1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 1  |
 |
OmerFaruk
|
 |
Murat Caner
16 yıl önce - Cum 23 Hzr 2006, 21:23
Yenikapı'yı İncirli'ye bağlayacak yeraltı ulaşımı da yapılsa dediğiniz bölgelere beket yapılmayacaktır. Ancak bu bölüme cadde tramvayı yapılırsa verimli olur.
|
 |
Esat San
16 yıl önce - Cum 23 Hzr 2006, 21:36
Başlık için teşekkürler, aslında bu bölge ile ilgili daha önce bir kaç başlıkta yazmış ve kendi çapımda önerilerimi yayınlamıştım ama böyle bir başlık açmanız daha isabetli olmuş.
Marmaray' ın açılması ile birlikte Surİçi' nin güneyi sizinde bahsettiğiniz gibi raylı ulaşımdan tamamen kopacaktır, daha önce bu bölgede aynı raylar kullanılarak LRT ya da tramvay işletilebileceğini de konuşmuştuk ama geçen gün belirttiğim gibi Topkapı Sarayı projesi kapsamında buradaki rayların tamamen sökülmesi dahi söz konusu (Şehirlerarası trenler ne olacak belli değil?) bunun dışında Zeytinburnu bölgesinin Minibüssüzleştirilmesi ve raylı sisteme entegrasyonu için yayınladığım güzergah Kazlıçeşme - Silivrikapı bağlantılarını da içermekte idi, Sur içinde ise en önemli güzergah K.M.Paşa kalkışlı tramvay güzergahlarının yeniden kurulması olmalıdır, K.M.Paşa meydandan hareket edecek tramvaylar Cerrahpaşa camii civarında yaklaşık 10 binalık bir istimlak ile çok fazla eğim ve kurp sorunları yaşamadan yani güvenli, konforlu ve ekonomik sürüş standartlarında bir alt caddeye inerek buradan Yenikapı Aktarma Merkezine ulaşabilir, dolayısı ile Yenikapı gerçek bir aktarma merkezi hüviyetine kavuşur, bu hat Aksaray dan gelen ve Sahil yoluna bağlanan caddeyi keserek Laleli yönüne geçer ve eski tramvay hatlarında olduğu gibi Gençtürk caddesinin karşısına gelen bir noktadan mevcut tramvay hattına bağlanabilir. Bu çözümler ile hem İstanbul' un en yoğun noktalarında şehir için ulaşım minibüs ve otobüs kalabalığından kurtulmakta hem de raylı sistem entegrasyonları büyük ölçüde tamamlanmış olacaktır.
Zeytinburnu ile ilgili olarak mesajımı aşağıda tekrarlıyorum, K.M.Paşa bölgesi çizimini de yakında göndereceğim. Tabii ki bu öneriler tramvay bazlı burada ekspres ulaşımı sağlama amacı ile YEnikapı - K.M.Paşa - Zeytinburnu Adliye - Osmaniye - İncirli bağlantısı es geçilmemeli.
Saygılarımla
Alıntı: |
Arkadaşlar öncelikle uyarı ve önerileriniz için teşekkür ederim çünkü yaptığım kritik bir hatayı gördüm ve gerekli düzeltmeyi yaptım, harita üzerindeki düzeltmeleri eski mesaj üzerinde değil yeniden yazarak yapıyorum, sebebi de konuyu takip edemeyenler eski mesajıda okusun diye, Zeytinburnu bölgesi ile ilgili çalışmada ki kritik hatalar şunlar ben hatları her ne hikmet ise Ring Hattı olarak tasarlamışım ve aynı mesaj içinde kendim ile çelişmişim, dolayısı ile Semih Bey' in Kısmi Tek Hat önerisi, Alabay' ın # ve * önermeleri ve Ahmet Tan' ın minibüsleri hatırlatması ile aktarmalarda var olan Güzergah Başı hatası ve Minibüs güzergahlarını göstermeme hatalarını gördüm ve düzeltmeleri yaptım, aşağıda düzeltmeden sonraki durumu görebilirsiniz, tabii yeni duruma göre 6 ve 7 numaraları hatların değişen güzergahlarını da aynı detay ile sunmaya çalıştım.
Sarı çizgi ile gösterilen güzergahlar Topkapı kalkışlı Zeytinburnu - Bakırköy - Çırpıcı ve Yedikule Minibüs güzergahlarıdır, 6 ve 7 nolu hatların verimliliği ancak bu güzergahlar ile birlikte ele alındığında ortaya çıkmaktadır, minibüslerde tek eksik Zeytinburnu banliyö yakınından kalkan hattın hangi sokaktan geçtiğini bilemediğim için işaretlemdim idare edin
1. Aksaray Havalimanı LRT ve Zeytinburnu İstasyonu
2. Zeytinburnu - Kabataş Cadde Tramvayı
3. Zeytinburnu - Güngören - Bağcılar Cadde Tramvayı
4. Zeytinburnu - Yeni Mah. - Bakırköy Cadde Tramvayı
5. Halkalı - Sirkeci Banliyö (Halkalı - Gebze Marmaray olarak revize ediliyor)
6. Zeytinburnu Aktarma Noktası (1,2,3,4 ve 7 nolu hatlara ve İETT entegre) - CarrefourSa - Veliefendi(Osmaniye Kavşağı) - Sümer Mah.(Perdeciler) - Deniz Atı Sitesi - TEDAŞ Trafo - Zeytinburnu (Marmaray entegre) - Hat Boyu Cad. - 58. Bulvar Cad. - Adliye (7 nolu hatta entegre) - Askerlik Şubesi - Beş Telsiz Mah. - Telsiz Mah. - Seyitnizam Kavşak - Seyitnizam D. (2 ve 7 ile ortak) - Merkezefendi Durağı (2 ve 7 ile ortak Cevizlibağ Anadolu Y. O. entegre) - Cevizlibağ A.Ö.Y. (2 ve 7 ile ortak Cevizlibağ İETT entegre) - Topkapı (2 ve 7 ile ortak Topkapı İETT entegre)(Varış)
7. Zeytinburnu Aktarma Noktası (1,2,3,4 ve 6 nolu hatlara ve İETT entegre) - Çırpıcı - Yeşilpınar - Adliye (6 nolu hatta entegre) - Emniyet Md. - Olivium - Stad - Kazlıçeşme (Marmaray entegre) - Yedikule Kapı - Abdi İpekçi Spor S. - Belgradkapı - Göğüs Hast. - Telsiz Mah. - Seyitnizam Camii/Küçük San. Sitesi - Seyitnizam Kavşak - Seyitnizam D. (2 ve 6 ile ortak) - Merkezefendi Durağı (2 ve 6 ile ortak Cevizlibağ Anadolu Y. O. entegre) - Cevizlibağ A.Ö.Y. (2 ve 6 ile ortak Cevizlibağ İETT entegre) - Topkapı (2 ve 6 ile ortak Topkapı İETT entegre)(Varış)
Bu şekilde tüm minibüs hatlarını toparlayan ve bir X şeklinde Zeytinburnu' nu kesen iki hat oluşturulabilir, muhtemel Yenikapı - K.M.Paşa - Z.Burnu - Bakırköy - Bağcılar Metro su bu güzergahın ortalarında bir noktadan geçeceği için Zeytinburnu içinin de Yenikapı ve Bağcılar bağlantıları tamamlanmış olacaktır.
Çalışmanın en önemli eksik noktası İBB nin Topkapı istasyonunu mevcut hatta göre inşaa ettirmesidir yani ara istasyon olarak, bu istasyon bir sondurak istasyonu şeklinde düzenlenebilirdi bu olmadığı için 6 ve 7 nolu hatlar ya ters yönde durağa girerek geri kalkış yapacaklar ya da normal girerek ters kalkış yapacaklar, tabii bu bence kulağı tersten tutmak, diğer iki çözümün ise indi bindiyi çoğaltmak gibi bir eksisi var ama bence daha güçlü alternatifler:
1. Her iki güzergahta Cevizlibağ A.Ö.Y. istasyonunda son bulmalı, burada Ulaşım A.Ş. zaten bir deplase yol inşaası yaptı (Honda' nın arkasında) bu deplase yola bir peron inşaa edilerek her iki hattın da kalkış noktası burası olarak düzenlenebilir, isteyen 2 nolu hat ile Kabataş a devam eder isteyen Otobüslere aktarma yapar, bu hattın eksisi Topkapı gibi merkezi bir noktadan geride kalması Topkapı kalkışlı otobüslere geçecek yolcuların gereksiz yere bir durak için 2 nolu hattı kullanmak zorunda kalması olacaktır.
2. Her iki güzergahta mevcut Topkapı istasyonunun üzerinde ve kapalı minibüs durakları arasında kalan alanda son durak yapabilir, bu alan zaten Ulaşım A.Ş. 'nin planlarında tramvay park alanı olarak projelendirildi, burada inşaa edilecek istasyon ile her iki güzergahta ayrı peronlara yanaşarak kalkış yapabilir, entegrasyon ve aktarma sorunu da halledilmiş olur, bu alanı Cevizlibağ' dan Topkapı yönüne giderken hemzemin geçidin sağında görebilirsiniz.
Uzun oldu ama bu sefer sağlam oldu. |
(+)
|
 |
Murat Caner
16 yıl önce - Cum 23 Hzr 2006, 21:52
Esat Bey, eklediğiniz resim konu başlığındaki üçgenin batı kanadı.
Bence sur içine araç girişi tamamen yasaklanmalı ve her anayola tramvay yapılmalı.
|
 |
a.çetin
16 yıl önce - Cum 23 Hzr 2006, 22:01
sur içi ne niye araç girişi yasaklanmalı ben onu anlamadım biraz açıklarmısınız Murat bey...
|
 |
Murat Caner
16 yıl önce - Cum 23 Hzr 2006, 22:53
Yakında yola tek sıra dizecek kadar çok araç olacağından. Bu bölge sanayisiz alışveriş ve gezim bölgesi olmalı. Gelenler otele dönüştürülmüş tarihi dokuya iye evlerde kalmalı.
İstanbul kendi ile aynı gömlek olan kentlerin 10'da 1'i araca sahip.
|
 |
Esat San
16 yıl önce - Cmt 24 Hzr 2006, 10:31
Bende aynı şeyi söylediğime inanıyorum Murat Bey, konu ile ilgili diğer mesajların linklerini henüz bulamadım Eminönü - Zeytinburnu Tramvayı başlığında bu üçgenin kuzeyini kapsayan Fatih bölgesi tramvay hatlarını da görebilirsiniz, ayrıca üçgenin doğu ucu olan K.M.Paşa kalkışlı hatların haritasını da ekleyeceğimi belirtmiştim, arkadaşlar geçtiğimiz günlerde yazdığım sözü tekrarlıyorum lütfen eski mesajlara ve ilgili konulara göz atalım, böylece üyeleri yazdıkları şeyleri tekrar tekrar yazmaktan koruruz zaman zaman bende bu hataya düşüyor olabilirim uyarılarınıza açığım, selametle
|
 |
Esat San
16 yıl önce - Cmt 24 Hzr 2006, 10:44
Murat Bey in sur içine araç girmemeli önerisi bence oldukça mantıklıdır, ama bir şekilde :
1. Öncelikle sur içinde Doğu - Batı eksenin mevcuta ek olarak iki tramvay hatta daha kurulmalı
2. Bu 3 hattı Kuzey - Güney kesen en az 1 hat kurulmalı ve Topkapı Suriçi - Aksaray LRT önü kalkışlı hatlar düzenlenmeli
3. Yenikapı kalkışlı ikinci (üçüncü? Aksaray - Havalimanı da buraya bağlanıyor) metro hattı kurulmalıdır, yani Yenikapı - Silivrikapı - Zeytinburnu - İncirli
4. Tarihi yarımada da 2 ring hattı kurulmalıdır
bunların akabinde öncelikli olarak tüm bölgeye otobüs girişi sınırlanmalı, sistem oturduktan sonra ise otobüs girişi yok denecek kadar aza indirilmeli, Murat Bey sanırım büyük ihtimalle Millet Caddesindeki haddinden fazla yoğun otobüs trafiğini kastedediyordur, özel araç trafiğini bilerek gözardı ettim çünkü bu bilince halen kavuştuğumuzu düşünmüyorum.
Saygılarımla
|
 |
OmerFaruk
|
 |
Akın Kurtoğlu
16 yıl önce - Pzr 25 Hzr 2006, 00:11
Neticede, Ömer Faruk'un üstteki haritasında görülen kırmızı kesikli çizgi hiçbir zaman hayata geçirilemedi. İETT de bu hattan umudunu kestiğinden olsa gerek, 1943-45 yıllarından itibaren Bahçekapı kalkışlı 11 numaralı otobüs hattını devreye soktu (Yalnızca Kocamustafapaşa'ya kadar). Buradan raylı sistem (daha doğrusu Metro) geçirilmesi fikri, Fahri Atabey ve Aytekin Kotil dönemlerindeki yeraltı raylı sistem projelerinde gündeme gelmedi. Dalan zamanında da sistem Lycos deresi yatağına oturtuldu. Günümüzdeki Metro güzergâhı plânlanırken, Yenikapı'dan itibaren kuzeye doğru belli belirsiz bir yay çizerek bu noktadan geçen ve Silivrikapı'ya ulaşan, oradan da Surdışı'na atlayan Batı bölümü projeye alındı.
Bir de NOT: İstanbul Suriçi'nin güney kesiminde Yenikapıdaki körfez, dolmadan günümüze ulaşabilseydi, Marmaray hattı, direkt olarak denizle entegre olabilecekmiş... Raylı sistemlerden inildiği anda, iskele yanıbaşımızda olacakmış...
Akın KURTOĞLU
|
 |
sayfa 1  |
ANA SAYFA -> ULAŞIM
|