Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 1
Ufuk

16 yıl önce - Cum 10 Ksm 2006, 16:43
Cumhurbaşkanlığından açıklama: teröristlerin affedilmesi


Alıntı:
Sayın Ufuk KARABULUT

Elektronik posta yoluyla ilettiğiniz,. teröristlerin affedildiği  iddiasının doğru olup olmadığının 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Yasası uyarınca bildirilmesi istemini içeren başvurunuz alınmıştır.

Anayasa'nın 104. maddesinde "Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebi ile belirli kişilerin cezalarını hafifletmek veya kaldırmak", Cumhurbaşkanı'nın yürütme alanına ilişkin görev ve yetkileri arasında sayılmıştır.

Anayasal kuraldan da anlaşılacağı gibi, Cumhurbaşkanı'na özel af yetkisi, sürekli hastalık, sakatlık ve kocama nedeniyle sınırlı olarak tanınmıştır.
Bir başka deyişle, hükümlünün ceza yargılaması sonunda kesinleşmiş özgürlüğü bağlayıcı cezasının Cumhurbaşkanı'nca hafifletilmesi ya da kaldırılması, cezayı gerektiren suçun niteliğine değil, hükümlünün sağlık durumuna bağlanmıştır.

2659 sayılı Adli Tıp Yasası'nın 16. maddesinde, sürekli hastalık, salatlık ve kocama nedenleriyle belirli kişilerin cezalarının hafifletilmesi ya da kaldırılmasına ilişkin işlemlerin yapılması, Adli Tıp Kurumu Üçüncü İhtisas Kurulu'nun görevleri arasında sayılmıştır.

Af konusunda prosedür şöyle işlemektedir:

- Hükümlü durumunu ilgili olduğu Cumhuriyet Başsavcılığı'nı bildirmektedir.
Cumhuriyet Başsavcılığı hükümlüyü bir sağlık kuruluşuna sevketmektedir.

-Hükümlünün hastalık, sakatlık ve kocama durumu, gerektiğinde uzun süreli gözleme ve inceleme evresinin ardından, yetkili sağlık kuruluşu raporuyla saptanmaktadır.

Sağlık kurulu raporu, Adli Tıp kurumu Üçüncü İhtisas Kurulu'na gönderilmektedir. Adli Tıp Kurulu, sağlık kurulunun, hükümlünün sağlık durumuyla ilgili bilimsel ve teknik görüşünü içeren raporuna dayanarak ve uzun incelemeden sonra, raporda belirtilen hastalık, sakatlık ve kocama durumunun Anayasa'nın 104. maddesinde sözü edilen "sürekli" hastalık, sakatlık ve kocama durumuna girip girmediğine karar vermektedir.

-Adli Tıp Kurulu'nun raporu Adalet Bakanlığı'na gönderilmektedir. Dosya, Bakanlıkça incelenip tekemmül ettiği anlaşıldıktan sonra Sayın Cumhurbaşkanımıza sunulmak üzere Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'ne iletilmektedir.

-Dosyanın hazırlanması sürecinde, kurallar uyarınca Sayın Cumhurbaşkanımızın hiçbir etkisi, karışması ve yönlendirmesi olmamaktadır.

Sayın Cumhurbaşkanımız, bu aşamaların bitirildiğinin Adalet Bakanlığı'nca belirlenip,dosyanın bir yazıyla Cumhurbaşkanlığı'na iletilmesinden sonra; -Suçun niteliğinde bir ayrım yapmadan, -Adli Tıp Kurulu kararına dayanarak, -Hükümlünün sağlık durumunu ve Anayasa koyucunun amacını gözeterek, tümüyle nesnel bir yaklaşımla, cezanın hafifletilmesi ya da kaldırılması yetkisini kullanmaktadır.
Sayın Cumhurbaşkanımızın af yetkisini kullanırken amacı, insancıl bir yaklaşımla, yaşamını hapishane koşullarında tek başına, yardım olmaksızın sürdüremeyecek kadar hasta, sakat ya da kocamış olanların yaşamlarını sürdürebilecekleri ortama kavuşturulmasıdır.

Adli Tıp Kurumu 2659 sayılı Adli Tıp Kurumu Yasası uyarınca Adalet Bakanlığı'na bağlı bir kurumdur. Bu Kurum'un işleyişi ile ilgili konular Adalet Bakanlığı'nın yetkisindedir.

4982 sayılı Yasa uyarınca bilginizi rica ederim.


Genel Sekreter Adına
H.Bülent SERİM
Genel Sekreter Yardımcısı


Patron
16 yıl önce - Cum 10 Ksm 2006, 17:47

Alıntı:
Sezer’in affettiği mahkûmların sayısı ve bağlı bulundukları örgütler şöyle: 39 DHKP-C, 5 PKK, 28 TKP-ML TİKKO, 28 TİKB, 19 Dev-Sol, 17 MLKP, 15 THKP-C, 3 TDP, 2 TKİP, 2 TEKP Leninist Gerillaları, 1 DHP ve 1 Dev-Yol.

7 KATİL, 3 TECAVÜZCÜ Sezer’in affettiği adi suçlular arasında ise; 7 katil, 3 tecavüzcü, 1 gaspçı, 5 çete mensubu, 4 de uyuşturucu kaçakçısı bulunuyor. Sezer’in, aralarında polis katili Bekir Sıtkı Keçeci’nin de bulunduğu teröristleri af gerekçesi ise, açlık grevine bağlı olarak oluşan Wernicke-korsakof adlı bir tür hafıza kaybı hastalığı.

http://www.haberextra.com/haber/27551/vakit/sezer ...nlad%C4%B1
Bu haber 26.03.2006 'da Vakit gazetesinde yayınlanmış.



aşağıdaki haber ise, Cumhurbaşkanımız tarafından affedildikten sonra tekrar terör suçu
yüzünden yakalanıp hapse giren bir teröristten bahsediyor (Adalet bakanının açıklaması):
Alıntı:
...Çiçek, Sezer’in affettiği mahkumlardan tekrar cezaevine girenlerle ilgili de bilgi verdi.

Terör suçundan hükümlü olan ve Cumhurbaşkanı Sezer’in cezasını kaldırdığı Doğan Karataştan’ın, "terör örgütü üyesi olmak, korku ve panik yaratacak şekilde patlayıcı madde atmaya azmettirmek" suçlarından 10 Kasım 2004 tarihinde yeniden tutuklanarak, Tekirdağ 1 No’lu F tipi Cezaevi’ne konulduğunu ifade eden Çiçek, Kızılay’da yapılan Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun Tasarısı’nı protesto gösterisinde çıkan olaylardan sonra tutuklanan Deniz Bakır’ın ise 17 Ağustos 2005 tarihinde tahliye edildiğini kaydetti.

Adalet Bakanı Çiçek’in verdiği bilgiye göre, Sezer, 2000 yılında 12 kişiyi, 2001 yılında 15 kişiyi, 2002 yılında 93 kişiyi, 2003 yılında 123 kişiyi, 2004 yılında 9 kişiyi, 2005 yılında 5 kişiyi affetti. Bunlardan yaklaşık 190’ının suçlarını "yasadışı örgüt üyesi olma, Anayasayı değiştirmeye teşebbüs, örgüt adına faaliyette bulunma" oluştururken...

http://www.haber3.com/haber.php?haber_id=88820


Tabii ki her insan hata yapabilir, Cumhurbaşkanı da hata yapabilir, yargı da hata yapabilir.
Belki de yeni bir yasa ile teröristlerin bu cins af kapsamından çıkartılması gerekir.
Teröristler gerçekten affedilmiş ve bu demektir ki bir yerde hata var.


zara
16 yıl önce - Cum 10 Ksm 2006, 18:02



Patron
16 yıl önce - Cum 10 Ksm 2006, 18:09



Barış Özyurt
16 yıl önce - Cum 10 Ksm 2006, 18:40



Mustafa Taşlı

16 yıl önce - Cum 10 Ksm 2006, 18:59



AliAlaca
16 yıl önce - Cum 10 Ksm 2006, 19:11



Erdal
16 yıl önce - Cum 10 Ksm 2006, 21:06
aff


Alıntı:
Bu arada Sayın Sezer'in affettiği mahkumların büyük bir kısmı da DHKP-C gibi aşırı sol örgüt mensubu suçlular olduğu da insanın dikkatini çekiyor.


Dönem içinde Hapishane olaylarının olduğunu ve DHKP-C üyesi teröristlerin açlık grevleri olduğunuda hatırlatmak isterim..Muhtemelen bu yaratıklar da insanlıktan çıkmış olmalı ki affedilmişler....


Osman Yavuz
16 yıl önce - Cum 10 Ksm 2006, 21:06



Akınyakup
16 yıl önce - Pts 13 Ksm 2006, 01:36



sayfa 1
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET