KASIT MI, İHMALLİK Mİ, İLGİSİZLİK Mİ ?
Gaziantep havaalanına kargo binası yapılması yolundaki tüm çabalar maalesef boşa gitti. Çünkü DHMİ'nin farklı şartlarla yaptığı ihalenin 2'ncisine katılan olmayınca, şehrimiz için çok önemli olan ihale iptal edildi. Böylece şimdilik kaydıyla, Gaziantep uzun bir süre hava yolu kargo ulaşımından mahrum bırakıldı.
Geçtiğimiz yıl gazetemizin gündeme taşıdığı havaalanına kargo binası için başta Sanayi Odası olmak üzere, Ticaret Odası ile iktidar ve muhalefete bağlı bazı milletvekilleri harekete geçmişti. Sadece şehrimizdeki firmalar değil, bölgedeki firmaların da büyük sıkıntılar yaşadığı Adana ,Ankara veya İstanbul'dan yaptıkları hava yolu kargo taşımacılığında çekilen maddi manevi sıkıntılara son verilmesini sağlayacak bu teşebbüs maalesef sonuçlanamadı.
DHMİ İSTEMİYOR MU ?
Bunun nedenini çok iyi biliyorum .Nedeni Adana 'nın havalimanı neden modernize edilmiyorsa aynıdır.Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'in Gaziantep ,Hatay,Kahramanmaraş,Osmaniye,Adana gibi kentlerin lojistik merkezini Mersin yapmak istemesidir.Bu kentlerin limanı kullandığı gibi yeni yapılması hayali içindeki uluslararası bir havaalanını kullanmasını sağlamaktır.Bana inanmayanlar olabilir ama bu sözler sayın bakanımızın sözleridir.Tüm alıntılar Adana Havaalanı bölümünde mevcut.
Yıllarca iş nedeni ile Gaziantep´den Yurtiçi ve Yurtdışına uçarım. Ne zaman uçağa binsem tahminen %80-100 doluluk oranına rastlarım, hatta çoğu zaman yer bulamam. Yetkililerle görüştüğümde ise hep aynı şeyleri duyuyorum " Yakın bir zamanda ek seferler konulacaktır". Bugün 29 Ekim 2008 yani uçak şirketlerinin kış tarifeleri başladı. Öğlen acil bir şekilde Trabzona gitmem gerekiyordu ama maalesef yer olmadıği için uçamıyorum! Saat 20.00 de kalkacak olan uçağı şu an Havaalanında bekliyorum cünkü 14.20 kalkan uçakta yer bulamadım (1. sınıf´da dolu)! Alternatif öneri Adanaya gitmeliymişim (yani 2,5 Saat araba yolculuğu). Düşündümde neden bizim Gaziantepli iş adamlarımız Izmirli iş adamları gibi bir ortaklaşa şirket kurmazlar.
ANTEPAIR olabilir mesela adı...
Altta sıraladığım illere Gaziantep´den direkt seferler yok mesela. Hergün olmasa bile haftada 1 veya 2 kere uçulsa, Gazianteplileri memnun eder diye düşünüyorum. Bu şehrin Potansiyeli var. Madem yakın bir zamandada 3 tane Üniversitemiz olacak, tam eklenmesi gerekiliyor diye düşünüyorum.
-Antalya (özellikle yaz aylarında ihtiyac var)
-Bodrum (özellikle yaz aylarında ihtiyac var)
-Bursa
-Ankara´ya günde 1 sefer az
-Erzurum
-Van (Gaziantep´de Vanlıları düşünürsek)
Evet söylediklerinize sonuna kadar katılıyorum.Gaziantep'ten yurtiçi uçak seferleri çok az.Gaziantepli iş adamları birleşsinler diyorsunuz ya hangi Gaziantepli iş adamı bu şehre katkı sağlayacak bişey yapmış sorarım size. Onlar sadece ceplerini düşünen insanlar bence. Umarım Gaziantep için bişey yapılır...
sonuçta dernek degiller vakıf degiller iş adamı kar görürse o işe girer. Örnek vermek gerekirse İbrahim Tatlıses'in uçağı varda memleketi için mi kullanıyor.
Burası hem bu konun yeri degil hemde muhattabı iş adamlarının yeniden havayolu şirketi kurması degil. Thy Onurair gibi firmalara atılacak mailler telefonlar şikayetler görüşler olabilir.
Ömer kardeşim ayrı bir başlığa gerek duymadığım için buradan paylaşmak istedim ama Site deneticileri izin verirlerse bu konuyu orada açıp paylaşabiliriz. Belki aramızda bir Havayollarında çalışan veya tanıdığı olan biri vardır.
THY, Onuarair, Pegasus, Sunexpress ve Atlasjet olmak üzere her yere mail yazdim, gelen cevaplar hep aynı, değerlendirmeye alınacaktır deniliyor.
Bu konu çok önemli, sırf bu yüzden 100lerce Gazianteplimiz hergün Adanaya gidiyor, uçak yok diye. Buna ben kaç defa şahit oldum. Sonra deniliyor ki Adanın yolcu Potansiyeli daha çok. Koyun Gaziantepe seferleri göreyim yogunlugu. Tabiki Adana çoğrafi, nufüs ve Mersinide eklersek çok önemli. O halde koysunlar seferleri ve bu konuda bizi tatmin etsinler.
Hayır ben Gaziantepli işadamlarımızdan memnunum, önce Gaziantepi düşünürler yatırım yaparken (bunuda teşvik krizinde gördük, dönem dönem işçi çıkarıldı ve takrar alındı fakat yinede ayakta durmayı bildiler).
Işadamlarımız: Konukoğlu, Altınbaş, Erdemoğlu, Koçer, Kızıl ve daha niceleri bu işe girmelilerdir.
Işadamlarımız: Konukoğlu, Altınbaş, Erdemoğlu, Koçer, Kızıl ve daha niceleri bu işe girmelilerdir.
potansiyeli olan bir şehir olan gaziantep'in bahsettiğiniz seferleri mutlaka düzenlenmeli, yalnız saydığınız iş adamları kar gütmeyen bir işe girmek istemezler. bu iş dalında belki para vardır ama hiç düşünmemişler zamanında demek ki. Böyle bir açığımız var maalesef.
Gaziantep 2007 yılı toplam havayolu ile gelen yolcu sayısı 734.427
Adana 2007 yılı toplam havayolu ile gelen yolcu sayısı 2.302.535
Malesef ki arada böyle bi uçurum var .Tabi denilen çok güzel keşke Gaziantep üzerinden ulaşım ağı daha geniş olsa. Ama bu durduk yere olacak bişey degil malesef ihtiyaçlar geçiçi olabiliyor bu yüzden seferler konulmuyor. sürekli talep yaratacak sanayimiz gibi turizm , kültür- müze turizmi , Yeme içme turizmi gibi nedenler ile olacaktır ne zaman ki bunlar daha kaliteli boyutlara ulaşırsa o zaman bu istekler cevaplanmış olacaktır.
Ömer kardeşim, sefer olursa tabiiki yolcu olur. THY Istanbul´dan, Adana´ya günde 11 sefer düzenliyor. Gaziantepe ise 4! Ankara´dan Adana´ya günde 2, G antep´e 1! Adana´dan, Izmir´e, Trabzon´a, Erzurum´a, Antalya´ya, Cidde´ye, Ercan´a, Düsseldorf´a, Frankfurt´a, Hamburg´a, Hannover´e, Münih´e, Nürnberg´e, Stuttgart´a, Berlin´e ve Medine´ye direkt seferler var! Bu böyle olunca tabiiki 2 Milyonu gecersin.
Gaziantep´e direkt sadece yaz aylarında Almanya´dan seferler oluyor oda haftada bir kere olmak üzere. Izmir´den haftada 3 kere. Başkada yok zaten!
DHMI ile konuştum, sıkıntı seferler olmayışında diyorlar. Yolcu var ama sefer yok. Dün de ifade ettim. 100lerce Antepli Adana´ya gidiyor. Bu sadece Antepli yolcular. Bu sıkıntıyı daha önce kaç defa Sayın Nejat Koçer (TOBB Başkanvekilli ve GSO Başkanı), Mehmet Aslan ve Turizm Il Müdürü kac defa dile getirdi. Tabiiki Adana Havaalanı da önemli, Cukurova´ya hitap eden bir Havaalanımız. Yolcusu mutlaka fazla buna sözüm yok. Bugün Gaziantep´e ek seferler, Türkiyenin diğer illerine ve Yurtdışına direkt seferler olsa, Gaziantep Havaalanı Adiyman, Kahramanmaraş, Malatya, Urfa, Kilis ve Suriye´ye hitap edecek bir konuma gelecek ama yok! Bugün Antep ucağına binen herkes Suriyeli yolculara şahit oluyordur. Seferler olsa daha cok kişi gelecek Antep´e. Buna rağmen 750.000 bine ulaşmak bile çok iyi bir rakam! Unutmayalım geçen senede Havaalanımız belli bir süre kısıtlı şartlarda çalıştı (Malümunuz ILS cihazı ve Pist onarımı tam bitmemişti).