Ana Sayfa 915 bin Türkiye Fotoğrafı
Zeytin Ağacı
12345678910   sonraki »
Ana Sayfa -> HABERLER ve SOHBET
cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
kadirbaba
7 yıl önce - Cum 22 Hzr 2007, 04:49
Zeytin Ağacı


ZEYTİN



Eski Mısır'a zeytini ve nasıl işleneceğini öğreten tanrıça İsis'tir. III: Ramses Güneş Tanrısı Ra'nın şehri Heliopolis'i (İunu) zeytin ağaçlarıyla süsler. Mısırda dini ayinlerde arınma aracı olarak zeytinyağı kullanılır.



Yunan mitojisine göre Deniz Tanrısı Poseidon ile Bilgelik Tanrıçası Athena arasında bir şehir üstüne anlaşmazlık yaşanır. Baş tanrı Zeus da bu anlaşmazlığı gidermek için ikisi arasında bir yarışma düzenler. İnsanlar hangisinin verdiği hediyeyi seçerse buraya onun ismi verilecektir. Poseidon üç dişli çatalını kayaya vurur ve denizlerden 4 muhteşem at çıkarır. Bu atlarla dünyanın her yerine gider, ordular kurar, fetihler yaparsınız der. Athena ise mızrağını yere saplar ve zeytin ağacını çıkarır.  Bu ağaç yüzyıllarca yaşar, meyvesini yeşilken de siyahken de yersiniz. Meyvesinden yağ yapar, yağından ateş yakarsınız der. İnsanlar Athena'nın hediyesini seçer. Şehire de onun ismi verilir.

Homeros zeytinyağına sıvı altın yakıştırması yapar. Solon'un kanunları zeytin ağacını kesenleri cezalandırır.



Eski Ahit'e göre tufan durulduktan sonra Nuh gemisinin penceresinden beyaz bir güvercin salar. Güvercin gagasında zeytin dalıyla döner.

İsa'nın göğe yükseldiğine inanılan Kudüs'teki Zeytin Dağı'ndaki bahçede o zamandan kalma zeytin ağaçları bugün hala yaşamaktadır.



Adem 900 küsür yaşlarındayken öleceğini hissettiğinde oğlu Şit'i tüm insanların bağışlanmasını dilemek üzere cennete gönderir. Cennet bahçelerinin bekçiliğini yapan melek, Bilgi Ağacı'ndan üç tohum koparıp Şit'e verir. Babası öldüğünde bu tohumları ağzına koyarak defnetmesini söyler. Adem ölüp Tabor Dağı'na gömüldüğünde orada üç ağaç yeşerir; selvi, sedir ve zeytin. Üçünden ilk yeşereni zeytindir.

Kuran ise zeytinin (incirle birlikte) insanlığa bir hediye olarak Sina Dağı'na cennetten indirildiğini yazar. İslam'ın kutsal kitabı çok defa zeytin ağacı üstüne yemin eder. Kuran'a göre zeytin mübarektir ve ne doğuya ne de batıya aittir. Zeytinyağı ateşe dokunmasa bile ışık çıkaracak gibi berraktır der.



Zeytin ağacı Akdeniz kökenli bir bitkidir. MÖ 8. binyılda insanlar tarafından zeytin meyveleri toplanmıştır. Yöntemli bir biçimde zeytin yetiştirildiğine dair ilk bulgular Girit adasında MÖ 1500'lere dayanıyor. İlk zeytinyağı üretimi bulguları ise MÖ 3000'lerin Filistin'i.

Bolluğun, adaletin, sağlığın, barışın, zaferin, gururun, bilgeliğin, aklın, ölümsüzlüğün, arınmanın ve yeniden doğuşun simgesidir. Tüm kutsal kitaplarda, binlerce yıllık öykülerde, masallarda hep onun adı geçer.



Zeytin ağacı çok yavaş büyür. Tıpkı bir insan gibi... 8 yaşındayken ben doğduğumda dikilen zeytin fidanının boyumdan kısa olduğunu görünce çok şaşırmıştım. 12 yaşındayken ise ancak 2 metre boyundaydı. Hâlâ küçük bir zeytin ağacı.



Zeytin ağacı binlerce yıl yaşayabilir. Gövdesi son derece dayanıklıdır. Çürüyüp ölse bile dibinden sürgün vererek yeniden dirilir. Bu yüzden zeytin ağacı ölümsüzdür, hayat ağacıdır. Bu açıdan her gün gördüğünüz bir zeytin ağacı insanlık kadar eski olabilir.



Yaşı birkaç yüze ulaşınca muhteşem bir görüntüye kavuşur. Geçen yıllar gövdesini bir kilim gibi örer. Geçen zaman ağacın kabuğunu öylesine işler ki, bu görüntü insanda hayranlık uyandırır. Zamanın izlerini yüzünde taşıyan bir ihtiyar gibi bilgedir sanki... Zeytin ağacı adeta konuşur.



Koyu yeşil yapraklarının üstünde parlak yaldızlar vardır. Zeytin ağacına gümüşî rengini veren budur. Rüzgarla birlikte yapraklardaki parlaklık da dalgalanır. Büyüleyici bir ışık oyudur. Küçük yaprakları rüzgar vurdukça birbirine çarparak tatlı bir nağme çalar. Yaprakları çok sık, dalları çok geniştir. Bu yüzden gölgesi her zaman serin olur.



Zeytin sıcağı ve çorak toprakları sever. Baharda küçük sarı-beyaz çiçekler açar. Yaza doğru beliren meyveleri yeşil üstüne beyaz küçük beneklidir. Bu meyveler sonbaharda yavaş yavaş mora kışa doğru da siyaha döner. Öylesine çok meyve verir ki bazen dalları taşıyamayarak kırılır. Fakir toprakların zengin ağacıdır.

Not: Bu mesaj kişisel sayfamdakinden kopyadır. Denetçiler dilerse diğerini silebilir.


_serhat

7 yıl önce - Cum 22 Hzr 2007, 13:55

Dünya nın en yararlı ağaçlarından biridir zeytin ağacı. Ilkbaharda açan çiçeklerinin giderek meyveye dönüşmesi ile beraber bütün bir yaz boyunca meyve büyür , sonbaharın başlarından sonra meyveler yeşil renginden mor renge dönüşme döneminde toplanan zeytinlerden yeşil zeytin dediğimiz sofralık zeytin elde edilir. Özellikle zeytini ile ünlü Bursa nın Gemlik ilçesi ve civarında siyah sofralık zeytinin toplanması kasım hatta aralık aylarını bulur. Toplanan zeytinler ilk olarak kalibrasyondan (büyüklüklerine göre ayrılma) geçirilir daha sonra istenilen amaca göre, salamura, yağlı sele veya sele zeytini yapmak için çeşitli evrelerden geçirilir. Bunlardan en basit ve çabuk olanı sele zeytinidir ,belli oranda kaya tuzu ile bir çuval içerisinde karıştırılan zeytin 15-20 gün arasında oluşumunu tamamlar , yağlı sele 45-60 gün salamura ise büyük havuzlarda bekletme sureti ile 6- 8 ay içinde sofralarımıza gelecek hale gelir. Zeytin ağacının gelişmemiş meyvesinden yaprağına hiç bir şeyi çöpe gitmez, gelişim göstermeyen veya olgunlaşma evresinde dibine döktüğü meyveler fabrikalarda sıkılarak , insan sağlığına en faydalı olduğu kanıtlanan yağ olan  zeytinyağ olarak bizlere geri döner. Bununla da kalmaz zeytinin sıkma işleminden arta kalan posasına pirine adı verilir ve kalorisi yüksek bir yakacak olarak kullanılır. Küçük baş hayvan yetiştiricileri ilkbahar da budanan zeytin dallarını elde etmeye çalışırlar , koyunların büyük bir iştahla zeytin yapraklarını yediğine kendim şahit olmuşumdur, yetıştiriciler , hayvanın gelişiminde zeytin yaprağının çok önemli etkisi olduğunu söylemektedirler.

1000 yılın üzerinde bile yaşayan  çelebi adı verilen ağaçların var olduğu söylenir.

Ispanyol dansının  simgesi olan kastanyet in sadece zeytin ağacı kökünden yapıldığını biliyormuydunuz?


Ufuk Y.
7 yıl önce - Cmt 23 Hzr 2007, 03:56

Zeytin konusunda yeni şeyleri yazılarınızdan öğrendim,çok sağolun.Bende kendi bahçemde 2 adet zeytin ağacı yetiştirmeye çalışıyorum.İklim pek müsait değil bazen soğuk vuruyor ama o ısrarla yeşeriyor,inşallah meyvesini görmek de nasip olsun diliyorum. Sevgi ve saygıyla.

neşetyıldız

7 yıl önce - Cum 29 Hzr 2007, 18:07

Zeytin tek bir parçası atıl olmayan tek bir bitki herhalde bütün her şeyi değerlendiriliyor,çiçeğinden kolonya bile yapılıyor,çekirdeğinden purina yakıt olarak kulllanıyor.Sabun,yağ,ve sofralık olarak kullanılıyor.1001 derde deva olan bir bitkidir,ülkemizin her tarafı zeytin ağacıyla kaplıdır,dağlarımız ve ovalarımız zeytinden geçilmiyor.Yeşil Petroldür.

M.O.Dikmen
7 yıl önce - Prş 16 Ağu 2007, 02:34
Tariş, zeytin yaprağı çayını satışa çıkardı.




Alıntı:
Tariş; Zeytin yaprağı çayını satışa çıkardı. Sağlıklı yaşam tutkunları için doğal bir ürün olan Zeytin yaprağı çayı büyük ilgi görmeye devam ediyor.
   
Tariş Zeytin'den yapılan açıklamada, zeytin ağacının uzun yaşamının sırrını zeytin yapraklarında bulunan 'oleuropein' maddesine borçlu olduğu ve bu maddenin uzun yaşamın sırrını arayanlara da cevap olacağı belirtildi. Çayın sadece zeytin yapraklarının kurutulmasıyla elde edildiği kaydedilen açıklamada, zeytin yaprağının eski çağlardan bu yana hastalıkların tedavisinden kullanıldığı, doğal antibiyotik ve antioksidan özellikleri taşıdığı ifade edildi.

% 100 Doğal Zeytin Yaprağı Çayı… İçerdiği 100’e yakın fenolik bileşen sayesinde zeytin yaprağı çayı, doğal antioksidan ve antibiyotik özellikleri taşır. Bu fenolik bileşenlerden “oleuropein”, antibiyotiklere karşı direnç kazanmış mikroorganizmalar üzerinde etkili olması nedeniyle çok değerlidir.

Tariş Zeytin’in sunduğu zeytin yaprağı çayı doğal yolla bağışıklık sistemini güçlendirmeye, hormonal dengeyi korumaya, yaşlanmayı geciktirmeye yardımcıdır. Doğadan gelen bu sağlık iksirinin tansiyon, kötü kolesterol seviyesi ve yüksek kan şekeri üzerinde olumlu etkileri vardır. Yumuşak ve aromatik lezzetli zeytin yaprağı çayına ince bir dilim limon veya şeker ekleyerek ya da onu diğer bitkisel çaylarla karıştırarak değişik lezzetler elde edebilirsiniz.


En kısa zamanda alıp denemekte fayda var. Ne mübarek bir nimet şu zeytin, herşeyinden faydalanıyoruz çok şükür. Allahtan bizim hanım burhaniye'li de zeytin ve türevleri ile ilgili hiç sıkıntı yaşamıyoruz. İnanıyorum ki bu çay da zeytin'in namına yakışacak güzellikte bir şifa kaynağıdır.

Tedarik etmek isteyenler için: http://www.ta-ze.com.tr/tr/tr/products/detail/1002.aspx
Fiyat: 3,90 YTL

Sevgiler..


En son M.O.Dikmen tarafından Prş 16 Ağu 2007, 05:58 tarihinde değiştirildi, toplamda 2 kere değiştirildi


Gokche

7 yıl önce - Prş 16 Ağu 2007, 02:45

Zeytin ağacı oldukça mistik bir ağaç...
Sanki bu dünyaya ait değilmiş gibi. Kutsal, bereketli ve şifa veriyor insanlara.  


Emir ERTEN

7 yıl önce - Prş 16 Ağu 2007, 02:56

Akdeniz ikliminin görüldüğü yerde bulunan güzide ağaçlarımızdandır.Bu ağaçlardan elde ettiğimiz zeytin,
Sofralık ve zeytinyağı olarak kullanılmaktadır.Zeytinyağı sağlık açısından çok yararlı olup genelde akdeniz ve egede çok kullanılır.Sofrada yediğimiz zeytin ise kahvaltımızın vazgeçilmezleri arasındadır.
Bize düşen görev Zeytin ağaçlarını korumak ve ekimini yaygınlaştırmaktır.


Oğulhan
7 yıl önce - Prş 16 Ağu 2007, 04:50



(+)

Zeytin ağacının meyvesi organik yeşil zeytin

Zeytinin Tarihçesi

En eski zeytin fosilleri MÖ 2000'lere gider. Ağacı ehlileştiren Samiler'dir. Arkeolojik kalıntılarda zeytin ve zeytinyağı kalıntıları, yaprak işlemeler ve yağ teknolojisi izleri Girit Knossos Sarayı'nda, Mısır Sakkarah piramidinde, mumyalarda, Kudüs Süleyman Tapınağı'nda, Babil'de, eski Yunan'da, Urla Limantepe'de, Salihli Sardes'te, Kumkuyu Akkale'de, Silifke'de bulunmuştur.  Eskiçağlardan beri zeytin kutsama, aydınlatma, yemek, sağlık, tedavi, temizlik, savaş malzemesi, güzellik, odun, tabak, kaşık, çatal, tespih, kolye, konserve, sabun, gübre, yakacak amaçlarıyla kullanılmaktadır. Yaprakları barış, zafer, zenginlik simgesidir.  Zeytindalı paralarda simge olarak kullanılır. Zeytindalı taçlar, zaferlerde ve spordaki birinciliklerde zafer simgesidir. En eski metinlerde zeytinden bahsedilir (Odysseus, İlyada, De agri cultura, Oidipus Kolonos, Geographica).

Din kitaplarında zeytin terimi geçer.  Tevrat ve İncil'de 140 yerde geçer (Tekvin, Mezmurlar, Leviler). İncil inanışına göre, Kudüs Zeytindağı'ndaki 8 zeytin ağacı İsa Peygamber'in çarmıha gerilişine tanıklık etmiştir. Vaftiz ve aydınlatmada kullanılır. Ortodokslar belirli günlerde sadece zeytin yer. Kuran'da Nahl, Tin, Enam, Müminun, Abese, Nur surelerinde geçer. Abbasiler, bir medreseye Zeytune adını vermiştir. Zeytin üreticisine zeyyad demişlerdir. Türkler, 11. yüzyılda Anadolu'da zeytinle tanışmışlardır. Evliya Çelebi, gezdiği yerlerden ve Yağkapanı, Unkapanı'ndan söz ederken zeytinden bahseder. Kapan (kantar) esnafı arasında zeyyatan, sabunciyanlar vardır. Camilerde kandiller, zeytinyağı ile aydınlatmayı sağlar. Vatikan, kandil yağı için Burhaniye'den yağ getirtmiştir. Edremit ve Ayvalık, zeytin ve sabunculukta merkezdi. 1851 Londra Fuarı'na Osmanlı zeytin ve zeytinyağı sergisiyle katılmıştı. Müslüman kültüründe iftarlarda zeytin ve hurma bulundurmak esastı. Yemek kültüründe ise zeytinyağlılar baş sıradaydı.

 

(+)

Zeytin dalının henüz tomurcuklanan çiçekleri


Necdet Cevahir
7 yıl önce - Prş 30 Ağu 2007, 21:33

Gömeç Ovası'nda zeytinlikler..


 


 


 


pelintezer

7 yıl önce - Prş 30 Ağu 2007, 22:23

Harika bir başlık, mükemmel bilgiler için teşekkürler

Dünyan'nın en kaliteli zeytininin Edremit ve civarında yetiştiği söylenir.

Ben burada kendi gözlemlerimden ve bildiklerimden bahsedeceğim. Önce, zeytinyağlı sabundan bahsetmek istiyorum. Bodrum'a ilk geldiğimde küçük bir köyde yaşıyordum ve kadınların saçlarının gürlüğü ve parlaklığı dikkatimi çekmişti. Sorduğumda da kendi yaptıkları zeytinyağlı sabunlarla yıkadıklarını söylemişlerdi. Ben de denemeye karar verdim. İlk iki hafta saçlarım kıtık gibi ve yapış yapış oldu ancak takib eden zamanlarda gerçekten inanılmaz ipeksi ve pırıl pırıl saçlara kavuştum. Sabredebilirseniz, kesinlikle deneyin derim.

Sanırım zeytin toplama şeklini çoğunuz bilirsiniz. Zamanı geldiğinde yerlere büyük bezler ya da muşambalar sererler ve uzun sopalarla vura vura zeytinleri dökerler, dökülen zeytinler yerden tek tek toplanır, yapraklardan ve dallardan ayıklanır, çuvallara doldurulur. Tüm ağaçlar bitince, çuvallar yağhanelere götürülür ve burada çıkan yağın belli bir yüzdesi karşılığı bila bedel zeytinyağı olur. Aileler haklarına düşen payı alır ve kullanım için kilerlerine koyarlar ... Bu zeytin hasadına bir-iki kere katıldım, pirinç gibi son derece meşakkatli bir iş ...

Kaz dağında Hüseyin Meral diye bir beyin çok ilginç linkini de bu arada sizinle paylaşmak istiyorum : http://www.huseyinmeral.com/ ... Ben denemedim, ama çok methini duydum. Ziyarete değer. Zeytinler tek tek dallarından elde toplanıyor ve farklı yöntemler ile zeytinyağı yapılıyor ...

Bu arada zeytinyağlarınızı saklarken kesinlikle ışık görmemesi ve hava almaması gerekiyor. Her iki etken de oksidasyonu artırdığı gibi evsafını da bozuyor ...

Bu arada yine buralarda öğrendiğim bir bilgi, yamaç ağaçlarının zeytinlerinin yağları daha az asitli oluyor. Düzlüklerde su tutan zeytin ağaçlarının yağlarında asit oranı yüksek oluyor ...

Afiyet olsun


cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
Ana Sayfa -> HABERLER ve SOHBET