sayfa 2  |
 |
M.Ali Sade
16 yıl önce - Prş 18 Oca 2007, 13:55
Yılmaz Üstadım,
Karadeniz'de ve özellikle de Trabzon'da kaporta üzerine çok iyi sanatkarlar vardır.Özellikle kamyon üzerine, jeep üzerine ve her türlü araçta yaratıcılık üzerine Karadeniz'deki ustaların ellerine pek su dökecek sanatkar çıkmaz.O yüzden Karadeniz resimlerini incelerken çok dikkatli davranmamız lazım diye düşünüyorum.
Yukarıdaki resim de öyle.İlk önce 0302 olduğunu değerlendirdiğimiz otobüsün ince yan direkleri,arka son camı ,şoför camı,hat levhası camı ve motor havalandırmasına bir bakalım.Bunlara ilaveten arka son camın bütün ve tek oluşu ve arka camın dikliği size hangi otobüsü hatırlatıyor.Şimdi de aşağıdaki resimlere bir bakalım:
Halbuki 0302nin arka cam gelişi şöyledir.
Yani lafı fazla uzatmadan söyleyecek olursak,soldaki 0302 görünümlü muhtemelen 445 modeli eski bir MAN'ın çürüyen ya da kazada bozulan ön paneli yerine piyasada bol bulunan 0302 ön panelinin takılmasıdır.
Bu araba 590 Belediye modeli de olabilir.O da kötü bir kaza neticesinde -ki o sahil yolunda kazasız yaşayabilmesi biraz zor- 0302 görünümüne geçiş yapmış olabilir.
Diğer kimliği belirsiz otobüs de altında kamyon şasesi taşıdığı için cam ve etek arası o kadar uzun duruyor, aslında o kadar yüksek olmaması lazım.
Arka çamurluğun hiç bir standarta uymayan şekli ben bir tamirhanede çizilip oksijen kaynağı ile şekillendirildim diye bağırıyor.Yine şasenin uzun kısmından dolayı diğer otobüslerde diğer otobüslerde görmeye alışık olduğumuz etek eğikliği de bunda yok.Belli ki bir şekilde otobüs olmuş.
Yine Ordu'da yaptığım değerlendirmeyi burada da yapacağım.Bu araba % 90 ihtimalle Karadeniz'in en çok tutulan kamyonu olan Dodge kamyonundan otobüse çevrilmiştir.Değilse bile motor ya da aktarma organlarından biri veya birkaçı Dodge'tur.
Herkese selamlar...
|
 |
yılmaz büktel
15 yıl önce - Pts 30 Nis 2007, 14:17
çok belirgin olmasa da taksim meydanındaki parktan, otobüs durakları yönüne, ve binalara bir bakış. bu binalar hala aynı mı acaba. trabzonlu bir arkadaş bu açıdan çekilmiş bir resim koysa iyi olur diye düşünüyorum. ağaçlar arasından kısmen görülen otobüsler 0302 mersedes olmalı.
|
 |
Serhat Küçüközler
15 yıl önce - Pts 30 Nis 2007, 14:57
Aslında bu Mercedes marka otobüsler gerilerde kalmış birer nostalji değil.Ben üniversitedeyken (KTÜ) bu Mercedes'lerin bir kısmı hala kullanılıyordu.Trabzon'da dolmuşların ağırlıklı olduğu bir taşıma şekli vardır.Bu yüzden ben de pek otobüs tercih etmezdim.Ama okulun içinde ya da Meydan'da sürekli görürdüm.Mayıs ayı içinde bir yolculuk yapmayı planlıyorum.Eğer hala kullanılıyorlarsa fotoğraflarını çekerim muhakkak.En son geçen yıl mayıs sonu oradaydım.Bazılarını görmüştüm.Hatta Atatürk Köşkü'ne yaptığım son yolculuğu Mercedes'le yapmıştım.Dönerken tam hatırlamıyorum ama MAN ile dönmüş olabilirim Soğuksu'dan...
(+)
Bu fotoğraf 2001 yılının Haziran ayında çekildi.MAN ve Mercedes marka otobüsler gözükmekte.
|
 |
yılmaz büktel
15 yıl önce - Cum 22 Hzr 2007, 03:09
neophron nickli arkadaşımızın trabzon eski fotoğrafları başlığına yüklediği bu fotoda belki de Trabzonun ilk toplu taşım araçlarından biri görülüyor. aracın üzerinde taksim-........ yazıyor ama ikincisini okuyamadım. resimde görünen Hayat sineması olan eski kilise bugün yok herhalde çünkü trabzona geldiğimde böyle bir yapı gördüğümü hatırlamıyorum. hatta burasını taksim meydanına benzetmek bile zor
fotonun büyük hali için: http://wowturkey.com/tr151/Neophron_ESKI4.jpg
|
 |
yılmaz büktel
15 yıl önce - Sal 26 Hzr 2007, 14:40
belediye otobüsü yok ama belediye otobüslerinin hareket noktası olan taksim meydanını gösteren bu eski foto-kartın yerinin burası olduğunu düşündüm.
(+)
|
 |
sayfa 2  |