Eskiden okul çıkışı Galata Köprüsünün altına gidip şehir hatları vapurlarını, balık tutanları ve nargile içenleri karakalem çalışırdık.. Eski Galata Köprüsünü özlüyorum!..
Galata Köprüsü ile ilgili anıları olan arkadaşlar lütfen paylaşınız...
Bab-ali yokuşundan inip Sirkeciden Kadıköy'e gitmek için koşuşturup bir de son vapuru kaçırdınız mı? bakışlarımızı hemen Karaköy iskelesine çevirirdik ve hava şartları ne olursa olsun Galata köprüsünden koşar adımlarla geçerek Karaköydeki vapura binip herkese evine giderdi.. çok farklı insanlarla aynı olayı paylaştığımız için aramızda sinerji oluşurdu ve vapurda sohbet edebileceğimiz bir de arkadaş olurdu.. Arkadaşlar hadi bekliyorum yorumlarınızı..
elimde galata köprüsünü gösteren 4 kartı az daha galata köprüsü başlığına yükleyecektim, bir de baktım ki orada hep yen köprü var. bu başlık benim resimlerim için daha iyi. resimleri teker teker yükleyelim ki tadına varalım ve yorumlar alalım.
bu ilk resim elimdekilerin en eskisi olmalı. skoda belediye otobüsleri, haliç vapuru, ada vapurları, külahı olmayan galata kulesi, köprünün sağ yan tarafındaki çatılı eklentiler(ada iskelelerine götüren yollar olmalı ama ben onları varken hiç görmedim) ilk bakışta dikkat çeken noktalar.
Bu başlığı açan kıymetli kardeşimiz Sabahattin bey beni aldı çok gerilere götürdü.1947 gibi hatırladığım.İstanbul nüfusu 600.000.O zaman oraya Köprü Üstü denirdi.Kesif kömür dumanları,vapur düdükleri,Köprüaltı Karakolu,Milli Piyango bayii Uzun Ömer,(Türkiyenin en uzun adamı).Geceleri birbirlerine sokularak uyuyan Köprüaltı çocukları,İspirto içen Berduşlar, Haliçe bakan yanından kalkan Eyüp vapurları.Haliçte deniz hamamı olduğu yıllar.Lüferin ,Palamutun oynak yaptığı Haliç.Buzların geldiği yıl Lapa Lapa Kar yağarken Köprüaltında bolca tutulan Torikler. Kitap sergileri,daha sonra balııkçılık malzemesi satan sergilere dönüştü.Kadıköy istikametindeki yanında Adalar-Yalova ve Kadıköy-Haydarpaşa İskeleleri,ayrıca Harem-Salacak vapurları iskelesi.Bu İskelelerin arkasında Köprüaltı Kahvehanesi,Nargile içenler,müdavimlari arasında Rahmetli Abdullah Yüce gibi devrinin ünlü sanatçıları da bulunurdu.Bahçe tipi vapurlar yeni gelmiş,çok süratli, Exspres.Adalara çalışıyor.Fiyatları iki misli.Normal vapurlar tekmil adalara 3 saatte giderken bunlar 1 saatte gidiyorlar.Vapurlardaki yolcular da çok şık,ada vapurlarında yasemin çiçekleri satılıyor.Yandan çarklı Neveser vapuru Caddebostan Moda plajlarına yolcu taşıyorlar.Daha birçok hatıra.27 Mayıs İhtilali,açılan Köprü.Vs.Vs.
önplandaki bussing U47Dye bakarsanız 70 yılların ikinci yarısından bir köprü manzarası. galata kulesinin külahı var. köprüye bağlı ada iskeleri halen mevcut, ama en iyi belirleyici yine bussing otobüs.
galata köprüsü girişinde ve eminönü peronlarında mersedes 321Hler görülüyor, ancak en sağda yine bir bussingU47Dnin ilk yarısının görülmesi, kartı 1970lere tarihlememize yardımcı oluyor. köprüye bağlı ada iskeleleri faaliyette.