Yüzölçümü : 2189 km2
Nüfusu : 128.106
İlçe Merkezi : 84.476
Köyler : 43.630
Rakımı : 1050 m.
Ereğli ülkemizde 15 ayrı yerleşim yerinin adı olarak kullanılmaktadır. Bunların en tanınmış olanlarından biri Konya Ereğli'dir. Adı, Kibistra, Cybistra, Kybetra olarak anılan Ereğli ilçesinin kurulduğu yöreye zaman içinde Tuvana, Tihana, Tuvanuva isimleri de verilmiştir.
Hitit, Asır, Eski Yunan, Pers, Mekadonya, Roma ve Bizans'a bağlı olan Ereğli, Selçuklu döneminde uzun süren barış ortamına kavuşmuş Karamanoğulları devrinde ise Mamur Yazlık belde olarak kullanılmıştır. Yıldırım Beyazıt devrinde Osmanlı Devletine bağlanan Ereğli'de kesin Osmanlı egemenliği Fatih Sultan Mehmet Devrinde sağlanmıştır.
Ereğli'nin Kuzeyi düzlük bir görünümde iken; güneyi oldukça engebelidir. Arazi kuzeyde Toros dağlarının eteğinden başlar ve engebesi giderek azalarak Konya Ovasına yayılır. İlçe Merkezinin 20 km güneyinden geçen Toros Dağlarından başka sönmüş Volkan Dağları Hasan Dağı (3258 m) ve kuzeybatı Karacadağ ile çevrilidir. En önemli akarsuyu İvriz Çayı'dır. Üzerine kurulu İvriz baraji ile Ereğli'de tarım alanlarının sulanmasını sağlayan İvriz Çayı, diğer taraftan Ereğli'nin içme suyu ihtiyacını da karşılamaktadır.
Dört yılımı geçirdiğim güzel ilçe, Ereğli. Aslında Anadoludaki pek çok il merkezinden daha büyüktür. Huzurlu, yeşil bir kenttir Ereğli. Hafta sonları Yıldızlıya (Durlaz) gider, kiraz, elma toplar, yemyeşil bahçeler arasında dolaşırdık. Yolunuz düşerse uğrayın. Pişman olmazsınız.
Ereğli'nin en büyük özelliği meyve bahçeleridir.Kirazlar- ki kırmızısı beyazı-, elmalar, armutlar, hele ki o güzelim kayısılar.Bahçesi olan evlerde mutlaka bu güzelim meyvelerin ağaçları vardır. Babaannem senelerdir orada yaşadığı için çoğu yaz gitmişimdir Ereğli'ye..Çok da huzurludur Ereğli, ayrıca insanlarıda geri kafalı değildir Güzel Ereğli...
Şimdilik genel bir görüntü.Ereğli'yi size her yönü ile tanıtacak yeni fotoğrafları yakında yükleyeceğim.
[ Fotoğraf üyenin isteği ile silindi.- didem_ - Prş 28 Arl 2006, 17:06 ]