1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 2  |
 |
Fehmi SERİM
16 yıl önce - Çrş 28 Şub 2007, 01:46
Çevreyi kirletmenin yasal yaptırımı vardır. Ama uygulayan yok. Belediye zabitaları adeta bostan korkuluğu. Gençlerimiz de çok sorumsuz. Karşıyaka sahili çöplük gibi. Ayçekirdeği başta olmak üzere cimler üzerinde ,denizde ne arasanız var. İnsanlar sanki körelmiş. İşte az gelişmişlik esas bu.
|
 |
fyilmaz
16 yıl önce - Çrş 28 Şub 2007, 02:03
Bizim insanımızın üşengeçliği, vurdumduymazlığı ve hazıra alışmışlığı da çevre kirliliğinde önemli rol oynamaktadır. Hemen hemen her plajın yakınında WC olduğu halde adam hiç rahatını bozmadan denize salıyor. Elindeki sigara izmaritini o an neresi uygun gelirse çekinmeden fırlatıyor.
Bazı arsaların yanındaki duvarlara "buraya çöp atan eşektir" gibi yazılar yazılıyor. Yani illa hakaret içeren yazılaramı muhatap olmak lazım. Bir kere insanın kendisinin bilinçli olması gerekir. Evimizin içine verdiğimiz önem kadar malesef çevreye önem vermiyoruz. Lisede bir öğretmenimizin sözü vardı çevreyle ilgili:
"Çocuklar herkes evinin önünü süpürse ve ortak alanları temiz kullansak kirlilik diye birşey olmaz."
|
 |
busegül
16 yıl önce - Çrş 28 Şub 2007, 02:07
Bu sadce bizim toplumuma ait bir sorun değil.
Bu bence dünyanın sorunu .Küresel Isınma da bunun en güzel kanıtı.Eskiden bize derslerimizde çevre koruma dendiğinde yerlere çöp atmamak,tükürmemek,ağaç dikmek,fabrika bacalarına filtre takmak vs.gibi şeyle önerilirdi.
Çevreyi korumak için bunlar yeterli değil acı bir şekilde öğrenmeye başladık zaten.Elektronik eşyaları sadece ihtiyacımız oranında kullanmak,elektronik eşyaları stand-by durumunda bırakmak yerine prizden çekerek kapamak,suyu idareli bir şekilde kullanmak yani akarsa aksın,yanarsa yansın faurasını ödüyorum nasılsa zihniyetinden kesinlikle uzak durmak,Kişisel araçlarımız yerine toplu ulaşım araçlarını tercih etmek,toplum ve çevre sağlığına zarar veren üretimleri boykot ederek almamak,kürk ve deri gibi giyim ürünlerini mümkün olduğunca almamaya çalışmak ve insanlara bu konuda bildiklerini mümkün olduğunca anlatarak,bunlara dikkat etmeyenleri uyarmak...vs.vs...
|
 |
Fehmi SERİM
16 yıl önce - Pzr 04 Mar 2007, 11:15
ÇORUM bir iç anadolu şehri. Son zamanlarda hızlı gelişti. Ana caddesinde bir tek izmarit, atık, çöp göremezsiniz. Bunu başaran belediye başkanına (Rahmetli oldu) tebrik ziyareti yapmıştım. Halk temizlik alışkanlığı kazanmış. Bir de sözde bu insanlarla alay edilir "Senin yaptığını Çorumlu yapmaz " diye. Evet İzmir'de izmirlinin yaptığı çevre kirliliğini Çorumlu yapmıyor. Saf, temiz insanlarını herkesin tanımasını isterim.
Not. İçinden geçmelerim dışında Çorum ile hiçbir bağım yoktur. Takdirden başka.
|
 |
35CEM35
16 yıl önce - Pzr 04 Mar 2007, 11:48
Sevgili Fethi,bak ne güzel demişsin "İzmir'de izmirlinin yaptığı çevre kirliliğini Çorumlu yapmıyor."
Bir şehrin halkını,o şehrin dışından gelenler çoğunlukta oluşturuyorsa,olan hataları o şehre yazmak insafsızlık olur.
Eminimki Çorum'dada başka şehirden olan insanlar var.Ama büyük çoğunluk kendi hemşehrileridir.Büyükşehirlerde durum farklı.Misal şimdi İstanbul'da,yüzde kaç gerçek İstanbul'lu var acaba?
Mutlaka beş parmağın beşi bir değil sözü bu konudada geçerli ama,şehrimizde yapılan birçok tersliğin göçle gelen kitleler tarafından yapıldığını gözlerimle görüyorum.
En basiti,şimdi gidin bakın Konak meydanına.Günün her saati aynı kötü manzara.
Dışardan gelen,İzmir'i bilmeyende bize mal eder bu negatif manzaraları.
İzmir'li olanlar bilir,yaz kış gemilerle turist gelir,bazen Kemeraltı ve Konak meydanı turist gurupları ile dolar.Bunlara salça olan bilumum selpakçı dilenci falcı envayi çeşit seyyarın İzmir'le yada İzmir'li olmakla en ufak bir alakası yoktur.
Yaşlı bir esnaf toptancım var Kemeraltında,biara şu sözleri demişti:
"Eskiden kapımızın önündeki çöpleri süpürüp,içeri kovamıza alırdık,şimdi içeriyi süpüren kapısına atıyor çöpü."
|
 |
EnderYıldırım
|
 |
gülşen etişken
16 yıl önce - Pts 05 Mar 2007, 19:40
Çok güzel bir başlık açılmış bence.Çevremizi temiz tutmuyoruz,gerçekten de öyle adım atsan kağıt parçası,sigara izmariti,plastik şişe,ağaçlara kazınmış yazılar,kopartılmış ağaç dalları ve çiçekler.İlkokuldan bu yana bütün öğretmenlerimden aynı cümleyi duymuşumdur 'Yaşadığın evi nasıl temiz tutuyorsan çevreni de öyle temiz bırakacaksın'.Bir de arkamızı birilerinin toplamasına alışmasak...
|
 |
Fehmi SERİM
16 yıl önce - Sal 06 Mar 2007, 17:46
Karşıyaka sahilde çekirdek kabuklarını yere atmayan bir allahın kulu yok. Bunların çoğu doğma Karşıyakalı. Yalnız bir defasında çimler üzerinde oturmuş çekirdek çitleyen bir aile çocukları ile beraber yedikleri çekirdek kabuklarını bir kese kağıdına koyuyorlardı. Yanlarına giderek tebrik ettim. Bu çevre kirletenlerle nasıl mücadele edebiliriz. ? Belediyeler bu konuda çok duyarsız. Resmi görevliler ikaz etse insanlar bunun bir suç olduğunu anlayacaklar ve belki de utanacaklar. Belediye ye bu konuda e mail atalım.
|
 |
EnderYıldırım
16 yıl önce - Pzr 11 Mar 2007, 15:28
Çevreyi kirletenlerle mücadele etmek zorundayız. Aslen, birebir kendimizin eğitimiyle ilgili olsa da bu durum, bu işin denetimi belediyelere düşüyor. İnciraltı' nda yeni yapılan sahil düzenlemesinde, betonların arasına kısa kısa taşlar döşendi. Bahsettiğim bu taşların arası tamamen çiğdem kabuklarıyla dolmuş vaziyette. Devamlı o bölge temizleniyor. Fakat taşların arasını temizlemek mümkün olmadığı için, devamlı kabuk doluyor. İnciraltı' na uğradığınızda lütfen dikkat edin. Böyle olduğunu sizde göreceksiniz. Ben bu konuda, Büyükşehir Belediyesi' ni, e-posta yoluyla uyarmayı düşünüyorum. Ya bunun için özel ekip koyacaklar yada orada çalışanlar, böyle bir durum olduğunda, uyaracaklar. Belediye bunu yapmak zorunda. Tabiki bütün İzmir için denetim şart ama Expo ile dünyaya açılmayı hedeflediğimiz İnciraltı ile denetime geçmemiz, çağdaş insanlar gibi davranmamız gerekiyor. Artık vurdumduymazlık hat safhada, zirveye ulaşmış durumda. Bu bilinçsizlikle gerçekten bu ülkeye, doğal güzelliklerine yazık ediyoruz.
|
 |
EnderYıldırım
15 yıl önce - Cmt 29 Eyl 2007, 17:55
Alıntı: |
Deniz çöplük müdür?
Bu soruya Ege kıyılarına bakıldığında hemen evet demek mümkün... Deniztemiz Derneği (TURMEPA) üyeleri ve gönüllü öğrencileri, Uluslararası Kıyı Temizleme Kampanyası kapsamında Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde kıyı ve deniz temizliği yapmışlar ve ortaya çıkan sonuca bakıp bizim gibi ‘evet çöplük’ yanıtını vermişler. Gümrük’ten Pasaport’a doğru şöyle bir deniz kenarında yürüyün bana hak vereceksiniz.
Dünyada her yıl 450 milyar metre küp arıtılmamış ya da kısmen arıtılmış çöp ile endüstriyel ve tarımsal atığın denize döküldüğü bildiriliyor. Türkiye’de çöplerin yüzde 70’inin denize döküldüğü ileri sürülüyor. Yaşadığı topraklara, girdiği denizlere karşı bu kadar acımasızca davranan başka bir toplum var mıdır bilmiyorum. Bir rakamla bitireyim: Türkiye’deki 3 bin 225 belediyenin sadece ve sadece 172’sinde atık arıtma tesisi bulunuyor!
Nedim Atilla |
|
 |
sayfa 2  |
ANA SAYFA -> İZMİR - Haberler ve Sohbet
|