizlenmesi veya hazırlanmasıdır. Bu ay, mevsimi başlayan ve nasıl temizleneceği pek bilinmeyen, leziz tadıyla sevilen enginarın nasıl soyulduğunu öğrenelim



Enginarı kesme tahtası üzerine alıp sapını 1-2 cm kalacak şekilde kesin.



Alt taraftan başlayarak kalın dış yapraklarını elinizle tek tek koparın.


Keskin bir bıçak yardımıyla sapının dış taraflarını bir kat halinde kesip alın.



Alt kısmından 1-2 parmak kalacak şekilde, enginarı döndürerek yapraklı bölümünü 1 cm derinlikte ve bıçakla düzgünce kesin.


Kalan dış yaprakları ve sert kısımlarını elinizle alın.


Enginarın iç kısmında kalan yapraklı bölümünü göbekten ayırın.



Enginarın göbeğindeki uzun tüylü kısımlarını bıçakla temizleyin.



Kalan ince tüylerini de bıçakla kazıyarak temizleyin.




Temizlediğiniz enginar göbeğinin iç tarafını yarım limonla ovun.


Hazırladığınız enginarları kararmaması için bir limon suyu ilave edilmiş suda bekletin.




selimer

9 yıl önce - Sal 08 Nis 2008, 13:57



(+)


Enginar yemeği yapımı esnasında çekilmiş bir fotoğraf ilgili başka konu bulamadığımdan paylaşmak için buraya koydum...




(+)




En son selimer tarafından Sal 08 Nis 2008, 16:31 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi


sayfa 1
cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
ANA SAYFA -> BURSA - Haberler ve Sohbet