1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 1  |
 |
Akın Kurtoğlu
16 yıl önce - Pts 04 Eyl 2006, 18:29
BUR » A2.05. Bursa Toplu Taşıma Araçlarının Dış Boyama Renkleri
"Marmara Belediyeler Birliği"ne bağlı olan 10 ilin kentiçi toplutaşıma araçlarından bir kısmı (genellikle ÖHO kapsamında olanlar), son 4-5 yıldır mavi-yeşil-turkuaz dalgalı formda servis yapıyorlar. Hatta bazı şehirlerin belediye otobüsleri de (galiba Edirne) bu renklerde ve boyama stilinde. Anlaşılan İstanbul'un öncülüğünü başlattığı bu tek tip boyama şekli, diğer belediyelerde de yaygınlaştırılmaya başlanıyor. Tüm Marmara bölgesi şehirlerinde, aynı formatta boyama biçimiyle, belli bir standart yakalanmaya çalışılıyor.
(+)
Batur'un mesajından alıntıdır...
Bursa'da faaliyet gösteren ÖHO'ların şu andaki Turkuaz dış boyama renkleri ve stilleri göze hoş geliyor mu? Yoksa üstteki forma uyarlanmaları daha mı doğru olur?
Akın KURTOĞLU
|
 |
Cem Telgeren
16 yıl önce - Pts 04 Eyl 2006, 22:14
Alıntı: |
Tüm Marmara bölgesi şehirlerinde, aynı formatta boyama biçimiyle, belli bir standart yakalanmaya çalışılıyor. |
Evet olabilir ama bunu Bursa daki halk otobüslerinde uygulamak biraz zor.Bursa da çoğu yeni sayılabilecek yaklaşık 400 özel halk otobüsü var (Küçük otobüsler dahil).Ve bu otobüslerin çoğu da Bursa özel halk otobüslerinin genel rengi olan turkuaz yeşil'e boyanmış haldedir(14 adet 302 halk otobüsü hariç.Onlar nedense kırmızı krem renktedirler).Bu renk aynı zamanda Bursaray'ın da rengidir.O yüzden Marmara Belediyeler Birliğinin benimsediği renk stilinin (Kurşunlu'ya çalışmaya başlayan küçük halk otobüslerinin renk stili) Bursa da uygulanabileceğini pek sanmıyorum.
|
 |
Akın Kurtoğlu
16 yıl önce - Pts 04 Eyl 2006, 23:27
Kaldı ki, Bursa'nın şu andaki ÖHO'larının dış renkleri, Marmara genelinde uygulamaya konulmak istenen renklerden çok daha sadece kibar... İstanbul'daki ÖHO'lar tabir-i câizse çingene çadırı gibi rengârenk ve de göze hiç mi hiç hoş gelmiyorlar... Niye bu standardı oturtmaya çalıştılar, anlayamıyorum bir türlü... İtici bir boyama şekilleri var. Ayrıca boyaların tonları aynı olmasına rağmen, dalgalara verilen formlar her araçta farklı... Bence, Bursa otobüsleri bu haliyle kalsınlar, çok daha iyi...
Akın KURTOĞLU
|
 |
Cem Telgeren
16 yıl önce - Pts 04 Eyl 2006, 23:38
Bence, Bursa otobüsleri bu haliyle kalsınlar, çok daha iyi. |
Bencede...Bursa'daki Özel Halk Otobüslerinin turkuaz yeşil renkleri bence çok hoş.Ayrıca bu rengin Bursa'ya da yakıştığını düşünüyorum.Ama ben otobüslerdeki gri rengi bir türlü sevemedim.Aslında bu otobüslerdeki gri renkli kısımlar beyaz olsa (turkuaz yeşil-beyaz) Bursa'ya çok daha fazla yakışırlardı.
|
 |
Akın Kurtoğlu
16 yıl önce - Pts 04 Eyl 2006, 23:43
BBOİ kurulduğu günden 1970'lerin sonlarına kadar hep lâcivert-krem renklerle geldi. Aslında zamanında Bursa ile özdeşleşmiş olan "Yeşil" renk neden toplu taşıma araçlarında uygulanmadı, hep merak etmişimdir. Lâcivert yerine yeşil renkli bir boyama oturtulsydı ve bu gelenek hiç bozulmadan günümüze kadar gelseydi, BOİ aynı zamanda rengi ile de bir klâsik olacaktı. Amma, maalesef, şehrin kentiçi ulaşım tarihi boyunca; lâcivert-krem, kırmızı-krem, kırmızı-turuncu-siyah, kırmızı-beyaz, gri-yeşil, turkuaz-yeşil ve son olarak da sarı renk kullanılarak olabilen tüm renkler denendi neredeyse.
Akın KURTOĞLU
|
 |
Cem Telgeren
16 yıl önce - Sal 05 Eyl 2006, 23:02
Lâcivert yerine yeşil renkli bir boyama oturtulsydı ve bu gelenek hiç bozulmadan günümüze kadar gelseydi, BOİ aynı zamanda rengi ile de bir klâsik olacaktı. Amma, maalesef, şehrin kentiçi ulaşım tarihi boyunca; lâcivert-krem, kırmızı-krem, kırmızı-turuncu-siyah, kırmızı-beyaz, gri-yeşil, turkuaz-yeşil ve son olarak da sarı renk kullanılarak olabilen tüm renkler denendi neredeyse. |
Ben de Bursa otobüslerinin Bursanın simge rengi olan yeşil renge sahip olmadığını merak ederdim hep.Neyse ki en azından özel halk otobüslerinde ve bazı BOİ otobüslerin de (345K larda) ve de Bursaray da bu gerçekleştirildi.
Ancak ben yeni Conectoların neden yeşil değilde sarı renge boyanmış olduğunu anlayamadım bir türlü.Aslında onlar da yeşil renkli olmuş olsalardı tüm toplu taşıma araçlarında tek renk sistemi oturtulabilirdi.
|
 |
Akın Kurtoğlu
16 yıl önce - Çrş 06 Eyl 2006, 01:18
Ancak ben yeni Conectoların neden yeşil değilde sarı renge boyanmış olduğunu anlayamadım bir türlü.Aslında onlar da yeşil renkli olmuş olsalardı tüm toplu taşıma araçlarında tek renk sistemi oturtulabilirdi. |
Muhtemelen Burulaş'a ait oldukları için farklı renge boyandılar. Ama bunun da kolayı var. Tüm araçlarda ana renk yeşil olur. Bütün otobüsler yeşile boyanır. Bunların üzerine de; Belediye otobüsleri, araçları çepeçevre saran ince beyaz bir kuşak kullanırlar. Halk otobüsleri hâki, Burulaş da kırmızı gibi... Tabi, bu göze hoş gelecek renklerle değiştirilebilir. Burada kastetmek istediğim, ana renge sâdık kalmak koşuluyla, bantlar kullanarak farkı farkettirebilmek...
Akın KURTOĞLU
|
 |
i.osmanoğlu
16 yıl önce - Çrş 06 Eyl 2006, 01:25
Bencede burulaş fakını hissettirmek için sarı rengi kullandı.Sarı renk bursaya pekte yabancı değil aslında. Bmc procitylerde sarı renkteler. Aslında otobüslerde sarı renk çok güzel durdu ama bu seferde bursa caddelerinde renk cümbüşü oldu. Acaba Türkiye'nin başka yerinde sarı renkte otobüs işletmeciliği yapan bir belediye varmı?
İ.O.
|
 |
Akın Kurtoğlu
16 yıl önce - Çrş 06 Eyl 2006, 01:29
Acaba Türkiye'nin başka yerinde sarı renkte otobüs işletmeciliği yapan bir belediye varmı? |
Türkiye'de değil ama Roma ve Berlin'de tüm toplutaşıma araçları baştan ayağa tek renk olarak sarı idiler yakın zamana kadar. Ona özendiler anlaşılan...
Akın KURTOĞLU
|
 |
Emre Alkor
16 yıl önce - Çrş 06 Eyl 2006, 18:09
ben yeni Conectoların neden yeşil değilde sarı renge boyanmış olduğunu anlayamadım bir türlü. |
biraz yapılan işi tersinden anlamak yada havadan nem kapmak gibi gelebilir söyleyeceklerim ama yeni otobüslerin sarı olmasının altında akp'nin renginin etkisi olabilirmi? belediyenin hizmetlerini beğeniyorum ve aldığı otobüslerin renginin diğer renklerden daha çok yakıştı onuda söyleyeyim.
|
 |
sayfa 1  |
ANA SAYFA -> ULAŞIM - Marmara
|