Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
Gaziantep Yemekleri
« önceki   1234 ... 204205206   sonraki »

ANA SAYFA -> GAZİANTEP
cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
sayfa 3
Ayhan
11 yıl önce - Cum 31 Ağu 2007, 18:36

Antep Fıstığı

http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=53555





KAZIM HASIRCI

11 yıl önce - Sal 11 Eyl 2007, 17:34

Kahke

"Kahke" nedir?
Kahke, Gaziantep’te yıllar önce çocuklara oruç tutmayı sevdirmek amacıyla sadece Ramazan ayında yapılan ve bir tür simittir.

Ancak şimdi Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olduğunu söyleyebiliriz.
Gaziantepli ustaların Suriye’nin Halep kentindeki ustalardan yapmayı öğrenip, Gaziantep mutfağına taşıdıkları bilinen kahke, 1930’lu yıllarda taş fırınlarda üretilmeye başladı. 15 çeşidi bulunan kahkenin en çok tercih edileni ise Ramazan ayı dışında üretilmeyen Ramazan kahkesi. (Diğer adı Halep Kahkesi)

"Ramazan kahkesi" nasıl yapılır?

Un, şeker, zeytinyağı, mahlep otu, tuz, susam ve nohut mayasının karışımından üretiliyor. Ramazan kahkesinin hazmının kolay  ve kokusunun farklı olduğunu belirterek bu ay süresince Gaziantep'teki simit fırınlarında (Taş fırın olmak şartıyla) bol miktarda üretildiğini söyleyebiliriz.

 


KAZIM HASIRCI

11 yıl önce - Pts 17 Eyl 2007, 14:59

Karışık Yaz Dolması

Patlıcan,biber ve domatesler, kabaklar oyulur,yıkanır.Oyulan patlıcanlar su içerisinde 10-15 dk. bekletildikten sonra suyun içerisinden alınarak bir diğerleriyle birlikte bir kenara alınarak bekletilir. Geniş bir kap içerisinde yıkanmış pirinç,kıyma,ince doğranmış soğan ve sarımsak,salçalar,tuz, karabiber, kırmızıbiber bir bardak su konarak iyice karıştırılır. Hazırlanan bu karışım oyulan sebzelerin içine fazla sıkı olmayacak şekilde doldurulur.Ağızları bir dilim domatesle kapatılarak tencereye en altta patlıcan,daha sonra biber ve domatesler olacak şekilde sıkıca dizilir.Üzerine biraz tuz eklenerek dolma taşı yada ters çevrilmiş tabak konur. Dolamaları bir parmak geçecek şekilde su ekleyip kaynamaya bırakılır.Kaynamaya başlayınca altı kısılarak pişmeye bırakılır. Pişmeye yakın sumak ekşisi konur ve 5-10 dakika daha pişirilir.Yemek servise hazırdır.


 


 



KAZIM HASIRCI

11 yıl önce - Prş 20 Eyl 2007, 18:09

Köfteler
Bugünkü menümüz Gaziantep'te yapılan çeşitli köfteler.
Gaziantep'te köfte denilince akla et köfteleri gelmez. Daha çok simitle (yani ince bulgur) yapılan köfteler gelir. Bu çeşit köfteden sizlere üç örnek sunuyorum.
Çiğ Köfte
MALZEME;
100 gr. çiğköftelik et
200 gr. ince bulgur
5 diş sarımsak
30 gr. kurusoğan
150 gr. biber salçası,50 gr. domates salçası
1 çay kaşığı nane,kimyon karabiber,yenibahar
3 çay kaşığı pulbiber
100 gr. yeşil soğan
1 adet maydanoz

Önce salçalar bulgur,baharatlar birbirine katılır.Sarımsaklar ince doğranmış soğanla yoğurulur.Sonra et katılarak iyice yoğurulur.İnce doğranmış soğan ve maydanoz köfteye ilave edilerek 3-5 dk. yoğurulur.Sonra köfte şeklinde sıkarak servis yapılır.







İçli Köfte

MALZEME;
Harcı için;
20 gr. fıstık veya ceviz içi
Yarım çay kaşığı tuz,karabiber,tozbiber,pulbiber
150 gr. az yağlı kıyma,100 gr. soğan
Hamuru için;
50 gr. simit
25 gr. çiğköftelik et
1 adet soğan,20 gr. haşlanmış patates
Tuz,yarım çiğ yumurta

Harcının hazırlanması;
Et, önce pişinceye kadar kavrulur.Soğanlar ince ince doğranıp ete eklenir.Daha sonra iyice kavrulur ve baharatlar ile fıstık veya ceviz içi eklenerek kavrulmaya devam eder.Sonra ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
Hamurun Hazırlanması;
Hamurun içindeki malzemelerin hepsi katılarak içine soğan rendelenerek iyice yoğrulur.
Köftenin hazırlanması;
Yoğurulan hamurdan yaklaşık 40 gr. kadar alınarak (ceviz büyüklüğünde) avuç içinde top halne getirilir.İşaret parmağı ile oyulup içine karışım konur ve yumurta şekline gelinceye kadar yuvarlanır. Zeytin yağında kızartılarak servis yapılır. İstenirse su buharında haşlanarakta yenilebilir.




Maltıhalı Köfte

MALZEME;
6 bardak kırmızı mercimek
3 bardak simit (ince bulgur)
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
2 tane kuru soğan
1 bardak sıvı yağ
2 demet maydanoz
250 gr. yeşil soğan
250 gr. yeşil sarımsak
Tuz,karabiber,su

Kırmızı mercimek üzerine 2 parmak geçecek şekilde su ile ocağa konur.İçerisine biraz tuz ve biber attıktan sonra pişmeye bırakılır.Pişmeye yakın salçalar ilave edilir ve simit eklenerek 2-3 dk. daha pişirilir.Kuru soğanlar incecik doğranıp yağda kızartılır,ateşten alınarak kırmızıbiber ilave edilir.Diğer tarafta sebzeler doğranarak bir tarafa konur. Pişen mercimek ve simit karışımı biraz soğuyunca 5 dk. kadar yoğrulur.Yağ ve soğan karışımı buraya boşaltılır ve karışana kadar yoğrulur.Daha sonra maydanoz,soğan ve sarımsak katılarak küçük sıkmalar şeklinde yada kaşıkla yenecek şekilde tabaklara konularak servis yapılır.



Omaç
Bu da ekmekle yapılan bir çeşit köfte.

MALZEME;
3 adet yufka ekmek (ufalanmış)
3 adet rendelenmiş domates
3 adet yeşil biber,1 baş kuru soğan
3 diş kuru sarımsak (ince doğranmış)
1 demet maydanoz (ince doğranmış)
1 yemek kaşığı domates ve domates salçası)
1 tatlı kaşığı tuz,1 tatlı kaşığı kırmızı biber
50 gr. rendelenmiş Antep veya kaşar peyniri
1 yemek kaşığı ayçiçekyağı
1 tatlı kaşığı karabiber

Ekmek hariç tüm malzemeler karıştırılır.Ekmekler ilave edilir ve yavaş yavaş yoğrulur.İyice karıştırılıp elle şekil verilir.Servis tabağına alınıp turşu ve ayranla servis yapılır.



Not:Yemek tarifleri www.gaziantep.net sitesinden alınmış olup, fotoğraflar evde yapılan yemeklerin fotoğraflarıdır.


KAZIM HASIRCI

11 yıl önce - Cum 21 Eyl 2007, 19:06

Zeytinyağlı Kış Dolması

MALZEME;
25 adet kurutulmuş patlıcan (dolmalık)
15 adet kurutulmuş biber (dolmalık)
4-5 adet kuru soğan-3 baş sarımsak
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
2 su bardağı pirinç
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı toz şeker
Karabiber,kırmızıbiber,yenibahar,tuz
Sumak ekşisi
Not:Dolma içini hazırlarken kuru fıstık veya ceviz katılırsa yemeğin lezzeti de artar.

Kuru patlıcanlar,geceden kaynar suya konup çatal geçecek şekilde haşlanır.Biberler ise kaynar suda en fazla 5 dk. kaynatılır.Her ikisinin de suları 2 veya 3 defa değiştirilir.Dolma içini hazırlamak için,önce zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsak hafif kavrulur,salçaları ilave edilip iyice karıştırılır. Yıkanmış pirinç bu karışımın içine konup hafifçe kavrulur.İki bardak sıcak suyla baharatlar ve şeker suyu çekene kadar pişirilir.Hazırlanan bu karışım patlıcanların içine bir parmak eksik olacak şekilde doldurulur.Tencereye birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde dizilir.Üzerine de aynı şekilde iç doldurulan biberler yerleştirilir.Daha sonra biraz tuz atılır ve üste dolma taşı konur.Dolma taşının bir parmak altına gelecek kadar kaynar su katılır.Kaynamaya başlayınca altı kısılır. Pişmesine yakın sumak ekşisi ilave edilerek 10-15 dk. daha pişirilir ve ocaktan indirilir.Dolma servise hazırdır.






sayfa 3
cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
ANA SAYFA -> GAZİANTEP