sayfa 2127  |
 |
erkan_gs_mk
2 ay önce - Pzr 08 Oca 2023, 22:56
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu
"Karaman’dan Konya’ya Ankara’ya İstanbul’a Hızlı Tren konforu!
Mesafeler kısaldı, yolculuklar keyfe dönüştü!"
|
 |
Lebowski
2 ay önce - Prş 19 Oca 2023, 12:43
Mevcut 696 km hızlı demiryolu (YHT+HT) hattımıza ilave olarak yapımı süren 2000 km üzeri hızlı demiryolu hatları söz konusu. Ve bu hatlar arasında Nisan ayında hizmete gireceği açıklanan Sivas dışında Bandırma-Bursa, Mersin-Gaziantep, Polatlı-İzmir, Halkalı-Kapıkule gibi hatlar var. Dış kredi anlaşmaları yapılan, yani herhangi bir finans sorunu bulunmayan bu hatların da bir aksilik çıkmazsa yaklaşık 3 sene içinde hizmete girmesi bekleniyor. Ancak sorun şu ki 200 km/s ve üzeri hızlarda işletme yapılması planlanan bu hatlarda hizmet verecek lokomotif ve yeterli tren setine sahip değiliz.
Kısa süre içinde hizmete girmesi beklenen HT hatları dışında elektrifikasyon süreci gerçekleşen birçok konvansiyonel hat var. Ayrıca Alayunt-Afyon-Konya, Malatya-Elazığ gibi hatlarda da elektrifikasyon çalışmaları devam ediyor. Ama ne yazık ki bu hatlarda da çalıştırabileceğimiz elektrikli bölgesel tren seti veya lokomotifimiz yok. Tüm elektrikli hatlardaki bölgesel seferler DMU setleri ile yapılıyor. Hatta bir üye arkadaşımızın verdiği bilgiye göre Tavşanlı-Eskişehir arasındaki elektrikli hatta 2 yolcu vagonu DE 24000 ve jeneratör vagonu ile birlikte hizmet veriyor. Başka hatlarda lokomotif +2 vagon hatta Lokomotif+1 vagon ile hizmet verildiği bile ifade ediliyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı tarafından paylaşılan bilgiye göre 2025 yılında kadar toplam sadece 19 adet 160 km/s hıza sahip Milli EMU seti üretilmesi planlanmakta. Benzer şekilde yine 2025 yılına kadar sadece 20 adet elektrikli lokomotif üretimi söz konusu. 225 km/s hıza sahip tren setinin ise tasarım çalışmalarının devam ettiği belirtildi.
Kaynak
Söz konusu üretim planlaması sorunsuz bir şekilde devam etse bile 200 km/s ve üzeri hızlara imkân veren hatlarda uzun bir süre yetersiz sayıdaki max 160 km/s hıza sahip EMU setleri veya max 140 km/s hıza sahip elektrikli lokomotiflerimizin çektiği yolcu vagonları ile hizmet vermek durumunda kalacağız. Bu da doğal olarak hatların verimliliği konusunu gündemden düşürmeyecektir.
Yukarıdaki üretim planlaması dışında da basına yansıyan herhangi bir tedarik planı göremedim. Sizce TCDDT, özgün tasarıma sahip üreteceğimiz araçlardan yeterli sayıya ulaşana kadar, yani bu geçiş sürecinde nasıl bir yol izlemeli?
|
 |
Şükrü Güllüoğlu
2 ay önce - Prş 19 Oca 2023, 14:19
Acilen YHT setleri için kiralama yapmak şart bence. Hatları trenlerle doldurmamız lâzım. Yazık böyle boş kalmaları.
|
 |
Lebowski
2 ay önce - Cum 20 Oca 2023, 12:53
Alıntı: |
Acilen YHT setleri için kiralama yapmak şart bence. Hatları trenlerle doldurmamız lâzım. Yazık böyle boş kalmaları. |
Zaten kiralama veya 2.el satın alma dışında çok fazla opsiyon yok sanırım. Yani yeni set satın almaya kalktığınızda bir kaç seneden aşağı teslimi pek mümkün olmaz. O zamana kadar zaten kendi setlerimizi üretmiş oluruz.
Ancak YHT setleri için yüksek kiralama ücretleri ödeyeceğine, TCDD hatların boş kalmasını daha fazla tercih edecektir diye düşünüyorum. Özellikle YHT işletmeciliğindeki zararları dikkate alındığında.
Bunun dışında TCDD serbestleşme planını öne çekebilir. Mesela 2 veya 3 sene sonrası için bir süreç takvimi belirleyip İspanya örneğinde olduğu gibi belirli güzergâhlar için yakın zamanda ihale yapabilir. Böylece ihaleyi kazanan firmalar -ki genellikle ellerinde hazır tren seti olan Fransız, İtalyan vs. işletmeciler oluyor- bu güzergâhlarda hızlı tren işletmeciliği yapabilirler. Böylece TCDDT yatırımlarını başka ihtiyaçları için kullanabilir. Ama burada özellikle İspanya örneğini verdim. Çünkü gerçekleştirmiş oldukları serbestleşme modeli başarılı olmuş görünüyor. Eğer bu yöntem seçilirse devletin de serbest rekabet gereği YHT biletlerini sübvanse etmesinden de vazgeçmesi gerekecek. İspanya modeli hakkında geçmişte yazmış olduğum yazıya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?p=8669449#8669449
Bir başka seçenek ise TCDDT'nin yurtdışından 2.el lokomotif satın alması. Sahip olduğumuz TVS 2000 vagonlarının aynı bojiye sahip Fransız Corail vagonlarında olduğu gibi 200 km/s hıza çıkabilmesi için gereken fren iyileştirmeleri yapıldıktan sonra yine bu hıza uygun lokomotifler ile yolcu taşımacılığı yapılması. Bunun için de ayrıca elimizde yeterli sayıda TVS 2000 pulman vagonu olması gerekiyor. TCDDT envanterine (2021) baktığımda ise toplam anahat pulman vagon sayısı sadece 346. Bunun da yaklaşık yarısı TVS 2000 olsa gerek. Bu sayı da hem anahat hem de HT hatları için yeterli gelmeyecektir. Bu durumda belki şöyle bir yol izlenebilir: Özel üreticileri devreye sokarak çok daha modern iç tasarıma ve 200 km/s max hıza sahip TVS 2000 vagonları hızlıca ürettirip HT hatlarında satın aldığı 2.el lokomotiflerle işletmecilik yapabilir. YHT setlerini de 250 km/s altyapı güzergâhı dışına çıkarmayarak en verimli şekilde kullanabilir.
HT hatlarında kullansın veya kullanmasın TCDDT'nin gerek anahat yolcu gerekse yük taşımacılığı için elektrikli lokomotif ihtiyacını kısa vadede ve ekonomik bir şekilde karşılayabilmesi için 2.el lokomotif tedariğinden başka seçeneği yok gibi. Aksi durumda yeterli yerli lokomotif sayısına ulaşana kadar elektrikli hatlarda dizel lokomotifleri görmeye devam edeceğiz.
|
 |
Kenan doğulu
2 ay önce - Cum 20 Oca 2023, 23:40
Şimdi üretilecek olanlar kaç km hıza göre imal ediliyor .
200 km hıza sahip olanlar ne zaman üretilecek?
|
 |
çetin81
2 ay önce - Cmt 21 Oca 2023, 12:57
Eskişehir'den Halkalı'ya ulaşım
|
 |
murat967
2 ay önce - Cmt 21 Oca 2023, 20:46
TCDD verimli çalışmayı düstur edinse ANK-ESK arasında bunu çalıştırabilir. Hatta diğer YHT hatlarına destek verebilir. Ada eksp için uygun değil çünkü o hatta trenler 100 km ortalama hızla gidiyor. Keza Kütahya-Balıkesir-İzmir’de öyle. Bu benim düşüncem. Zaman kim bilir neler getirecek?
|
 |
Kenan doğulu
1 ay önce - Sal 24 Oca 2023, 22:06
Ben merak ettiğim bir şeyi sormak istiyorum , cevap verirseniz gerçekten sevinirim , kafamdaki merak ettiğim soru cevap bulmuş olur ?
Tam detaylı bilgiyi internette bulamadım
TCDD için üretilen Siemens velaro tr ile DB için üretilen velaro d arasında ne gibi farklar var ? Hangisi kalite olarak daha iyi ?
En son Kenan doğulu tarafından Sal 24 Oca 2023, 22:12 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
|
 |
erkinalp
1 ay önce - Sal 24 Oca 2023, 22:08
Velaro D bir kereye mahsus verildi, bizim için üretilenler Velaro TR oluyor.
|
 |
Lebowski
1 ay önce - Prş 26 Oca 2023, 13:21
Alıntı: |
Ben merak ettiğim bir şeyi sormak istiyorum , cevap verirseniz gerçekten sevinirim , kafamdaki merak ettiğim soru cevap bulmuş olur ?
Tam detaylı bilgiyi internette bulamadım
TCDD için üretilen Siemens velaro tr ile DB için üretilen velaro d arasında ne gibi farklar var ? Hangisi kalite olarak daha iyi ? |
Kalite farkı yerine farklı ülkelerin ihtiyaçları ve talepleri üzerine üretilmiş farklı modeller diyebiliriz. Velaro D, Alman demiryolları için üretim hattında üretilirken bir kararla ülkemize tahsis edilmiş bir modeldir. Üreticinin paylaştığı teknik özelliklere göre en belirgin farklar:
Velaro D, DB ihtiyaçları doğrultusunda 4 farklı elektrik sistemi ile çalışabilen, 460 koltuk kapasiteli, max 320 km/s hıza sahip bir settir. Farklı elektrik sistemleri ile uyumlu olma özelliğinin bizlere tahsis sonrası hâlâ korunup korunmadığı hakkında net bir bilgiye ulaşamadım.
Velaro TR ise 519 koltuk kapasiteli, sadece ülkemizdeki elektrik sistemi ile uyumlu, max 300 km/s hıza sahip bir modeldir.
Sadece bir kaç ay önce sahip olabilmek adına neden setlerdeki uyumu bozarak ihtiyacımız olmayan özelliklere sahip, çok daha az koltuk kapasiteli tek bir set için bu kadar aceleci davrandığımızı ise bilmiyorum.
|
 |
sayfa 2127  |