|
kadirbaba
|
Prş 04 May 2006, 18:27 Özbekistan - Semerkant
Semerkant bir şark masalı. Medeniyetimizin yeşerdiği yerler arasında belki de en önemlisi. Güneşin doğduğu yer anlamına gelen erenler yurdu Horasan'ın efsanevî şehri. Abidevî eserleri bu ilim yurdunun sonsuzlukta çınlayan sesi adeta.
Rejistan Meydanı;
(+)
(+)
Şirdâr Medresesi;
(+)
(+)
(+)
Tillekari Medresesi;
(+)
(+)
(+)
(+)
(+)
Uluğ Bey Medresesi;
Uluğ Bey, Semerkant Sultânı olarak da tanınan Güney Azerbaycanlı bir astronom. Semerkant'ta kurduğu rasathânedeki gözlemleriyle astronomi tarihine şekil vermiştir. Antik devirlerden kalan bilgileri, özellikle Mısırlı astronom Batlamyus'un ve diğer antik astronomların çalışmalarını daha da ileri götürmüş, yapılan hataları düzeltmiş ve hazırladığı yıldız kataloğu yüzyıllarca kullanılmıştır. 1000'den fazla yıldızın yerini neredeyse hatasız bir biçimde tespit etmiş ve 48 takımyıldızlık bir gök haritası çıkarmıştır. Dünya'nın Güneş çevresinde dönüşünü 58 saniyelik bir hatayla neredeyse imkânsız denilebilecek kadar büyük bir kesinlikle hesaplamıştır. Çağının çok ötesindeki çalışmaları modern çağdaki ekipmanların bulunuşuna dek kaynak olarak kullanılmıştır.
O çağ, İslam Dünyası'nın astronomik altın çağıdır. Türkistanlı Birûnî Dünya'nın yarı çapını 6,339.6 km olarak hesaplamıştır. Bu buluş Batılılar tarafından Birûnî'den 600 yıl sonra tekrarlanmıştır. Bu devirde Türkistan'da, İran'da, Bağdat'ta ve Şam'da İbn-î Sîna, Farabî, Fazarî, El Ferganî ve El Sufî gibi buluşlarıyla tarihe geçmiş birçok astronom 10,000'i aşkın el yazması kitap bırakmıştır. Günümüzde kullanılan yıldız isimlerinin büyük çoğunluğu bu çağdan kalmıştır.
(+)
(+)
(+)
Bibi Hanım Camiî;
(+)
(+)
(+)
Gur Emir Türbesi;
(+)
(+)
Şah Zinde Türbeleri;
(+)
(+)
(+)
(+)
(+)
Gök Gumbaz Camiî;
(+)
(+)
En son kadirbaba tarafından Prş 04 May 2006, 23:43 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
|
mesajı beğendiniz mi?:
|
 |
hasan42
|
Prş 04 May 2006, 22:05
Emeğinize sağlık. Pırıl pırıl bir çalışma olmuş duğrusu.
Yapının bu kadar bakımlı ve çevre düzenlemesinin böylesine güzel olduğunu bilmiyordum.
|
|
mesajı beğendiniz mi?
|
 |
Levent Ülgen
|
Prş 04 May 2006, 22:15
Ellerinize sağlık. İnşallah, oradaki başka yerlerin de fotoğraflarını çekip bizimle paylaşırsınız. Çünkü Semerkant büyülü bir şehir ve burada olmaması büyük bir eksiklikti. Bu yapılar yakın zamanda restore edildiği için mi böyle capcanlı görünüyor bilmiyorum ama eğer öyleyse bile bu hiç rahatsız edici değil, bilakis iyi bir restorasyon olmuş. TRT'nin Orta Asya belgesellerinde izlemiştim ve çok etkilenmiştim Semerkant'tan. Gerek sizden gerekse de orada yaşayan ve oraya yolu düşen üyelerimizden yeni fotoğrafları dört gözle bekliyorum.
|
|
mesajı beğendiniz mi?
|
 |
Burhanettin Akbaş
|
Prş 04 May 2006, 22:52
Bu güzel çalışmadan dolayı sizi kutlarım, bize büyük bir mutluluk bahşettiniz. Bu fotoğraflar Anadoludaki Selçuklu sanatını anlamamıza da büyük katkılar sağlayacaktır. Ayrıca medeniyetimizin coğrafyasını takip etmek isteyenler için de harika belgeler sunmuş oldunuz. Sağ olun var olun.
|
|
mesajı beğendiniz mi?
|
 |
kadirbaba
|
Prş 04 May 2006, 23:32
Beğenmenize ve bu rüya şehrine, şarkın turkuaz incisine sizin de değer vermenize çok sevindim. Gerçekten de çok başarılı bir restorasyon çalışması yapılmış. Abideler sanki dün yapılmış gibi görkemli. Galiba tarihî eserlere vefa konusunda Özbekler bizden çok daha başarılılar. Semerkant'a hiç gitmedim ama gitmeyi çok istiyorum. Bu fotoğrafları sanat tarihi araştırmacılarından aldım. Şehrin modern yüzüne ait elimde fotoğraf yok ama giden birileri muhakkak ulaştıracaktır. Elime geçtiği takdirde buraya yükleyeceğim. Tekrar teşekkürler.
|
mesajı beğendiniz mi?:
|
 |
|
sponsor link : | Exacard.com, Faizsiz ve yüklemeli MasterCard |
|