Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 1
Akın Kurtoğlu

17 yıl önce - Cmt 10 Hzr 2006, 18:26
[İST-A7.15] - Metrobüs Yolunda MAN SG-220 Körüklü Otobüs Kullanılması ve Beraberindeki Sorunlar



"KÖRÜKLÜ MAN SG-220"LERİN METROBÜS YOLUNDA İŞLEYEBİLMELERİ İÇİN,             ÜZERLERİNDE YAPILMASI GEREKEN MUHTEMEL DEĞİŞİKLİKLER

"Cevizlibağ (Topkapı)-Küçükçekmece" arasındaki yalıtılmış yoldaki geçen zamanı ikiyle çarparak, tahmini tur müddetini 90 dakika olarak düşünecek olursak; her 5 dakikada bir yapılacak olan kalkışlarla 18 adet MAN-SG-220, 3 dakikalık kalkışlarla ise 30 adet MAN-SG-220 Körüklüye ihtiyaç duyulacaktır. Yeni gelen Citaro körüklülerin adedi 100 olduğuna göre ve İkitelli Garajı'na 25 adet körüklü Citaro ayrıldıysa, aşağı-yukarı 25-30 kadar MAN körüklü de muhtemelen yedek pozisyonuna geçti.

Adıgeçen bu otobüslerin yalıtılmış yolda kullanılmaları nasıl mümkün olabilir?

İlk yapılması gereken, dört kapının da basamaklarının yükseltilerek iptalidir. Şayet, şu andaki mevcut halleriyle kullanılacak olurlarsa, durak platformunun kaldırım seviyesinden bir miktar daha yüksek olması icap edecektir. Bu da normal İETT otobüs duraklarındaki mantığın geçerli olması demek olup, binen ve inen yolcuların 2'şer basamağı kullanmaları durumunu beraberinde getirecektir. Her bir yolcu 1 saniyede dahi bu iki basamağı tırmanıp inse, 20 yolcuda 20, 30 yolcuda 30 saniyelik bir gecikmeye sebebiyet verir. 20 durakta toplam olarak 7-10 dakikalık bir kayıp sözkonusu olacaktır.

Basamakların birini iptal ederek, platformu bir basamak daha yükselttiklerini farzedecek olursak, binişlerde yarım saniye kazanılır. Bu da toplam güzergâhtaki minimum gecikmeyi 4-5 dakika mertebelerine geri çeker.

Her iki basamağın da iptal edilerek, taban seviyesini, durak platformuyla aynı seviyeye getirecek olurlarsa, kayıpsız olarak biniş-inişler sağlanır. Durak platformuna önceden basamaklar vasıtasıyla tırmanan yolcular, aynı Cadde Tramvayı'nda olduğu gibi, zamandan kazanacaklardır. Platforma gireken ödemeler tamamlanıp, yolcular direkt olarak araca binmeye hazır bir şekilde beklerler. Bu durum da metrobüslerin duraktaki toplam bekleme süresine yansıyacak ve araçlar, daha kısa zamanda platformu boşaltacaklardır.

 

MAN SL-220'nin ikinci kapısının profil görünümü...


 

İkinci kapının açıldığı zamanki görünümü...


 

Kapının platforma doğru yaklaşırkenki açık konumu...


 

Platforma tamamen yanaştığı zamanki durumu...


Bir MAN-SG-220 Körüklü otobüsün (örnek olarak) önden ikinci kapısının çizimi aşağıdaki gibidir. Yer seviyesiyle taban arasındaki mesafeye; "h" diyelim. Kapının genişliğine de; "L"... Birinci basamak yüksekliği; "b1" ve ikinci basamak yüksekliği de; "b2" kabul edilecek olursa (araçiçi toplam basamak yüksekliği; b = b1+ b2), aracın içindeki toplam tırmanma mesafesi; T = h + b1+ b2 olacaktır.


MAN-SG-220'lerin mevcut kapı girişi basamak yerleşimi...



Basamaklar üzerindeki boyutlama...


Şayet ilk basamağı iptal ederek, aracın yolcu girişinin zeminini “h” mesafesinden itibaren b1 kadar yükseltecek olurlarsa; a/2 * L * b1 ebatlarındaki hacmin doldurularak iptal edilmesi gerekir.


İlk basamağın iptal edilerek, girişin yükseltildiği haldeki durum...


Şayet her iki basamağı da iptal ederek, hiç merdivensiz, direkt platform seviyesiyle eşdeğer bir mesafeye çıkılmak istenirse, bu kez; a * L * (b1 + b2) ebatlarındaki hacmin tamamıyla doldurulup kapatılması gerekir. Bunun sonucunda da merdivenler ortadan kalkar ve körüklü otobüsün zemini ile platformun toplam yüksekliği (yani; h + b1 + b2) aynı seviyeye ulaşmış olur. En mantıklı olan çözüm budur. Böylelikle yolcular, otobüs önlerine yanaştığında, basamak kullanmaksızın, düz adımlarla araca girip-çıkabilirler.


Her iki basamağın da iptal edilerek yükseltildiği haldeki durum...


MAN’ların kapıları ikişerden 4 kanatlı olup, açıldıklarında aracın içinde katlanarak toplanırlar. Katlanabilmesi gereken alan için de, basamakların her iki yanında kabul edilebilir bir tolerans bırakılmıştır. Basamak yükseltmesi işlemi gerçekleştirildiğinde, kapıların yine eskisi gibi sorunsuz açılabilmeleri için, ya bu oyukların yerinde bırakılmaları gerekecektir, ya da kapılar altlarından “b1 + b2” yüksekliği kadar kesilerek, yeniden monte edilecektir. Böylece kapı kanatları, aracın zeminini süpürerek iki yana açılarak katlanabileceklerdir.

Yükseltilen basamak bölümlerinin, aracın profilinde göründüğü yerler de kırmızı renge boyanarak, estetik görünüm de yerine getirilebilir. Tabi ki kapının zeminden itibaren (b1 + b2) kadar eksiltilmesinin, aracın tavanına doğru kaydırılması gözardı edilmeden...   Bu durum, otomatik kapıların açılıp kapanmasını sağlayan, "inecek" düğmesinin de üzerinde bulunduğu kapı üstündeki çeyrek silindir şeklindeki haznenin iptalini gerektirse de, başka bir çare yok


Basamakları iptal edildikten sonra, zemini araçiçi zeminiyle aynı seviyeye getirilen otobüsün ikinci kapısının profil görünümü...


Ama, herhalde MAN’ları her durumda, günümüzdeki mevcut şekliyle kullanmayacaklardır. Mutlaka üzerlerinde birtakım oynamalar gerçekleştirilecektir. Şayet, hiç değişiklik yapılmadan kullanılacaklarsa, o zaman diğer İETT ve ÖHO araçlarının da bu yalıtılmış yola girmelerinde bir engel olmayacaktır. Ardından da bir süre sonra çaktırmadan minibüsler ve diğer servis araçları yolu dolduracaklardır.  

Akın KURTOĞLU


ümit 806

16 yıl önce - Pzr 11 Hzr 2006, 19:40

MAN SG-220'ler SL-200'lere göre yerden az daha yüksek araçlar. İETT de kapıları kısaltıp basamakları yükseltmekte uzman; en azından yılların tamir otobüsü deneyimi var. Fakat üstteki o düğmenin bulunduğu kasa iptal edilip, içindeki düzenek basamağın altına taşınsa bile kapıların dışarıdan tavanla olan mesafesi fazla yok. O yüzden tavan eğimini komple bozmak ya da kapı üstlerinde tavan eğimini kaldırıp düzleştirmek gerekebilir. Ya da basamaklar yokuş aşağı inen bir düzlem şeklinde de yapılabilir. Fakat bana kalırsa bu iş için zemin yönünden en uygun otobüsler Mercedes 345'ler.

Akın Kurtoğlu

16 yıl önce - Pts 12 Hzr 2006, 04:09

Alıntı:
Fakat bana kalırsa bu iş için zemin yönünden en uygun otobüsler Mercedes 345'ler.

O zaman, Mercedes'lerin üzerinde (muhtemelen) oynama yapmayacakları için, platformların yerden yükseklikleri, şu anda kullanılan Cadde Tramvay istasyon platformlarına benzer şekilde inşa edilebilir. Böylece, basamaklar direkt olarak platformla aynı hizaya denk gelirler.

Akın KURTOĞLU


Mustafa Noyan

16 yıl önce - Pts 12 Hzr 2006, 09:54

Konuyla ilgili geçen aylarda yazdığım mesajlarımı hatırlatmak isterim,
http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?p=227077#227077
http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?p=227281#227281
göreceksiniz daha bu proje yapılana kadar birkaç defa daha değişir; çünkü görüldüğü kadarıyla İBB ve İETT yetkilileri bir işi yapmadan düşünmeyi denemediklerinden, yapmaya başladıktan sonra düşünüyorlar.
Eğer projeye rağmen farklı hatlar şimdiki güzergahlarını kullanmaya devam edeceklerse, yeni yapılacak metrobüs yolunu kullanmayıp şimdiki güzergah ve duraklarını takip ederlerse, yolcular alışkanlarını kolay değiştirmeyeceklerinden bu metrobüs projesi az ilgi gören basit bir yeni hattan öteye gidemez; aksi olup mevcut otobüs hatları da metrobüs yolunu kullanırlar ise bu kez tercihli yollarda gördüğümüz sıkıntıları birkez daha yaşamak zorunda kalır, birbirini bekleyen otobüs kuyruklarıyla tekrar tanışırız.
Yok bu metrobüs sistemi farklı olmalıdır, bu hatta sadece metrobüs çalışmalı, mevcut İETT hatları tekrar düzenlenerek bu hatta destek vazifesi yapmalıdırlar derseniz o halde 30 adet MAN körüklülerden bahsederken şaka yapıyor olmalısınız; kapasiteleri balık istifi olsa azami 150 yolcu olan otobüsleri 3 dakikada bir çalıştırabilseniz bile saatte toplam 3.000, günde azami 50.000 yolcu taşıyablirsinz, bu ana arter üzerinde mevcut halde otobüs ve minibüslerle taşınan yolcu sayısı 100.000 lerle ancak ifade edilebilir.


Akın Kurtoğlu

16 yıl önce - Pts 12 Hzr 2006, 19:49

Alıntı:
Yok bu metrobüs sistemi farklı olmalıdır, bu hatta sadece metrobüs çalışmalı, mevcut İETT hatları tekrar düzenlenerek bu hatta destek vazifesi yapmalıdırlar derseniz o halde 30 adet MAN körüklülerden bahsederken şaka yapıyor olmalısınız; kapasiteleri balık istifi olsa azami 150 yolcu olan otobüsleri 3 dakikada bir çalıştırabilseniz bile saatte toplam 3.000, günde azami 50.000 yolcu taşıyablirsinz,

Elbette ki şaka yapmıyor, hatta son derece de ciddi söylüyorum. Maalesef Metrobüs sistemi açıldığında, İETT hatlarında gözle görülür, elle tutulur pek de bir değişiklik olacğaını zannetmiyorum. En azından, 85 ve türevleri azaltılarak da olsa devam edecektir. Mustafa Bey, cadde tramvayı hattını bir düşünün bakalım... Aks boyunca tramvaya paralel giden kaç adet İETT otobüsü var, herhalde biliyorsunuzdur. Hani nerede gerçek; Zeytinburnu, Topkapı, Aksaray aktarmaları? Hâlâ yüzlerce otobüs, Bayazıd'a tırmanıyor, Eminönü ve Taksim'e devam ediyor. Bunların Surdışı'nda sonlanması gerekmez mi? Benzer bir durum da Metrobüs sisteminde yaşanacak, ondan endişe ediyorum (keşke haksız çıksam!... ) İETT'de besleme hat kültürü halen yerine oturtulamadı...

30 adet MAN SG-220, 90 dakikalık tur periyodunda, 3 dakikada bir çalışan servisler için geçerli olup, buna %20 oranında yedek bekleyenleri de eklerseniz, SG-220 Metrobüs filosu; 36'ya yükselir. Şayet tur müddeti 120 dakika (2 saat) olarak kabul edilirse, bu kez 40 çalışan ve 8 adet de yedek bekleyen olur ki, bu da 48-50 adet SG-220 demektir. Hiç de azımsanacak bir rakam değil. Kaldı ki, İETT'nin bir hatta 5 dakikanın altında otobüs işletmesi çok nadirdir. 3 dakika zaten alt sınırdır. Bu frekansın altına pek inmez İdare. Sadece 500T hattında 130 kadar otobüs mevcut olup, bunların 100-110 kadarı hergün servise çıkıyor ve günde ortalama 2-3 tam tur yapıyorlar. Kalkış frekansları da, gün içinde değişmekle birlikte, ortalama olarak; 2-4 (ortalaması 3) dakikada bir gerçekleşiyor.

Neticede, SG-220'lerin şayet bu hatta hizmete girmeleri durumunda (tur müddetiyle orantılı olarak) 50'yi aşacağını zannetmiyorum.

Alıntı:
bu ana arter üzerinde mevcut halde otobüs ve minibüslerle taşınan yolcu sayısı 100.000 lerle ancak ifade edilebilir.

Zaten İETT de bu aks üzerindeki 100.000 yolcunun da tamamını taşıyacağını vaadetmiyor. Sonra hal nice olur?! Minibüsçüler kazan kaldırırlar...  

Akın KURTOĞLU



Akın Kurtoğlu

16 yıl önce - Sal 24 Ekm 2006, 13:30

Yeni metrobüsler alınana kadar, İETT İdaresi, elindeki mevcut körüklü otobüsleri kullanacak. Fakat bunlar muhtemelen MAN-SG'lerden olmayıp, daha bir yeni model körüklüler arasından seçilecek anladığım kadarıyla. Gerçi model belirtmediler ama, cümlenin gidişinden yeni araçların bu hatta hizmet edeceği sonucuna vardım. Herhalde yeni Citaro körüklüleri de vermezler ama... Belki 0345 serisinden körüklüleri devreye sokarlar.

Akın KURTOĞLU


Murat Caner
16 yıl önce - Sal 24 Ekm 2006, 13:47

Başlarda hepsinden koysunlar. Hangisi uygun olursa diğerlerini de uygun olanla değiştirirler. Türk usulü deneme yanılma.

Akın Kurtoğlu

16 yıl önce - Sal 24 Ekm 2006, 13:53

İETT filosunda 5 farklı modelde körüklü otobüs var:

* MAN-SG220
* İkarus-280
* İkarus-161
* Mercedes 0345/K
* Citaro Körüklü

Akın KURTOĞLU


fatih kocaoglu
16 yıl önce - Sal 24 Ekm 2006, 20:08

Metrobus projesi dailinde Citaro ve sipariş edilen Vanhol marka araçlar kullanılacak körüklü Man'larda herhangi bir revizyon yapılmayacağı konusunda Tanımış olduğum üst düzye iett yetkilileri bilgi verdi bence mantıklı bir uygulama boş yere yatırım yapılmadı,bilindiği üzere yatırm yapılarak modifiye edilselerde bu arabaların gerek yolcu taşınması gerek ise performansı  citaro ve vanhol ile aynı ölçütte olmayacaktır.

Akın Kurtoğlu

16 yıl önce - Sal 24 Ekm 2006, 22:24

Alıntı:
Metrobus projesi dailinde Citaro ve sipariş edilen Vanhol marka araçlar kullanılacak

Yeni Citaro körüklüler bu hatta verilince, çok yıpranacaklar endişesindeyim. Alçak tabanlılar zaten, bu derece aşırı yoğunlukta, bundan sonra tabanları sıfırlanarak yere sürte sürte yolda giderler muhakkak.   Ortadoğu ve Balkanlar'ın en alçak tabanlı otobüserine sahip oluruz.  

Şaka bir yana, gerçekten de Citaro körüklüleri bu hatta verirlerse, siteiçinde bayağı bir tepki alınacağı kesin. Çünkü her üye, kendi semtine gelen Citaro'ların alınarak Metrobüs olarak kullanılmasına karşı çıkacak...  

Akın KURTOĞLU



sayfa 1
ANA SAYFA -> ULAŞIM