1 milyon Türkiye fotoğrafı
|
 |
Er-Han
16 yıl önce - Prş 08 Şub 2007, 09:54
Sağlık Ocakları
Son dönemde sitede hastaneler konusu ön plana çıktı. Buna paralel olarak farklı bir konuya yönelmek istiyorum. İstanbul da bulunan Sağlık Ocakları sayısı 400 ü geçti. Hedef " 480 Sağlık Ocağı" olarak açıklandı.
Aşagıdaki linklerde hedef sağlık ocağı sayısı ve ilçelere göre sağlık ocakları adresleri ile belirtilmektedir.
http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/sb/so/so_index.asp hedef sağlık ocağı
http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/kurumlar/Kurum ...&kk=17 İlçelere göre sağlık ocakları
Bu sayıda Sağlık Ocağı varken, gereken önemi gösteriyor muyuz acaba?
|
 |
Burçin.
16 yıl önce - Cum 09 Şub 2007, 10:32
Sağlık ocakları ilk başvurulması gereken sağlık kuruluşlarıdır. Koruyucu sağlık hizmeti, aile hekimliği görevlerini üstlenmeleri gerekir. Semtte oturan herkesin kaydı olmalı. Semtteki okulların aşılarını yaparlar. Küçük sağlık ocaklarında yalnızca pratisyen hekimler oluyor, büyük olanlarda ise uzmanlar da bulunuyor (Kulak Burun Boğaz, Kadın-Doğum, Cildiye vb.), hatta diş polikliniği olanlar bile var.
Bize sağlık hizmetinden nasıl yararlanacağımız öğretilmediğinden hemen hastanelere koşuyoruz. Oysa ki herkesin evine yakın bir sağlık ocağı muhakkak vardır. Sadece bebek sahibi olunduğunda hatırlanıyor sağlık ocakları, aşı yaptırmak amaçlı.
Aile planlanlaması hususunda da etkin çalışıyorlar. Mesela ücretsiz doğum kontrol hapları dağıtılıyor. Tabii insanlar bu durumu suistimal edebiliyor. Ben sağlık ocağında staj yapıyorken hemşire bizi şöyle tembihlemişti: "Doğum kontrol hapı isteyenleri iyi inceleyin, evlilik cüzdanını sorun, parmağına bakın, yaşına bakın; alıp da büyüsün güzelleşsin diye çiçeklerine koyuyorlar çünkü."
|
 |
busegül
16 yıl önce - Cum 09 Şub 2007, 10:56
Gelişmiş semtlerde Sağlık ocakları ile Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlama Merkezi birbirinden ayrılıyor.Gebelik takibi ile yeni doğan ın aşılarını Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlama Merkezleri yapıyor.(Adolesan çağa kadar yani ergenlik dönemine kadar)
Yeni yürürlüğe giren kanunla Aile hekimleri sağlık ocaklarında daha çok görev alacaklar.Bu da gerçekten olumlu bir uygulama olacak.
| Alıntı: |
| Aile planlanlaması hususunda da etkin çalışıyorlar. Mesela ücretsiz doğum kontrol hapları dağıtılıyor. Tabii insanlar bu durumu suistimal edebiliyor. Ben sağlık ocağında staj yapıyorken hemşire bizi şöyle tembihlemişti: "Doğum kontrol hapı isteyenleri iyi inceleyin, evlilik cüzdanını sorun, parmağına bakın, yaşına bakın; alıp da büyüsün güzelleşsin diye çiçeklerine koyuyorlar çünkü." |
Benim bildiğim bildiğim medeni haline bakmaksızın herkes Sağlık Ocaklarında ve Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlama Merkezlerinde ve Devlet Hastanelerinde eşit haklara sahip.Evli veya bekar olmasına bakılmaksızın isteyen herkese Ria(rahim içi araç-spiral) yerleştirilmesi,condom veya oral kontraseptif (doğum kontrol hapı) ücretsiz veya çok düşük bir ücret ile sağlanıyor.Zaten mantıklı olanıda bu.Bir sürü insan resmi nikah olmaksızın çeşitli nedenlerle aynı çatı altında Karı-Koca hayatı yaşayabiliyorlar.Kim çiçeğe veriyor kim kullanıyor diye bir takibi hiç kimsenin yapabilmesi mümkün değil.Kaldı ki çiçek dibine doğum kontrol hapı koyanlar akıllandı.Çünkü çiçekler en geç 1-1,5 ay içinde soluyor ))
|
 |
Er-Han
16 yıl önce - Pts 12 Şub 2007, 14:16
| Alıntı: |
büyük olanlarda ise uzmanlar da bulunuyor (Kulak Burun Boğaz, Kadın-Doğum, Cildiye vb.), hatta diş polikliniği olanlar bile var.
|
Bunlar Sağlık Ocağı nda değil, semt polikliniklerinde oluyor.Genelde sağlık ocağı,AÇSAP, semt poliklinikleri aynı binada oldugundan (örnek; esenler 100. yıl açsap) tek kurum gibi düşünülüyor.
| Alıntı: |
| Gelişmiş semtlerde Sağlık ocakları ile Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlama Merkezi birbirinden ayrılıyor. |
Gelişmiş semt olarak ayırmayalım bunu, ilçelerde sağlık ocakları ile AÇSAP lar biribirinden ayrılar zaten.İstanbul un 32 ilçesinin 28 inde toplam 35 AÇSAP var.4 ilçede AÇSAP yok. Esenler de 2, Eyüp te 2, Kağıthane de 3, Küçükçekmece de 2, Ümraniye de 2, Üsküdar da 2 şer AÇSAP bulunuyor. Beyoğlu nda da yakın zamanda bir AÇSAP açılacak.
İlerleyen günlerde Adölesan gençlik danışma merkezleri faaliyete geçecek.Bunun için gerekli tüm malzemeler hazırlandı. Faydası olacağını düşünüyorum.
Aile planlaması malzemeleri AÇSAP larda ve sağlık ocaklarından karşılanıyor.Bunun için herhangi bir ücret istenmemektedir.Şayet istenirse, http://10.34.32.32/w/sb/acsap/acsap_index.asp ulaşmanız yeterli.
|
 |
Murat Caner
13 yıl önce - Prş 24 Eyl 2009, 12:03
Aile hekimlerini sağlık ocağına yerleştirelim. Mahalle dışında kimse gelemesin. Böylece ulaşımı da çözmüş oluruz.
|
 |
Misafir 9d2
7 yıl önce - Prş 17 Mar 2016, 12:15
saglık ocagında spral taktırcam guvenlımı sızce
|
 |
ahmetsever
7 yıl önce - Prş 17 Mar 2016, 12:18
| Alıntı: |
| saglık ocagında spral taktırcam guvenlımı sızce |
Böyle bir sorunun burada sorulması ve (cevap verilir mi? bilemiyorum) verilirse bu cevaba göre işlem yapmak ne derece mantıklı?
|
 |
yusuf lutfi
5 yıl önce - Cmt 31 Mar 2018, 18:23
Reşatbey Sağlık Ocağı
(+)
(+)
|
 |
|
ANA SAYFA -> İSTANBUL - Haberler ve Sohbet
|