Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 2
kocatorun

11 yıl önce - Çrş 06 Arl 2006, 16:15

Durup dururken kafa bulandırmak gibi olacak ama, ben adının "ŞİRBÖREK" olarak ta bilindiğini duymuştum.
Bir de meşhur Çibörek şiiri vardır. Papağan Çiğbörek te okumuştum ilk olarak. Aklıma geldi google a arattım ve buldum. Hoş bir şiir ama Tatarca bilmediğim için tam tercümesini yapamayacağım. Gerekirse bilen abilerimiz tercüme ederler.  

TATARCA ÇİBÖREK MANİSİ

Ataydan kalgan bizge etli maylı kamuraş
köbeteden katlama, lakşa, cantık, tataraş,
sarburma, kalakay, kavurmabörek ummaş şilter,
salma, irimçik, tabak börek, bazlamaş,
kurma cemiş, kesmece, oguz börek, kıygaşa,
saysan pıtıramazsın adlarını yıllarca.

En başında bunların kele kutlu çibörek.
Çibörek pişirmege keldı ya endi sıra
aşkanada cayuvnu cay konanınastına
Un, su, tuzunu, karıştır, ölçülü bas kamurunu,
kulak memesındayın bolmalı Kesmece,
kıygaşaday bolmaz açtılgan undan katlama,
şilterdayın açtılmagan undan yasalır hep Çibörek.

Bolsa eger sıprada bır kaç tane çibörek
her bir dertge devadır, başka ilaç ne kerek
baharda, cıllı cazda küzde ya kattı kışta
Erte carık üylede, akşam vaktında aşta
Arman başlap pıtkende üyde toyda colda
men onsuz etelmayman çiğböreğin hep kolda

İptarlarda, temcitte bol çibörek aşasan
Raat eter kursağın, makbul bolur orazan
Er bir yerde, er vakıt aruv keter çibörek
Protein, gıdası bol mübarek.


medeveci
11 yıl önce - Çrş 06 Arl 2006, 18:43
Öz kalkımız-Öz halkımız.


Anne tarafım tatar. Hepsi Kırım Tatarlarından. Kırım'dan Romanya'ya, oradan da Türkiye'ye gelmişler.
İzmir Eşrefpaşa'da bir tatar mahallesi var. Sayıları gitgide azalıyor. Ancak birbirlerine çok bağlılar. Birbirlerine öz halkımız anlamında 'Öz Kalkımız' derler..
Çocukluğumuz çiğ börek, kaşıkbörek, tabakbörek kokuları arasında geçti.
Anneannemin anlattığı kadarıyla şibörek(çiğ börek); içine çiğ kıyma konularak piştiği için bu adı almış. Ayrıca bol ve kaynayan yağda pişirildiğinden içindeki kıymanın çiğ kalması mümkün değil. Kaynayan yağa atılıp kısa sürede çıkarıldığı için de yağı çekmiyor. Aslında hamur işleri arasında sağlıklı sayılabilecek bir gıda..
Tatarlar şiböreğin başına oturdukları zaman sayısını düşünmeden yerler.. Ayrıca piştikçe yenir, bekletilmez..
Bugün İzmir Eşrefpaşa'da tatar mahallesinin kenarında bir çiğ börekçi var. Kendisi has Kırım tatarı.. Yıllardır bu işi yapıyor. Küçük bir dükkan, ancak ünü İzmir'i aştı.
İzmir'e gelirseniz mutlaka tadına bakın. Annelerimizin yaptığı börekten hemen hemen farkı yok.
Yalnız, cumaları ve ramazan ayında (bir ay) çalışmaz. Böreği 14.00'e kadar biter..


Minee
10 yıl önce - Cum 27 Tem 2007, 18:58

Cig börek hmmm
öff öfff olsada yesek



Tarlan Bara

10 yıl önce - Cum 27 Tem 2007, 20:22

Ben de medevecinin yukarıda söylediğini aynen duymuştum. Bu böreğe "çiğ" denilmesinin sebebi kıymanın içine kavurulmadan koyulmasından dolayı gelmiş.
Rahmetli annem yapardı ve tadına doyunulmazdı. Bu günlerde ben de yapmaya çalışıyorum ama tadı aynı
değil.


hürdoğan
10 yıl önce - Cmt 28 Tem 2007, 07:07

Eskişehir yöresine mâledilen Çiğ Börek,yurdumuzun çeşitli kentlerinde yaşayan Tatar lara özgü ve Anadolu insanınnın benimsediği bir yemektir.
       Ciddi bir araştırma yapılıp ismin kökeni tesbit edilmeden kesin bir yargıda bulunmak yanlış olur.Tatarların farklı boylarında bu yemeğin Şırbörek, Şuberek, Çiberek, Çuberek, Çiborek şeklinde adlandırıldığı biliniyor.
       Bir görüşe göre  "şırbörek" adının pişerken çıkan kızarma sesinden geldiğinden bu isim verilmiştir.Bir başka görüşe göre de   Kıpçak lehçesindeki lezzetli anlamındaki "çi"den geldiğidir.
       Bana göre içindeki harcın pişirilmeden konduğu için çiğ börek denmesi doğru değildir.Çünkü ülkemize çoğunluğu Kırım dan gelen Tatar lar bu böreği ,Türkiye ye göç etmeden önce yüzyıllardır  yapıyordu.Çiğ Börek bana Anadolu insanının yakıştırması gibi geliyor.


caner 26
10 yıl önce - Cmt 28 Tem 2007, 13:15

ben de Şırbörek`in  yağda çıkardığı ses dolasıyla bu adı aldığını duymuştum.



Atınç

10 yıl önce - Cmt 28 Tem 2007, 17:49

çibörek ve ayran cidden eskişehirin bizlere verdiği en büyük nimettir. Ankarada Eskişehirli arkadaşım evlerine her gittiğimde yüzsüzce defalarca iteyip her zaman yediğim inanılmaz hoş bir tatar yemeği. birde susurlukta susurluk ayranı ile güzel oluyor. tadan arkadaşlar bilirler.

kurtes
10 yıl önce - Cmt 11 Ağu 2007, 11:30

Benim için isim önceliği ikinci sırada eğer iyi yapan bi yer bulursanız ayarını kaçırmadan tadın derim...

Ahmet Çetin

10 yıl önce - Cmt 11 Ağu 2007, 12:20
ESKİŞEHİRDE Ata yadigarı ÇİBÖREK


Tamer PAKBEN demiş ki.


Alıntı:
Çibörek yukarıdaki gibi tavada değil, çüven kazanında bol yağda pişerse daha lezzetli olur.


    Benim bildiğim ve Eskişehirde'ki günlerimden hatırladığıma göre, çibörek çöven kazanında  ve çok bol yağda   kızartılırsa daha lezzetli oluyor. Hatta yağ o kadar çok ve o kadar kızgın ki, çibörek kazanın bir kenarından  yağın içine bırakılıyor. Öteki kenarından kepçe ile alınıyor.  Yani biraz hızlı bir şekilde  yağın içine bırakılan çibörek, kazan dibine inip yukarıya çıkarken balon gibi şişerek gevrek bir şekilde pişmiş oluyor.
     
    Yanında da ayran oldu mu, o yemeğin zevki hiç bir yerde ve mekanda bulunmaz. Özlemişim galiba?


serap95
10 yıl önce - Sal 28 Ağu 2007, 13:59

Eskişehirli bir aile Ankara Balgatta ufak bir çibörekçi açmış. Fast food kültürünün yaygınlaştığı tüketim çağında 1500 yıllık yemek kültürümüzü tanıtmaya ve canlı kalmaya çalışıyor. İsmi de öztürkçe Konakbay şırbörek. Balgat pazarının üst tarafında işlek bir yer değil ama çok lezzetli çibörekleri.



sayfa 2
cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET