Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 1
sabahattin kayış

17 yıl önce - Sal 11 Nis 2006, 01:37
Paranın tarihcesi... Ya da paranın ne önemi var!..?


Alıntı:
Para, hep vardı. Bazen bir tavuk, birkaç avuç buğday, kilden yapılmış bir kap, bir öküz ... ama hep vardı. Bazen taşımak zordu, bazen korumak, bazen de parçalara ayırmak... Sonra en kolay bölünebilir, taşınabilir ve korunabilir olanın madenler olduğunu düşündü biri... Madenler, para oldu... Sonra en değerliler, yani en az bulunanlar, en az bozulanlar, yani altın ve gümüş... Ufak gümüş parçaları, kırılmış gümüş takılar, altın parçaları... Antik Ege dünyasında ufacık, 8,5 gram gelen bir parça çubuk ya da yüzük, bir öküze bedeldi. Hatta Latince'deki para kelimesi, "pecunia", hayvan anlamına gelen "pecus" tan türemişti işte... Sonra Asurlular, bütün bu ortada dolaşan şekilsiz parçalara üstünden bastırdılar, altından bastırdılar, kenarlarını yuvarladılar, bir şekil verdiler; onlar artık disk biçimindeydi. Üstüne krallarının adını yazdılar: Barrekub... Ama bütün bu keşmekeşe asıl noktayı Lidyalılar koydu. Onlar, sikkeyi buldular...

Sikke, "ağırlığı ayarlanmış, kendisini darbedip tedavüle çıkaran ve üzerinde istendiğinde tekrar geri almayı taahhüt eden yetkili idarenin ya da devletin arma veya işaretini taşıyan, yuvarlak, ufak bir metal parçası'ydı. Paradan ne farkı mı vardı? Sikke, her tür malla özdeşleşebilen paranın yarattığı karmaşayı ortadan kaldırdı; alışverişlerde standartlaşmayı sağladı. Kısaca her sikke, paraydı; ama her para sikke değildi.

Alıntı:
Tarihte ilk sikkeler, Lidya?da altın-gümüş alaşımı olan doğal elektrumdan yapılmıştı ve bakla biçimindeydiler. İlk zamanlar düz, sonra çizgili, sonra resimli sikkeler, Krezus döneminde saf altından da basılmaya başladı.

Önceleri çubuk halinde dökülen altından kesilen sikke pulları, daha sonra altının eritilerek yuvarlak sığ kalıplara dökülmesiyle elde edildi. Sikkenin kalıbı örs üzerine ters ve iç bükey olarak kazınan ön yüz kalıbıydı. Altın pul, örs üzerindeki kalıba konduktan sonra, ıstampa tam pulun üzerine getirilir; çekiçle vurularak, kalıptaki resmin pula dış bükey olarak çıkması sağlanırdı.

Sonraları ıstampanın alt yüzü de arka yüz kalıbı olarak hazırlandı ve sikke pulunun her iki yüzüne de resim çıkması sağlandı. Antik dünyada bir kalıptan yaklaşık 15 bin sikke basılabiliyordu.

Batı Anadolu?da Lidyalılar tarafından M.Ö. 7. yüzyılın ikinci yarısında icat edilen sikke, çok kısa bir süre içinde bütün Ege ve Batı Akdeniz?e yayıldı. Aristokrat kesim tarafından basılan ilk sikkeler, aslında gündelik ticaretten çok askerlerin maaşlarının ödenmesi için kullanıldı.

Sikkeyi icat eden Lidyalılardı; ama ona gerçek kimliğini ve kullanım biçimini kazandıran Grek kültürünün etkisinde gelişen Batı Anadolu'daki İonya kent devletleri oldu. Bu yüzden de neredeyse bütün arkaik, klasik ve helenistik çağlarda Cebelitarık Boğazı'ndan Kuzeybatı Hindistan?a kadar tüm Akdeniz dünyasında kullanılan çeşitli sikkeler ?Grek sikkeleri? olarak tanındı. Elbette bu kadar geniş bir alanda basılan sikkeler, birbirinin aynı değildi. Basım tekniği ve şekilleri benzese de her siyasal toplum kendi sikkelerini bastı. Sikkenin üzerinde basıldığı yörenin, halkın, tanrılarının figürleri veya bitki ve hayvan resimleri yer alırdı. Bununla da bitmezdi. Sikkelerin üzerinde o halkın veya hükümdarın adı, sikke basımından sorumlu memurun adı, sikke tipini açıklayıcı bilgi, kalıpçısının adı, tarih ve birimi de yazardı. Geçmişin sikkelerine baktığımızda bugün o sikkenin ait olduğu toplumun kültürünü, dinsel, askeri ve sosyal yapısını, hatta o sikkeyi basan devlet, toplum veya kişilerin özelliklerini de görebilmemiz bu yüzden.


Hasan18

17 yıl önce - Sal 11 Nis 2006, 04:09



elif özdemir
17 yıl önce - Sal 11 Nis 2006, 10:35



ASLI
17 yıl önce - Sal 11 Nis 2006, 11:19



ozlemh
17 yıl önce - Sal 11 Nis 2006, 19:38

Alıntı:
Anakara Yunanistan’ında doğuştan soylular, küçük mülk sahibi çiftçilerin topraklarını ele geçirdikçe, çiftçiler, çoğunlukla soylu sınıfa hizmet eden zanaatçılar ve soyluların üretim fazlasının ticaretini yapan tüccarlar daha mümbit topraklara, daha geniş pazarlara ihtiyaç duyar. Önceleri Trakya, İtalya, Ege adalarında kurulan bu koloniler, ana yurda bağlı önemli birer geçim kaynağı haline gelirler. Hatta bunlar arasında Korinth, Milet gibi büyük merkezler, o zamanki ölçekte dünya ticaret merkezi olma iddiasıyla rekabete girişmişlerdir. Anayurdun yoksun olduğu ürünlerinin yetiştirildiği temelde tarımsal faaliyete dayalı yerleşimler kurulmasıyla başlayan süreç, kumaş ve madenlerden köle pazarlarına doğru gelişme göstermiştir. Ticaret faaliyetleri sırasında ortaya çıkan kazanımların en büyüklerinden biri, Lidya’da sikkenin kullanılmaya başlaması ve ihtiyaç fazlası ürünlerinden elde edilen gelirin daha kolay saklanabilen değerli bir karşılığının devreye girmesidir. Para, topraktan farklı sonuçları olan bir ekonomiye yol açmaktaydı. Toprak tanrısal bir varlıktı. Ürün az, çok ya da hiç olmaz ama ana mal devamlılığını korurdu. Oysa para, borçlanmalar nedeniyle tam bir yok oluşa neden olmaktaydı .
(...)
Pers boyunduruğu altındaki Lidyalılarda altın parayı gören Darius, kaynaklarının da olanak tanıması sayesinde, tüccarların ve tabii kendi yönetiminin işini kolaylaştıran altın parayı kullanmaya başlamıştır. Yunanlılar topraklarında altın olmadığı için paralarını gümüşten yapmak durumundaydılar. Parthenon’un girişindeki altın tanrıça heykelini eritip  tedavüle soktukları altın para kısa ömürlü olur ve gümüşe geri dönülür. Hellen dünyası altın paraya ilk kez Kral Philip zamanında, Makedonya’da altın çıktıktan sonra kavuşmuştur .




onur35
17 yıl önce - Sal 11 Nis 2006, 20:19

Alıntı:
Sikkeyi icat eden Lidyalılardı; ama ona gerçek kimliğini ve kullanım biçimini kazandıran Grek kültürünün etkisinde gelişen Batı Anadolu'daki İonya kent devletleri oldu.


Bunun en büyük kanıtı ilk lidya elektron sikkelerinin ( Tarihte bulunan ilk sikkeler) bir İon kenti olan Ephesos'ta bulunmuş olması değilmi?


goksel_k
17 yıl önce - Çrş 12 Nis 2006, 09:43



Aytac_yolas
17 yıl önce - Çrş 12 Nis 2006, 12:27



Aytac_yolas
17 yıl önce - Çrş 12 Nis 2006, 12:31



cenkkit.

17 yıl önce - Çrş 12 Nis 2006, 14:55



sayfa 1
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET