Ana Sayfa  

ErsanB.

Pzr 08 Tem 2007, 23:35  

Babamın babaannesine ait bir tapu geçti de elime, doğum yeri olarak Kılkış- Selanik olarak geçiyor.. BUrası hakkında bilgi sahibi olan var mı? Çalışmaya başladıktan sonra ilk tatilimde oraları gezmek Atalarımın yaşadığı ortamı göremesem de en azından o topraklarda bulunmak istiyorum.

mesajı beğendiniz mi?
Ar-Man

Pzr 08 Tem 2007, 23:47  

Selanik deyince aklıma bir tek Atatürk'ün doğduğu yer geliyor.

mesajı beğendiniz mi?
Erhan Aydoğdu

Pzr 08 Tem 2007, 23:53  

Selamlar...
Benim anne tarafımda Selanik - Yenice kasabasından gelmişler.İnternette araştırdım ama mübadele sırasında Türkiyeye gemiyle gönderildiklerini ve bir bölümünün Tekirdağda(ki bunların içinde bizimkilerde vardı büyülk bir ihtimal)bir bölümü İstanbul - Tuzlaya bir bölümüde Bursa ya götürülmüş.Erişebildiğim bilgi bu kadarla sınırlı.O tarafları bende çok merak ediyorum.Elinde görsel  veya daha detaylı bir bilgi olan varsa paylaşırsa sevinirim.
Saygılarımla...

mesajı beğendiniz mi?
AHMETR

Pts 09 Tem 2007, 01:41  

Selanik ve Balkanlar ile soy bağım yok ama gönül bağım var. Balkanlar bence vatan toprağıdır.

Balkan savaşı sonrası siyahtır benim için. Ama beyaz günler de gelecektir mutlaka.

Bir gün mutlaka.......

mesajı beğendiniz mi?: +1
gonullu

Pts 09 Tem 2007, 10:25  

kaybettiklerimizden biri geliyor,
Adalardan sonra belkide daha da kiymetli kayibimiz,

mesajı beğendiniz mi?
hurşit saral

Pts 09 Tem 2007, 15:21  

Merhaba Arkadaşlar.

SELANİK

Öncesinde: bir İmparatorluğun modern yüzlü kenti;
Sonrasında: Suyun Öte Yakası’ndaki nazlı sevgili olmasından öte;
Selanik, bir simge.

— Selanik; tüm Urumeli’nin elden bir gelin duvağı gibi kayışının simgesi
— Selanik; tüm Balkanlar’ın simgesi.
— Selanik; ipek tüller içindeki nazlı konak kızlarının yollarda aç, sefil, “zebun” oluşun simgesi,
— Selanik; kaytan bıyıklı sarıyağız delikanlıların şose boylarında yok oluşunun simgesi.
— Selanik; “1881’de Selanik’te doğdu”nun simgesi.
— Selanik; ne yazık ki, “Salatini Köşkü”nün de simgesi.
— Selanik; değiş-tokuş’un / mübadele’nin simgesi.
— Selanik; bir “içdeniz”in , “suyun öte yakası” olmasının simgesi.
— Selanik; “öteki” olan bir yurttan, hep “bizimki” olan diğer bir yurda geçişin çileli, koleralı, tifolu, gemi ambarlarının simgesi.
— Selanik; “Çirkince”leri, “Şirince” yapanların kıvançlı simgesi.
— Selanik;  aslında, dünyanın ilk çokkültürlü kentlerinin simgesi.
— Selanik; pek çok inancın birlikte horon teptiği birlikteliklerin simgesi
— Selanik; eğitimin, kültürün, ticaretin, sanatın batıya açılan İmparatorluk yüz akı olmanın simgesi.
— Selanik; “Mühr-ü Süleyman” ongunlu, camili kentlerin simgesi.
— Selanik; camili, havralı, kiliseli ortak koroların, birlikte konser vermelerin simgesi.
— Selanik; tek kurşun atılmadan Yunanistana bırakılan kentlerin de bir simgesi.
— Selanik; bu aymazlık ya da hainliğin hesabının sorulmadığı kentlerin de bir simgesi.

— Ve Selanik, bugün, hala, bazı örümcek kafalarca “ötekilikten” kurtulamamanın; “avdeti”, “dönme”, “sabetay” yaftasının çok kolayca vuruluşunun simgesi. [Bu konuda, site’de yazdığım “Sabetay Zvi” başlıklı yazımı okuyabilirsiniz].

Hoşçakalın. Aynı denizin balığı arkadaşlarım.

Hurşit Saral

mesajı beğendiniz mi?: +1
görkem 07

Pts 09 Tem 2007, 15:21  

bizde selanik muhacırıyız... hem baba tarafımdan, hem anne tarafımdan...dedem anlatırdı 15 yaşında gelmiş gemilere bindirmişler vs..uzunca bir yolculuk.Küçük bir ilkokul öğrencisine ilk etapta Atatürk dolayısı ile selanik ve doğum tarihleri vs..öğretilirdi.bende ufakken sorardım dedeme ''Atatürkü gördünüz mü ...''diye çocuk aklı işte. Büyüdüğümde babamın anlattığına göre babaannemin babası Atatürkü taa selaniklerde görmüş birkaç kez.ki büyük dedem 1889 veya 90 doğumlu 15-16 yaşlardaymış... Köyde yaşarlarmış onlar.ama arada bir şehir merkezine inerlermiş....

En son görkem 07 tarafından Pts 09 Tem 2007, 23:01 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi

mesajı beğendiniz mi?
Mustafa Kavlak

Pts 09 Tem 2007, 19:36  

Selanik deyince aklıma Ege sahilinde güzel bir şehir geliyor ve tabii oraların bizim topraklar olmamasının burukluğunu yaşıyorum.

mesajı beğendiniz mi?
hekimkubilay

Çrş 11 Tem 2007, 13:19  

galiba mübadelede burda ortodoks olan bazı türklerde rum sayılarak yunanistana gönderilmiş. tıpkı ordaki müslüman rumların türk sayılarak buraya gönderilmesi gibi. acaba bu o zamanki politikacıların yaptığı bir yanlışlıkmıydı yoksa mübadelenin din esaslı yapıldığının bir göstergesimi?

mesajı beğendiniz mi?
burakerkıral

Çrş 11 Tem 2007, 17:00  

Selanik Osmanlı zamanında batının anahtarı olarak nitelendirildiğine göre ne kadar önemli olduğu zaten göz önünde.Osmanlı zamanında Selanik bir çok ünlü kişi yetiştirmiştir.İttihat ve Terakki'nin merkezlerinden birisidir.Ayrıca Selanik,Türküleri ile de ünlüdür.Şimdi ise Selanik'in simgesi ve belediye işareti olarakta kullanılan simge Beyaz Kule'dir.

En son burakerkıral tarafından Çrş 11 Tem 2007, 17:04 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi

mesajı beğendiniz mi?
Mesajları seç:   

sponsor link :       |       Exacard.com, Faizsiz ve yüklemeli MasterCard       |