Topkapı-Avcılar hattından sonra Kabataş ve Levent arasına da metrobüsler geliyor
İstanbul’un toplu ulaşımına devrim niteliğinde yenilik getirmesi planlanan metro gibi otobüs (metrobüs) projesine bir halka daha ekleniyor. İstanbul Elektrik Tünel Tramvay (İETT) Genel Müdürü Mehmet Öztürk, Topkapı-Avcılar hattının ardından Kabataş-Levent arasında da metrobüslerin işleyeceğini açıkladı.
Kabataş-Levent hattının güzergâhında yer alan Beşiktaş’ın tarihi ve kültürel zenginliklerine dikkat çeken Öztürk, “Metrobüsler, tramvay gibi hem görünümü bozmuyor, hem de Barbaros Bulvarı’nın eğimine uygun.” dedi. İETT Genel Müdürü Öztürk, bu amaçla Hollanda’nın metrobüs üretici firması VDL ile görüşmelere başladıklarını söyledi. “Alacağımız metrobüs modeli 300 yolcu kapasiteli. Her bir metrobüsün maliyeti de 1 milyon Euro civarında.” diyen Öztürk, metrobüslerin hibrit (elektrik+benzin) motorlu olduğunu kaydetti. Öztürk, yola döşenecek manyetik çivilerle otomatik hareket edebilen aracın tüm tekerleklerinin direksiyon kumandalı özelliklere sahip olacağını kaydetti.
İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mesut Pektaş, geçen hafta metrobüs üreticisi VDL firmasının tesislerini gezmek üzere Hollanda’ya gitti. Mehmet Öztürk, gezi esnasında firmanın ürettiği 18 ve 24 metrelik metrobüsleri incelediklerini ve deneme sürüşleri yaptıklarını söyledi. Henüz üretilmemiş olan 26 metrelik 300 yolcu kapasiteli modelde karar kıldıklarını aktaran Öztürk, Topkapı-Avcılar ve Kabataş-Levent hatlarında bu metrobüsleri işletmeye alacaklarını anlattı. Metrobüslerin avantajlı yönlerinin olduğunu söyleyen Öztürk şunları kaydetti: “Tramvaylarda olduğu gibi hava kirliliği emisyon değerleri düşük. Yatırım maliyetleri çok daha ucuz. Tarihi dokuya ve şehrin ana estetiğine uygun. Her türlü hatta her türlü biçimde çalışabiliyor. Çok fazla yolcu taşıyabiliyor. Tüm tekerlekleri direksiyondan kumandalı olduğu için duraklara yanaşabiliyor. Bu sayede büyük zaman avantajı sağlıyor.”
Öztürk, Kabataş-Levent hattında tramvay ve metro gibi farklı alternatiflerin uzun zamandır değerlendirildiğini anlattı. Bu hattın güzergahında Dolmabahçe ve Çırağan sarayları, camiler, kasırlar ve tarihî birçok yapının olduğuna dikkat çeken Öztürk, “Anıtlar Kurulu’nu da yakından ilgilendiren, hassas olmamız gereken bir hat burası. Tramvay için hantal demir rayların döşenecek olması ve kataner (havadan elektrik) hattı, görünümü bozar.” dedi. İETT Genel Müdürü, Beşiktaş’tan Levent istikametinde Barbaros Bulvarı’nın eğimli olmasının da metrobüs tercihinde etkili olduğunu söyledi. Tramvayların 50 milyon dolarlık depolama yeri maliyetinin olduğunu belirten Öztürk, Kabataş - Levent hattında istifleme sorununun yaşanmayacağını söyledi. “Mecidiyeköy, Zincirlikuyu ve Boğaz Hattı 376 otobüsümüz var.” şeklinde konuşan Öztürk, “200 bin yolcu bu hat’ta İETT ile seyahat ediyor. Halk otobüsleri, taksi ve minibüsler de çalışıyor. İstanbul’un en hareketli bölgelerinden birisi orası.” dedi.
‘Metrobüsler uçak teknolojisiyle üretiliyor’
İETT Genel Müdürü Öztürk, metrobüslerin uçak teknolojisi kullanılarak üretildiğini anlattı. “Hiçbir çivi yok, tamamen yapıştırılma olarak üretiliyor.” diyen Öztürk şöyle konuştu: “Emniyet yönünden de test işlemlerini yaptık. Saatte 75 kilometre hızla giden bu araca aynı hızla başka bir kamyon vurduğunda, metrobüste meydana gelen hasar esneme kabiliyeti fazla olduğu için küçük oluyor.” Plakalar halinde yapıştırma biçiminde yapıldığı için de hasar gören yerin plakasının alınıp eklenebildiğini ve normal araçlara göre 1 ton civarında daha hafif olduklarını anlatan Öztürk, Hollandalı VDL firmasının 85 adet yüksek teknolojili ürün üreten bir şirketler grubu olduğunu kaydetti. 27.07.2006 Ali Kuş İstanbul |