1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 1  |
 |
mustafa basaroglu
16 yıl önce - Prş 25 Oca 2007, 02:54
"Old Lady" Türk gemisi Hamburg´a geliyor
Geminin sahibi:Caferoğlu Denizcilik, Istanbul
Geminin cinsi : Yük gemisi
Yapılış tarihi : 1958 Rendsburg ( kuzey Almanya)
Uzunluğu :94 metre
Taşıdığı Tonaj: 2200 ton
Mürettebatı :25
Malta bayraklı ( bu yüzden ismi yabancı)
(+)
>Old Lady< gemisi Karadeniz de Romanya´ya hurda taşıyordu. Sahibi ve Kaptanı gemiyi çok sevdiklerinden, gemide hiç bir değişiklik yapılmadı.Bu yüzden gemi bugüne kadar yüzde 90 eski halini korumuş vasiyette ve çok iyi bakım görmüş.Bu gün bu tip gemiler elverişli çalişmadığından... (bir misal vereyim, modern bir gemi 2000 bin tonluk yükü vinçlerle 8 saate yüklüyorsa, eski gemiler lumbargaları küçük olduğundan aynı yükü 20 kişi üç günde yüklüye biliyor.Limanda kaldığın her saat para yediğinden,kazancından geriye bir şey kalmıyor)...sahihibi gemisini hurdaya çıkardı.
Gemi sever Hamburg`lular (Stiftung-Hamburg-Maritim) Avrupa`da eşi olmayan bir denizcilik müzesi yapmak niyetindeler. Kullanılmayan eski terminal- limanlardan birini bunun için değerlendirecekler.
Eksik olan böyle bir gemi idi.Hamburg`un tanınmış gemi işletme şirketi tarafından yaptırılan bu gemi Finlandiya`dan gazete kağıdı taşıyordu.Kış ayları soğuk yaptığında donan Baltık Deniz inde sorun çıkarmasın diye geminin su alt kımına özel olarak kalın çelik kullanılmış.
Hamburg´lular bu geminin kokusunu nereden aldıklarını bilmiyorum,ama sahibinle anlaşmış ve hurda fiyatına almışlar.Böyle fırsat ellerine geçtiği için( sanki piyango çarpmışcasına) çok seviniyorlar.
Bende çok gururlandım,hiç olmazsa bir gemi hurda olmaktan kurtulmuş oldu bu sayede.
Gemi şu anda Hamburg´a yol almakta, Portekiz`i geçti Gaskonya körfezinin kış aylarındaki meşhur firtınasınla mücadele etmekle meşkul.
Istanbul-Hamburg deniz mesafesi aşayukarı 3100 sm (deniz mili) Hamburg´a gelmesi ay sonunda bekleniyor,tabii havaların şartlarına bağlı.
Gemiyi Türk mürettebatı ve Türk Kaptanı sürüyor ayrıyeten ikinci Kaptan(Alman, geminin sahibi) de içinde.
Gemi Hamburg`a geldiğinde halka içini gezme imkanı sağlanacak,belki de limanda hoşgeldin turu yapacaklar.Kısmet olursa bende içindeyim.
Sizlere bilgi edinmeniz için iki tane link ekledim.
Hoşça kalın
Mustafa Başaroğlu
http://www1.ndr.de/ndr_page_video/0,,OID3569590_V ...nt,00.html
http://www.stiftung-hamburg-maritim.de/Aktuell/ne ....php?id=44
|
 |
mustafa basaroglu
16 yıl önce - Çrş 31 Oca 2007, 03:09
>Old Lady< Hamburg`da
>Old Lady< Türk yük gemisi 36 sene evvel terk ettiği Hamburg´una bugün (salı) tekrar kavuştu.
Istanbul`dan-Hamburg´a 3400 Deniz Mili kat eden >Old Lady< Türk gemisi , Kaptanı: Sabri Nohutçu(77)28 senedir aynı gemide, 1. Dümenci: Temal Cevher(63) 28 senedir aynı gemide,
Makina Mühendisi: Bahattin Koçuk(68) 20 senedir aynı gemide ve 22 kişilik tecrübeli mürettebatı ile gemisini,yolda tutulduğu fırtınaları kazasız belasız atlatıp bugün (salı)öğlenleyin Hamburg Limanına geldi ve gemisini yeni sahibine teslim etti.
>Old Lady< nin Hamburg` a girişini eskortlayan bir kaç vapur, küçk motot botlar. deniz polisi ve su fışkırtan deniz itfaiyesi vardı.
Havanın soğuk, yağışlı olması ve çalışma saatine denk gelmesi nedeni ile halktan pek kimse gözükmedi.
Benim gibi olaydan haberi olan 25-30 fotoğrafçı lardan oluşan küçük bir topluluk vardı.
çektiğm fotoğrafların çoğu kalitesis çıktı malasef , iyilerinden bir kaç tane ekliyorum.
Gemiye girme imkanımız olmadı ,çünkü durmadan geçti.Bakalım basın yarın ne yazacak? Bu günlük bukadar.
Hoşça kalın
Mustafa Başaroğlu
(+)
Hamburg, gurbetten gelen gemisini biraz soğuk karşıladı
(+)
...sanki acelesi varmış gibi, durmadan geçti
(+)
sol taraftaki beyaz müze gemisi:> Cap San Diego<
yanındaki misafir yelkenli: >Mir<
...ve Elbe nehrinin ortasında, gözden kayıp olan >Old Lady<
|
 |
ilhan kermen
16 yıl önce - Çrş 31 Oca 2007, 07:27
Old Lady i ilk ne zaman gördüm hatırlayamıyorum.1982 veya 1983 olmalı.O zamanlar adı Arcipel di ve yaşıtlarının hurdaya gittiği yıllardı.
Gerçekten Caferoğlu Denizcilik onu ve aynı tipteki bir başka gemiyi çok iyi korudu.Hatırladığım kadarıyla geminin 20 sene oncesinden farkı yok.
Belki hiç Türk bayrağı taşımadı fakat yüzlerce hatta binlerce Türk denizcisi bu gemide aylarını yıllarını harcadı.
Eski adları BLEICHEN ,CANALGRANDE (01.1.1970-01.1.1980),ARCIPEL (01.1.1980-09.12.1993)
ve son adı OLD LADY
Tersane: Schiffbau Werft Nobiskrug GmbH.Germany.1958
Son yıllarda Komor Adaları bayraklıydı
Geminin müzeye kazandırılması,onarımı ve İstanbul’dan Hamburg’a gidişine kadar olan 450 bin Euroluk masraf bağışlarla karşılanmış
Caferoğlu Denizcilikte Old Lady den başka çok yaşlı bir gemi daha vardı.1957 yapısı Dede C..Old Lady e cok benzeyen bir gemiydi..
Dede C 12/9/2006 da Aliağaya hurdaya gitmekten kurtulamadı.
(+)
Bu fotoğraftaki gemi aynı yaşlardaki DEDE C 11/7/2006
|
 |
mustafa basaroglu
|
 |
kooeftee
16 yıl önce - Pts 05 Mar 2007, 02:26
teşekkürler
Çok sağolun bu fotoğraflar için
Old Lady nin fotoğraflarını arıyordum... Daha doğrusu kaptanının (Sabri Nohutçu) fotoğraflarını (kendileri dedem oluyorlar da ondan)
Başka fotoğraflar veya videolar bulursanız buraya koymayı unutmayın lütfen
Zaten yakında belgeseli de çıkacakmış duyduğuma göre...
|
 |
mustafa basaroglu
|
 |
mustafa basaroglu
|
 |
e_akyol
14 yıl önce - Prş 23 Nis 2009, 18:17
old lady - dede c
ben hem old lady hem de dede-c yi tersanede havuzdayken görüp inceleme imkanım oldu. old lady de yaklaşık 3000 HP deutz makine vardı. makine boyutları günümüz gemileriyle kıyaslanacak olursa aynı boyuttaki makine bugün 4000-5000 kw güçlü makinelerle aynı boyuttaydı. geminin dış kaplama sacları hala perçinliydi. ambar kapakları yoktu. kalas ve brandalarla ambar kapanıyordu.
dede c ye gelince o gemide de o gemide sefer atmışlığım da oldu. 3000 HP 10 silindirli MAN makinesi vardı. açıkçası gemindeki 10 gün dayanabildim. romanya seferi sonrası hemen ayrıldım. şirketin o gemileri bunca sene kazasız belasız çalıştırması bence başarıdır. ancak artık ticari miyadları dolmuştur. old lady veya dede c keşke Türkiye de teknoloji müzesi veya eğitim gemisi olarak kalması daha iyi olurdu. çünkü gemi üzerindeki sistemler tamamen manuel kontrollü ve büyük ölçüde orjinaldi. Almanlar tarihinin de kıymetini biliyorlar.
|
 |
mustafa basaroglu
|
 |
mustafa basaroglu
12 yıl önce - Sal 11 Oca 2011, 00:17
"Old Lady" Modeli
Gemi Modeli meraklılarına müjde; " Old Lady " gemisinin modeli çıktı.Camekan vitrinli , yapıştırılmamış istenildiğinde camekanı çıkarma imkanı var.Model Metall dökümü,çok kaliteli .
Ölçüsü: 1:400 , vitrin ölçüleri:uzunluğu=29,6 genişliği=7,1 yüksekliği=10,6 cm
Fazla bilgiyi alttaki linkden alabilirsiniz. Ana sayfa "Frachter" >>( Bleichen) tıklayın
Hoşçakalın
Mustafa Başaroğlu
http://www.classic-ship.de/

|
 |
sayfa 1  |
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
|